用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 ^_^創價 2007 ~ K1 家長 (PART 4)入黎傾下啦
樓主: janetngan2
go

^_^創價 2007 ~ K1 家長 (PART 4)入黎傾下啦 [複製鏈接]

下午三組小兔組

想問吓, 你們的小朋友返學到現在可有學了壞東西呀, 家淇在小兔組學了(因很少事就 ,打人(回家打表妹), 又給小朋友打傷了面仔 , 請小兔組媽媽回應一下

蔚蔚都係小兔組, 蔚蔚仲成日提起家淇架, 佢話成日同家淇玩,不過蔚蔚又無學左d壞野喎, 反而我覺得蔚蔚乖左, 不過禽晚蔚蔚突然同我講, 有小朋友打佢, 打佢隻手 (不過唔知係唔係真), 之後我問佢有無同老師講, 佢話有, 我問佢, 咁小朋友有無同你講對唔住呀, 佢又話又, 跟住我就同蔚蔚講, 既然小朋友同你道歉左, 就原諒佢一次啦, 如果有咩事就同老師講, 返黎左同媽咪講,  不過學校有小朋友手多多, 我諗實有, 你可以打電話返學校, 問下班主任, 睇下佢點講

原文章由 angelmeiyee 於 07-10-26 15:55 硐表
想問吓, 你們的小朋友返學到現在可有學了壞東西呀, 家淇在小兔組學了(因很少事就 ,打人(回家打表妹), 又給小朋友打傷了面仔 , 請小兔組媽媽回應一下 ...

其實已經打電話問過了, 而且一講老師好像都知是那位小朋友, 開學時我都提過這位小朋友的, 好似到現在他的情況未有改善 , 希望這位同學仔會慢慢改善吓.

原文章由 ballball411 於 07-10-26 16:40 硐表
蔚蔚都係小兔組, 蔚蔚仲成日提起家淇架, 佢話成日同家淇玩,不過蔚蔚又無學左d壞野喎, 反而我覺得蔚蔚乖左, 不過禽晚蔚蔚突然同我講, 有小朋友打佢, 打佢隻手 (不過唔知係唔係真), 之後我問佢有無同老師講, 佢話有,  ...

個位小朋友係男仔定女仔黎架? 開學既時候已經有呢d事?

原文章由 angelmeiyee 於 07-10-26 17:09 硐表
其實已經打電話問過了, 而且一講老師好像都知是那位小朋友, 開學時我都提過這位小朋友的, 好似到現在他的情況未有改善 , 希望這位同學仔會慢慢改善吓.

...

ballball411 :如我無估錯 angelmeiyee 講果個係男仔,因我返迎新日都見到果位男仔既曳野~

是男仔, 因為我唔太想講是誰, 怕是bk的媽媽, 如果看到不知會如何想呀

原文章由 janetngan2 於 07-10-26 18:23 硐表
ballball411 :如我無估錯 angelmeiyee 講果個係男仔,因我返迎新日都見到果位男仔既曳野~

angelmeiyee:我亞女自己返左學後成日都有講陣家淇及其他同學名 ,雖然佢地唔係同組,我稔佢地可能有一齊玩或者聽到老師講

janetngan2
可能家淇仍是學習中文階段, 可能常常舉手問"什麼來的"所以老師叫得他的名多吧

原文章由 janetngan2 於 07-10-26 20:38 硐表
angelmeiyee:我亞女自己返左學後成日都有講陣家淇及其他同學名 ,雖然佢地唔係同組,我稔佢地可能有一齊玩或者聽到老師講

原來係咁............. 我頭先問蔚蔚, 小兔組有無小朋友成日打人, 佢又話無喎 =.= , 不過我個囡唔係好識講呢d, 同埋無咩記性, 淨係記得家淇, 灝霖, chole, 呢3個同學名咋....

原文章由 janetngan2 於 07-10-26 20:38 硐表

有唔明/唔識就問老師係好事丫,係呢,佢中文有無盡步呀?(好8添)
你講開舉手我都唔知我亞女唔識會唔會問老師?但我估佢唔出聲多囉  
原文章由 angelmeiyee 於 07-10-26 21:37 硐表
janetngan2
可能家淇仍是學習中文階段, 可能常常舉手問"什麼來的"所以老師叫得他的名多吧

女仔可能未太識分(我估),好似我亞女o甘放學返來只係同我講邊個同學仔唔比玩具佢玩又或者邊個同學請佢食野,佢都係無嘜記性架,但這排呢就講o左好多同學名,我聽完就睇番本小象組本相簿睇下係咪有個同學名,果然有禾
原文章由 ballball411 於 07-10-26 21:53 硐表
原來係咁............. 我頭先問蔚蔚, 小兔組有無小朋友成日打人, 佢又話無喎 =.= , 不過我個囡唔係好識講呢d, 同埋無咩記性, 淨係記得家淇, 灝霖, chole, 呢3個同學名咋....

