用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九華 VS 聖約瑟
樓主: lollollol
go

九華 VS 聖約瑟   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 17-6-28 10:32
只要考AS Level 既 Use of English,中文只需要HKCEE合格。
唔係喎, 有JUPAS之後已經一定要考AS Level既中英文科 (中文科叫 中國語文及文化), UE同中文一定要合格架, 否則熱門少少既科目都一定無份.

呢科中文都好煩, 要係兩年內做指定數量 (睇指定既書) 既讀書報告.

不過JUPAS頭幾年我知要求無咁高, 英文合格中文唔及格都有大學會收, 之後就唔肯定了!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

os_ecu 發表於 17-6-28 10:58
JUSPAS 唔係只係剩係指資助學位咩 ?  如果咁都要做假,乜都假得了.  

我個人傾向相信學校公報既資料係真既 ...
JUPAS學位包括以下:

- 資助學士學位
- 資助副學士學位 (AD)
- 資助高級文憑學位 (HD)
- 公開大學部份自資學士學位
- 部份私立大學 (如東華, 珠海, 恒商等)提供既專業界別資助學士學位 (SSSDP)

比例可以係 10% degree, 40% AD, 50% HD ..... 所以可以好高水份

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-6-28 11:15
JUPAS學位包括以下:

- 資助學士學位
同常学校肯公布3大的入学率吗?还是只是top schools 公布?一般来说B1A 的3大率是多少?

DD仔 發表於 17-6-28 11:29
同常学校肯公布3大的入学率吗?还是只是top schools 公布?一般来说B1A 的3大率是多少?
...

會公佈3大率既學校唔多, 就算B1A都唔係咁多間會公佈.

而且3大都有水份, 有學校會將3大附屬院校既課程(自資AD/HD), 當埋入3大, 咁計數又自然更靚仔!

hkpapa852 發表於 17-6-28 11:32
會公佈3大率既學校唔多, 就算B1A都唔係咁多間會公佈.

而且3大都有水份, 有學校會將3大附屬院校既課程(自 ...

我知有啲會寫清楚幾多係 degree offer, 幾多係 sub-degree offer (see attached).  

留意返佢有無寫清楚,自己再作出衡量 / adjust.

如果唔係特登去混淆視聽既話,B1A 我估都有約 4x% 係 3大 degree admission

DD仔 發表於 17-6-28 11:29
...
的確唔係好多間肯好 open 咁公報, 啲數字可能會匿埋嚮啲 Annual Report 度要你去掘出嚟. 不過公報得既都有返咁上下水平 (e.g. B1A),太弱雞既可能都唔想公開俾數字

有啲就剩係寫咗成績,無寫 admission %

os_ecu 發表於 17-6-28 14:37
的確唔係好多間肯好 open 咁公報, 啲數字可能會匿埋嚮啲 Annual Report 度要你去掘出嚟. 不過公報得既都有 ...
其實, 成績比 University Admission rate 更能令人瞭解學校既水平

只公佈入U率, 其實 B1A同B1B未必差好遠, 尤其係有部份B1A學校既學生鍾意放洋多於留港升學

王家爸爸 發表於 17-6-28 11:00
無假,係真既 jupas offer。
不過此 offer 不同彼 offer。
你自己揾幾間新晉地區B1研究下,就可能會有發現 ...
邊啲係新晉地區 B1 ? (藍田聖保祿算唔算 )

hkpapa852 發表於 17-6-28 14:54
其實, 成績比 University Admission rate 更能令人瞭解學校既水平

只公佈入U率, 其實 B1A同B1B未必差好遠, ...
多謝回覆,  當然睇學校仲有好多方面考慮.

如果評價學校, 只用 DSE 成績而唔用入 U 率好似唔夠全面, 聽簡介會十間有九間會 highlight 埋入 U 率做結尾,

os_ecu 發表於 17-6-28 15:02
邊啲係新晉地區 B1 ? (藍田聖保祿算唔算 )
藍田聖保祿源於歷史悠久既聖保祿,已經係 "old money" 啦。

os_ecu 發表於 17-6-28 14:33
我知有啲會寫清楚幾多係 degree offer, 幾多係 sub-degree offer (see attached).  

