用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉小提琴分享及交流part 2
樓主: Sindy
go

拉小提琴分享及交流part 2   [複製鏈接]

另外,校際於明年2月底才開始,真的不需要過早練習該樂曲,反而在技術上作出針對性的提高,可能更有效。

十分應同 .我都是凡人.我希望小朋友能享受音樂
原帖由 小伊 於 10-10-3 12:55 發表
假如系天才嘅話,真系要每天最少練習五小時,避免其他一切活動。這裡聽過一位家長的分享,她小朋友除了中英數常外,其他科目的家課,皆由家長代勞,讓小天才專心練習。當然,天才的方法,絕不適用於我們的凡人。 ...

多謝你的提點.可能是我擔心學校要考試.同一時間要應付幾樣事,所以想早點準備.
原帖由 小伊 於 10-10-3 12:57 發表
另外,校際於明年2月底才開始,真的不需要過早練習該樂曲,反而在技術上作出針對性的提高,可能更有效。

原帖由 video_ming 於 10-10-3 10:38 發表
我囡囡的老師要求囡囡每日練習最少五小時.說天才是沒有童年.  叫我不要給囡囡學其他野  .我個人不應同,囡囡每天練習30分鐘-1小時.
另外學際的歌曲.老師遲遲不開.我真的有點擔心. 因囡囡今 ...

如果每天練習5小時, 放學4點回到家開始練習, 不吃晚飯也要9點才練完, 還沒做功課溫習呢! 除非孩子自己熱愛音樂到極, 不然這樣的生活很寂寞呀!

老師建議囝囝練一小時, 我已苦惱怎樣叫佢每天練習兩次. 這要再進一步考驗他有多喜歡小提琴. 他現在的至愛是LEGO, 志願是做警察而不是小提琴家呢!

請問你是怎樣分配囡囡的練琴時間呢?

囡囡平日放後,回家先休息一陣和吃小食.做工課完成后,就練10分鐘空弦.20分鐘鋼琴.玩一陣.再練10分鐘小提琴,20分鐘鋼琴.吃飯看電視.改正工課,我陪伴練鋼琴和小提琴.到9:00.玩一陣和看書.10:00一定要去睡.
如果要默書.就會練少D.將練習時間轉做溫習.
假日就會練習多D.會是付要練的歌有幾難.曾經鋼琴試過練6小時,小提琴三小時.不是每個假日都練習.因為有時會出街.

原帖由 lillymarie 於 10-10-3 15:26 發表

如果每天練習5小時, 放學4點回到家開始練習, 不吃晚飯也要9點才練完, 還沒做功課溫習呢! 除非孩子自己熱愛音樂到極, 不然這樣的生活很寂寞呀!

老師建議囝囝練一小時, 我已苦惱怎樣叫佢每天練習兩次. 這要再進一步 ...

Wootaitai,
多謝妳的鼓勵!老師要求囡囡換什麼類型的肩托呢?

練琴的問題,時間永遠唔夠用。如果要練完全部,起碼要三小時才夠,但囡囡每天只有一至個半小時練習。除左每天一定要練的東西,其餘唯有分成一半,今天練part A, 明天練Part B. 這是沒有辦法之中的辦法。

Beetle,

I am doing the same way as what you doing for your kid.  Practise time always not enough my girl too.  She can only practice part by part.

原帖由 beetle 於 10-10-3 17:27 發表
Wootaitai,
多謝妳的鼓勵!老師要求囡囡換什麼類型的肩托呢?

練琴的問題,時間永遠唔夠用。如果要練完全部,起碼要三小時才夠,但囡囡每天只有一至個半小時練習。除左每天一定要練的東西,其餘唯有分成一半,今天練part A, 明天 ...

原帖由 video_ming 於 10-10-3 17:08 發表
囡囡平日放後,回家先休息一陣和吃小食.做工課完成后,就練10分鐘空弦.20分鐘鋼琴.玩一陣.再練10分鐘小提琴,20分鐘鋼琴.吃飯看電視.改正工課,我陪伴練鋼琴和小提琴.到9:00.玩一陣和看書.10:00一定要去睡.
如果要默書. ...

