用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95網~馮晴派位..
樓主: HK-MAN
go

95網~馮晴派位..   [複製鏈接]

真心只怕小朋友入到一間冇支援嘅學校,令到佢失去學習動機同興趣。始終都只係6歲人仔,未知將來能力會發展成點。

gugupug 發表於 17-8-2 16:12
真心只怕小朋友入到一間冇支援嘅學校,令到佢失去學習動機同興趣。始終都只係6歲人仔,未知將來能力會發展 ...
你真心怕就要盡量跟他家人講....小朋友跟你是甚麼關係?始終某類關係開聲是較方便的.

回覆樓主:

有時真的為小朋友肉緊, 但無法說服家長, 她們總認定心中最好的學校, 不顧及適合的問題 。
Sen 有特別需要, 又不願面對現實, 最好就是最好, 一定可以照顧好自己小朋友?

回覆樓主:

小朋友明顯在 K2, K3 學習能力都很一般, 甚至屬於偏弱的一群。
但自己的仔女, 總是向好方面想, 年紀還小, 尚有無限的潛力, 不為她們找一間較深, 較谷的, 又怕輸在起跑線。
不知是好彩還是不好彩, 派到心儀的

BSCYL 發表於 17-8-2 21:27
小朋友明顯在 K2, K3 學習能力都很一般, 甚至屬於偏弱的一群。
但自己的仔女, 總是向好方面想, 年紀還 ...
其實係可以去母嬰健康院做檢查,若是疑似個案會轉介去專科做測試的...不過有啲家長真係乜都唔知又唔識問人....

呢類人多數是好彩的....

幼稚園成績未定始終大仔,細仔,發展已經有差距
去到小學確有好多進步空間
家長向好個方面諗好正常
但如果有明顯問題就要正視,

我反而覺得近年多左家長想搵happy school
唔谷小功課學校

HK-MAN 發表於 17-8-2 21:32
其實係可以去母嬰健康院做檢查,若是疑似個案會轉介去專科做測試的...不過有啲家長真係乜都唔知又唔識問人.. ...

有個別的家長是行駝鳥政策, 不想確認問題, 只是感覺良好 , 覺得孩子再長大一點, 問題可以自然解決。
可能延誤最佳治療期, 對將來做成不良的影響

apple~y 發表於 17-8-2 22:04
我反而覺得近年多左家長想搵happy school
唔谷小功課學校

原本這個想法很好。
最慘發展至後期, 又要求升中派位超理想。
真的又要馬兒好, 又要馬兒不吃草, 何期難

apple~y 發表於 17-8-2 21:44
幼稚園成績未定始終大仔,細仔,發展已經有差距
去到小學確有好多進步空間
家長向好個方面諗好正常

我想說是比同齡明顯落後的, 又抱過高
的期望。 成功抽到入名校後, 一心只靠學校, 自己坐享其成。
另一類, 補, 補, 補, 拼命的加重小朋友的學習壓力。 牽牛上樹, 勉強的抽到 band 1 的英中, 結果潛力用盡, 長期守在最尾的位置, 打擊信心, 學習的興趣, 最後一沉不起。

BSCYL 發表於 17-8-2 23:17
我想說是比同齡明顯落後的, 又抱過高
的期望。 成功抽到入名校後, 一心只靠學校, 自己坐享其成。
另一 ...
想法不同冇對錯的,最緊要唔好後悔.
有啲後悔話冇幫小報多10間8間直私,派位派得唔好又話自己幫唔到仔女...但總係唔知自己錯係邊到的....

gugupug 發表於 17-8-1 21:22
其實都有傾過馮晴未必適合佢個小朋友,但親戚一心一意揀馮晴,接受唔到其他二線學校
...

記得馮晴簡介會校長介紹小一學年尾的時候,小朋友中文識字量要達到×××,具體幾多已經唔記得,只記得當時會場家長哇一聲出來,應該係比較多的。如果係有讀寫障礙的小朋友,應該都比較吃力的

回覆 clingy 的帖子

派位成绩理想,當然有優秀的學業成績作後盾。一分耕耘,一分收穫,總有因由吧!
孩子们都在馮晴畢業,雖然也有困難的時間,但老師们都富有經驗,也常主動与家長溝通,令孩子们日益進步。校長也对学生们很关心,孩子說校長甚至可隨口就叫出他們的名字,記憶力超强。
小兒是畢業生,他可以告訴你,他十分享受他六年的校園生活,学校对学生是有要求的,但亦正因此而令他也對自己也有做得更好的期望。

TLHE 發表於 17-8-15 20:37

派位成绩理想,當然有優秀的學業成績作後盾。一分耕耘,一分收穫,總有因由吧!

明白,我也十分欣賞校長,我認為馮晴的課程設計和教學方法非常好,其中的理念和一些直資小學非常相近

引用:Quote:gugupug+發表於+17-8-1+21:22+ 其實

原帖由 clingy 於 17-08-12 發表
記得馮晴簡介會校長介紹小一學年尾的時候,小朋友中文識字量要達到×××,具體幾多已經唔記得,只記得當 ...
好似係2000 個中文字

Wonderlady 發表於 17-8-15 21:25

可以接受

Wonderlady 發表於 17-8-15 21:25

我家小朋友也是馮晴畢生,講真一直以黎做功課一直都係個半到2個鐘完成 (自己完成)。雖則話好多份功課,但係每樣都係寫幾個生字,幾條提目,真的不算多。仲有時間溫習默書。

校長主任老師都好關心學生。我承認學校係對小朋友行為管束比較嚴格,但一點也不算過份。

校長升中放榜當天好開心係學校同家長傾偈,老師主任也好欣慰小朋友派到心儀學校,比好多鼓勵比
畢業既小朋友。我真心感謝他們。

TLHE 發表於 17-8-15 20:37

我贊同無不勞而獲, 想要成績好, 又要輕鬆自在, 全無壓力, 有點難度。馮晴上英中的比例是特別高, 但小朋友在底層, 則超出保障範圍。
校長及老師的功勞,絕對不能抹殺。
校長能叫出小朋友的名字, 相信貴子弟一定比較出色。 校長不可能所有學生都能唸出名字吧。

BSCYL 發表於 17-8-17 21:10
我贊同無不勞而獲, 想要成績好, 又要輕鬆自在, 全無壓力, 有點難度。馮晴上英中的比例是特別高, 但小 ...

說說笑
阿子的小學創校蘇校長, 接任馮校長, 署任馬校長,肯定可以叫出名字。 甚至離校數年才到任的劉校長, 估計都認得阿仔。 在學期間, 不論是否教過的老師, 文職人員也認得小不點。 離校數年, 還有個別師弟妹/家長認識他。
‹ 上一主題|下一主題