用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 07/08 ~ 畢業生~又黎啦 !
樓主: 禧媽媽
go

07/08 ~ 畢業生~又黎啦 ! [複製鏈接]

講件攪笑事你知...

話說尋日阿仔中文寫作工作紙派返返來,以前我無留意,見工作紙有埋分數兼要家長簽名先醒起呢份工作紙係係堂上做,睇睇下其中一部份係擴充句子,即係比部份文字跟住自己加些字詞組成句子,阿仔作句中主角既名好攪笑,一句就作‘小口’和‘小目’,另一句就作‘小哥’和‘小哭’, 後尾比老師係下面提他下次可以創作另一些名稱,樂樂之後更對我說,本來他想寫‘小一’和‘小二’添. 我話唔係啦, 下次不如由 '小口'開始, 跟住就 '小日' ...'小田'.....'小由'......'小甲'啦, 激c!

禧媽
今晚上完JMC堂再入迪士尼玩, 上兩星期去過一次迪士尼睇Halloween, 阿仔好鍾意, 成日要我帶佢再去多次, 又想去海洋公園睇鬼 (Halloween), 但係海洋公園我就怕佢會驚, 都係再去迪迪尼好d....

收工啦, 88..

到細囝果陣, 我地應該已經有金剛不壞之身:;pppp:

原帖由 禧媽媽 於 08-10-30 17:32 發表
祖安
睇到喇~原來係第1次考試

glory
默書>測驗>默書>考試........

woon
輪到我地細囝, 番小學果陣, 都唔知點算囉

我成日覺得學期都係啱啱開始, 成績真係唔係太緊要, 佢地真係要時間適應, 我唸你睇佢派番黎份卷, 寫錯字, 標點等都扣左好多分, 咁快迫得佢咁緊, 我驚佢怕左

原帖由 禧媽媽 於 08-10-30 17:34 發表
glory, 祖安, woon
好慘呀 我地測驗結果 ~ 梗梗合格咋
考試都唔知點算囉 ~ 不敢想像

睇黎, 要再"鞭"做作業

禧媽,

好呀, 咁我地果兩隻野可以比併吓

原帖由 禧媽媽 於 08-10-31 16:48 發表
glory
好想帶埋細囝見你呀 (2星期後)
比你幻想下, 我平時夜晚, 點同2隻囝C過  

原帖由 glory 於 08-10-30 14:58 發表
宜家小學課程教得都好快, 好似上學期既常識, 分1a, 1b兩冊, 咁快就用完1a要用1b, 平日夜晚只係做功課, 好難有時間同阿仔溫習, 通常都係臨急抱佛腳, 早一兩晚至溫, 睇怕一默/測完就乜都唔記得, 煙消雲散....

...

Glory

唉...大家咁話.....
[url=http://www.magicalkingdoms.com/timers/]

原帖由 禧媽媽 於 08-10-30 17:30 發表

祖安
下~你幾時考第1次架?
考, 測, 考 咁呀 ??

禧媽

係測,測,考,測,測考

係唔係好似跳緊舞咁呢
( bom cha  cha bom cha cha)
[url=http://www.magicalkingdoms.com/timers/]

原帖由 禧媽媽 於 08-10-31 16:49 發表
祖安
仲有冇返學呀 ?
呢排好小撞到你

禧媽
有呀~宜家讀緊HD,因為自己D功課比較忙,所以少左時間上黎

原帖由 glory 於 08-10-31 17:01 發表
講件攪笑事你知...

話說尋日阿仔中文寫作工作紙派返返來,以前我無留意,見工作紙有埋分數兼要家長簽名先醒起呢份工作紙係係堂上做,睇睇下其中一部份係擴充句子,即係比部份文字跟住自己加些字詞組成句子,阿仔作句中主角 ...

glory

我反而覺得幾good 噃
好過彤妹成日都寫人物都係(你)(我)(她)(爸媽)mouth:" /> ,佢從來都無諗過可以寫人名~

原帖由 Woon-Woon 於 08-11-1 01:37 發表
我成日覺得學期都係啱啱開始, 成績真係唔係太緊要, 佢地真係要時間適應, 我唸你睇佢派番黎份卷, 寫錯字, 標點等都扣左好多分, 咁快迫得佢咁緊, 我驚佢怕左

...

同意
佢地係幼稚園都唔使點做功課,宜家突然轉變咁大,佢地做得到已經好叻仔,叻女,成績可以慢慢追,最緊要令他們對學習仍然有興趣

原帖由 glory 於 08-10-31 12:07 發表
哈哈......今次到我自言自語ops:" />

今次輪到我lu~

祖安
好有音樂節奏呀

原帖由 袓安 於 08-11-1 09:47 發表

禧媽

係測,測,考,測,測考

係唔係好似跳緊舞咁呢
( bom cha  cha bom cha cha)

唔怪之得咁少見你上黎啦~~

原帖由 袓安 於 08-11-1 09:50 發表

禧媽

係啦, 希望佢地鍾意返學, 咁樣已經成功左一半...
阿仔尋日又無擰好個水樽, 返來時個書包又濕晒, d書簿又浸晒水, 拿拿聲攞風扇吹番乾d書, 宜家決定將個水壼放係書包側邊:D

原帖由 袓安 於 08-11-1 10:01 發表

同意
佢地係幼稚園都唔使點做功課,宜家突然轉變咁大,佢地做得到已經好叻仔,叻女,成績可以慢慢追,最緊要令他們對學習仍然有興趣

原帖由 glory 於 08-10-31 16:53 發表
禧媽
練琴都係一星期一次至兩次左右, 好彩JMC個course要求唔高, 阿仔就好有興趣, 耐何無時間

glory
梗係啦, 好似祖安咁 ~ 測測考呀, 測測考

原帖由 glory 於 08-10-31 17:01 發表
講件攪笑事你知...

話說尋日阿仔中文寫作工作紙派返返來,以前我無留意,見工作紙有埋分數兼要家長簽名先醒起呢份工作紙係係堂上做,睇睇下其中一部份係擴充句子,即係比部份文字跟住自己加些字詞組成句子,阿仔作句中主角 ...

glory
你咪好囉, 樂樂識得用"小X" "小X"
禧禧只係識, 媽媽和哥哥..... , 句句都係咁起頭

原帖由 袓安 於 08-11-1 09:50 發表

禧媽

glory
果晚去迪士尼, 好玩嗎 ? 梗係睇埋煙?
樂樂有冇入鬼屋 ?

woon
好呀, 2個細路一齊大比拼

係比拼"洩"呀

祖安
好利害呀, 讀 hd
要多小年 ?

all
我地呢排, 跌到好低啦
大家都忙呢 ?

禧媽
終於都撞到你lu~

呢排d 學校好多人感冒,
彤妹今日都病左無返學

原帖由 禧媽媽 於 08-11-4 11:33 發表

祖安
好利害呀, 讀 hd
要多小年 ? ...

禧媽
唉...邊樹係利害丫,相反我覺得自己幾渣添~
唔知點解讀極都唔入腦,都唔知可唔可以捱到畢業
‹ 上一主題|下一主題