用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 論壇新手小學老師報到
樓主: 伍sir
go

論壇新手小學老師報到   [複製鏈接]

yovin 發表於 18-7-3 02:39
唉!數學都可以拗餐死。

我哋文科,簡直慘裂重災區。

對,數學爭議點算少,文科果類其實嚴重得多,只是看看老師們改卷偏向嚴謹定寬鬆。

1234ats 發表於 18-7-2 10:24
回覆 Vanadium 的帖子

Vanadium

同意你所講。

關於單位, 物理人比數學人處理得更多,到了大學本科,數學人很少再要處理單位。工程人當然要用到單位,不過系一般用途,很少會處理到特別的物理量。

yovin 發表於 18-7-3 02:39
唉!數學都可以拗餐死。

我哋文科,簡直慘裂重災區。

有遍BK文章啱啱講中文填充的標準答案。

http://www.baby-kingdom.com/article/mobile/content_page.php?p=285085
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

伍sir 發表於 18-7-3 08:24
對,數學爭議點算少,文科果類其實嚴重得多,只是看看老師們改卷偏向嚴謹定寬鬆。
...

「嚴謹」於正確學問的追求,無問題。嚴謹於小一便要估老師要求,估唔到零蛋,嚴謹於 marking scheme, 答啱當錯,則有害於學生。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

「嚴謹」於正確學問的追求,無問題。嚴謹於小一便要估老師要求,估唔到零蛋,嚴謹於 marking scheme, 答啱當錯,則有害於學生。

好多時根本唔係嚴唔嚴謹問題、也唔係寬唔寬鬆問題。

以牛童性格: "勤奮用工(標準答案)" 和 "不負責任,沒有專心看牛"為例,"不負責任"應是更合邏輯之答案。

如我出題给孩子,孩子給出另一角度更好的答案,做為父母一定喜出望外。如教師照给大X,只能出於:

1,教師理解唔到另一答案。
2,懶!
3, 不負責任。
......

但和"嚴謹"、"寬鬆"無關。

唔好以為中學冇咁嘅情況 dsc中文作文 檸檬茶→ 必定是苦澀帶甜味的。 寫不出這一點, 合格都好勉強。

唔信!

judy 發表於 18-7-3 11:21

以牛童性格: "勤奮用工(標準答案)" 和 "不負責任, ...

嚴謹,係 V君,伍 sir 等提出的,我也不認為關嚴謹事。

以牛童性格: "勤奮用工(標準答案)" 和 "不負責任, ...

Repeated.

關於DSE評分標凖,可上考評局网看看,下面之關於評卷參考。

評卷參考:由審題委員會草擬,目的為閱卷員提供指引,例如題目的要求及可接受的答案等,讓閱卷員有所依循。審題委員會由試卷主席、擬題員、審題員及考評局科目經理組成,負責擬定試題及評卷參考。

評卷參考並非標準答案,即使考生答案未有包括在評卷參考內,只要言之成理,符合題旨,亦可獲得分數。

呢個係我意思=>嚴謹於marking scheme
下次用"跟足"可能更好吧

伍sir 發表於 18-7-3 12:44
呢個係我意思=>嚴謹於marking scheme
下次用"跟足"可能更好吧

合埋眼跟足 marking scheme,得罪啲講,用Al可以了。教育不應咁冷冰冰。

shadeslayer 發表於 18-7-3 12:57
合埋眼跟足 marking scheme,得罪啲講,用Al可以了。教育不應咁冷冰冰。
熟習應試技巧, 聽落好似係走小路, 但現實係, 生活/工作上, 就要識得係唔同場合, 用場合所需既相應標準處理相類事件.

懂得應試技巧, 可以係較低成本下去取得較好公開試成績, 亦可以話係執生技能既一種.

只有知識但無彈性, 最終可能會係變成高分低能

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-3 16:01
熟習應試技巧, 聽落好似係走小路, 但現實係, 生活/工作上, 就要識得係唔同場合, 用場合所需既相應標準處理 ...

