用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情 ...
樓主: 臻媽
go

NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情報站* [複製鏈接]

各位,
我想問6月5號/6號知咗派住結果, 係咪唔理好丑都要註咗冊先呀? 然後叩門如果成功先至轉返走呀?
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

醒目開學勳章

其實你可放心, 你要叩門的機會好細, 因你的選擇唔係net 16 的 top 4, 所以中籤率頗高吧!!

派位日好似唔係註冊日吧......如真的要叩門, 應派位日後即去登記, 如到註冊日仲未有result, 你必須先行註冊, 等叩門位有result才去已註冊的學校取回註冊証正本去新校註冊吧!!!

原帖由 kikiboy 於 10-5-18 10:30 發表
各位,
我想問6月5號/6號知咗派住結果, 係咪唔理好丑都要註咗冊先呀? 然後叩門如果成功先至轉返走呀?

原帖由 冰紫嫣 於 10-5-6 23:54 發表
臻媽:
想請問一個非我們討論學區的學校,"英皇書院同學會小學"這間好嗎?你對這間有點了解嗎?讀這間是否可以直升英皇書院?十分感謝。

我個女係英皇一校就讀小一, 可以同你分享我去年叩問既經歷, 感受/睇法.

我本來最心儀既係灣仔嘉諾撒聖方濟各, 可惜經過一翻努力和戰鬥, 還是不成功.  去年6月底時, 去過5間學校面試之後, 老公心身疲累, 叫我還是放棄我心儀學校和戰爭.  於是在我投降時, 我老公同個女一致通過"英皇一校".

註: 我叩了聖方濟各,聖保祿, 東華三院李賜豪, 英皇一校, 聖公會基恩, 只是聖方濟各和聖保祿不收我個女.

老實說, 咁多次面試, 英皇給我感覺是最有誠意, 好歡迎我個女去讀.  我個女都話最開心既一次面試.  (哈哈! 好多人話我地一家naive, 又比個校長"握"左.)

我身邊有街坊, 同事, 甚至有bk媽咪, 都話點解簡依間啊? (我從學校社工打聽依間學校幾年前行政上出了問題, 但唔係好清楚係乜事.  不過anyway, 而家有冇事我都唔係好清楚, 因為我冇參加過任何家教會既事, 連學校活動都唔係好參加, 因為實在冇時間.)

我只可以話一切都係神既安排.  我不能用好與壞來評論依間學校, 但一定係一間唔係好受歡迎既學校, 從學生人數就知道.

小一有兩班.  亞女班有20人, 另一班只有17人.  亞女班20人佔15人以上係新移民家庭.  我一個家長都唔識, 因為試過係家長會上溝通唔到(聽個家長講佢個仔個名, 聽左5次都聽唔出佢個仔叫乜名.)

不過對於我個女來講, 係一間十分適合佢既學校.  
1) 由於人少, 老師對學生睇得好緊.  初開學時, 我每日都比班主任捉住投訴, 就連一d小事佢地都好緊張要個小朋友改善.  搵社工幫手, 佢地又好快處理, 所以我好放心.

2) 由於校長面試, 對我個女好有印象, 就連書記, 校務主任都好鍚我個女.  我老公話有咁多高層"照"住, 我個女實唔會比人"蝦" (依個都算係事實, 實在好多老師, 不論有冇教佢, 都好鍚我個女.).

3) 老師都算係有耐性, 因為聽我個女講, 佢班同學係"騎呢怪"(其實我個女都係, 不過佢唔認.), 老師都比心機同佢地周旋.

4) 我覺得副校長係一個十分"掂"既老師.  佢教學技巧十分了得.  佢攞過兩屆乜乜全港最佳老師獎.  每朝佢都企係學校門口迎接學生返學.  我從佢身上都獲益良多.

5) 學校氣氛好關愛, 我唔敢話冇"大蝦細" (風紀通常都會查住雞毛當令箭), 但都有好多大照顧細既事情發生係我個女身上.

6) 課程比較淺, 工課唔算多.  不過通識題有時有d離譜 (5區公投港島代表係邊個?).  課外活動都好多元化.

7) 依間學校係冇同英皇書院聯繫, 但英皇書院校長都好比面去學校搞小六校長會, 又派英皇學生去校做 Reading Programme, 陪d小朋友睇書.  另外聖約瑟書院都有派學生來做reading programme.

我唔敢推薦依間學校, 我只可以講我好安心放個女係依間學校讀書, 不過我自己要係功課方法加d "補品"比個女, 我覺得個女先有競爭力.

所以各位家長, 我鼓勵你地努力向心儀學校努力, 亦不妨多叩幾間, 可能誤打誤揰會搵到一間合適既學校.

p.s. 點解我會向依間學校叩門? 係我以前個老闆, 佢係科大教授, 佢亦係英皇書院舊生推薦比我, 所以我都不妨一試.

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

醒目開學勳章

你放邊間在首志願呢???

建議先選回net14的學校,尤其你的首3志願, 除非你甲部有填他區學校, 那便可叩他區學校之門 .....因你所問的2間跨區都係大熱之選, 機會甚微, 除非你大抽獎時有填此2校吧!!
要跨區叩門應選一些次熱/黑馬之選的好學校, 以增加機會, 免得浪費精神及體力, 另亦要顧及孩子感受, 當佢要考咁多間學校, touchwood result 都係失敗, 或會打擊佢的自信. 仲有你叩門時必須先深入了解該學, 因這才可顯示誠意吧!!

由於我不太熟識英皇, 所以不能比較....net 14我最愛係2間循道 & 嘉諾撒吧!!!

原帖由 冰紫嫣 於 10-5-18 09:57 發表
我住在net14, 但想叩多幾間學校, 但英皇又好似好遠咁。臻媽:你心儀北循定是英皇呢?

