用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 ^_^創價 2007 ~ K1 家長 (PART 4)入黎傾下啦
樓主: janetngan2
go

^_^創價 2007 ~ K1 家長 (PART 4)入黎傾下啦 [複製鏈接]

原來有好多小朋友都有咳,
天氣轉變真係要小心啲呀!:D

梁森兩歲時已經打咗肺炎同水荳針喇,
依家就年年都打流感針,
因為我真係好怕囝囝病,
佢辛苦時我又擔心!

X'Mas Party
日期方面大家不如投票丫! 亦歡迎另定日期
22/12(星期六):       (留意此日冬至, 大家要否做節食飯?)
23/12(星期日): PINK, QQ,patBmom
25/12(星期二):
26/12(星期三): QQ

不如報名預下人數先?
1. PINK
2. QQ .......2A+1C+1B (我會帶埋1.5歲囝囝出席呀)
3.ballball411
4.patBmom......2A+1C

ballball,
咁你揀邊日呀?

pink,
我都係星期六臨時有事返唔到學校呀!

請問大家嚟緊呢個星期六有冇野要返學校架?
因為太多通告驚有時唔記得咗呀!

[ 本文章最後由 patBmom 於 07-10-22 14:17 編輯 ]

簽名被屏蔽

23/12 ........................啦

X'Mas Party
22/12(星期六):       (留意此日冬至, 大家要否做節食飯?)
23/12(星期日): PINK, QQ,patBmom,ballball411,janetngan2
25/12(星期二):

不如報名預下人數先?
1. PINK
2. QQ .......2A+1C+1B (我會帶埋1.5歲囝囝出席呀)
5.janetngan2....1A+1C

ballball411:尉尉無事嘛?

清水灣半島開Party,留下會所我贊成 .
不過要睇人數多唔多如太多小朋友的活動空間太少了.
這個假期我同仔仔去了科大玩踢玻,吹泡泡及玩搖控飛机.好開心.
那兒有個超大草地冇蚊螆有蝴蝶非常好又安全又免費. 當日還見到有一大班大人與小朋友(約都是3-4歲)聚會野餐.
那兒是好一個户外親子樂園.不失是另一個好選擇.不過要睇天氣.
坑口地站有小巴10鐘可到達.

Party我報名,星期日 人數4個.

26/10生日會

星期五有冇上午班既家長會返學校睇小朋友開生日會呢?
ryan今個月生日我都想返...會知唔知幾時開始到幾時呢?

天使兒,

雖然呢個月唔係我囡囡生日, 因為我老公好難得咁岩果幾日放假, 所以我安排左呢個星期五去睇生日會, 老師話果朝早要上左普通話堂先去生日會喎! 大約9:45開始...半小時~ 不過老師叫我9點半左右要去到囉~ 你有冇同老師申請左先架?

janet, 有心啦, 蔚蔚好番好多, 其實佢係氣管敏感, 一轉天氣就麻煩.......

我上個星期返學校, 都有同老師講我想去睇生日會, 但老師話蔚蔚唔係今個月生日, 所以最好唔好喎........... 如果要等蔚蔚生日先去得, 要等到出年7月呀

qma,

上星期六冇notes, 只係臨走前派了一張紙 (簡單顯示每個英文字母的動作), 如有興趣, 俾你既e-mail我啦, 不過我要聽日scan後先可以俾到你:)
原文章由 QQ吉吉 於 07-10-22 15:49 硐表
呢個星期六好似唔駛返學, 我都怕睇漏通告...

上星期六 (20/10) 有無媽咪上左english learning 個talk? 我有公事黎唔到, 可否email notes 參考番?
:-P

簽名被屏蔽

我個仔係8月出世,
老師話下年7月先輪到佢開生日會,
咁我咪又要等到下年7月先有得參觀?

想問大家知唔知手冊話11月3日開家長會,
我哋K1媽咪駛唔駛返呀?

ballball411,
喺第二個topic見到你話你個女已經識唱國語歌好犀利呀!:D
我都未聽過我個仔唱歌語歌,
只係有時聽到佢唔知唱咩文既歌,
我估可能係國語,
不過佢講唔正囉!

