用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08-09根德園K1
樓主: Summer
go

08-09根德園K1 [複製鏈接]

fatbabyfat,

點解你會 "日日放工返離都有野話佢, 又呢樣唔比個樣唔比"呢?  比着如果你C6每日放工返離都有野話你, 又呢樣唔比個樣唔比, 你會唔會鐘意你C6呢?

就算唔俾, 你又用咩形式話肥妹呢? 有冇想過佢點解要咁做? 好多時,用唔同嘅說話形式可以達到唔同考果, 唔知你明唔明. 有一招叫"同理心", 唔知你聽過未,  呢招無多多用都有少少用. picnic 再share.

原帖由 fatbabyfat 於 08-10-28 16:21 發表
雙子媽媽,

所以我未話你囝囝的一次半次失控, 你真係唔好咁上心啦, 你主動 liu 番佢, 佢實會鍚番你嫁, 連我個女咁硬項, 我 liu 番佢佢都會鍚番我的.

我唔會介意你咁講肥妹, 佢有時真係好 hurt 我嫁, 不過我老公話 ...

wasyinyin,

好多謝你明白我的感受, 話你知, 我尋晚同愛女號鬧大交, 真係好大好大個隻, 我重同佢講, 我話我呢輪真係情緒好有問題, 我叫佢唔好迫我, 成日話我唔應該咁話個女, 我真係想死嫁, 嚇到佢死咁濟, 佢話其實都覺我唔開心, 不過無諗過咁大件事, 叫我有咩同佢講, 我地尋晚都講到好白同講左好耐, 佢都知到個問題係佢自己身上, 佢話真係好難同個女say no 同埋佢係想個女自己明白, 唔係要我呢種方法迫個女接受, 係想個女自己接受, 苦口婆心咁同佢講, 佢話我要的一即時成效, 佢想要的係慢慢等佢自己明白, 佢話如果佢真係要惡, 要個女去 naguhty corner 佢都可以做到, 個女都會去, 不過個女係唔份氣咁去, 怕會搞到個女脾氣好掘, 佢話佢都知個女好硬頸, 所以希望用潛而物化的方法, 佢話我份人太心急, 成日都要即時見效喎, 佢話佢成日叫我縱下肥妹, 等佢離教肥妹, 其實佢係好緊張我同肥妹的關係, 佢話我再係咁, 肥妹真係唔鍾意我嫁, 佢話我地係一個 family, 肥妹只係鍾意daddy 係唔健康, 一定要一家人和諧開心先最重要, 我聽完佢講都覺得佢有佢的道理, 佢亦都真係應承我會對肥妹嚴番d, 希望我地兩公婆可以攞個中間位去教肥妹.

佢重同我講, 叫我有咩真係要同佢講, 唔好自己諗埋一面, 個女先咁細, 真係重有好多野要一齊面對, 叫我地大家都努力喎.

wasyinyin, 你知嗎, 我情緒真係差, 不過未到想死, 只係嚇下愛女號, 你話愛女號幾搞笑, 我估佢真係怕我會自殺, 對我特別留意, 尋晚瞓瞓下, 愛女號問我係唔係叫佢, 我話無喎, 我叫佢唔使擔心, 我重未想死住, 因為我真係好愛肥妹, 唔捨得離開佢嫁. (估唔到今次嚇得愛女號咁應 )

其實我同肥妹都有好多開心的野, 佢唔曳同我唔話佢的時候, 佢都會要我同佢玩同陪佢嫁, 其實我好易滿足, 只要肥妹主動咁抱下我鍚下我, 我真係開心到流眼淚, 好過仲六合彩嫁.

希望愛女號真係會同我合作, 一齊對面所有肥妹的問題啦.

wasyinyin, 你睇完我的留言覺得我好hurt, 講真, 我真係好hurt, 不過無論幾hurt, 肥妹都係我最愛最愛的女兒, 我係唔會真係嬲佢嫁, 不過唔開心梗係有啦, 好多朋友都安慰我話佢第日大過會明白我的苦心, 我唯有等呢一日啦, 唯有做住阿Q先啦.

原帖由 wasyinyin 於 08-10-28 16:35 發表
fatbabyfat,

睇完你嘅留言. 唔知點解我都好似受傷咁. 唔係因為我囝都係咁. 而係自己都係媽媽. 如果自己想教好個囡而話佢. 到頭來咁. 真係好hurt.