Judy 己經講,公開試 marking scheme 也只是指引,改卷員無理由明知啱,因為同 marking scheme 不同而當錯。

退一百步,出來做事要看眉頭眼額。但出來做事己是成人,小一小二又來這套?我常說,適當時間做適當的事。

shadeslayer 發表於 18-7-3 16:34
Judy 己經講,公開試 marking scheme 也只是指引,改卷員無理由明知啱,因為同 marking scheme 不同而當錯 ...
現實係殘酷既, 以前大人既戰場, 已經蔓延咗去中小學

按Marking Scheme去評分, 扣分有根有據, 怪獸家長都投訴無門

如果Marking Scheme有要求但唔跟足去做, 俾怪獸家長投訴 (點解XX同學唔駛扣分?) 就自找麻煩

正如點解依家D官員, 成日話佢地依足程序/指引做事, 咁大家對佢有指引以外既要求? 係咪唔合理呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-3 16:40
現實係殘酷既, 以前大人既戰場, 已經蔓延咗去中小學

按Marking Scheme去評分, 扣分有根有據, 怪獸家長都投 ...

N0,大人的责任是保護孩子,把戰線由大人推向小學(!)便是大人無盡大人的責任。

所以我好痛恨那些教育工作人員,怕TSA要死,便死操孩子TSA,一於大人的數細路找。

Again, 只死跟 marking scheme, 請部電腦做可以了,不收人工,使鬼改卷員?

教育係良心事業,不以孩子利益為重,請轉行。

shadeslayer 發表於 18-7-3 16:50

N0,大人的责任是保護孩子,把戰線由大人推向小學(!)便 ...
誠意邀請閣下自薦去做教育局長

我地討論既問題, 立場不同恐怕拗同天荒地老都未有結果, 不如睇翻伍sir有冇咩想講, 唔好嚇親人

hkpapa852 發表於 18-7-3 17:36
誠意邀請閣下自薦去做教育局長

我地討論既問題, 立場不同恐怕拗同天荒地老都未有結果, 不如睇翻伍sir有冇 ...

立場不同?我的立場係「大人要保護孩子」。你的立場呢?

認為「大人要保護孩子」咁卑微要求的人例如我,應該做教育局長,社會福利局長,保良局主席,定「家長」?你唔講,我唔知要求咁簡單。

judy 發表於 18-7-3 11:24
唔信!
據考試局講,無講檸檬茶係苦澀嘅話就唔可以攞高分,並唔係只能合格。
其實出得呢個標準嘅話就可以推斷出考試局中文組班官員中文程度極之低下。

judy 發表於 18-7-3 12:27
關於DSE評分標凖,可上考評局网看看,下面之關於評卷參考。

評卷參考:由審題委員會草擬,目的為閱卷員提 ...

我記錯咗, 合格係2 唔係3。

如果冇寫苦澀味, 即使寫篇文章寫得好好或另類地別出心裁的好, 也最高只能4(作文嗰部份)。 我意思係, 在七除八扣下, 一般考生 冇寫苦澀味 其實攞3都係抆水。 在我來說,3只是合格,2 已不達入大學指標。
不過可以補充一點,作文2又唔代表整體2嘅!

以上是個人見解所作出糾正的,唔好意思。

以牛童性格: "勤奮用工(標準答案)" 和 "不負責任,沒有專心看牛"為例,"不負責任"應是更合邏輯之答案。

Brainstorm下....

其實牛童看牛是要做些甚麼,工作的內容如何?

我這樣問,因兒時我媽媽經常叫我留家看屋,不要走開,這時在家看書應不算不負責任吧。

如果比我,我教仔仔或學生,會問為何覺得牛童不負責任,若他答樓下管理員都不可看門口又看書,讚句觀察不錯後,我會續問他知否牛童做些甚麼(可能閱讀文章中也有提及),是否和管理員一樣,會否他工作時亦可看書.......

可能最後,他會認同牛童原來是勤奮好學而不是不負責任。而過程中,他亦學到在未了解事情前,要留意會否先入為主,以及區別看似相同,但當中可能存在之差異,如管理員和牛童之工作。

以上只隨便說說,牛童做甚麼我也不確定,只想指出教小朋友全面看事情,我們也要留意可能存在的錯誤觀念。

‹ 上一主題|下一主題