用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) [KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~
樓主: wasabb
go

[KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~ [複製鏈接]

頭先睇到學校email 10月2日早操取消
因為我唔可以全日上嚟, 你地行得好快,有時都追唔返你地

littehipo
老師話聆聽和說話都用廣東話

得意媽
上次我囡留左中文書係你囡處時, 你話邊本唔洗帶,我唔記得左呀?

dear all,
我囡而家返學好驚, 因為原來學校有人檢查書包重量, 佢已經比你登記左一次,不合比例
其實佢書包經已只得必須品, 只是佢太輕, 所以書包比例咪唔附合law, 真係無計, 為有幫佢揹書包返到課室law

原帖由 peony2002 於 09-9-23 17:58 發表
10月2日的親子早操唔關我地事呀!!我地第一次的親子早操是11月13日.

Oh, YEAH!

原帖由 peony2002 於 09-9-23 17:58 發表
10月2日的親子早操唔關我地事呀!!我地第一次的親子早操是11月13日.

醒目開學勳章

2a > 前2天才講完溫習簿, 今日就要做:)

zzss:

我都覺得書包好重,但其實那些東西又係必須的,好彩現在視藝堂是星期一,那天書不多,不然仲重。

2A好似去得快過2B好多咁, 我成日都唔明你地講緊乜野簿!

原帖由 得意媽 於 09-9-23 18:20 發表
2a > 前2天才講完溫習簿, 今日就要做:)

得意媽,

Oh! I see! Your girl is seating next to zzss and in front of my boy. Your girl is very helpful, smart and talkative. Nice to meet your girl. I will consider not to ride the school bus on next month.

Littlehipo

原帖由 得意媽 於 09-9-23 17:09 發表

littlehipo > 係播, 今日囝囝返學一切順利嗎?
原來我囡就坐在你囝前面

1429,

PM replied also. My boy is OK now. According to his wordings, the teachers and all classmate clap hands in the class and welcome my boy back to school in each lessons. He is a little bit shy.

Littlehipo

原帖由 1429 於 09-9-23 16:59 發表
littlehipo,

PM replied.  How's your boy today?  Everything alright?

醒目開學勳章

zzss > 係中文書大約中間你會發現另一頁梗皮書面, 叫做"自習篇章" , 我囡講過你囡知架, 再搵5到聽日使我囡搵得架喇.

書包過重 > 我剛問亞囡非官方資料, 手抽唔計算在內, 如果果日真係太重, 放d 係個手抽袋到, 返到課室再放番d書落書包囉. 唔知其他家長有冇此經驗, 我囡未試過.

至於你囡驚, 其實唔係咩大件事, 叫佢唔使驚啦, 總有解決方法.

另: 明天數小測係唔計分架, 唔使緊張, 一年有好幾次,
小道小息(我囡話老師話) 今次係測1-4課, 睇番即只係+-數, 冇圖形.

醒目開學勳章

原帖由 littlehipo 於 09-9-23 18:39 發表
得意媽,

Oh! I see! Your girl is seating next to zzss and in front of my boy. Your girl is very helpful, smart and talkative. Nice to meet your girl. I will consider not to ride the school bus on next ...

我都想呀, 5日放學只搭1日, 1程又要比2/3 喎, 還在考慮中.
你又咩原因唔搭?

我囡把口唔收架, 如有得罪多多包涵!

醒目開學勳章

各位靚太:

每日一篇開始左喇!!!!!

歡迎來到每日一篇2009-2010年度閱讀計劃。
本計劃於2009年10月2日開始。

原帖由 得意媽 於 09-9-23 18:58 發表
各位靚太:

每日一篇開始左喇!!!!!

得意媽,

Since table-tennis training on Mon & Tue, I need to pay extra $20 per ride.

The instrument lesson on Wed, my helper need to ride MTR to pick him.

Only on Thu & Fri, ride home. I think it is not worth for me to ride the school bus. The school bus station is far from me. We need to take around 15 minutes to get to the bus stop. In every morning, wake up so early to get the bus. If I take a taxi to bring him to school, I can share the fare with 2 more kids at my place. Its sound like fexible. But the costing is a bit higher. We take a taxi, the time is only 20 minutes from door to door. I still consider not finalise yet. My working place is quite near to school instead.

How about you?