但見肥妹真身時. 佢又真係好ok. 唔通小朋友都真係好演技. 我囝就外 ...

ravyonne,

你講的道理我明,亦都係我老公成日同我講我同一番說話,
佢叫我唔使樣樣野都咁嚴, 日日都有野話下肥妹, 有時小朋友還脾下實有, 叫我唔好樣樣野咁上心, 佢話我一講到個女d 野就已經契奏眉, 係人見到你個樣都怕啦, 個女又點會想同你玩呀 (不過愛女號話真係唔明我, 佢話我一向都係一個樂觀同開心的人, 點解要對個女咁執著同緊張), 我估我真係要改下我呢個壞習慣先得.

原帖由 rayvonne 於 08-10-28 17:20 發表
fatbabyfat,

點解你會 "日日放工返離都有野話佢, 又呢樣唔比個樣唔比"呢?  比着如果你C6每日放工返離都有野話你, 又呢樣唔比個樣唔比, 你會唔會鐘意你C6呢?

就算唔俾, 你又用咩形式話肥妹呢? 有冇想過佢點解要咁做 ...

stliu,

我尋晚都同左愛囡號溝通左好耐應該點去同肥妹相處同教佢, 睇下個新科案work 唔 work 啦.

原帖由 stliu 於 08-10-28 17:11 發表
fatbabyfat,

我同意wasyinyin所講, 大前題係同愛囡號好好溝通,  或者有D野真係放手俾佢教. 雖然你睇唔過眼, 但有時就係咁, 肥妹受軟唔受硬, 雖然愛囡號可能縱佢多D, 但如果整體佢教得掂肥妹, 就俾佢試下啦, 我知,  ...

fatbabyfat,

睇完妳寫的, 我唔識講, 只係好想喊, 母愛真係偉大.

我自己都唔識教仔, 我老公係主張打的, 我係主張講道理, 但講道理佢又會當我唱歌. 妳都好, 妳個愛女號對妳咁好, 咁緊張妳. 我o個個真係不提也吧!

某情度上我同妳教小朋友的方向係幾似, 我都係要有即時效果ge, 小小野都要亞囝做到prefer, 有時連佢食多粒糖都會令我大發脾氣. 我亞媽同老公成日都話我亞囝的脾氣似足我.

我唔識講d咩, 只可以叫大家都加油. 16號見到面再詳談.
原帖由 fatbabyfat 於 08-10-28 17:39 發表
wasyinyin,

好多謝你明白我的感受, 話你知, 我尋晚同愛女號鬧大交, 真係好大好大個隻, 我重同佢講, 我話我呢輪真係情緒好有問題, 我叫佢唔好迫我, 成日話我唔應該咁話個女, 我真係想死嫁, 嚇到佢死咁濟, 佢話其實都 ...

原帖由 stliu 於 08-10-28 13:15 發表
minamidopey,

你好呀! 我仔係K1F的. 你講recitation呢, 其實之前好似有個thread架, 不過真係唔知去左邊, 要逐版搵搵先知呀...

我就上網用keyword search, 都通常搵倒. 不如你有邊首唔知, 你post呢度問下大家, 我 ...

Thank you先,問囡囡多D嘢先,:loveliness:

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-28 12:47 發表
fatbabyfat,

release la. 我同亞囝尋日朝都炒大'獲', 佢唔知痴左邊條線, 我叫佢起身, 佢as usual 唔肯起. 跟住竟然話唔要mummy, 趕我走, 以後唔想見到我, 佢淨係要daddy同婆婆就得. 個刻, 我真係好傷心. 佢一向好痴 ...

剛剛讀完本有關兒童EQ書,小朋友三、四歲開始用表情.动作表現自己的情緒;亦有能力捉摸、觀察他人情緒的能力;
而剛已有兩个多月幼稚園生活適應了,由小家庭走進群體生活,小朋友嘗試獨立自生;
小朋友渴睡但給大人吵醒了,因為小朋友情緒不像成人理性操控處理自己的情緒,即時向打擾他的對方(父母)表達情緒不滿(發難咋),甚至肢體表達情緒(未必想打人,維園啊伯激动時都手舞足動),做父母的我會整个"愛心鎖"佢嘆下,即從小朋友背后抱實佢,再用兩腿夾住佢再"温柔地"解釋及
呵佢,叫工人用泠水毛巾洗臉等佢醒D(犯?)。
等佢情緒穩定,情况許可,夫婦及工人一齊briefing佢;
等佢即時了解自己的問題(even其他問題都一樣,速戰速決,呢頭講果頭散),因為隔了一段時間才解釋,會增加感情破裂的機會;
然后懲罰佢 ,我家个囡囡朝早愛吃麥片,果朝發脾气就只比一盒奶佢喝 ,然後解釋佢聽因然佢自己發脾气費了不少時間,所以唔夠時間出門口,冇得吃麥片;久而久之,家陣已冇發脾气,起身發下"牛豆" .........
曉昕3.9/12,欣廷9/12

fatbabyfat,

如果有同愛囡號溝通過. 做唔做到係後事. 但起碼大家都想再做好佢. 已經好開始. 可能叫愛囡號或你是但一個突然改都唔係易事. 唯有盡力將兩個人方法平均d. 溝一溝淡中和番. 而且仲要好忍得先可以.

