用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴2007 pre-nursery 家長請進-註冊咗未? ...
樓主: zoeli
go

劍鳴2007 pre-nursery 家長請進-註冊咗未? [複製鏈接]

我暫時都覺得我個班既老師 OK, 不過而家仲早, 未咁快知既, 過多一兩個月先知.

原文章由 dorist 於 07-9-6 19:37 硐表

Hi mchan,

Thanks for your information.
我都覺得 A 班d老師好似幾好.

洵洵今日有咳, 所以要請假一天呀 :cry:

原文章由 mchan89 於 07-9-5 15:22 硐表
我都問過我地班主任我地班有幾多人, 佢都係話廿幾, 冇答實數囉.

不過呢兩日我地個組都係 10 個人, 可能下一組會多人 d 掛.

至於老師, 我覺得 ok 細心架, 都可以控制到場面, 不過基本上暫時都冇乜大考驗, 下 ...

雖然我囝囝讀下午A班,但我見課室的牆上已分了3組(紅,黃,綠),我見上午A班3組分別有7人,8人及8人,即共23人,下午班則有9人,8人及8人,即共有25人,但我想仍可能會有小朋友插班.

至於老師方面,幸運地我囝囝的miss兩個都很有愛心,分別是miss cheung及ms deanie,她們都好有活力,囝囝放學時一定要攬住miss,同埋kiss,接著講give me five 同講see you tomorrow.回家時仲唱住老師教的兒歌tim.

至今,我都幾滿意劍鳴.

今日終於到最後一日陪愛林上堂啦~

愛林呢幾日o既表現都有好有唔好,
第一日未熟學校環境,乖好多,不過未能完全投入所有課堂,
第二日適應o左d,表現好好,老師叫佢做示範,問佢o野,教佢講o野,都識得回應晒,
第三日,適應o左,就死啦,攪攪震,坐唔定,不過已開始line up 時成日都要拖老師隻手,好笑~
第四日,上午返完3個鐘pg好攰,搭車去km途中已想瞓,一開始上堂攰到瞓低o左,跟住唔肯上故事堂,但做親體操同音樂堂,當然仲有play time,佢就鬼打都冇咁精神,

每次上到最後外藉老師講故事堂,第一,二日,佢見隔離個同學仔話要去vv,佢又話要去,跟住每次佢見果個同學仔上上o下堂行返去mami道坐,佢又學人o地唔執輸咁走埋我道坐低,真係比佢激c,不過我知佢性格,佢見到我係道o既地方就會放肆d,如果只有老師,佢就會聽老師話,所以下個week唔駛陪應該係最好,等佢唔好覺得有我係道"橕"佢

呢幾日覺得 老師o既教法同感覺有d似坐過山車,有時覺得好好,有時覺得唔多好,不過最令我唔開心係有次愛林同外藉老師講o左句中文,老師好冷漠同好串o既語氣好快話:[i don't know what you say!],果刻就覺得老師咁講o野,點引導同鼓勵小朋友講多d英文???不過整體都覺得ok o既~希望愛林讀落去係越o黎越好啦~~~ops:" />

[ 本文章最後由 gotgot 於 07-9-7 10:38 編輯 ]

唉......我都好後悔, 但是又不想成日轉......:cry:, 想申請調班, 但是又怕調唔成, 俾個老師知道又會不喜歡我個女......

[ 本文章最後由 wingchingchu 於 07-9-7 11:05 編輯 ]

愛林媽:

我今日返工啦,唔陪到囡囡上堂啦,連校車亦唔會送佢坐啦。唔知可唔可以拜託你,間唔中幫我望o下Charis,同埋個工人有冇留意住佢﹝其實我叫佢唔使貼身照顧小主,只是離遠盯住,有需要才出手協助﹞,報o下料俾我?十分感謝!

另外,唔知我o地班有冇分組的呢?
原文章由 gotgot 於 07-9-7 10:36 硐表

第二日適應o左d,表現好好,老師叫佢做示範,問佢o野,教佢講o野,都識得回應晒,
...

kira,
今日上堂有冇乜野特別野呀 ? 係咪派左書啦 ? 有冇講下個 week 點 ?

愛林媽,
咁愛林睇落都幾鍾意 d 老師喎, 真係好

係呀, 我想問, 你地係咪主要係個 net 講野架  ?

原文章由 gotgot 於 07-9-7 10:36 硐表

...

sharon2005
我同我個女都幾鍾意 Ms Deanie, 好nice. 不過你地好 d, 可以對足佢 3 個鐘, 我地得 1 個鐘架咋.

原文章由 sharon2005 於 07-9-7 09:55 硐表

雖然我囝囝讀下午A班,但我見課室的牆上已分了3組(紅,黃,綠),我見上午A班3組分別有7人,8人及8人,即共23人,下午班則有9人,8人及8人,即共有25人,但我想仍可能會有小朋友插班.

至於老師方面,幸運地我囝囝的miss兩個 ...

Dear mchan,

How's your gal ? Is she ok ?  Take care and hope she will get well soon.

Today Ms. Fung distributed the student handbook and other exercise books to us.  She requested us to fill the students particulars.  But I find I have already submitted the same details a number of times before (e.g. Father / Mother's name, Occupation, Contact no. etc) .  And there are school calendars, weekly schedules attached in the handbook too.  One thing quite interesting is the weekly assessment of the student.  

