用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴2007 pre-nursery 家長請進-註冊咗未? ...
樓主: zoeli
go

劍鳴2007 pre-nursery 家長請進-註冊咗未? [複製鏈接]

zoeli,

cosmo咁有禮貌又乖,我都好鍾意佢,愛林有cosmo做佢同學仔,我真係好安心~

係喎,前晚Ms Wong打o黎傾傾o下講返我o地上次問佢可唔可以將cosmo同愛林擺埋一組呢件事,佢話叫我o地唔駛擔心,因為佢話會經常將d小朋友調唔同小組一齊上堂,等小朋友可以識晒所有同班同學仔喎,分顏色主要都係比思姐姐幫d小朋友擺o野時容易d搵返個位~

zoeli, vyvy, FloliMom,

今晚Ms Natasha打o左電話o黎,不過講好簡單o既o野,話愛林喊o左一陣好快收聲,同埋有做勞作咁,但我問愛林,佢又話佢冇做勞作喎,星期一愛林話勞作係整車車,同埋話黃老師餵佢食o野,佢又真係講得o岩,所以都唔知佢星期二有冇參予做勞作呢???

原文章由 zoeli 於 07-9-10 07:10 硐表
愛林媽:

真係好啦.. cosmo有愛林掛住佢, 真係三生有幸ops:" /> . 希望佢哋真係可以互相照顧, 咁我就安心啦! 最可惜佢哋唔同組啦.. cosmo係黃.. 愛林係紅..嗰日問ms wong 佢又唔比人轉組..

呢几日我都成日問cosmo ...

FloliMom,

星期四我o地一齊搭的去又一城食lunch/ tea 呀,好唔好呀??
中午行過去新世紀又真係熱o左d ,你大熱天時唔好行咁多呀

今日學校真係哭聲震天 ,我入到學校周圍都有小朋友喊緊,包括課室,禮堂,校務處附近,當然仲有課室),星期一我o地班只有幾個小朋友喊,但今日入到課室,有成8,9成同學仔喊緊,愛林扭眼瞓,返到學校先o岩o岩醒,都未瞓夠,所以都喊埋一份,你囡囡呢兩日返學點呀?

[ 本文章最後由 gotgot 於 07-9-12 00:44 編輯 ]

星期一跟埋囡囡校車送她上學,點知架校車又遲o左來,落車時已是138分,搭四日就遲3日,真係激c!只能匆匆送囡囡到學校走廊門口,已經俾老師截住。課室都入唔到,同各位家長/同學仔都緣慳一面,仲睇唔到囡囡係邊組,跟那些小朋友一組  !不過聽唔到小朋友哭聲,好似幾平靜咁?!同囡囡分手時,佢知道我o地唔會跟佢入課室,就有點迷惘,回了幾次頭依依不捨地跟我同工人姐姐飛吻拜拜:cry:  。

前日四時半左右,我致電學校,Ms Wong聽。佢都係好簡單話Charis初時見到人喊,都有小小喊,中段ok冇問題,返而去到放學,見到其他小朋友被叫名接走都未到自己,佢仲喊多一點。

昨日Miss Natasha打電話來,佢就好高興咁大讚Charis好helpful,很會幫手擺好物件,又好積極參與活動,完全冇喊過。我當堂安樂晒,佢昨日冇喊,跟住應該都唔會喊啦,而且佢應該好enjoyed,我諗「適應」問題應該解決。

[ 本文章最後由 FloliMom 於 07-9-12 11:37 編輯 ]

好哇!你真係體貼

昨日學校哭聲震天咩 ?我o地班仲有成8、9成同學仔喊緊?咁Charis 咪係緊餘的一兩成的其中一分子?算佢今次又冇俾同學仔影響到喎

我未知明天會否跟到囡囡校車,如果跟到,佢o地又有可能遲﹝雖然昨日終於第一次準時﹞,總之課室見唔到就門口等,明天見,另外嗰位媽咪我上次唔記得問佢名同聯絡方法,唔知你呢兩日會唔會見到佢
原文章由 gotgot 於 07-9-12 00:40 硐表
FloliMom,

星期四我o地一齊搭的去又一城食lunch/ tea 呀,好唔好呀??

今日學校真係哭聲震天 ,我入到學校周圍都有小朋友喊緊,包括課室,禮堂,校務處附近,當然仲有課室),星期一我o地班只有幾個小朋友喊,但今日入到課室,有成8,9成同學仔喊緊,愛林扭眼瞓,返到學校先o岩o岩醒,都未瞓夠,所以都喊埋一份,你囡囡呢兩日返學點呀?

[ 本文章最後由 FloliMom 於 07-9-12 11:39 編輯 ]

昨晚黃老師來電, 我向她索取學校的歌詞, 她說學校早已編印, 預備發給各家長, 惟承印商未能依時起貨, 所以最快下星期應可派發. 歌詞每逢星期五帶回家, 星期一交回學校.

細仔昨午回家有幾聲咳, 今早起床更發起燒來, 咳得很厲害, 但無鼻涕, 我想是在學校給傳染了, 今/明兩天更在之前已安排了很多節目, 不知怎麼辦? 煩!