例如你忍得話肥妹少d. 而愛囡號又要忍得唔好太放縱肥妹先. 大家適當時候退一退.

記得我囝細時有頑皮, 因為o個陣話佢又唔識聽, 解釋又未明時. 我都有好唔知點算時候. 我自己都衝口而出話好煩. 公公就善意咁講. 千其唔好話煩. 係我帶佢來依個世界. 就要有責任教好佢. 我當時醒一醒. 係喎. 係我帶佢來. 咁要盡我所能教好佢. 所以當有勞氣時, 我都諗返依番說話. 又好似好好多.

佢地雖然細. 但都係同大人一樣, 唔鐘意成日比人話. 發覺有時對住佢地好似要學識"說話的技術"咁.  記得有導師教過我, 佢地少少做好同乖時. 比個叻手勢佢地. 唔好只記得佢地做唔好時或唔係我地想要時, 就話佢地. 因為我地唔會太為意佢地做好時. 只在意佢地百厭同激我地時. 咁變成又話佢地. 其實人都係習慣咁. 所以初初好唔慣. 真係總有乖時. 就少少都讚o下.

你當然唔可以死喇. 如果唔係肥妹點見到你苦心呢.

我都學習緊. 只係幸好我同爸爸有共識. 無論邊一方教訓緊阿囝. 另一方都唔可以插手. 等事情解決. 阿囝明白say sorry之後. 三個一齊再傾返件事. 雖然可能下次再犯. 但可能係愈隔愈耐先再發生. 仲有關於naughty chair或naughty corner. 如果佢地太癲太扭冷靜唔到時. 好似naughty chair好少少. 我通常叫囝坐低"你冷靜o下先啦". 佢有時都起身. 我再淡淡地講"你乖乖地坐低冷靜o下先啦". 咁佢見我淡淡咁. 佢情緒都會好d. 因為佢見我有太多表情. 會冷靜唔倒. 我再問"冷靜未?". 佢會答"冷靜". 之後可以訓話. 佢都容易d聽入耳.

有時真係教同解釋咁咁咁同點點點都口水乾哂. 不過首先自己情緒唔好太激先. 肥妹見你表情開始有激時. 佢可能更癲. 咁你見佢癲時又更激. 變成互相影響. 所以太勞氣時, 我深呼吸行一行開. 我囝都追住我講對唔住. 咁自己鬆咗後會容易同佢溝通d. 佢又易接受d.

fatbabyfat, 努力d. 我地個個都努力緊. 大家一齊撐大家啦.

原帖由 fatbabyfat 於 08-10-28 17:39 發表
wasyinyin,

好多謝你明白我的感受, 話你知, 我尋晚同愛女號鬧大交, 真係好大好大個隻, 我重同佢講, 我話我呢輪真係情緒好有問題, 我叫佢唔好迫我, 成日話我唔應該咁話個女, 我真係想死嫁, 嚇到佢死咁濟, 佢話其實都 ...

fatbabyfat,
Relax and take it easy.
Don't be too strict to your child if it's just a matter of an additional candy bar or extra hour of cartoon. I am an angry mother and I am the one who is responsible to punish the children at home. I will throw the books on the desk if my girl doesn't concentrate when revising. I will take my angry son to his room or my room to isolate him and let him cry and gradually quiet down. Anyways... I am the one who scold them, yet, one evening, my girl called me 'honey'. She told me that the teacher taught them 'bear likes honey', if they like/love someone, they can call that someone 'honey'. Then she called me Honey. She told me that she liked me very much and that's why she called me Honey. I told her that I liked to be called as Honey by her a lot. I then asked her why she still called me Honey when I was the kind of mother who would scold her, esp, during revising. She then said it's not revision time, she liked me as Honey wor. haha, Anyways, I find it's very sweet to be called as Honey by my child.
I believe that if you let the child understands why the parent is angry at her which caused for the parent to scold her, at the end of the day, she will still love the parent and call her Honey.