原帖由 臻媽 於 10-5-18 13:30 發表
其實你可放心, 你要叩門的機會好細, 因你的選擇唔係net 16 的 top 4, 所以中籤率頗高吧!!

派位日好似唔係註冊日吧......如真的要叩門, 應派位日後即去登記, 如到註冊日仲未有result, 你必須先行註冊, 等叩門位有res ...

好多人都係好似你咁講機會大, 但我都要做定兩手準備. 我開始很緊張了, 聽你哋講吓又好d.

註冊日係6月8日/9日.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

請問幼稚園校長推介信,係咪要係叩門果時同prtfolio一齊交??

醒目開學勳章

ME TOO....

希望大家得償所願, 唔駛叩門, 我哋準備的功夫係白費的吧  

原帖由 kikiboy 於 10-5-18 15:46 發表

好多人都係好似你咁講機會大, 但我都要做定兩手準備. 我開始很緊張了, 聽你哋講吓又好d.

註冊日係6月8日/9日.

臻媽& yuenwa:
       多謝你地的分享, 北循已經在第一次已經收著仔仔, 但當時我選北循的原因是因為我知道我最心儀的學校軒官入唔到.我得15分。雖然我冇參加大攪珠, 但我的心情和各位mama一樣咁緊張,好亂,未組織好放榜個日的流程。

醒目開學勳章

你 1st round 入咗北循, 20分嗎?? 今年丹循&北循由於轉為全日制, 所以成為net 14的top hit. 其實呢間係一間好好的學校, 如放棄真係好可惜, 亦有好多人會多謝你給予一個機會.

純粹個人意見, 已經有一間好好的學校在手(無論喺升中派位/教學模式), 何必仲去費神攪叩門呢??? 為何要讓孩子參與一場無謂的戰爭呢??? 如你叩的一間高幾班的學校, 或許值得, 否則可必呢???

原帖由 冰紫嫣 於 10-5-18 23:01 發表
臻媽& yuenwa:
       多謝你地的分享, 北循已經在第一次已經收著仔仔, 但當時我選北循的原因是因為我知道我最心儀的學校軒官入唔到.我得15分。雖然我冇參加大攪珠, 但我的心情和各位mama一樣咁緊張,好亂,未組織好放 ...

臻媽& yuenwa:
       多謝你地的分享, 北循已經在第一次已經收著仔仔, 但當時我選北循的原因是因為我知道我最心儀的學校軒官入唔到.我得15分。雖然我冇參加大攪珠, 但我的心情和各位mama一樣咁緊張,好亂,未組織好放 ...

既然攞到北循, 又係屋企附近, 又係一間好hit有口碑既學校, 就無謂心大心細, 頻頻泊泊.  疊埋心水去買個靚書包等開學啦.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

臻媽:
       我得15分, 我的想法和你一樣, 所以要好好組織一下自己的思緒。

原帖由 臻媽 於 10-5-19 00:31 發表
你 1st round 入咗北循, 20分嗎?? 今年丹循&北循由於轉為全日制, 所以成為net 14的top hit. 其實呢間係一間好好的學校, 如放棄真係好可惜, 亦有好多人會多謝你給予一個機會.

純粹個人意見, 已經有一間好好的學校在 ...

yuenwa,
           有時在想起仔子升小學的事情, 两個鐘都訓唔著。做人父母, 當然想仔女讀得更好,但另外一方面, 也要看小朋友自已喜愛讀書的程度。

原帖由 yuenwa 於 10-5-19 09:04 發表

既然攞到北循, 又係屋企附近, 又係一間好hit有口碑既學校, 就無謂心大心細, 頻頻泊泊.  疊埋心水去買個靚書包等開學啦.

軒小有得叩的. 既然你咁中意, 如果係我,我會只試這間.
一試無妨. 起碼不成功,都叫做試過, 但不試, 好像有個心結. 你已有校在手,是"無壓力下面試"一族. why not?

臻媽& yuenwa:

津貼小學部不是英文小學, 私立小學部才是. 惟私小已停辦.

原帖由 臻媽 於 10-5-16 01:53 發表
一般英文津小會有一定的受歡迎的程度, 但說此校雖為英文小學, 但受歡迎程度只係一般(甚至可以話偏低), 相信呢個數字應可給你一定的參考價值吧....

...

原帖由 冰紫嫣 於 10-5-19 09:17 發表
yuenwa,
           有時在想起仔子升小學的事情, 两個鐘都訓唔著。做人父母, 當然想仔女讀得更好,但另外一方面, 也要看小朋友自已喜愛讀書的程度。

我舊年都有你既感受, 結果公報前一日我老爺突然過身, 打亂哂陣腳, 仲錯過左聖公會聖雅各小學叩門時機, 再加上我老公同個女都唔急, 只有我一個傻下傻下頻頻泊泊.

不過塞翁失馬, 焉有非褔.  有時, 我心儀既, 都未必啱我個女呢!

Anyway, 給所有家長打打氣, 不要灰心.

醒目開學勳章

yes, u're right, thx!!!!

原帖由 stone888 於 10-5-19 10:32 發表

你好,
我女來緊2011月9月小一,我第一想要杏花村救世軍,第2係中原或者柴米,如果我只得15分,成數高唔高,同埋3間我應該怎樣排位好呢?

原帖由 臻媽 於 10-5-19 00:31 發表

純粹個人意見, 已經有一間好好的學校在 ...
[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

One less choice for boys.........

原帖由 stone888 於 10-5-19 10:32 發表

臻媽:
     由於我以前沒多留意小學, 你可否分享關於基灣, 基灣(愛), 丘佐榮, 以及聖雅各及華仁嗎?

請問男仔,12網點排位?先謝!
‹ 上一主題|下一主題