多謝你的分享! 每次練10-20分鐘, 的確不會覺得那麼辛苦. 好方法!

你們的小朋友應付功課測驗考試之餘, 還可以練琴超過一小時, 真的很了不起! 做事效率必定很高. 我囝囝是個慢郎中, 單是取琴出琴盒, 已用去5分鐘.

busybusy,
香港小朋友功課忙,冇辦法啦..

wootaitai,

饅頭型?我真係想見識下!我囡囡試過用一隻有少少似馬蹄型(面有紅色絨毛),不過太硬,最後冇用。宜家佢用緊play on air,妹妹就仍然用海綿。

分段練習果然是好方法! 今天成功哄到孩子練習1小時.
偶然發現Hilary Hahn的網站, 其中有一篇提到slow practice, 她對此作出詳細講解. 我嘗試叫兩個孩子實踐這種"慢練", 各自都有新的領悟, 不錯! 不錯!

http://www.hilaryhahn.com/favorites/fav_05.shtml

我唔單止係凡人,簡直係懶人。

原帖由 小伊 於 10-10-3 12:55 發表
假如系天才嘅話,真系要每天最少練習五小時,避免其他一切活動。這裡聽過一位家長的分享,她小朋友除了中英數常外,其他科目的家課,皆由家長代勞,讓小天才專心練習。當然,天才的方法,絕不適用於我們的凡人。 ...

醒目開學勳章

唔該,有冇人可以話俾我知,ABRSM (英國皇家音樂學院), 同Trinity倫敦聖三一學院 小提琴試,如果同樣考grade 7,有咩分別?我只知ABRSM需要有5級樂理合格先可以考, 聖三一學院 就唔需要。但點解大部份人都考ABRSM?如果考到Trintiy grade7, 係咩等同ABRSM grade7?如果想用証書報中學,Trintiy 証書係咪不被認可?D學校只認ABRSM?唔該

想請問下大家, 朋友介紹左一個小提琴老師俾我, 如果三級收 $500/45min 一堂係咪太貴 ? 因為小朋友依家學開都係 $2xx/45min, 相距好似太大, 所以想問下大家少少意見, thanks !

原帖由 Fatty 於 10-10-15 23:28 發表
唔該,有冇人可以話俾我知,ABRSM (英國皇家音樂學院), 同Trinity倫敦聖三一學院 小提琴試,如果同樣考grade 7,有咩分別?我只知ABRSM需要有5級樂理合格先可以考, 聖三一學院 就唔需要。但點解大部份人都考ABRSM?如果考到Trintiy  ...

他是什麼資歷和經驗的呢? 學生的成績又如何?

原帖由 Man^o^ 於 10-10-17 19:55 發表
想請問下大家, 朋友介紹左一個小提琴老師俾我, 如果三級收 $500/45min 一堂係咪太貴 ? 因為小朋友依家學開都係 $2xx/45min, 相距好似太大, 所以想問下大家少少意見, thanks !

...

原帖由 Man^o^ 於 10-10-17 19:55 發表

...

貴唔貴, 好視乎你有幾想小朋友跟呢位老師學.
小朋友學開, 係咪有些原因決定轉老師? 新老師能否處理小朋友的問題?

小朋友一向在琴行學習, 不過進度停滯不前

導師有解釋原因嗎? 如果孩子一直有用心去學﹐也有定時練習(每星期約三次)﹐但到了某個階段便停滯不前﹐很有可能是基礎打得不好﹐導師的責任很大。

那麼﹐您又知道您朋友介紹的導師是怎樣的資歷和經驗嗎? 教學的態度如何?學生的成績有保證嗎?

原帖由 Man^o^ 於 10-10-17 22:40 發表
小朋友一向在琴行學習, 不過進度停滯不前
‹ 上一主題|下一主題