用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 論壇新手小學老師報到
樓主: 伍sir
go

論壇新手小學老師報到   [複製鏈接]

Vanadium 發表於 18-6-29 20:28
伍sir,其實我同其他版友一樣,未上網睇資料前,覺得加數同乘數互換計算係無問題,都唔明點解會有乘數和被 ...

告一段落。

我覺得伍老師會答做練習時會糾正(可能根本都唔需要改,明明啱改乜?),但測驗和考試就照比足分。

(1) 班房學生總數
=女生數目+男生數目
=2人+30人
=32人
(2) 妹妹擁有的金錢
=3*哥哥擁有的金錢
=3*6元
=18元

備註:如果係文憑試,根本連(女生數目+男生數目)和(3*哥哥擁有的金錢)呢兩句都唔駛寫,都會攞足分,你研究下marking scheme 就知。呢兩句我估小學先需要,因為想確保學生知道做緊乜,但實際上係多餘既,因為本身數學就係一種語言,正常人一睇就知做緊乜,直接用數學寫出黎就得。

咁樣寫咁樣計一定無懈可擊!重點根本唔係擺前擺後,重點係寫得清晰無瑕!

寫明單位少好多誤會,而家小學生計既過程唔駛寫單位架?如果唔駛寫,咁咪好易錯?

dativebond 發表於 18-6-29 20:23

重量既四次方係乜,我唔知,但都可以照計架,將四個轉換 ...
我想若真心學野應先虛心一點,我已問緊伍sir。

若可以請再請楚賜教我上面計energy條算式可否接受? 你是否覺得可照計便無問題? 若是我已收到你的見解,謝謝。

Vanadium 發表於 18-6-29 20:33
我想若真心學野應先虛心一點,我已問緊伍sir。

若可以請再請楚賜教我上面計energy條算式可否接受? 你是否 ...

第一步無論單位幾亂都無問題,你可以下一步轉換番同單位架嘛,呢個咪過程分囉,然後計答案。我唔明有乜咁奇怪?

dativebond 發表於 18-6-29 20:31
我覺得伍老師會答做練習時會糾正,但測驗和考試就照比足分
若然根據你們講法,無錯誤的東西,糾正甚麼?

單位不是每次都可以容易寫到的,如問題:

1架大型豪華旅遊巴有6個車輪,10架大型豪華旅遊巴共有多少個車輪。

以上我都是網上學術資料中參考。

Vanadium 發表於 18-6-29 20:41
若然根據你們講法,無錯誤的東西,糾正甚麼?

單位不是每次都可以容易寫到的,如問題:

其實我覺得糾正係多餘架,不過小學老師總有堅持,但到測驗考試你唔能夠話佢錯,因為你係無根據扣佢分。

練習你叫佢改正唔代表佢錯,只不過老師認為好少少,咁跟下佢囉,但老師都係無根據話佢錯架。

十架旅遊巴的車輪數目
=10*(一架旅遊巴的車輛數目)
=10*6個
=60個

你個10擺前擺後意思一樣,咩乘數、被乘數,我唔覺得有乜意義,你夠胆講掉轉擺就係錯咩?呢個係常識,我無諗過咁簡單都可以拗成三十版。

有幾難?你係咪真係教過數架?

dativebond 發表於 18-6-29 20:45

其實我覺得糾正係多餘架,不過小學老師總有堅持,但到測 ...
明白,或者都先讓伍sir講講以佢地學校情況可否接受這個些答案先好嗎?

不覺得有錯當然不應糾正,如你們所講,這是對錯原則問題,對嗎?

Vanadium 發表於 18-6-29 20:49
明白,或者都先讓伍sir講講以佢地學校情況可否接受這個些答案先好嗎?

不覺得有錯當然不應糾正,如你們所 ...

當然啦。

其它學科唔敢講,中小學數只有對與錯(或者漏過程分)。但唔會個學生明明啱,都話佢錯,指鹿為馬,係不可接受。

老老實實,你以前係中學老師?教邊科架?你唔似教數喎,你似教化學。。。

這個30-10+30vs30+30-10問題,引起了熱烈的討論。我也想發表一下個人意見。

學生學習能力不一,有比一般強,也有比一般弱。對弱的小學生,在這個問題上,提高他們的學習興趣和信心,要比跟程序(follow the procedures )重要。對強的學生,他們可能想到多種解決同一問題的方法。如果不是學術上錯誤而是表達上的小問題,老師都應多解釋和包容。

當然我也不是説所有事情都不用跟程序。例如,學生做化學實驗,如果不跟從安全程序可能會發生意外,後果可以非常嚴重。老師當然要清楚地告訴和解釋給學生知道原因,避免犯錯。在社會,很多行業,例如政府公務員,銀行員工,醫療人員等,處事都是要跟從特定程序。這樣也難免,要不然他們的服務就變得隨機和因人而異,這樣也不理想。可是只跟程序和重複性高的工作,在不久將來都會由人工智能和機械人所取代。

老師教導學生也要與時並進,鼓勵學生多思考,欣賞不同的答題方式,啟發和引導學生自己尋求答案,減少跟程序的知識。這樣學生將來才不容易被人工智能和機械人/電腦所取代。

omg012 發表於 18-6-29 21:44
這個30-10+30vs30+30-10問題,引起了熱烈的討論。我也想發表一下個人意見。
學生學習能力不一,有比一般強 ...

