用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 關於一級的津校
樓主: Cajes
go

關於一級的津校   [複製鏈接]

mytambb 發表於 17-8-7 09:29

時代唔同,社會富裕咗。

唔關富裕事, 係政府做成的.

大家回憶下, 回歸後政府(中央)為了管治教肓界, 政府不斷要改革學校管治, 要求派人入校參與管理.
仲記得當時天主教要同政府打官司, 結果輸左. (當時未有小朋友唔明做乜)
好多好學校為免政府参與管理, 唯有改成直私.

反而天主教學校為本著 "有教無類" 精神, 大部份還是津校. 我不是教友, 但對此十分敬佩, 選擇艱難的路而令基層的小孩得到好的教育. 否則; 樓主所提的小學早應轉成直/私.

當時未有小朋友唔明做乜?仲記得當時社會比較支持政府, 應為用得政府錢就應由政府管. 唔知今日的家長又會如何評價?

https://hk.news.yahoo.com/%E6%A0%A1%E6%9C%AC%E5%AE%98%E5%8F%B8%E5%A4%A9%E4%B8%BB%E6%95%99%E5%8D%80%E9%9C%80%E4%BB%98%E5%A0%82%E8%B2%BB-024700288.html

starrymama    發表於 17-8-7 12:05

回覆 mytambb 的帖子

只係講緊香港的band 1 津小從來唔嘢小, 咁多年來出好多專業人事.個d百年老校點發展係學校自行決定.
e+香港重有唔少band 1 津小, 依然係比好多私資私小勁.

以前冇電腦, 而+有唔等於d咩, 上兩代d專業人事專業過而+呢代 tim.

外國都有傳統學校校開始禁止學生用電腦,  back to basic.

國際學校係另一個topic, 好小追求學術成績的人會擇讀香港的國際學校.

HaYi 發表於 17-8-5 18:40
我都覺得, 如果是資優得來不是順服的小朋友, 有一些直私比神官津更合適. 資優正因為大部份另有煩的一面, 所 ...

資優嘅唔係大部分不順從,我諗你攪錯了。有很多資優學生成績出眾,思維也很清晰,學新事物很快領悟,相信這班資優生無論幾多人一班也沒有問題,正如SFA 40多人一班也沒有問題。你所指的不順從我相信是指嗰批亞氏保加症,佢地有機會在某些學習領域是資優罷了。資優生並非是亞氏保加症。http://www.gifted.org.hk/know_2_1.htm

starrymama 發表於 17-8-7 12:04

只係講緊香港的band 1 津小從來唔嘢小, 咁多年來出好多專業人事.個d百年老校點發展係 ...

社會是向前走,直私亦不會開倒車。你我今日亦冇可能唔用電腦電話。所以良好的津小會變成直私是大勢所趨。以前Band 1津小是因為大部份學生都能入讀band 1中學。可是,當現在部份尖子不斷流走去讀直私,這些剩下的學生又是未來否能繼續保持好成績,的確是一個考驗。未來數年,入中學的人口開始上升,這個問題一定更明顯。

小曳人 發表於 17-8-5 07:59
樓主,回應quoted, 我以第一身身份講:老師甚至社工都認為阿仔响度唔開心,建議轉校  
但佢地唔係代表學校 ...

明知個仔係度讀得唔開心都重繼續

未來的事未來先算, 講呢d係呢個topic係離題同冇回應樓主的問題.
而+呢個topic係講緊點解 band 1 津小 d 學生咁勁.

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 sissysze 的帖子

咁都要搵到學校收架!
恐龍家

小曳人 發表於 17-8-7 13:44
回覆 sissysze 的帖子

咁都要搵到學校收架!

見你寫住話讀多2年 or 8年喎

mytambb 發表於 17-8-7 13:24
社會是向前走,直私亦不會開倒車。你我今日亦冇可能唔用電腦電話。所以良好的津小會變成直私是大勢所催。 ...
但又一點係要留意...一線津小並非唔受歡迎
亦唔少家長放棄直私...而回流返一線津小
唔少家長傾向考直私...主因係未能確保考心儀津小既成功率吧
要去比較直私 Vs 官津...宜選坊間評為同級較佳 ~~~

醒目開學勳章 貢獻勳章

sissysze 發表於 17-8-7 13:50
見你寫住話讀多2年 or 8年喎
仲未決定過唔過馬路,又或者咁講,可能上天會安排佢過馬路都未定...佢嘅性格,面試成功率較低,而且學校明知佢麻煩,有得揀都未必揀佢
恐龍家

mcl203 發表於 17-8-7 13:52
但又一點係要留意...一線津小並非唔受歡迎
亦唔少家長放棄直私...而回流返一線津小
唔少家長傾向考直私... ...

當然。多謝指教!

小曳人 發表於 17-8-7 13:54
仲未決定過唔過馬路,又或者咁講,可能上天會安排佢過馬路都未定...佢嘅性格,面試成功率較低,而且學校明 ...