今日學校貼左 d n1 相出黎呀, 係大門口隔離個兩個貨櫃側邊. 如果大家接送番學, 就記得去睇下啦~~

michelle, 你咁快上左泥....
我去睇完d相, 無一張相有我個仔!!!!

alexmum
洵洵都係得 d 背面, 側面, 冇一張四正呀

原文章由 alexmum 於 07-9-18 10:25 硐表
michelle, 你咁快上左泥....
我去睇完d相, 無一張相有我個仔!!!!

gotgot:

上次我o地四個媽咪小叙,真係談得愉快又投契,不過可能有排都冇咁o既機會lu。如果學校或小朋友有什麼消息,麻煩你多來報料!

原文章由 gotgot 於 07-9-12 00:40 硐表
FloliMom,

今日學校真係哭聲震天 ,我入到學校周圍都有小朋友喊緊,包括課室,禮堂,校 ...

昨日阿女正式第一次自己乘校車往返學校屋企,去程和回程的校車和司機都唔同。去程已坐了個多星期,似乎終於叫做安定下來﹝安定o既意思係,行車路線終於確定,校車抵達屋苑和學校都冇遲到。﹞回程昨日第一次坐,本來話5:10-15左右到達屋苑樓下,結果成5:35p.m.先到,阿女同另一個同學仔成為最後下車的乘客,坐o左成個鐘頭車先返到屋企。 司機話第一、兩日都會因為唔係好認得o的小朋友而費點時間,希望過兩日真係好o的!:(

囡囡自己搭車來回都沒有 ,不過坐咁耐車,佢應該冇乜耐性,可能會企起身,或者要擰轉後面等,都會幾危險! 唔知其他坐校車的小朋友的情況又怎樣?

[ 本文章最後由 FloliMom 於 07-9-18 14:35 編輯 ]

My girl only takes the return trip.  Yesterday, my husband drove his car and followed the school bus.  He told me that the school bus was half full, the driver drove quite fast and the helper hasn't kept an eye on the babies during the journey.  

Today my girl fall asleep and the helper wakee her up when arrive.  May be she is too tired after 3 hours class.  

How do you feel about your babies starting from 3 hours lesson this week?  Tired ?  Do they cry ?  Let's share  

原文章由 FloliMom 於 07-9-18 12:14 硐表
昨日阿女正式第一次自己乘校車往返學校屋企,去程和回程的校車和司機都唔同。去程已坐了個多星期,似乎終於叫做安定下來。回程昨日第一次坐,本來話5:10-15左右到達屋苑樓下,結果成5:35p.m.先到,阿女同另一個同學仔成為最後 ...

Kira,
請問你係邊條路線(邊區)?

原文章由 Kira 於 07-9-18 14:13 硐表
My girl only takes the return trip.  Yesterday, my husband drove his car and followed the school bus.  He told me that the school bus was half full, the driver drove quite fast and the helper hasn't k ...

to TKO

原文章由 vyvy 於 07-9-18 15:21 硐表
Kira,
請問你係邊條路線(邊區)?

FloliMum, vyvy, zoeli,

今日愛林係學校playground玩完,
之後見差唔多夠鐘上堂就行返入學校,
點知愛林係途中唔小心趺低o左,
對腳損晒 ,入到學校問校務處職員有冇藥搽,
佢就帶我個囡返課室叫外藉老師幫愛林處理傷口,
外藉老師拎o左藥箱出o黎後,一臉茫然咁唔知邊隻藥可以用,
之後佢咁o岩見到黃老師,就即時向黃老師求救,

黃老師一睇愛林傷口,就已經好有經驗咁諗到傷口周圍"污jo",要先去用水洗傷口,
跟住佢就拖住愛林慢慢行去toilet好細心咁幫愛林洗傷口,抹乾之後,再帶愛林返課室坐定定幫愛林搽黃藥水,再痴膠布!
真係唔該晒黃老師law~~:D :D

gotgot,

愛林現在仲痛吾痛? 從此之後, 愛林應該對黃老師留下好印象.
有時都預計吾到好平常的動作, 都會發生意外, joshua呢幾日在家中行行下都會跌倒, 上週仲神奇, 佢同爸爸在家走來走去(成日都係咁玩), 成塊面撞向牆 .

今個星期開始返3 個鐘,我囡囡都冇乜問題,唔會特別倦。因為自她第一天上學,她的時間表已是晚上9:30 10:00上床睡,翌晨7:30a.m.左右起床,到9:45 - 10:15 a.m.左右再小睡約個半小時至11:30 a.m.食午飯,然後返學,放學後一向都沒有/不用午睡,而且頭兩個星期返。一、兩個鐘,放學後我還讓她到樓下花園玩一會呢!
原文章由 Kira 於 07-9-18 14:13 硐表
My girl only takes the return trip.  Yesterday, my husband drove his car and followed the school bus.  He told me that the school bus was half full, the driver drove quite fast and the helper hasn't kept an eye on the babies during the journey.  