Littlehipo

原帖由 得意媽 於 09-9-23 18:47 發表

我都想呀, 5日放學只搭1日, 1程又要比2/3 喎, 還在考慮中.
你又咩原因唔搭?

我囡把口唔收架, 如有得罪多多包涵!

各位,
尋日無上嚟, 多咗咁多板, 睇番晒啦.
希望病既小朋友快啲好番 !
我仔話今天天氣熱, 葉 Sir 宣佈咗無冷氣日順延明天 !! 記得拎風扇 !! 今天全日有冷氣.
AnnKwok

查書包有幾重, 實超標啦!不過啲哥哥姐姐通常站在禮堂門口,我通常都閃開!

1429,

都有同樣諗法,不過,家長會有家長同班主任提過有啲野係隔離班同我班不同,班主任話會跟進!

AnnK,
多謝提醒, 我仔今早無返, 無機會"用"佢把風扇,佢明天可以用了!

AD.Mama

原帖由 1429 於 09-9-23 18:23 發表
2A好似去得快過2B好多咁, 我成日都唔明你地講緊乜野簿!

醒目開學勳章

原帖由 littlehipo 於 09-9-23 19:37 發表
歡迎來到每日一篇2009-2010年度閱讀計劃。
本計劃於2009年10月2日開始。

吓! 等我仲出大字報添, sorry sorry

亞囡今日話有password, 做每日一篇喇, 仲趕住做完食飯添:;pppp:

醒目開學勳章

原帖由 littlehipo 於 09-9-23 19:52 發表
得意媽,
How about you?

我既情況係活動班後B線校車需時1.5hrs,
所以每逢活動班我都會自己揍放學, taxi 15mins 有找, 小巴都係半粒鐘.

今年1,2,3,5都有課後活動, 星期4既朗誦都要玩2個月(我估) 即4日唔答放學校車.

我都計過自己揍埋返放學成本係貴dd, 做亞媽我辛苦d, 做囡既佢就舒服d

丫! 7除8扣d大假期拉均可能差唔多咋.

得意媽 & 1429,

哇! 終於完成所有補做中文功課! 依家阿大少仲未sleep! 仲要嘔一百字中文, 真係寫個服字 。 Next time, don't delay all the homework or no report sick, otherwise I will sick instead of my boy!

Anyone who was selected 2009' Choral Speaking ?
I got a notice that my boy was selected. The training will start on every Mon to Thu during the doing homework hours! Any idea?

Littlehipo

原帖由 得意媽 於 09-9-23 22:11 發表

我既情況係活動班後B線校車需時1.5hrs,
所以每逢活動班我都會自己揍放學, taxi 15mins 有找, 小巴都係半粒鐘.

今年1,2,3,5都有課後活動, 星期4既朗誦都要玩2個月(我估) 即4日唔答放學校車.

我都計過自己揍埋返 ...

究竟你囡點解咁醒, mud 都會返來回報架, 我囡今日無話手冊有password, 只係我睇到, 但我無話佢知, 睇下佢何年何月何日會想起來, 佢一年級個時唔係咁架喎:;pppp: , 升左班好似失憶咁, mud都唔記得晒, 佢連he,she,it ,his,them 呀嗰d 野, 包括中英數都唔記得晒, 開學至今,你見我未被激死, 都算奇蹟(佢開學第一天,竟然連名都唔識寫呀!

今日陳主任打比我, 話叫cc 上補課班(數,英) 我打算上英文(wed)

原帖由 得意媽 於 09-9-23 21:41 發表

吓! 等我仲出大字報添, sorry sorry

亞囡今日話有password, 做每日一篇喇, 仲趕住做完食飯添:;pppp:

關於查書包, 我理解係 :
1. 手抽唔計
2. 唔經過禮堂門口就唔會被 "邀請" 去磅重.. so,   (自己諗下計)

zzss,

你搵下有無貼響佢手冊p.11

原帖由 zzss 於 09-9-23 22:47 發表
究竟你囡點解咁醒, mud 都會返來回報架, 我囡今日無話手冊有password, 只係我睇到, 但我無話佢知, 睇下佢何年何月何日會想起來, 佢一年級個時唔係咁架喎:;pppp: , 升左班好似失憶咁, mud都唔記得晒, 佢連he,she,it , ...
‹ 上一主題|下一主題