用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 埋黎啦喂,2011-2012 P2 Parent register
樓主: flostangraphy
go

埋黎啦喂,2011-2012 P2 Parent register [複製鏈接]

thanks lokpa.
又話測驗卷會派回, 唉呀, 我唔記得take copy添!!

原帖由 lokpa 於 11-4-15 10:50 發表
1A 只收回GS...其他都沒派回...

是被班主任罰嗎? 其他班會咁樣罰嗎?
我前兩日才知道, 阿仔個班欠交功課會罰冇recess, 我以為只是留在班房, 原來是要罰企, 在rm106門口, 咪即是罰企半個鐘?? 請問其他班是這樣嗎?

原帖由 lokpa 於 11-4-15 10:53 發表
琴日...阿仔小息結束排隊時被罰...要抄校規...
今早0720先出聲...所以冇抄...就出門搭校車...
睇睇今晚返來點講...

係吖, 我亞仔成日罰企啦. 小息時都好多人企架, 有時佢無罰就帶水帶野食去探人, 有次俾老師發現, 罰埋佢一齊企.

有罰企,叉有罰留係106室唔准飲食。上星期我個女被罰抄校規,佢竟然一個星期之後先交,好彩佢無再罰遲交咋

我個仔上兩個星期都被罰企(冇小息).
如果唔係我去做故事媽媽都揭發唔到佢!
佢係1B嘅.

原帖由 jesseyeeyee 於 11-4-15 12:18 發表
是被班主任罰嗎? 其他班會咁樣罰嗎?
我前兩日才知道, 阿仔個班欠交功課會罰冇recess, 我以為只是留在班房, 原來是要罰企, 在rm106門口, 咪即是罰企半個鐘?? 請問其他班是這樣嗎?

...

睇完各位家長報料, 於是我就去chok下個囝啦, 一問之下, 原來佢都罰企左兩次 (佢話好小事, 所以冇同我講喎! ) 另外, 佢都有罰抄校規呀, 佢話得16條, 好小, 個個小朋友都會輪流抄架喎, 只不過果日輪到佢啫, 真係比佢激死!

原帖由 hccw 於 11-4-23 00:36 發表
我個仔上兩個星期都被罰企(冇小息).
如果唔係我去做故事媽媽都揭發唔到佢!
佢係1B嘅.

Basic French...琴日11號開始口試...
記得之前通知好似係16, 18 & 23 果三日口試...
好在阿仔10號果日岩岩溫習左...
都算順利...
同埋阿仔話滿分30分...
聽落好奇怪咁...

各位家長快手DD...預早準備...以防突襲...

回覆 1# lokpa 的文章

樂爸, basic french, 考左咩? 我都無聽過阿女講過既. 通告話 16/5 先開始考喎.

有張A4紙...
單詞+短句...
數數...
星期幾...
月份...
我中意...
我唔中意...
三餐+tea...
食物名...

原帖由 luiling 於 11-5-12 12:45 發表
樂爸, basic french, 考左咩? 我都無聽過阿女講過既. 通告話 16/5 先開始考喎.

回覆 1# lokpa 的文章

樂爸, 我有見過張紙, 但通告講左 16/5 先開始考喎, 樂樂考左, 即係我個女都考左啦, c啦, 都無溫過. 阿女依家d法文好差. 今次實好低分, 原本諗住今個星期日先溫. 今次真係玩c

冇事冇事...
basic french都唔計落總分...
興趣班性質o者...
呢個周日你都可以同啊女講多一輪今晚打老虎...
日後法國游....都可以有兩句講...
嘿嘿...

原帖由 luiling 於 11-5-12 14:26 發表
樂爸, 我有見過張紙, 但通告講左 16/5 先開始考喎, 樂樂考左, 即係我個女都考左啦, c啦, 都無溫過. 阿女依家d法文好差. 今次實好低分, 原本諗住今個星期日先溫. 今次真係玩c ...

樂媽樂樂傾偈...

樂樂話...
成班男同學都學鋼琴啦...
女仔就學小提琴多...

係咪真?
聽過就算...

不過由此而知...
宜家小朋友的投入真係多好多...
日日唔得閑...

我個仔只係學吹口哨.... (重要係佢媽咪教...)
佢學得好投入....

原帖由 lokpa 於 13/5/2011 09:39 發表
樂媽樂樂傾偈...

樂樂話...
成班男同學都學鋼琴啦...
女仔就學小提琴多...

係咪真?
聽過就算...

不過由此而知...
宜家小朋友的投入真係多好多...
日日唔得閑... ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

吹口哨...好難學...

我地細個果陣.....個個都係度吹...
朋友仔放手指入口吹....或撳住下嘴唇吹都得...仲係可以大大聲果隻.....
可惜本人資質愚鈍...吹得雞仔細聲.....

不過都有好處.....
唔會被老師罰企...

原帖由 flostangraphy 於 11-5-13 11:47 發表
我個仔只係學吹口哨.... (重要係佢媽咪教...)
佢學得好投入....
mouth:" />

Thomas 放棄鋼琴
見家姐改學 Flute
佢就改學 Clarinet

原帖由 lokpa 於 11-5-13 12:04 發表

朋友仔放手指入口吹....或撳住下嘴唇吹都得...仲係可以大大聲果隻.....

不過都有好處.....
唔會被老師罰企...

...

冇錯, 成日喺我面前示範..... 吹到我成面口水都聽唔到有聲.............

原帖由 lokpa 於 13/5/2011 12:04 發表

不過都有好處.....
唔會被老師罰企...

...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

樂樂話...
上週五...
swimming exam...
好easy...

11)...沿扶梯自行下水...
22)...沿池底藍線行走...
33)...扶池壁浮水...
44)...不扶池壁浮水...
55)...沿扶梯自行上岸...

樂樂又話...
座位又來大執位...
同埋換左group leader...

因為group leader was sick...
周五做左group leader...

一日鮮啊...哈哈

學任何樂器...都必定耗費大量時間...

我地已經............

原帖由 bowling68 於 11-5-13 21:23 發表
Thomas 放棄鋼琴
見家姐改學 Flute
佢就改學 Clarinet

1A 班家長, 請問你地有無英文 WS 3.12?  可否 email 俾我?  tks!
‹ 上一主題|下一主題