Today my girl fall asleep and the helper wakee her up when arrive.  May be she is too tired after 3 hours class.  

How do you feel about your babies starting from 3 hours lesson this week?  Tired ?  Do they cry ?  Let's share

[ 本文章最後由 FloliMom 於 07-9-20 10:16 編輯 ]

愛林媽:

愛林個傷口點呀?
佢自己會唔會成日好著意咁摸條膠布呢?

小朋友趺o親整o親係成日會發生o既事,如果老師缺乏這方面的基本醫護知識,真係唔係幾惦喎?!

另外,好多謝你通報淳淳在學校的情況。一直以來我都未見過佢同其他同學傾偈,都係最近先聽到佢o係屋o企自己提起playgroup的同學仔的名字,學校的同學仔就未聽過,我知佢都認得o的同學,但係唔知佢有冇真正識到朋友仔!

愛林好叻喎,識到咁多朋友仔,如果可以,你可以造就o下愛林同淳淳傾偈,做對好朋友呀

原文章由
gotgot
07-9-19 23:54 硐表

FloliMum, vyvy, zoeli,

今日愛林係學校playground玩完,
之後見差唔多夠鐘上堂就行返入學校,
點知愛林係途中唔小心趺低o,
對腳損晒 ,入到學校問校務處職員有冇藥搽,
佢就帶我個囡返課室叫外藉老師幫愛林處理傷口,
外藉老師拎o左藥箱出o黎後,一臉茫然咁唔知邊隻藥可以用,
之後佢咁o岩見到黃老師,就即時向黃老師求救,

黃老師一睇愛林傷口,就已經好有經驗咁諗到傷口周圍"jo",要先去用水洗傷口,
跟住佢就拖住愛林慢慢行去toilet好細心咁幫愛林洗傷口,抹乾之後,再帶愛林返課室坐定定幫愛林搽黃藥水,再痴膠布!
真係唔該晒黃老師law~~

[ 本文章最後由 FloliMom 於 07-9-21 07:08 編輯 ]

想問問各位各班的媽咪,你們知否這兩個星期學校在小朋友如厠方面的安排?你們的小朋友的如厠、介片情況如何?

我囡囡星期二終於有換了一條片,其他日子都是一條片由頭著到尾。其實如果有定時定候俾佢去厠所,佢應該是可以不用濕片的。我都明白這兩個星期老師都要將心力花到安撫未適應的小朋友的情緒上,或者暫未有時間照顧小朋友這方面的需要,不過其實我都真係唔係幾了解學校在這方面的安排,例如次數,什麼時候去,每次相距多久等,唔知有冇媽咪知呢

FloliMum, vyvy,

多謝你o地關心愛林呀,愛林除o左係爬上櫈道坐時(因為要用knees),爬唔到之外(因為個傷口),其餘時間佢都唔多記得個傷口,愛林有時又真係論論盡盡od~~

Vyvy,
愛林其實都好鍾意黃老師,問親佢鍾唔鍾意黃老師,何老師,外藉老師,思姐姐等,佢都話鍾意o,哈哈!
我成日都聽人講小朋友返學趺親好多時都係自己左腳kick右腳,同埋佢o地成日都掛住望其他o野而唔睇路,愛林都成日掛住向後望而撞牆,唯有提醒佢多d同埋每次佢撞完都一定唔呵佢,仲要責備佢係自己唔睇路攪到撞親痛痛,等佢下次記住小心d
law~~~:(

FloliMum,

淳淳反而同我交流多d 喎, 因為每次我一見到佢返到學校就會叫佢同埋同佢傾計,琴日佢拎住對鞋時,我叫佢坐低著鞋,佢行o左去一個位道,但比前面個同學遮住o左,佢好遲疑咁,我就拉過另一張櫈比佢,叫佢坐係第二張櫈著,同埋淳淳真係好獨立,好乖,見佢上校車時,一路都好乖,仲有佢琴日好精咁由雙人位,自己行o左去後面坐單人位(校車上),佢都知道一個人坐舒服d ,哈哈!
愛林同theresa個仔仔就多d交流,今日theresa仔仔仲主動同愛林揮手say hi,之後佢兩個一齊玩玩具,我每日放學後都會問愛林有冇同淳淳佢o地玩o架,佢通常都話冇,不過我都只係記得幾個小朋友名,但愛林又記得theresa仔仔全名,好攪笑!
愛林對班上同學仔較怕醜,但係校門前等開門時,成日都會主動問d小朋友:[一齊玩呀好唔好呀?][一齊玩開心d]
愛林呢三日,有一日換晒書包兩條片,有日就換o左一條,有日就冇換過,思姐姐都有同我講會check愛林片片濕唔濕,不過我聽pg老師話聽日開始會幫返愛林著返介片褲,因為再繼續著片就會完全退步晒,所以聽日預o左好多衫褲鞋襪比愛林換!

報告: 今日joshua話有小朋友"倒瀉水".

gotgot,
吾該得嫻時叫愛林同joshua講下"一齊玩開心d"
佢成日都話"吾一齊玩"
‹ 上一主題|下一主題