...

janetngan2,
多得學校老師及校長, 中文進步了很多, 只是來港短短4個月, 由完全未接觸過中文到現在已開始可以用短句子, 當然我妹妹應記一功, 所以話小朋友學習真的很快

ballball,
等我下星期問吓家淇那小朋友的名字先

原文章由 janetngan2 於 07-10-26 21:58 硐表
有唔明/唔識就問老師係好事丫,係呢,佢中文有無盡步呀?(好8添)
你講開舉手我都唔知我亞女唔識會唔會問老師?但我估佢唔出聲多囉  

我都有俾梁森食羊奶片同魚肝油,
佢兩樣都好鍾意食咪當多營養囉!

梁森返咗學又冇乜點到,
不過就講多咗啲以前唔講既野,
例如佢好衰架咁,
不過又有啲好野出現咗噃,
例如我有一日喂佢,
佢就好正經咁同我講話喂人係冇禮貌架,
要叫人哋個名先啱架,
俾佢笑死!
另外反而覺得佢嗲咗囉!

我記得八月陪sunny番學時都見到k1有個小朋友特別粗魯,又唔聽指示又打媽咪,真係戥巨媽咪同老師辛苦。唔知果個係咪你地講果個?
其實我都覺得小朋友番學一定會接觸到唔同既人,所以要教小朋友唸下人地做既野係對正錯先學。其實都幾難,希望白兔組既小朋友一齊努力,用群體力量感化下巨!
原文章由 angelmeiyee 於 07-10-26 17:09 硐表

...

但係有成11個family噢,bbq場邊容納到。仲有,我暑假同fr係樓下燒過,但見到幾隻小強,因為個爐條"瘌"好容易跌d食物落去。所以我依家都唔係好敢係樓下燒烤。

marco媽:
marco好番未?聽婆婆講星期五marco發高燒,好嚴重。你要多d同巨沖涼呀。希望巨快d無事。
原文章由 sweetman 於 07-10-26 12:48 硐表
其實係會所, 會唔會book bbq 呀??

pinkcheung :到目前大多數人都選擇係你樓下club house搞敘會,如果定左係你club house搞,你要幾時book場?我地係咪稔住叫到會?還是好似patBmom提議每個家庭整/帶一樣食物?
我o甘早問定o甘多野希望你唔好笑我

[ 本文章最後由 janetngan2 於 07-10-27 21:52 編輯 ]

未選地點既媽媽請快快補上去喇

>>>X'Mas Party

仲有無媽咪未報名?請大家在日期,地點,人數旁分別打上自己的名字。
日期選擇:

22/12(星期六): (留意此日冬至, 大家要否做節食飯?)

23/12(星期日): PINK, QQ,patBmom,ballball411,janetngan2,bb02832, babie2, swan_lau, michelmcy, annie926, sweetman,tracymama, 咕怪媽媽

25/12(星期二):

26/12(星期三):

地點選擇:

1.坑口清水灣半島會所(book場$180/3hrs): QQ,
swan_lau, sweetman, tracymama, michelmcy,
咕怪媽媽, patBmom

2.粉嶺香薰園燒烤(燒烤套餐每份$65):  
PINK, annie926,janetngan2, ballball411

3.科技大學草地:

http://9394.com/viewthread.php?tid=2164

參加人數:
(A:大人,C:小朋友,B:baby)

1. PINk.......2A+1C
2. QQ .......2A+1C+1B (我會帶埋1.5歲囝囝出席呀)
3.ballball411.....2A+1C
4.patBmom......2A+1C
5.janetngan2....1A+1C
6.bb02832....4位
7. Babie2.....2A+1C+1B (我also會帶埋1.5歲囝囝出席呀)
8. swan_lau .....2A+1C
9. 咕怪媽媽 .... 2A+1C
10. Michelmcy ...... 2A+1C
11. annie926........2A+1C
12. sweetman.....1A+1C
13.tracymama.....2A+1C
14. Salina0817.....2A+3C

如果喺會所搞,
不如每個家庭自己整/買一樣食物啦!

[ 本文章最後由 janetngan2 於 07-10-27 21:57 編輯 ]

angelmeiyee :我地12月會搞X'Mas Party,你或者你妹妹會唔會帶埋家淇一齊玩

哈,我都唔知幾時要book場,其實果度平日係一個籃球場。等我問下會所先!
至於食物,我個人意見係叫到會好d,因為大家帶住小朋友又要帶野食,幾唔方便。大家有無好介紹?我n年前結婚時都幫襯過旺角到會(忽然唔記得個商場名,賣名星相果度),都唔錯。
我反而擔心活動問題,大人就話吹下水,一大班細路有咩搞作?

原文章由 janetngan2 於 07-10-27 21:51 硐表
pinkcheung :到目前大多數人都選擇係你樓下club house搞敘會,如果定左係你club house搞,你要幾時book場?我地係咪稔住叫到會?還是好似patBmom提議每個家庭整/帶一樣食物?
我o甘早問定o甘多野希望你唔好笑我 ...

想問下個會所, 係唔係只係一個地方, 無其他設施架? 因為如果無野比小朋友玩, 就真係難攪d喎...........
‹ 上一主題|下一主題