用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局吳多泰幼稚園 ◇◆保良局吳多泰幼稚園(2)◆◇
樓主: 堯堯豬媽
go

◇◆保良局吳多泰幼稚園(2)◆◇ [複製鏈接]

hi, 您地好, 恩典收左我上午班,我考慮讀唁讀,但佢無西人老師, 你覺得你女女英文ok 嗎, 這校還有什麼好呢,因為我無宗教信仰,所以唔知佢教會學校會唔會課程主要講聖經呢, 另外,吳多泰(穗禾苑)都收左,但係下午班,要坐一小時校車,恩典就行路都到,好近..點好呢?

原帖由 #### 於 08-11-6 11:44 發表
hi, 您地好, 恩典收左我上午班,我考慮讀唁讀,但佢無西人老師, 你覺得你女女英文ok 嗎, 這校還有什麼好呢,因為我無宗教信仰,所以唔知佢教會學校會唔會課程主要講聖經呢, 另外,吳多泰(穗禾苑)都收左,但係下午班,要坐一 ...

聽聞 恩典 都不錯
要坐一小時校車、會好倦

無宗教信仰不是問題

教會學校會唔會課程主要講聖經??~~不會

上星期五、考試完畢
中、英、數、常識各七大張紙:(
英聆聽十會話、普通話十聆聽
原來音樂也要考幾課
斯澄都能應付:loveliness:
我都要在這裡讚一讚她
因她由開學至考試前、
所有教了的科目、
我從沒有和她溫習和看過、
【真的沒有和她溫習和看過、】
因沒有時間、
功課七、八樣、
但不是抄抄、寫寫、生字和課文、
只是閱讀理解和工作紙、
最慘是一星期內默英、背默中、
、、、、、、、、
點解我會在這裡讚一讚她呢?
因我叫她溫晒中文七課和作業、
另將所有工作紙全部做好、
工作紙是當考試來做、
英文、數學也是這樣、
一溫三個鐘、
完全沒有不like:D
~~~~~~
雖則每次考試完當天、回來說、
媽媽、好彩妳和我溫習了、
題目不是全一樣、
但生字和閱讀理解、我能運用、
但我都有幾題、不肯定地答了、
我對斯澄講、吾緊要、
盡了力、便0k:)
~~~~~
各靚媽、
一齊和我分享這小小喜“悅”:loveliness:

叻女, 斯澄!!

原帖由 joefoon 於 08-11-10 03:24 發表
上星期五、考試完畢
中、英、數、常識各七大張紙:(
英聆聽十會話、普通話十聆聽
原來音樂也要考幾課
斯澄都能應付:loveliness:
我都要在這裡讚一讚她
因她由開學至考試前、
所有教了的科目、
我從 ...
:-)  :-P

堯堯豬媽:

咁米幾好, 唔駛等到下一輪, 要6月尾先知, 一下有mug 意外, 都米話唔驚....

不過, 今日人少d, 你唔選一呂 / 沙呂ke????

原帖由 堯堯豬媽 於 08-11-24 09:02 發表
各位

你地自行分配派唔派到呀????

我中左沙官小喇~~~~~
希望我選擇是正確喇

各位

希望我選擇是正確喇

您就好啦~~~其實我都知15分冇可能入到沙呂,但唔知點解都有d緊張,而家知道唔中都有d失望. 不過真係好鄧您高興~~~~~

唔駛太驚喎, 上年好多同學仔在第二輪都入到第一志願.... 最重要, 填派位表時, 第一志願的學校(甲部和乙部)也要跟第一輪所選的學校同一間.   萬一要叩間, 起碼都有誠意分.... 如你選沙呂 / 一呂, 第一志願如不是他們, 你會連INTERVIEW的機會都無.  要堅持呀.

原帖由 蔚晴 於 08-11-24 10:53 發表

您就好啦~~~其實我都知15分冇可能入到沙呂,但唔知點解都有d緊張,而家知道唔中都有d失望. 不過真係好鄧您高興~~~~~

各位

希望我選擇是正確喇

堯堯豬媽
安樂晒、
恭禧妳

原帖由 堯堯豬媽 於 08-11-25 18:53 發表

多謝!!多謝!!
你有無識人係沙小讀黎介紹我識下呀???
家陣要將D準備全部推前做,唉.........