可以返回 SFA 嗎?起碼有心理學家跟吓

Cajes 發表於 17-8-4 16:44
我是新手,真心不明白,為何LS, St Mary, MCS 呢類神校,有一半人都係抽入,咁如何可以維持咁好的成績,是 ...
"我是新手,真心不明白,為何LS, St Mary, MCS 呢類神校,有一半人都係抽入,咁如何可以維持咁好的成績,是否經常會有勸退情況?抽入的家庭我諗大部份都可能預左入得呢類學校家庭的支援都好重要,但總有一些係就咁抽入無任何準備吧?咁學校係點保持卓越的成績呢?謝謝指教。"

<-----------------------
1 除極少數天才或蠢才,大部份人的智力差異本來就不大,所以亂抽一通,並不代表一定會有什麼很差的學生。

2 當你以為家庭支援很重要,而冇家庭支援的學生卻有些能變得相當生性,自少很懂事,來自一般家庭的狀元年年有,原因是他們見父母工作吃力,很發奮。

3 當你明白到教育其實係一種生活,而某些牌頭學校就是提供一種生活場所,教懂一些生活態度,
而並非一間只將 中英數PHY/CHEM/BIO 質比D 細路既地方。

mytambb 發表於 17-8-7 13:24
社會是向前走,直私亦不會開倒車。你我今日亦冇可能唔用電腦電話。所以良好的津小會變成直私是大勢所催。 ...

直私會唔會係“大勢所趨”真係見仁見智,不過直資潮過咗十幾年,搞得出色嘅直資新校或受惠於直資政策而質素提升咗既舊校又有幾多間?數來數去咪又係嗰幾間……SPCC,DGS、DBS呢類傳統名校仍未係直資時本身已經係强校,跟本唔關直資政策嘅貢獻。而家尐人一窩蜂去考直私學校(又係講嗰幾間), 係因為有得公開報考,感覺上主導權喺自己手,唔需要等到大抽獎由命運決定讀邊一間學校。 最近瑪利諾對家長出通告仍然不會轉直資, 我好相信唔少直資學校嘅尖子寧願去讀呢一間津校。其實坊間高質素嘅津校唔會畀直資學校少,不過因為制度嘅關係,讀邊一間學校嘅主導權不在家長而矣。

小曳人 發表於 17-8-7 13:54
仲未決定過唔過馬路,又或者咁講,可能上天會安排佢過馬路都未定...佢嘅性格,面試成功率較低,而且學校明 ...
最近去書院開家長會,據學校講因學生已經開始長大,書院會對學生比小學時更為嚴格,有問題時唔會淨係嗢余sir傾兩句咁簡單。如果學生要捱多六年唔開心,除左難頂之外仲可能影響學業同身心發展。所以又再老套尐講"只有最適合,但冇最好既學校"。

醒目開學勳章 貢獻勳章

小王子J 發表於 17-8-7 14:19
可以返回 SFA 嗎?起碼有心理學家跟吓
唔會喇~
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Soundervolt 發表於 17-8-7 15:13
最近去書院開家長會,據學校講因學生已經開始長大,書院會對學生比小學時更為嚴格,有問題時唔會淨係嗢余si ...
明白,所以我不停問緊書院情況,但睇嚟事實同官方講嘅有d出入

恐龍家

archie1728 發表於 17-8-6 18:03
其實我小朋友今年9月先升小一(唔係LS),不過咁岩有個大學同學(佢本身亦係LS舊生)個仔喺LS讀緊小一,所以借 ...
My son is P6 already... I don't see the case of 教淺考深

dereklg 發表於 17-8-7 14:40
"我是新手,真心不明白,為何LS, St Mary, MCS 呢類神校,有一半人都係抽入,咁如何可以維持咁好的成績,是 ...

謝謝你的回覆及見解。但你提及的幾點,應令大部份津校都能有卓越成績而並非小數神津啊?我當然同意神津可能有獨到的教法。但抽入的學生真的很參差,如何令抽入的學生三數年後變一等學生令我懷疑這些學校其實是否很谷。而如果很很谷,咁點解大部份家長仍然趨之若鶩?我在想總有些人似我,好怕谷的學校連自己作為家長都招架不住。

回覆 Cajes 的帖子

一 d d 學校谷啦,但係家長最鍾意嘅係有聯繫中學,同埋中學部 DSE 和 JUPAS 成績很好。如果話畀家長聽天神好谷同多功課,但係可以一條龍上中學,而中學有 80% 學生入八大(谷到爆炸嘅德望都冇 70%),差唔多個個都會想個女入天神啦
參差嘅學生半路會走,就算小學唔走,中學都會走,再唔係就做學校嘅蘿底橙,冇人理、被老師放棄。我讀 St Mary's,功課唔算多,但係每個禮拜都中英默書,每個月都有作文,每兩個月都中英數常測驗,我都係咁谷出黎。係我阿媽一手一腳幫我溫書,為求上到中學部。

當然有 d 就小學唔谷,到呈分甚至中學先谷。
‹ 上一主題|下一主題