留意返佢有無寫清楚 ...
淨睇幾多係 degree offer、幾多係 sub-degree offer 係唔足夠。 QES話:"% of students awarded degree offers" 71%,如果 71% 全部係鯨魚大學既自資學位 offers 同埋 71% 全部係資助課程 offers,喺兩個唔同既世界。

王家爸爸 發表於 17-6-28 15:37
淨睇幾多係 degree offer、幾多係 sub-degree offer 係唔足夠。 QES話:"% of students awarded degree offers" 71%,如果 71% 全部係鯨魚大學既自資學位 offers 同埋 71% 全部係資助課程 offers,喺兩個唔同既世界。

放得嚮 Jupas section (個 chart 左手邊) 斷估唔會唔係政府資助學位課程啩 ?

同埋乜嘢係鯨魚大學呢 ?

王家爸爸 發表於 17-6-28 15:26
藍田聖保祿源於歷史悠久既聖保祿,已經係 "old money" 啦。
噢,咁我可能太過孤陋寡聞了。
你有冇心水新晉 B1 可以提供等小弟去參詳下呀 ?

os_ecu 發表於 17-6-28 16:16
放得嚮 Jupas section (個 chart 左手邊) 斷估唔會唔係政府資助學位課程啩 ?

同埋乜嘢係鯨魚大學呢 ?
我反而覺得:放得嚮 Jupas section (個 chart 左手邊) 斷估「都唔會淨係」政府資助學位課程啩!? 我估應該係兩者加埋,如果淨係政府資助學位課程,一定會寫明。

啲小朋友叫公開大學做鯨大,鯨魚非魚也。

os_ecu    發表於 17-6-28 16:49

王家爸爸 發表於 17-6-28 15:37
淨睇幾多係 degree offer、幾多係 sub-degree offer 係唔足夠。 QES話:"% of students awarded degree off ...

你睇漏咗左邊, 左邊有寫係"JUPAS", JUPAS學位, 就係我係#62個堆

王家爸爸    發表於 17-6-28 17:26

王家爸爸 發表於 17-6-28 16:23
我反而覺得:放得嚮 Jupas section (個 chart 左手邊) 斷估「都唔會淨係」政府資助學位課程啩!?  ...
QES校務報告有另一批唔同方式演譯既資料, 兩分面資料一齊睇, 都計到升讀3大率係~45%

os_ecu 發表於 17-6-28 15:05
多謝回覆,  當然睇學校仲有好多方面考慮.

如果評價學校, 只用 DSE 成績而唔用入 U 率好似唔夠全面, 聽簡介 ...

好簡單, SPCC同QC多年嚟最後升讀local degree只有~70%, 但黃大仙協和書院都係~70%, 我諗大家唔會認為佢地係同級吧?

所以個人認為, 入U率高低, 只能確定一間中學是否達 B1 中學水平, 要細分中學學術水平, 最終都係要去睇DSE成績既breakdown

os_ecu    發表於 17-6-28 17:26

hkpapa852 發表於 17-6-28 10:13

印象中, AL都要考AS Level 既中文科同UE, 正常計要 中文和UE 兩科合格先會易D入到U, 所以以前唔係唔駛理中 ...

唔。。。我俾你老鬼!我個年代連AS都未有。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

hkpapa852 發表於 17-6-28 17:04
好簡單, SPCC同QC多年嚟最後升讀local degree只有~70%, 但黃大仙協和書院都係~70%, 我諗大家唔會認為佢地係同級吧?

所以個人認為, 入U率高級, 只能確定一間中學是否達 B1 中學水平, 要細分中學學術水平, 最終都係要去睇DSE成績既breakdown
有道理

奥脫福 發表於 17-6-28 17:18
唔。。。我俾你老鬼!我個年代連AS都未有。
我哋都係老鬼,當年中文無AS。
‹ 上一主題|下一主題