用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 派左去「吳氏宗親總會泰伯紀念學校」
樓主: lawrainbow
go

派左去「吳氏宗親總會泰伯紀念學校」 [複製鏈接]

學校唔收雙非,是指沒有為雙非而設的配套服務...
例如跨境校車。而是要自行返學放學
另外,一間學校辦學有20分成績是不合格,他進步到40分,也是不合格....
而我們的仔女,無必要亦無義務去幫大間學校進步..
當然我們不會在小朋友面前唔俾面老師..
但幾個家長一齊去校長室...督促佢攪好我哋仔女的教學質素。
等我哋下年轉校用

引用:Quote:原帖由+ming0314+於+16-06-28+發表冇

原帖由 11B 於 16-06-28 發表
但泰伯無論家長或學生都好多國語人,連鄉下話都有。
單非、新移民

引用:學校唔收雙非,是指沒有為雙非而設的配套服

原帖由 lovecupid 於 16-06-28 發表
另外,一間學校辦學有2 ...
我而家搵緊國際小學讀,寧願小二搵直資插班,都唔想去泰伯讀,我小孩幼稚園4年都係讀國際,我唔想入泰伯搞到呀仔英文退步

引用:Quote:原帖由+ming0314+於+16-06-28+發表冇

原帖由 11B 於 16-06-28 發表
但泰伯無論家長或學生都好多國語人,連鄉下話都有。
我估計果d大部份係媽媽係國內人來港定居,而爸爸係香港人而小朋友係香港出世。 所以有d媽媽係講國語。不過呢個情況好多學校都有甚至乎大校都有,不淨只泰伯有喔

引用:學校唔收雙非,是指沒有為雙非而設的配套服

原帖由 lovecupid 於 16-06-28 發表
另外,一間學校辦學有2 ...
雙非配套呢方面⋯⋯其實肯搞肯去搵車隊就有,信義同純陽d車隊咪一樣係外判。我之前都有擔心過學校會唔會為咗收生率而收雙非,學校既回應係好堅決話唔考慮(當然將來嘅事無人知)學校比我既理由係由於文化差異,所以佢地唔會考慮收雙非。

引用:Quote:原帖由+11B+於+16-06-28+發表但泰伯

原帖由 ming0314 於 16-06-28 發表
我估計果d大部份係媽媽係國內人來港定居,而爸爸係香港人而小朋友係香港出世。 所以有d媽媽係講國語。不過 ...
我小朋友也是津校,我做家長義工,識好多家長,一個識一個,新移民家庭有,但佢哋啲小朋友有讀過幼稚園,有啲仲讀私幼。在正常社交下,有少部分家長講普通話但都會盡量講廣東話,無人講鄕下話,佢哋啲小朋友連普通話都唔講。佢哋自己屋企或另一社交圈唔知亦唔理啦!

回覆:派左去「吳氏宗親總會泰伯紀念學校」

其實大家一面倒嘅抗拒學校,不如客飌冷靜睇成件事。有家長講國語/鄉下話⋯⋯呢d學校都控制唔到,莫非要學校filter 埋家長? 當呢個社會充斥滿新移民嘅時候⋯⋯講國語/鄕下話嘅媽媽就好似7-11一樣梗有一個係左近。

其實呢班講國語/鄉下話嘅家長同我地呢班本地家長溝通時都係講廣東話。反而有一些情況係因為佢地語言問題,有d人抗拒同佢地交流反而令佢地融入唔到,久而久之本地媽媽圍埋一堆,新移民媽媽圍埋一堆。

其實新移民家庭又或者本地家庭,有d都係活係佢地自己既世界。我見學校有d講國語嘅家長催谷d小朋友比我地本地家長更厲害

希望大家明白一點,教導小朋友(無論知識及德行)唔係淨係學校既責任,家長亦都責無旁貸。

引用:其實大家一面倒嘅抗拒學校,不如客飌冷靜睇

原帖由 ming0314 於 16-06-28 發表
其實大家一面倒嘅抗拒學校,不如客飌冷靜睇成件事。有家長講國語/鄉下話⋯⋯呢d學校都控制唔到,莫非要學 ...
學校filter家長,你估佢唔想,但有資格先得架,有人唔走肯讀,唔使殺校保住分工已好好喇! 至於家長互動問題,我想講嘅係,我哋學校啲國語家長會好努力溶入香港生活模式同改變國內陋習去配合香港要求。我哋班港媽亦好樂意同佢哋打交道。我唔知你係咪自己接送小朋友返學,當返,放學時間,你去學校附近行一轉,你睇完班外語家長嘅言行,你就明點解你哋學校港媽同國語媽有各自嘅世界。近朱者赤,近xxx… 警世明言啊!

