用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中遊戲終於結束~~
樓主: minnieevergreen
go

升中遊戲終於結束~~   [複製鏈接]

cafeva 發表於 24-4-14 09:18
你仔學校選科很容易嗎?過100名都選到。就係呢D例子令人覺得學校選科太重要。
我都同意同校同邊個做朋友都 ...

其實初中的排名在不影響選科下,真的不太重要
初中100名的,有很多是小學級一,他們只是英文有差異,影響中一二成績
到高中選了科,英文只不過是best 5/6之一,在一半取5的學校,只要入到前半便可以
其他選修科才更影響大學選科

況且,英文好的學生也要擔憂中文不合格,反而這些初中英文較弱的同學中文都是幾好的,在best 5/6入面,中文英文同樣佔一科而已。這和初中排名的組成完全不同(初中英文可能x4/3,數學又被英文影響)

liverpool2023 發表於 24-4-14 09:38
其實初中的排名在不影響選科下,真的不太重要
初中100名的,有很多是小學級一,他們只是英文有差異,影響 ...
即是高中同初中名次可能會大改動。所以中三選科個關卡就真係衹係行政原因

liverpool2023 發表於 24-4-14 07:52
我無一句話1A學生一定乖
只是話兩間學校俾我既感覺就是呢種風格
一間學校當然唔會人人一榚,但尤其是名校 ...

只是用1A打個比喻~

咁我會形容學生形象為文靜 vs 好動

cafeva 發表於 24-4-14 10:39
即是高中同初中名次可能會大改動。所以中三選科個關卡就真係衹係行政原因 ...

係,所以我都會大致認為有直資選直資
但當然還要看實際情況

rabbittwin 發表於 24-4-14 10:52
只是用1A打個比喻~

咁我會形容學生形象為文靜 vs 好動

每個人看法不同

liverpool2023 發表於 24-4-14 11:24
係,所以我都會大致認為有直資選直資
但當然還要看實際情況
直資校內競爭比較大。以DGS為例,top 40% 可以選到M數,係講緊攞5*

liverpool2023 發表於 24-4-14 08:01
贊成選科通常直資較彈性
尤其是官津多數資源有限制

以能力來說﹐小學教育是皮毛﹐未必睇得出﹐
不過數學能力是較突出﹐數感好強﹐佢亦鍾意數學 (不排除是因為能力強所以有滿足感)。
其實好難看出來﹐小學常識只是背熟就完﹐只係看得出佢記野快、愛用圖像記憶

興趣來講﹐

只見佢對歷史毫無興趣﹐反而對生物較有興趣。

我覺得現時都係以理科選科係大熱門﹐
如果佢真係要讀大熱科﹐當然要成績好D

minnieevergreen 發表於 24-4-14 12:32
以能力來說﹐小學教育是皮毛﹐未必睇得出﹐
不過數學能力是較突出﹐數感好強﹐佢亦鍾意數學 (不排除是因為 ...

有參加出面數學比賽嗎?咁早就知道自己興趣

liverpool2023 發表於 24-4-14 07:52
我無一句話1A學生一定乖
只是話兩間學校俾我既感覺就是呢種風格
一間學校當然唔會人人一榚,但尤其是名校 ...

如果純考慮喜不喜歡﹐我較心儀SSC﹐我和女女讀書時既個性不同﹐
我係鍾意玩活動多過讀書﹐所以SSC 自由感覺令我覺得好舒服。
但女女讀不是我讀﹐畢竟佢個性同我好大差異﹐佢不是果種行出來好自信好主動既學生。
性格來講﹐佢外表較似SPSS既學生﹐但入左SSC﹐我亦相信佢融入到。

只是SSC既優勝之處係咪佢最需要既 ? ? 我想佢自己考慮清楚﹐值唔值得搭多半小時車?
如果佢鍾意﹐自然幾耐都值得。現時佢仍然沒有答案﹐雖然她每次都會猶豫一陣﹐但第一次需要咁耐思考期。

cafeva 發表於 24-4-14 12:37
有參加出面數學比賽嗎?咁早就知道自己興趣

無﹐佢唔想。我都有提前過可以玩下奧數﹐佢又唔想。

佢好怪﹐叻/有天份既野又唔會願意參加訓練、比賽﹐唔叻/無天份既又想學想玩
老師曾選入排球隊﹐都說佢幾有天份可以試下﹐佢又覺得熱、要訓練﹐走左去合唱團

回覆 derbyeugene 的帖子

據聞 SSC 小學係非一般富貴. 唔知有幾多會直升中學. 有好有唔好. 我就老老柒柒簡啲老柒學校算.

minnieevergreen 發表於 24-4-11 18:57
請問三間學校﹐係以下幾點既分別 :

1) DSE 成績 (暫無打算讀IB)2) 課外活動表現

https://metro.hk/7447/?fbclid=IwAR0Yn1mej4AtlMSg2Gqqa4wU3DlJL9Q1FvaDib6kiZFhFUUkRG-FnPSmJ-c

其實,之前果幾間有offer嘅直資,晌各方面更合適,亦更容易manage,但偏偏就係為啖(名)氣
女(仔)都崇尚名牌虛榮

PC9394 發表於 24-4-14 13:06
其實,之前果幾間有offer嘅直資,晌各方面更合適,亦更容易manage,但偏偏就係為啖(名)氣
女(仔)都崇尚名牌 ...

我其實覺得UCCKE 是較理想、較平衡的﹐
但佢讀﹐唔比佢選又唔得。

minnieevergreen 發表於 24-4-14 12:42
如果純考慮喜不喜歡﹐我較心儀SSC﹐我和女女讀書時既個性不同﹐
我係鍾意玩活動多過讀書﹐所以SSC 自由感 ...

所以我沒打算給你提議
Btw,當年我兩個考SSC已講明係試水溫
所以考完無論收嗰個定無收嗰個都無異議

我都崇尚名牌
但問題是SSC和SPSS並不是Hermes和LV的比較
兩者最多就是celine和Loewe 既比較
我覺得沒有那個品牌更絕對
我寧願看那個價格、用途、設計更適合?

cafeva 發表於 24-4-14 12:13
直資校內競爭比較大。以DGS為例,top 40% 可以選到M數,係講緊攞5*

所以我說要看具體呀!
其實我也不理解DGS為什麼要這樣限制?
數學成績這樣好,理應可以讓更多人選M數

adriantai 發表於 24-4-14 08:27
其實係家長覺得邊間適合,並唔係話邊間好, 點為之好啲?人人嘅情況都唔同
...

我就係覺得樓主分唔清咩叫適合咩叫好,所以先可以將啲唔同類既學校vs嚟vs去。但又將啲同類學校掉完又揀番,無限輪迴。

SSC校長如果知道樓主將佢同SPSS比較咁耐都揀唔倒,應該都懷疑人生

睇番佢揀既直資方向同而家SPSS + MCS方向,完全係

liverpool2023 發表於 24-4-14 13:15

所以我沒打算給你提議

見你咁熟SSC﹐以為你是用家添
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