我想再補充一點,呢條數學題直頭連程序上都無問題。

邊條數學法則話一定要跟老師個次序先?文字題邊個話一定要跟佢個次序先?老師既做法一定啱架?

根本就係個老師思維奇怪,我完全唔知邏輯和根據係邊?

你話我聽下面兩個做法分別係邊勒。

紙張總數目
=紅色紙數目+黃色紙數目
=30張+30張-10張
=50張

紙張總數目
=黃色紙數目+紅色紙數目
=30張-10張+30張
=50張

我懷疑根本個老師唔係講前後唔可以掉轉,我地誤會左佢,而係講緊同學寫得唔夠清晰,你寫到我咁清晰,有乜可能話你錯?

但就算係同學寫得唔夠清晰,都唔係叫錯,最多係漏過程分,答案分無可能扣到(除非佢連單位都無寫)。但呢個過程分,如果在文憑試,根本都唔需要寫,太簡單,所以連過程分都唔會扣到。

所以,拗左咁耐,問題根本唔係講緊先後次序問題,而係答題時夠唔夠清晰。

omg012 發表於 18-6-29 21:44
學生學習能力不一,有比一般強 ...

對的!鼓勵多思考!

伍sir 發表於 18-6-29 19:43
可否問問什麼原因需要轉校?資料不足,我又不熟悉那兩小學

因為搬屋,所以要轉校。九聖係新屋附近,新華德就要坐車。

Vanadium 發表於 18-6-29 18:46
Sorry,我已脫離了學校一段時間,謝更正,你正正指出中學真係答卷就一個細節字都不可輕率,但其他場合可能 ...

這是中學題目,普通學過這課題的高中生如果觀念清晰都應該識答,不用問專家。

E = 30lb X 60F X 4.2J
g-1 K-1 = 30 x 60 x 4.2(lb F J g-1 K-1
    = 7560(lb F J g-1 K-1

以上沒有錯。但這公英制混合單位很少人這樣寫,這答案一般沒什麼意思。

通常要將單位再轉換成J或BTU方便應用。

至於多少分我答你唔到,分數是老師的問題,我只關心觀念與運算對與錯,無興趣分數。

關於單位我已講了很多個帖,到此為止。

回覆樓主

我見大家討論單位,我想講吓個人見解。

我覺得「個」、「隻」、「人」等根本唔係數學單位。

首先英文數學係冇呢個問題,因no. of cakes and no. of rabbits都係冇units(單位).
6 cakes 六個蛋糕,中文多了「個」這個量詞,但量詞不應該是單位。

我覺得單位是用來分別不同的度量衡。
例如:
杯的數目=7    <—-我相信全世界也不會有不同定義
但,
距離=7     <——美國人會覺得是7miles, 英國人會覺得是7km
(突然記起有本書,內容提及兩個美國人問路,路人答大約20km, 美國人就問”How long is 20km?)
所以度量衡及價錢我們需要寫單位。

回覆樓主:

在HKDSE,若該題需要單位換算而中間步驟沒有寫單位,扣分。若不需要單位換算而中間步驟沒有寫單位,雖然數學上是表達不清晰,但考慮到教學重點及弱學生的能力,不扣分。

這個我是十分肯定的,因為markers meeting有講!

poonmiss 發表於 18-6-29 23:42
我見大家討論單位,我想講吓個人見解。

你又啱喎!

咁但係又要問下小學老師,如果學生無寫“個”“隻”“人”會唔會扣分?或者如果寫左又會唔會扣分?

我記得我讀小學時就要,唔知而家經變成點。

中學就無呢個問題,因為用英文。

poonmiss 發表於 18-6-29 23:50
在HKDSE,若該題需要單位換算而中間步驟沒有寫單位,扣分。若不需要單位換算而中間步驟沒有寫單位,雖然數學 ...

好合理呀,十幾年前我考果時已經係咁。但小學要求唔同架,乜都要寫得好清楚。

poonmiss

--------------------------------------------------------------------------

同意。

我以前讀小學時“個”、“隻”等字叫名數。 不過似乎現在沒人用這名稱。

我發覺這裏不適合作學理討論,引起不便請原諒,若有家長看過相關內容,無論誰是誰非,建議不要以此教導子女,著子女問學校老師較佳。

伍sir,若你有看到我的問題,請PM賜教,我真心想認識現時小學對加數被加數,及乘數被乘數當中爭議的看法,謝謝。(問題在#660)

Vanadium 發表於 18-6-30 00:11
我發覺這裏不適合作學理討論,引起不便請原諒,若有家長看過相關內容,無論誰是誰非,建議不要以此教導子女 ...

正如小女小一工作紙/测驗填 present tense 全張零分,根本不需要問老師,我亦不介意分數,因為我深知女兒實力。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

yovin 發表於 18-6-29 07:59
可能Vanadium 上網炒嗰個都係權威呢。

她都叫我哋自己 上網再求證一下,言詞又客客氣氣,我覺得佢 有D 點 ...

系,我語氣有D 過火,老毛病,同人辯論就得勢不饒人,多謝提點!同時向 V 兄講句唔好意思,見諒!
‹ 上一主題|下一主題