另:你有無幫亞囡搵英文堂上??有無介紹下......

暫時無得介紹妳識下
因有一囡今讀沙小一、
但巳搬走、
我盡人事搵搵她、
也有一囡今讀沙小三定四、
help you 問一問
~~~~~~~~~~~~~~
無幫亞囡搵英文堂上
暫時都應付得來
~~~~~~~
英文考試~~~93分
中文考試~~~90分
數學考試~~~89分
常識考試~~~86分
以上成績我非常滿意

堯堯豬媽:

保良係一定唔寫推薦信的(私校除外), 只是那 '兩間'小學, 如需要, 校長 / 主任之類可以幫手打電話給小學校長講下...  江老師係好好的, 佢的意思係, 可以早點給你一些她的意見罷...

原帖由 堯堯豬媽 於 08-11-28 15:56 發表
今日上左去見家長,江老師話無人填揀大少間小學,
唉.........想搵個同學仔都無:(
始終可能唔同校網喇~~~
最可笑係我同江老師講,事關大少唔係91網,
怕首輪派唔到,大抽獎就麻煩,
點知佢話仲乜唔搵佢喎
吓...... ...

原帖由 堯堯豬媽 於 08-11-28 15:56 發表
今日上左去見家長,江老師話無人填揀大少間小學,
唉.........想搵個同學仔都無:(
始終可能唔同校網喇~~~
最可笑係我同江老師講,事關大少唔係91網,
怕首輪派唔到,大抽獎就麻煩,
點知佢話仲乜唔搵佢喎
吓...... ...

堯堯豬媽,

讀左3年, 今次見家長係傾得最短, 但又等得最耐的一次
我都知自己早到左, 佢話MARK左時間, 即使我到左係課室門口等緊, 但係有家長黎到, 都要等人地見完先到我 .........唉
佢講D野都好表面下, 唔同舊年陳老師咁詳細, 有ddddd失望咁啦
哈哈

唔係MA, 除個2間保記小學其他學校唔寫?? 有冇搞錯, 一定要人讀個2間咩, 係要讀都一早報啦!!

原帖由 feelogsofee 於 08-12-1 10:16 發表
堯堯豬媽:

保良係一定唔寫推薦信的(私校除外), 只是那 '兩間'小學, 如需要, 校長 / 主任之類可以幫手打電話給小學校長講下...  江老師係好好的, 佢的意思係, 可以早點給你一些她的意見罷...

...

你們的班主任係邊位?? 係咪新來的, 講的全部大圍野, 課堂的教學內容,冇特別講出貴子弟的學習情況,要自己問,問完有再講下成班的進度,但我之後冇人等, 不過我讀到最後一年覺得間學校(月)來(月)差,你地有沒有同感,管理,安排都差左好多

原帖由 cky 於 08-12-1 11:44 發表

堯堯豬媽,

讀左3年, 今次見家長係傾得最短, 但又等得最耐的一次
我都知自己早到左, 佢話MARK左時間, 即使我到左係課室門口等緊, 但係有家長黎到, 都要等人地見完先到我 .........唉
佢講D野都好表面下, 唔 ...

原帖由 PIGPIGMA 於 08-12-1 15:11 發表
你們的班主任係邊位?? 係咪新來的, 講的全部大圍野, 課堂的教學內容,冇特別講出貴子弟的學習情況,要自己問,問完有再講下成班的進度,但我之後冇人等, 不過我讀到最後一年覺得間學校(月)來(月)差,你地有沒有同感,管理, ...

PIGPIGMA,

江老師都唔係新啦, 但講D野真係大路野, 一入到去就話我個囡係學校幾好......., 之後就問我佢係屋企D行為情況,最後俾份評估報告叫我睇完星期一要帶返學校, 再冇其他野講, 跟住就BYE BYE 走人啦

我有個同事, 佢個仔都係保記幼稚園 ,讀K2, 不過係TUEN MUN, 話學校有一個網俾佢地上去學習(即好似小學個D網上功課咁) 問我有冇, 大家都係保記, 點解我地冇架 ????
哈哈
‹ 上一主題|下一主題