用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 大埔道崇真07年K3小朋友家長 & FRIENDS,入來啦! - Part ...
樓主: mamamui
go

大埔道崇真07年K3小朋友家長 & FRIENDS,入來啦! - Part 2 [複製鏈接]

原文章由 Jennie 於 07-10-30 12:29 硐表

係喎, 我豬呢o左添....但你地學校有冇幫地練呀??

珍珍)) 我囡個名咁普通, 一個招牌跌落都跌到幾個呀   上年用個名SEARCH, 唔同組別都有6個呀

原文章由 Jennie 於 07-10-30 12:29 硐表

係喎, 我豬呢o左添....但你地學校有冇幫地練呀??

有啊, 上星期一開始每個星期都有一日留校練習一個小時, 但我個囝囝比較容易聲沙, 一去到高音位, 就會走音, 你地有冇d開聲良方介紹.

原文章由 Kirima 於 07-10-30 12:33 硐表
我直頭無件樹添啦 有無d 補習班/私人教授可以介紹呀?
我自己教真係唔掂呀

Kirima,
我諗住玩下同用廣東話咋, 所以又無諗過要比人教呢.....

原文章由 RoyceMa 於 07-10-30 13:57 硐表

有啊, 上星期一開始每個星期都有一日留校練習一個小時, 但我個囝囝比較容易聲沙, 一去到高音位, 就會走音, 你地有冇d開聲良方介紹.

飲多d 柑桔水呀!! 柑桔用來開聲有用呀!
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

醒目開學勳章

bk 想點

[ 本文章最後由 得意媽 於 07-10-30 15:46 編輯 ]

醒目開學勳章

發瘟bk

[ 本文章最後由 得意媽 於 07-10-30 15:44 編輯 ]

醒目開學勳章

係lu, 我地又會咁早24/11, 睇怕下wk 要開衡turbo, 真係讀都未讀過

記我報名都搵過d course , 但要千幾銀8-10堂, 好"nar" 利, 玩下經歷下算lu

原文章由 RoyceMa 於 07-10-30 13:57 硐表

小女子小時候參加呢D野果陣, 未正式排練時, 先要做開聲。方法好似唱歌開聲咁, 每個KEY叫一叫, 同埋練長氣(每個音既持久度, 由低至高), 因為網絡世界難轉達, 希望你明我講乜:

試過有一年, 我咁橋比賽之前一日失聲, 老師叫我飲"楊千嬅" (希望你知係乜), 點知第二日連聲都出唔到。一路行去場地, 一路喊, 點知去到發現老師攪錯日期, 下星期先係。
所以有咩事都唔好飲"楊千嬅"呀!

原文章由 silvia_ng 於 07-10-30 16:34 硐表

小女子小時候參加呢D野果陣, 未正式排練時, 先要做開聲。方法好似唱歌開聲咁, 每個KEY叫一叫, 同埋練長氣(每個音既持久度, 由低至高), 因為網絡世界難轉達, 希望你明我講乜:

試過有一年, 我咁橋比賽之前一日 ...

楊小姐呢隻, 越飲越失聲, 不過朗誦真係要運氣.....唔係運功.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

醒目開學勳章

原文章由 Jennie 於 07-10-30 16:40 硐表

楊小姐呢隻, 越飲越失聲, 不過朗誦真係要運氣.....唔係運功.

咁我相信亞囡係運............吉囉

借問聲<楊>即係咩?

[ 本文章最後由 得意媽 於 07-10-30 18:30 編輯 ]

得意媽 >> "楊小姐"個隻, 咪係"念慈x"囉.
其實係一家四口子

Jennie > 點解我搵極都只係見到4761個 4781個,你係邊樹搵到3個呀 我見好多人性取,叫消資格,係米5夠砰呢?

到底什麼是 手指謠?和 童詩朗誦 有什麼分別?

[ 本文章最後由 Mrs.Yellow 於 07-10-30 19:04 編輯 ]
一切皆隨緣,萬般自在不用愁。

煩!! 我在小學組, 同區不同組內, 見到有個同名同姓嫁! 佢又係參加普通話&同一首

原文章由 Jennie 於 07-10-30 10:30 硐表

你仲咩成日唔online, 唔知人家掛掛咩...

人家有online 不過5 見你woo
多謝你的朗誦節資料, 5 C 自己找
今年第一次參加請多多指教

原文章由 Mrs.Yellow 於 07-10-30 19:02 硐表
Jennie > 點解我搵極都只係見到4761個 4781個,你係邊樹搵到3個呀 我見好多人性取,叫消資格,係米5夠砰呢?

到底什麼是 手指謠?和 童詩朗誦 有什麼分別? ...

N478手指謠 --- 爬呀爬

爬呀爬, 爬呀爬, 爬上猴子山
看見一隻小猴子, 瞪着眼睛看看看
看見兩隻小猴子,  豎着耳朵聽聽聽
看見三隻小猴子,  張着嘴巴叫叫叫
看見四隻小猴子,  翹着鼻子呼呼呼
看見五隻小猴子, 拉着手兒轉轉轉
小猴子, 小猴子,  數不完的小猴子,
到處跑, 到處跑
樂得我在猴子山上哈哈笑。

N476童詩朗誦 --- 電線桿
許多兄弟站立著
手牽著手
.......
.........

原文章由 Mrs.Yellow 於 07-10-30 19:02 硐表

到底什麼是 手指謠?和 童詩朗誦 有什麼分別? ...

我見n478 有2個小黃喎....

原文章由 snoopy 於 07-10-30 21:29 硐表
煩!! 我在小學組, 同區不同組內, 見到有個同名同姓嫁! 佢又係參加普通話&同一首

咁你o羅返receipt 對咪得o羅...chloe d 朋友係咁對呀咋. 但我地tt 你都知行政有幾好, 邊有咁快有receipt 呀.

原文章由 Jennie 於 07-10-30 22:51 硐表

咁你o羅返receipt 對咪得o羅...chloe d 朋友係咁對呀咋. 但我地tt 你都知行政有幾好, 邊有咁快有receipt 呀.

我無receipt呀! 因今次中,英文都係學校選 + 報名費都係學校負責, 所以我地無receipt, 現在要等學校通知幾時

又有野想請教各位啦

請問你地有無在[博客來]訂過書呀?  知唔知價錢+運費點計呀?

醒目開學勳章

原文章由 snoopy 於 07-10-30 23:03 硐表
又有野想請教各位啦

請問你地有無在[博客來]訂過書呀?  知唔知價錢+運費點計呀?

我冇訂過, 剛剛8下.......
如果訂NT$1000 既書, 運費應該係NT$421.20 如果我冇計錯的話

[email=http://www.books.com.tw/exep/qa/qa_item.php?id=0000000008]http://www.books.com.tw/exep/qa/qa_item.php?id=0000000008[/email]
‹ 上一主題|下一主題