用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局香港道教聯合會圓玄小學 圓玄小學--家長交流區
樓主: 06yy
go

圓玄小學--家長交流區 [複製鏈接]

Re: 圓玄小學--家長交流區

Hi marinayiu & whywhywhy,

妳們會否給小朋友參加4月份的話劇表演呀?

Hi YanYan0116,

我有時都會給女兒帶飯, 一般在當天做的飯, 而飯壺夠熱的, 都沒有怪味。
如果有時間能送飯的, 我相信會更好, 但我沒有送過飯, 所以不知時間怎樣了。
反而有時囡囡會說學校飯盒有怪味。 每天的飯盒是有四個選擇, 但小朋友多數喜歡D餐。

HELLO各位大大 我的小兒想插班小二,想請教各位1下 這校的功課和考試多不多 : 是否小班和活動教學 是否雙班主任制 英語課是否由外藉老師任教 THX各位

Hi VanessaMeMe,

我想我多數都會參加.

Hi Bunnylee,

你兒子現正讀幾年班呀? 你有無問過校長能否插班嗎?

學校功課每日都有, 但不多, 好多時女兒都在學校完成, 或做了大半. 無錯, 是小班及活動教學加兩位老師, 英語和g.s 都由外籍和班主任教,中文用普通話教.

我想問4月個話劇表演有冇出通告呀?因為3/3佢表演我唔得閒去睇,我老公去睇,佢有同我提過4月會再有表演但佢話唔知表演日期?又唔知有冇通告喎 要唔要通知導師架?幾時係deadline呀?佢倆仔爺一舊雲咁 :evil:

thank you!
marinayiu 寫道:

我想我多數都會參加.

YanYan0116 寫道:
我想問問各位, 你們的小朋友有沒有帶飯? 帶飯的話, 夏天時有沒有變味? 還是每天送飯到學校, 如果是送飯的話, 要幾點前送到? 學校安排的飯盒小朋友喜歡嗎?

大女每次經過圓玄都會話:我間學校呀.
佢真係攪笑.

一直都係工人姐姐送飯俾我仔仔,佢話大約12:00送到學校喎,正確時間我都唔係好清楚,以前個工人姐姐走左個新姐姐又未到,我都試過訂學校d飯盒,但仔仔話唔好食,如果炸過果d野仲會'林"晒,所以訂左1個月冇訂喇,之後就朝早起身煮好放落飯壺,佢話中午食都仲暖喎

Hi whywhywhy,

2/3派了通告, 4月9日在理工演出, 不過要付服裝費及入場費, 你仔仔有無報下學期course呀? 如果有,你可今個星期六問問導師, 如無記錯, 應該是10幾號deadline.
whywhywhy 寫道:
我想問4月個話劇表演有冇出通告呀?因為3/3佢表演我唔得閒去睇,我老公去睇,佢有同我提過4月會再有表演但佢話唔知表演日期?又唔知有冇通告喎 要唔要通知導師架?幾時係deadline呀?佢倆仔爺一舊雲咁 :evil:

thank you! [quote]

我想我多數都會參加.
[/quote]

Hi Hi Hi

個drama已上左學校個网啦, 快d看看啦.    

Hi 06yy,

我們這個topic都好靜, 可能大家都忙吧? 以後多d上來chat啦
學校話到明不排名次的, 所以更加不會寫出來.

Thanks!

Hi Hi Hi

個drama已上左學校個网啦, 快d看看啦.    

唔錯,有D嘢睇,好過之前學校自己拍嗰齣劇。

盈信D飯盒很難吃,點解開學咁耐都唔轉供應商 有無mami跟學校傾過這個問題?上嚟傾吓啦!

YanYan0116,

送飯的話, 要12:15前送到 e+我又係工人走

唔該哂你地呀, 亞女9月先開學, 我好似心急

好彩我女到現在都無投訴過D飯不好食, 反而係見多了同學自己帶飯或order 麥記, 她才提出想自己帶飯呀, 不過我無理她, 因為我覺得日日帶飯好麻煩.但班主任就叫我最好自己帶飯, 她說學校飯份量太多, 小朋友食不完就丟掉, 好浪費喎. :-|
06yy 寫道:
盈信D飯盒很難吃,點解開學咁耐都唔轉供應商 有無mami跟學校傾過這個問題?上嚟傾吓啦!

我買了幾個飯盒, 但覺得三光牌這個最保溫, 囡囡說午飯時都很熱, 因為我買的是有一格, 所以比較重; 現在買了另一個象印牌, 比輕的, 保溫都ok。但我覺得三光牌最細而沒有格的, 就最適合初小的小朋友, 因為比較輕及夠保溫。

[quote]
YanYan0116 寫道:
唔該哂你地呀, 亞女9月先開學, 我好似心急

我都有叫小朋友帶吓飯,見到盈信個餐單,有時真係很難落order,樣樣都話唔想食,老師話時常都話佢食得好少....。

三光牌响邊處可以買到?飯盒最緊要夠保溫,什么牌子無緊要。
Thanks!

八掛問吓,你小兒插班小二,要考筆試嗎?
BUNNYLEE 寫道:
HELLO各位大大 我的小兒想插班小二,想請教各位1下 這校的功課和考試多不多 : 是否小班和活動教學 是否雙班主任制 英語課是否由外藉老師任教 THX各位

我又見有d人話傳統個d會好d, 但怕小朋友好易打爛.
Please click.

所以我都想知邊到有三光牌買, thanks a lot.

三光牌可以
‹ 上一主題|下一主題