原帖由 fatbabyfat 於 08-10-28 17:59 發表
stliu,

我尋晚都同左愛囡號溝通左好耐應該點去同肥妹相處同教佢, 睇下個新科案work 唔 work 啦.

fatbabyfat,

我唔係咁舒服,匆匆睇o左少少留言,就想留返個言關心o下你!^^

教小朋友真係好勞氣,好多時真係皇帝唔急太監急,所以真係好易就忍唔住話個囡,有時我都會驚破壞大家o既關係,但又怕唔早d教好佢,第日可能就已經太遲o左了!

你不妨多d借d圖書陪阿囡睇,借d有關阿囡做得唔好,做得唔o岩同阿囡性格弱點o既書,同阿囡一齊睇,透過親子共讀o既時間,令大家關係更親密,又可以透過有關書本,教導阿囡同時令佢更容易明白同接受自己o既錯失,又可以透過書本話比阿囡知,你係好o錫佢,因為o錫佢,所以先要教好佢!!

加油呀!!

fatbabyfat,

睇完你呢個回應, 我真係好感動, 起碼愛女號同你都肯傾, 肯溝通, 佢又咁緊張你. 而且你真係好錫肥妹!

大家都係為個家, 為個女... 係要有D時間呀... 每個小朋友都好獨特, 係個個體, 我仔合用的, 放在肥妹身上未必合用...

從我同你的對話中, 我都覺得你好easy going, 係樂天派. 但當然, 愛之深, 責之切, 你好愛好愛肥妹, 緊張佢, 所以對佢咁嚴...

希望你同愛女號都攞倒個中間位...學佢所講, 有咩唔開心要講出來, 又可以上來呢度傾下... 最緊要唔好屈住...

wasyinyin,

原帖由 stliu 於 08-10-29 08:52 發表
fatbabyfat,

睇完你呢個回應, 我真係好感動, 起碼愛女號同你都肯傾, 肯溝通, 佢又咁緊張你. 而且你真係好錫肥妹!

大家都係為個家, 為個女... 係要有D時間呀... 每個小朋友都好獨特, 係個個體, 我仔合用 ...

fatbabyfat,

相信妳睇完咁多鼓勵留言, 心情應該好了點吧! 大家都很關心妳, 包括妳個愛囡號, 教子女的確會有時好傷, 試下遇到唔開心時, 深呼吸想想肥妹冧妳果d開心情景吧, 記住最重要就係溝通同放鬆d心情, 仔女嘅野, 好難一朝就教好, 自己要多多保重呀, 大家一齊努力啦, 老友!

各位媽媽早呀,

睇完咁多你地的鼓勵留言, 我的心情真係好左好多啦, 我亦都會試下你地教我的方法去同肥妹相處. 我都同愛女號講, 好彩同好開心因為肥妹考到根德園, 等我無意中發現呢個網站, 識到咁多有愛心的媽咪, 得到你地的鼓勵同支持, 真係令我呢個有情緒病的媽咪無咁辛苦同有一個地方可以講下自己的感受, 真嫁, 好多時我講左出離個人真係覺得好好多, 無咁辛苦, 所以要係呢度好衷心好哀咁多謝各位媽咪成日係度聽我發 "勞so".

你地知嗎, 我日日都有同愛女號 msn 嫁, 今朝 copy 左好多你地的留言比佢, 佢都好讚同你地的講法, 話我地都可以試下, 還有以下的對話 (都幾搞笑, 不過佢係無惡意, 我老公係講抵死野呢方面係轉得好快同好黑人憎的) :

Daddy : Tonight after dinner, you can give Lui Lui 1 jelly without imposing conditions, and then read the new school book with her in a happy mood
Daddy : What is C6?
Mami: 死佬
Daddy: Ngor doe hai gum guess gar lark!
           (愛女號一隻中文字都唔識打, 只係用併音)
Daddy: Lay barn CP!

你話佢幾搞笑, 即刻話番我地係 "死婆"

原帖由 jumbo_mandy 於 08-10-29 09:12 發表

fatbabyfat,

相信妳睇完咁多鼓勵留言, 心情應該好了點吧! 大家都很關心妳, 包括妳個愛囡號, 教子女的確會有時好傷, 試下遇到唔開心時, 深呼吸想想肥妹冧妳果d開心情景吧, 記住最重要就係溝通同放鬆d心情, 仔女嘅 ...

雙子媽媽

點呀, 你同囝囝好番未呀???????

