用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅男女中學附屬小學 2017-18 SPCC小一等候結果打氣區
樓主: SigridTruda
go

2017-18 SPCC小一等候結果打氣區   [複製鏈接]

甘恩 發表於 16-11-21 14:34
多謝支持!小小難過會有,但ok,接受到。或者天主安排兩兄弟一齊返學仲好!(但唔知SPB收唔收) ...
會收的!!支持!祝福!

甘恩  多謝!!  發表於 16-11-21 19:46

Sushi_love 發表於 16-11-21 15:39
:) :) Thanks thanks!

唔知係唔係係哩到已經同各家長產生了感情,我鍾意 SPCC 多D。
你仲有DB和TSL叫糊, 話唔定2間都中呢, 我都有少少同大家產生了感情, 哈哈
嘩, 而家已經去到第34版

Sushi_love    發表於 16-11-21 20:58

Sushi_love 發表於 16-11-21 15:39
:) :) Thanks thanks!

唔知係唔係係哩到已經同各家長產生了感情,我鍾意 SPCC 多D。
Spcc DB 都好,祝中獎!報喜~真心支持祝福!想睇到大家都有心儀學校中

Sushi_love  Thank you!!  發表於 16-11-21 20:59

祝福大家,主定有最好安排!

陽光點的歌    發表於 16-11-21 17:06

回覆 heihei1228 的帖子

之前有人講過有second in 但無出席second-in 的是會收reject. 不過其他應該都係waiting list.

matsushima 發表於 16-11-21 16:11
你仲有DB和TSL叫糊, 話唔定2間都中呢, 我都有少少同大家產生了感情, 哈哈
嘩, 而家已經去到第34版
我都係,好似同大家成為共患難的戰友,大家加油!

甘恩  你點呀?有冇消息?  發表於 16-11-21 19:46

我係路人甲都log-in 想睇甘恩報喜。雖然可惜,但我相信仔仔有個咁有素質的爸爸,即使讀咩學校都會成為一個傑出的人。

陽光點的歌    發表於 16-11-21 17:10

甘恩 發表於 16-11-21 14:32
之前見前人話2nd in對住校長唔出聲,最後收reject,所以我之前話2nd in唔好都會收reject。 ...
唔知你講果個, 係咪我講既信息.

舊年有人話2ND IN 見校長唔出聲, 結果最後都收左, 唔係收REJECT 喎.

SigridTruda 發表於 16-11-21 16:51
我都係,好似同大家成為共患難的戰友,大家加油!
今年情況太激烈了..大家難免心情會好緊張在此希望大家都平伏心情,應以不要影響小朋友為主

St. Paul’s Co-educational College (SPCC) is searching for a new Principal upon the retirement of current
incumbent. SPCC was founded in 1915 by the Hong Kong Sheng Kung Hui (Anglican Church of Hong Kong)
with the mission “To nurture our students as future leaders by instilling in them a culture of excellence,
high moral values, an altruistic spirit, a passion for lifelong learning and a global perspective in the spirit
of Faith, Hope and Love.”

中學部黎緊換校長~~~~~~~~~~~

hppa  This information announced more than four months ago  發表於 16-11-22 08:31

AEteam 發表於 16-11-21 17:01
我係路人甲都log-in 想睇甘恩報喜。雖然可惜,但我相信仔仔有個咁有素質的爸爸,即使讀咩學校都會成為一個 ...
太枱舉了!我只是願意和大家分享而已,互相幫忙、支持是十分重要。回想當日申請SPCC,只是人報我報,從沒想過與神校曾經那麼接近,只是細仔性格不利這樣的面試,只可說是有緣無份。倘若大仔當年有SPCC 2nd in,相信入讀機會大好多,因為佢完全不怯場。由大仔無2nd in,到細仔有2nd in,已有交代。或者我會將入讀SPCC的夢,交俾第三個仔。哈哈!

AEteam  勁!有三條king  發表於 16-11-21 23:42

retriever 發表於 16-11-21 17:09
唔知你講果個, 係咪我講既信息.

舊年有人話2ND IN 見校長唔出聲, 結果最後都收左, 唔係收REJECT 喎.
可能我睇錯,不過唔緊要,能call waiting的機會應該未輪到我細仔。

甘恩 發表於 16-11-21 19:41
太枱舉了!我只是願意和大家分享而已,互相幫忙、支持是十分重要。回想當日申請SPCC,只是人報我報,從沒想 ...
一個spcc的追夢故事

剛才同朋友傾計,佢係st jo 家長,佢話仔仔之前有同學的哥哥讀spcc, 但弟弟考唔到入咗st jo, 但讀咗三個月就成功轉返入spcc. 問題係點解spcc 到十二月仲有位(有人讀咗三個月走?還是根本冇收齊人),而係咪真係會call waiting 呢?

hppa  移民?  發表於 16-11-22 08:30

太枱舉了!我只是願意和大家分享而已,互相幫忙、支持是十分重要。回想當日申請SPCC,只是人報我報,從沒想 ...

真難想像家有三條king 的盛況!甘恩,加油。the best is yet to come! 深信天父已為你囝囝作出最好的安排。加油呀!

回覆:AEteam 的帖子

真係有call waiting 的。

"這麼近那麼遠",  確係唔少人考小既歷程。

淨係養育3個已經抵讚。

AEteam 發表於 16-11-21 23:41
剛才同朋友傾計,佢係st jo 家長,佢話仔仔之前有同學的哥哥讀spcc, 但弟弟考唔到入咗st jo, 但讀咗三個月 ...

如果消息來自你朋友兒子同學的細佬,可以傳信後誤差會唔少。

spccps出哂名有位唔收插班,所以你話開學三個月後call waiting人來讀,老實講,就算真實都唔尋常。

甘恩 發表於 16-11-21 19:42
可能我睇錯,不過唔緊要,能call waiting的機會應該未輪到我細仔。

天主自有安排,主佑!

AEteam  天主自有安排-絶對讃同  發表於 16-11-22 07:41

回覆 retriever 的帖子

消息是來自朋友,成功轉入的是她兒子的同班同學,今年三年班,事情發生於一年級時。朋友確切地說那個小朋友開完st jo xmas party 就last day, 小朋友媽媽話入番哥哥學校spcc. 他們家有少少名氣,所以可能有不尋常的安排。我相信朋友沒有吹水的。
‹ 上一主題|下一主題