用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 大埔道崇真07年K3小朋友家長 & FRIENDS,入來啦! - Part ...
樓主: mamamui
go

大埔道崇真07年K3小朋友家長 & FRIENDS,入來啦! - Part 2 [複製鏈接]

原文章由 Adrian爸爸 於 07-10-27 15:57 硐表
Jennie,

你真係講出我的心聲jet..  

到時君仔大o左, 你做人99 都甚艱難呀!
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

原文章由 silvia_ng 於 07-10-26 22:53 硐表
大家一齊做好呢份工

其他媽咪,
多謝哂! 小女子來年負責文書, 多多指教

星期五晚同你傾, 我都 very happy!!

文書小姐, 寫多d 我地心聲呀...

次次評估都想c....阿女成日問幾時串完字, 幾時可以訓一陣...幾時可以玩一陣

想問上年參加過聖經朗誦比賽, 見咁多參賽者, 有冇d 係唔記得or 讀唔完呀??我見今年好似好長, 怕阿女唔掂, 都唔知報唔報好
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

Jennie,

chole 是否就是無了下面隻門牙 ? 點解好似5係好覺嘅

英文是否真係要串哂d 字, 我初頭只想着認字咋, 咩會玩dictation ka

Cheerful,

Thank you for your reply.. 你同阿囡溫好未呀 ?

[ 本文章最後由 Adrian媽媽 於 07-10-28 23:39 編輯 ]

原文章由 snowB 於 07-10-26 22:27 硐表
Siliva 和我入家教會了!多謝支持!多謝大家支持!小女子將負責康樂及總務。

snowB

恭喜哂 恭喜哂

[ 本文章最後由 朱MayMay 於 07-10-28 23:55 編輯 ]

Jennie, Adrian mami :

評估的科目次序是咩呀? 因唔係好記得, 是否(一)中文, 跟住(二)英文,( 三)數學,(四)普通話 or oral ....今日做功課都做左成半日,淨係認了中文 & 英文d 字炸....
thanks.

醒目開學勳章

冇同亞囡寸字tim
諗住書都未黙5會考寸字卦

真係5溫5知, 原來中文都幾多組字
反而英文程度我就覺得同k2差5多

[ 本文章最後由 得意媽 於 07-10-29 00:34 編輯 ]

Jennie - Chole 是無了下面隻門牙嗎 ?  我一向以為小朋友係換上面果兩隻先架添 ..... 5怪得阿女話下面隻牙鬆啦, 我重以為係撞到添 .....

原文章由 得意媽 於 07-10-29 00:32 硐表
冇同亞囡寸字tim
真係5溫5知, 原來中文都幾多組字

.....唔知使唔使fill in the blank例如___真勇敢   之類

cissy點?好返末??

[ 本文章最後由 balltsang 於 07-10-29 01:06 編輯 ]

醒目開學勳章

原文章由 balltsang 於 07-10-29 01:05 硐表

.....唔知使唔使fill in the blank例如___真勇敢   之類

cissy點?好返末??

我估要囉, 英文都會, k2 時已經好似有此模式

亞囡呀 雖然粒大飛滋未好番, 但已經冇"哎"痛, 呢2日都冇燒, 明天正式返學

[ 本文章最後由 得意媽 於 07-10-29 01:15 編輯 ]

醒目開學勳章

zzz lu

老師話中文係選擇填充題,有得抄,唔洗背默的.
一切皆隨緣,萬般自在不用愁。

早的.

我都估第一劑, 應該有得抄, 而且又未默書tim.
...你們不要憂愁,因靠耶和華而得的喜樂是你們的力量.(尼 8:10)

君媽/mamamui>>係呀, chloe 剝o左下面門牙, 有隻新牙響後面生出來.

我女都串唔掂d 字呀! 不過第一次評估都係平常心算啦....琴晚佢仲睇埋味分高下, 睇到成1130至去訓, 今朝都唔肯起, 評估唔得都有佢lu.我完全無氣同佢溫.

醒目開學勳章

原文章由 Jennie 於 07-10-29 10:25 硐表
君媽/mamamui>>係呀, chloe 剝o左下面門牙, 有隻新牙響後面生出來.

我女都串唔掂d 字呀! 不過第一次評估都係平常心算啦....琴晚佢仲睇埋味分高下, 睇到成1130至去訓, 今朝都唔肯起, 評估唔得都有佢lu.我完全無氣同 ...

亞囡都要c 頂睇埋至zzz , 如果我知佢係做到11:30 我就5比亞囡開始睇, 今日至睇:tongue:

原文章由 得意媽 於 07-10-29 10:51 硐表

亞囡都要c 頂睇埋至zzz , 如果我知佢係做到11:30 我就5比亞囡開始睇, 今日至睇:tongue:

CHLOE 係咁睇, 係咁話台北d 溫泉好正呀!! 咁多野食, 不豬幾想fly 去啦...

all

你地都好有得睇住手冊溫
我星期3已經同老師請左星期5假
但佢唔記得左
攪到星期4無拎定功課手冊返屋企
呢2日無手冊都唔知點溫
只係叫阿仔跟住本筆順簿寫下d 字
同埋溫下本english playtime 內d 生字

原文章由 yy13 於 07-10-29 11:27 硐表
all

你地都好有得睇住手冊溫
但佢唔記得左
呢2日無手冊都唔知點溫
...

我上年已經覺得成日無手冊響手都幾煩, 所以我都copy 晒佢寫/認d 字響部電腦樹呀啦.  所以都無o羅住手冊溫.

醒目開學勳章

原文章由 yy13 於 07-10-29 11:27 硐表
all

你地都好有得睇住手冊溫
但佢唔記得左
呢2日無手冊都唔知點溫
...

哎呀! 我都係溫呢2本, 冇睇手冊tim

原文章由 得意媽 於 07-10-29 12:01 硐表

哎呀! 我都係溫呢2本, 冇睇手冊tim

哈!!反而我無睇呢2本書, 因為多好多生字.

醒目開學勳章

原文章由 Jennie 於 07-10-29 12:13 硐表

哈!!反而我無睇呢2本書, 因為多好多生字.

我淨黙生字都覺得好多, 怪不得我個腦已經叫我收工啦:
應埋其他真係5得掂
‹ 上一主題|下一主題