用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖瑪加利大幼稚園 讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 2) ...
樓主: Pochacco2001
go

讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 2) [複製鏈接]

Re: 讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 2)

ckckcktina,
係呀!我係問了位阿太!不過人o地要今年7月後才可俾我,我有無她的電話,都唔知點搵她,到時無才買咪好慘!所以咪買住一條先囉!

JoJo,
我這三日都無甚麼特別,同平時一樣!

artoo,
我所知係有一架保母車到小西灣的,不過你可打電話返學校,叫學校俾個電話你問的!
------Pochacco2001(Ming)------

Re: 讀'聖瑪加利大幼稚園'家長入來傾傾啦!(PART 2)

Pochacco,

係咪得一架保姆車行小西灣呢條線? 唔該晒.

我想問下你哋住得近唔近學校架? 返學放學大概要用幾多時間? 我想參考一下, 睇下我應該點安排。Thanks!

artoo,
應該係得一條線的!

anny,
我住赤柱!每日都係自己帶返學放學!我每天都7點8出門口,去到銅鑼灣都係8點3,因我習慣每天都要食早餐,所以我會咁早出門口!其實我一程大約35-40分鐘啦!係計到我返到屋企!
------Pochacco2001(Ming)------

anny
你住那一區呀! 自己帶或座校/褓姆車呢,

我住南區深灣, 自己帶
揸車就15分鐘, 座巴士加步行就40分鐘.

有個家長住南區置富花園,
每天早上送呀女上車後, 就自己座巴士到幼稚園,
但每次她都是快個呀女番到幼稚園...喵喵

醒目開學勳章 王國長老

anny,
係囉. 你住邊一區呢... 因都要好睇你係自己揍定係搭校車喎..

好似我咁.. 我係住筲箕灣, 仔仔平時8點05分出門口, 搭8點10分既褓姆車, 返到學校應該8點30 或35分到..

如果我地搭地鐵, 再加步行, 都要40分鐘呢..    
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

felix喵喵,

咁橋。我又係住南區深灣,不過我個女就係婆婆樹坐校車返學。
[img align=left]http://b4.lilypie.com/SJgSp8.png[/img] [img align=right]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogcbu20051120_-8_My+2nd+child+is.png[/img]

VaiVai 寫道:
不過我個女就係婆婆樹坐校車返學。

VaiVai
e.....你同囡囡分開住
或是呀女番下午班??

Dear Jo Jo,
If u have any info about CMT , can u pls let me know as well.? thanks

多謝你哋概回應, 我依家住觀塘, 暫定明年中左右先搬去香港島住.

我打算坐巴士到灣仔轉校車(暫定係咁), 原本我打算坐地鐡到北角, 但我問過校車公司方面, 佢地建議我簡灣仔(我想簡最早落車最遲上車嘅站), 我唔想囝囝坐太耐車, 我怕佢辛苦, 其實我都未知時間點安排, 因為我申請咗轉上午班, 唔知得唔得, 要等學校confirm咗先可落實。

有時諗諗下又覺得囝囝返學路程好似好遠咁, 唉! 咁細個人仔就 ..... 都唔知我嘅選擇係對or錯 ......

醒目開學勳章 王國長老

nattyma,
你有冇CMT網址, 我有呀.. 不如PM你呀.

anny,
我想講我知有人住將軍澳, 佢都轉登轉車去到炮台山搭校車返學呢

我好明白你心情, 因我當初知道個仔要搭褓姆車, 我個心係樹諗自己有冇做錯, 咁細個人仔要自己搭車返學, 返到學校唔知做乜, 開唔開心.

但慶幸是, 褓姆車司機既專業, 責任心, 令我有點放心, 同埋呢樹有人幫手報料告知仔仔朝早在學校情況, 再加埋自己做家長義工有返去睇下佢地朝早既情況, 我個心好快定左.. 見到仔仔開心咁返學, 我都好安慰家.

其實你都打算出年年中搬到港島, 呢段非常時期只係短暫.. 好快就過.

提下你, 第一天返學有得試坐校車, 你可以到時再睇下佢點樣行車返學, 再衡量係邊度上車落車都唔遲!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

Jo Jo,
yes pls!! pls pm me thanks!!

Anny,
佢地好快就會適應的,我個仔住北角,遲上車同遲落車的.
所以去灣仔搭可能會好一點.

[Click for 2002 Octbb Club]文瑄(Oct02)daddy[url=http://RossiKwan.blogspot.com]千斤田[/ur]

felix喵喵,

我呀女番下午班o架。早上淒佢去婆婆到,晚上淒佢返屋企。
[img align=left]http://b4.lilypie.com/SJgSp8.png[/img] [img align=right]http://tickers.baby-gaga.com/t/dogdogcbu20051120_-8_My+2nd+child+is.png[/img]

大家好   :wave
我個女明年適齡讀K1啦,想報聖瑪加利大幼稚園'
我想請問聖瑪加利大幼稚園'難考入嗎?老師好唔好架
有冇特別要求架!唔系教徒會否機會微啊!
:
:fighting1: :sick: :wave: :hammer: :-) :-) :-?

Jo Jo,

多謝你呀! 聽到你咁講我都放心d, 我諗我唔應該擔心太多, 希望我囝囝都可以好似你囝囝咁開心返學就好啦.

係呢, 想請問係咪個個家長都要做家長義工? 家長義工要做d乜野架?

rossikwan,

請問可否告知你囝囝上車&落車時間? 等我參考一下, 因為對我來說去北角比灣仔近.

anny,
嘩!你都好辛苦喎!咁遠返學!
家長義工唔係個個都要參加的!係自願性的!她們係有分類的,有些負責學校的教具,有些負責學校早上和下午小朋友返學時的上落問題,有些負責返學校講故事俾小朋友聽,有好多不同的職責的!

swallowong,
我覺得唔係太難考!老師個個都好有愛心,好好人!沒有特別要求!係唔係教徒都無分別的!

各位家長,
我昨日收到一個好消息!我囡囡成功考入香港兒童合唱團呀!我真係好開心!

Pochacco2001,

多謝你關心, 我辛苦唔緊要, 我只係擔心囝囝佢辛苦啫, 其實我之前都同佢報咗好幾間學校, 最後我覺得依間學校嘅老師比我感覺好友善&好親切(不論是對家長or小朋友), 希望囝囝喺依間學校讀得開心.

做家長義工都幾有趣, 又可以睇下囝囝喺學校嘅生活, 可惜我仲有個囡囡要照顧(到時仲要咩住佢接哥哥返學放學), 如果唔係我都想試下 .....

明天回學校訂校服, 我都未研究到訂邊個size好 ...  

Pochacco2001 寫道:
各位家長,
我昨日收到一個好消息!我囡囡成功考入香港兒童合唱團呀!我真係好開心!

Pochacco
恭喜... 恭喜... 恭喜...

Hi Pochacco,

Congratulations  

Dear All,

Do you hv any swim class or private coach information, I would like my boy to start this summer, thanks
‹ 上一主題|下一主題