回覆 ming0314 的帖子

睇到呢度家長不知用意何在? 又唔係讀緊, 但彷彿好似住在學校一樣清楚, 日日都在此盤旋, 一有關89網自己唔喜歡的學校, 就入去踩就盡, 甚至從未了解過每一間學校, 亦沒親身到過, 只是從網上得到些微資料, 就以訛傳訛, 幸好都只是來來去去果班人..作為一個家長, 不應人云亦云,要相信自己孩子, 無論在任何學校,都能發出光芒!

今日聽到有家長去泰伯叩門,我心諗,呢間都要叩?唔係嘛!我真係想知佢派左邊間,竟然會去叩泰伯

如果呢間係好學校,點會咁少人報讀呀?

回覆 lawrainbow 的帖子

教育王國唔係好多家長上, 你冇留意來來去去都係果d人?

引用:回覆+lawrainbow+的帖子 教育王國唔係好多

原帖由 SOLOBEE 於 16-06-28 發表

我發覺每一個post,都有幾個人特別活躍留言,佢地又好似好清楚每間學校的情況

引用:回覆+ming0314+的帖子 睇到呢度家長不知用

睇到呢度家長不知用意何在? 又唔係讀緊, 但彷彿好似住在學校一樣清楚, 日日都在此盤 ...
人雲亦雲? Well, 舉個例,部分教育界人士,畢業生,不在實際現場,但對學校好了解。部分有小朋友讀緊嘅家長,乜都唔知,有學返咪得囉! 所以唔一定用家才知道一,二的。
唔緊要啦!每人信念唔同。
係咪真的能在任何教學模式下也能發光芒? 介紹你睇 EK 一個 post。~  淺談小學升中學生如何分 Banding。

回覆 11B 的帖子

我有睇過,  確實是有些資料是對的, 但非全部! 但你有否發覺你的資料全都只係從網上得來? 鍵盤戰士,人人都可以做, 你自己有實例証明嗎??我都天天上網, 但我會信我見到真實的!

引用:回覆+11B+的帖子 我有睇過,++確實是有些資

回覆 11B 的帖子

我有睇過,  確實是有些資料是對的, 但非全部! 但你有否發覺你的資料全都只係從網上得來?  ...
咁你又有無發覺我只講佢唔好? 我當然知道一啲實質事啦!我親戚亦經歷過,我亦有交心嘅朋友讀緊。無所謂啦!讀到,投入到咪得囉! even 入到男x,喇x都會有不滿。人生漫長,最後成功係因為一向行緊多數條路,定突破一切創造異數,有誰知道?! 但有幾多嘅成功係來自多數,幾多來自異數,大家心裡有數吧了。

我想分享一個個人經歷。當初我派到呢間學校時就正如大家一樣晴天霹靂當我去馬循叩門時,當時負責interview 我果位主任問我派邊間時,我答佢我囡派咗去泰伯,我好記得果位主任同我講泰伯都唔係太差。

每間學校都有人鍾意有人唔鍾意,呢d係好個人主觀意識。但希望大家係冷靜理性分析,唔好一面倒比啲莫須有既罪名比學校。

純屬個人感想,不喜勿插。謝謝

其實馬鞍山多不多內地人? 如住大陸, 每天過關返學應該不易, 莫非其實很多內地人已經住在馬鞍山, 小朋友就在馬鞍山讀書?! 如是這樣, 馬鞍山都好內地化, 恐怖

引用:回覆+lawrainbow+的帖子 教育王國唔係好多

同意

引用:回覆+ming0314+的帖子 睇到呢度家長不知用

睇到呢度家長不知用意何在? 又唔係讀緊, 但彷彿好似住在學校一樣清楚, 日日都在此盤 ...
未知閣下小朋友在讀89網小嗎?

SOLOBEE  是的!  發表於 16-6-28 14:03
‹ 上一主題|下一主題