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-28 18:05 發表
fatbabyfat,

睇完妳寫的, 我唔識講, 只係好想喊, 母愛真係偉大.

我自己都唔識教仔, 我老公係主張打的, 我係主張講道理, 但講道理佢又會當我唱歌. 妳都好, 妳個愛女號對妳咁好, 咁緊張妳. 我o個個真係不提也吧!

...

妳地真係sweet, sweet 架姐 .

我同Cyrus都和好左. 佢daddy尋日同佢傾左一輪, 佢話佢好唔開心, 因為mummy成日話佢naughty, 又話邊個邊個食飯快, 邊個邊個叻過佢, 仲話搵個新bb返黎唔要佢. 我老公話我小朋友係要教, 但講呢d野係無意思. 我認, 我火'姐'眼時真係有講過, 不果估唔到小朋友咁上心, 記住左. anyway, 我尋晚同佢say sorry, 應承佢以後唔再講呢d說話, 而佢亦唔可以再講個d令mummy傷心的說話.
原帖由 fatbabyfat 於 08-10-29 10:34 發表
各位媽媽早呀,

睇完咁多你地的鼓勵留言, 我的心情真係好左好多啦, 我亦都會試下你地教我的方法去同肥妹相處. 我都同愛女號講, 好彩同好開心因為肥妹考到根德園, 等我無意中發現呢個網站, 識到咁多有愛心的媽咪, 得 ...

原帖由 fatbabyfat 於 08-10-29 10:34 發表
各位媽媽早呀,

睇完咁多你地的鼓勵留言, 我的心情真係好左好多啦, 我亦都會試下你地教我的方法去同肥妹相處. 我都同愛女號講, 好彩同好開心因為肥妹考到根德園, 等我無意中發現呢個網站, 識到咁多有愛心的媽咪, 得 ...

Daddy: Lay barn CP!
呢句真係好好笑! 愛囡號原來好識攪笑, 佢知道妳係bk傾計, 日後會唔會成日靜靜雞上黎, 睇下妳留d乜野留言架, 妳知啦, 妳成日都將愛囡號掛係嘴邊

fatbabyfat,

嘩! 愛女號的中文拼音真係好犀利呀! 開初睇真係要估下, 不過我諗你一定係高手! 真係好, 你同愛女號響日頭都可以msn下!

但, 我地唔係CP, 係lovely ladies就真! 哈哈!
你唔使咁客氣啦! 我都好開心可以識倒你同其他mami, 所以好期待11月16日的旅行呀!

各位媽媽早呀,

原帖由 雙子媽媽 於 08-10-29 10:45 發表

我同Cyrus都和好左. 佢daddy尋日同佢傾左一輪, 佢話佢好唔開心, 因為mummy成日話佢naughty, 又話邊個邊個食飯快, 邊個邊個叻過佢, 仲話搵個新bb返黎唔要佢. 我老公話我小朋友 ...

雙子媽媽,

我好欣賞Cyrus同佢daddy咁打開心窗講出佢嘅感受同睇法, 溝通真係好重要, 我都要學下野, 今晚都要同我個女好好溝通一下, 佢對媽咪同爸爸有乜野睇法先。

雙子媽媽,

小朋友真係弱小心靈架, 意氣說話我自己都忍唔住講, 不過呢, 佢地聽左又真係記響心度... 好得意架... 我成日話, 佢地太take it personal喇!
無法, 佢地係咁, 我地大人有大量, 唯有知分寸D囉!

我同Cyrus都和好左. 佢daddy尋日同佢傾左一輪, 佢話佢好唔開心, 因為mummy成日話佢naughty, 又話邊個邊個食飯快, 邊個邊個叻過佢, 仲話搵個新bb返黎唔要佢. 我老公話我小朋友 ...

雙子媽媽,

聽到你同cyrus 和好左真係好, 咁我地繼續努力學做個會明白同體諒小朋友的媽咪啦.

stliu,

我依家知道嘞. 妳講得啱, 我地大人講的悔氣說話, 可能唔覺意會傷左小朋友ge心which we didn't aware. 所以當daddy 話比我知亞囝同佢講話自己其實都好唔開心, 我好內疚, 覺得自己好唔啱
原帖由 stliu 於 08-10-29 10:54 發表
雙子媽媽,

小朋友真係弱小心靈架, 意氣說話我自己都忍唔住講, 不過呢, 佢地聽左又真係記響心度... 好得意架... 我成日話, 佢地太take it personal喇!
無法, 佢地係咁, 我地大人有大量, 唯有知分寸D囉!
...
‹ 上一主題|下一主題