Janet,
嗰日撞到你同你囡囡之後,
我哋就不停講話你個囡隻眼真係好大好靚呀,
因為我個仔梁森係單眼皮隻眼又細,
有時笑起嚟仲會只係淨番一條線,
所以好羨慕你個囡有咁大隻眼呀!

醒目開學勳章

patBmom,

如果需要返學校會派通告通知家長 ga la !!

原文章由 patBmom 於 07-10-23 15:36 硐表
我個仔係8月出世,

喺第二個topic見到你話你個女已經識唱國 ...

係呀, 不過首歌都係得3句架咋, 敬個禮, 握握手, 以後交朋友.... 最後個句可能未必係咁, 因為個句我聽極都唔係好清楚

另一首就係問好歌, vcd 入面有架

其實我第一次聽到我個囡無啦啦彈句國話出黎都好suprise

原文章由 patBmom 於 07-10-23 15:36 硐表
我個仔係8月出世,

原文章由 hi_baby 於 07-10-23 13:51 硐表
天使兒,

雖然呢個月唔係我囡囡生日, 因為我老公好難得咁岩果幾日放假, 所以我安排左呢個星期五去睇生日會, 老師話果朝早要上左普通話堂先去生日會喎! 大約9:45開始...半小時~ 不過老師叫我9點半左右要去到囉~ 你有 ...

有呀, 上完黎我都即刻打去學校問下...我同老師講咗我會去, 仲應該買個蛋糕添.

X'Mas Party
23/12(星期日): PINK, QQ,patBmom,ballball411,janetngan2,bb02832
25/12(星期二):

不如報名預下人數先?
1. PINK
5.janetngan2....1A+1C
6.bb02832....4位

係丫一轉天氣就痳煩,我亞女昨晚都鼻失失,我就係佢訓前幫佢搽薄荷膏係心口同背,今日起身就無嘜野~
唉...真係好驚小朋友病~

嘩...我亞女6月o甘咪要等到出年囉,不過唔緊要啦最緊要佢地玩得開心就得喇

原文章由 ballball411 於 07-10-23 14:00 硐表
janet, 有心啦, 蔚蔚好番好多, 其實佢係氣管敏感, 一轉天氣就麻煩.......

我上個星期返學校, 都有同老師講我想去睇生日會, 但老師話蔚蔚唔係今個月生日, 所以最好唔好喎........... 如果要等蔚蔚生日先去得, 要等到 ...

patBmom:上星期有張通告問家長會否出席3/11''關愛vs溺愛講座?
你填出席/唔出席?如填出席你緊係要返啦

我亞女都無唱國語歌,只係話比我聽有上普通話堂,我問佢老師教你嘜野?佢只係笑,所以我都無再刻意問佢上堂學過嘜野?因我問佢時有時講有時唔講,但唔問佢呢就自己同自己講/唱,又講下其他同學仔個名,我聽到都忍唔住笑,所以我覺得佢地係識但我地問就唔講,反而唔問,佢地就自己講出來,真奇怪~
我亞女講/唱既音都唔正架

係囉估唔到果日o甘翹會撞到你~
你o甘樣形容好搞笑~
多謝你讚我亞女

我個仔係8月出世,

[ 本文章最後由 janetngan2 於 07-10-23 18:04 編輯 ]

向各位請敎下:

祉悅剛剛打咗一支流感針(0.5mm)。
~ 36個月以上小朋友/成人,打0.5mm;
~ 36個月以下小朋友,打0.25mm。
醫生話,因祉悅是首次打流感針,所以要打兩針(隔4星期再打第二針)。

我的問題是:
你哋啲小朋友打流感針時,是否都要打兩針,而每針都要0.5mm份量嗎?  
咁嘅話,0.5mm+0.5mm=1mm會否好重份量呢?
謝謝

‹ 上一主題|下一主題