Ms. Fung reminded us to bring back the handbook and the ex. books on Monday.   The snack time will be scheduled on 10:00 am.  She suggested the students to have breakfast (esp. milk) earlier / eat less next week because some babies may vomit when crying.  She will give us a call in afternoon and report the performance of the babies.

\
原文章由 mchan89 於 07-9-7 13:45 硐表
kira,
今日上堂有冇乜野特別野呀 ? 係咪派左書啦 ? 有冇講下個 week 點 ?

唉......我都好後悔, 但是又不想成日轉......:cry:, 想申請調班, 但是又怕調唔成, 俾個老師知道又會不喜歡我個女......

[ 本文章最後由 wingchingchu 於 07-9-7 11:05 編輯 ]

點解呀! 你地返得唔開心?

mchan,

洵洵好返d未呀! 多d飲水同休息下啦!

kira, doris,

多謝關心呀~~ 洵洵今朝都有少少咳同鼻水, 體温偏高 37.x 度. 再加上我地聽日去長隆玩 , 所以拿拿聲帶佢去睇醫生.

醫生都話冇乜野, 只係上呼吸道感染. 今朝食左藥, 已經好番好多, 淨係得番幾聲咳.

kira,
唔該晒你呀, 報告得好詳細....

原文章由 dorist 於 07-9-7 15:59 硐表
mchan,

洵洵好返d未呀! 多d飲水同休息下啦!

洵洵媽,

洵洵好返好多咁就好啦,祝你o地聽日玩得開開心心呀~~

琴晚愛林8點瞓o左,11點起身玩到2點先瞓,今朝冇叫佢起身,返到歷奇已經lunch time,我接佢時,佢個口仲含住啖菜食緊,哈哈!
不過佢一返到學校,未開始上堂玩玩具就好開心,一到要排隊出去做體操就扭計喊話要瞓覺,人o地唔知真係以為佢係驚我走而喊得咁勁 最後都冇做體操,之後"乙米"佢做勞作先投入返,今日都ok,大部份時間都可以唔駛陪,係最後story time又想我陪佢聽故事~

我o地上堂都係隔離兩邊課室走咁law~~

FloliMom ,

我今日都有留意你個工人,我pm 話你知呀~~

阿kim,

我日日返學都見到晴晴張相,跟住就諗起你:), 我諗要求轉上下班都可能大機會d,轉班就....我都係擔心你諗o既問題,我冇睇其他班點上堂,不過我諗各班都有好有唔好,晴晴係咪好唔鍾意返km呀?

各N1 mama:
2年前我同你地仔女一樣開始返KM N1, 最初陪返學的日子,真的会對學校及老師的安排有好多疑問及不滿, 始終每個人的要求都有所不同, 其實最初一個月不論小朋友或是老師都要互相適應的.我在陪返學的時候都会覺得小朋友好似好抗拒返學,唔喜歡老師, 但當他適應了學校生活後, 他在生病時也要揹起書包, 說要返KM.

不妨多些與KM 老師 多些聯絡溝通, 跟他們講出憂慮的地方, 他們會盡力協助及多加留意, 雖則我小朋友今年已升上K2, 但我在剛開學的一周都很多掛慮及担心, 不過打完電話比老師之後, 成個人都輕鬆不少.

KM的口碑一直以來都十分不俗, 對學校及老師 投下多些信心及信任啦!

下禮拜一起吃0野致慢慢同你講... ...
原文章由 dorist 於 07-9-7 15:57 硐表

點解呀! 你地返得唔開心?

愛林媽,

我想晴晴倒沒甚麼不鍾意, 因為她覺得這禮拜是我和她一起去玩, 像以前返PG一樣, 但是下禮拜就不知啦

謝謝你, 我會的!!!

原文章由 Woodymom 於 07-9-7 23:00 硐表
各N1 mama:
2年前我同你地仔女一樣開始返KM N1, 最初陪返學的日子,真的会對學校及老師的安排有好多疑問及不滿, 始終每個人的要求都有所不同, 其實最初一個月不論小朋友或是老師都要互相適應的.我在陪返學的時候都会 ...

hi,
大家好呀....我囡囡係返n1a 下午班架, 上o左幾日so far 都ok,今日我地班既家長都放手比小朋友一個上堂,佢地個個都好叻呀,冇咩點喊同扭,自己聽故事/食茶點/做手工,連我個囡都冇喊真係好surprise呀..hehehe
ms deanie 真係好好呀,又有活力/愛心/好take care 小朋友/仲有好好既笑容添(lee 樣真小朋友好重要架ma),佢同ms cheung 真係好夾同教得好好呀,初初我見B班同C班有外藉老師真係好羨慕架 (因為Ms Deanie 唔多似外藉老師),仲想轉班添,上o左幾日發覺佢真係好nice 好錫小朋友呀...ops:" />
唯一唔好既就係A班太多人啦,Total 25個小朋友,個班房又細,過埋下個week, 兩group 一齊上堂,我諗一定好亂喇

gotgot :
愛林好叻叻呀,咁快適應新環境,潼潼佢好怕羞好慢熱,佢上堂唔喊,我真係偷笑啦..

sharon :
你係group a 定group b??

[ 本文章最後由 Pui_Pui 於 07-9-8 01:45 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題