用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問IB補習風氣普及?學費一般多少錢? ...
樓主:
go

請問IB補習風氣普及?學費一般多少錢?   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 24-5-22 13:51
我理解直資同私校要每年撥10%學費收入做獎學金和助學金,19年事件同而家有何關係?我平時行過又唔見有啹加 ...

個人認為獎學金只係鼓勵性質,多少無拘!低form 2000,高form 3000。
我相信就算只比二三百,有船都係歡喜的!
早前有同學表逹心聲,年年都努力,每年都只差少少先有船!好希望最後一年能如願!最後該同學都如願!

200904 發表於 24-5-22 09:20
回覆 ANChan59 的帖子

學校是根據全年成績的前15%頒發獎學金,我女有考到獎學金,但只有2000大洋一年而已 ...

沒有學費減免,可能是好事。

性格係有很多因素影響。你是家長你最瞭解孩子,你認為(emoji)問題就好,我只係講如果係問題,就早些面對挑戰。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

fatman69 發表於 24-5-22 14:14
早前三月去學校對面打咭留念,影幾張即刻有啹加兵出來問乜事!十分盡責護校!
...

哦, 下次行過再望下先

B.B.BaBa 發表於 24-5-22 10:29
根據學生描述,現任校長上場後,獎學金大縮水.... 學費同佢個身形就年年漲
...

又有同學起nss. Secrets 出post「聖保羅男女中學盜竊事件」,spcc近來都幾多事,打交、電腦事件!又關唔關新校長事?

fatman69 發表於 24-5-22 14:11
當年係有學生想影響其他同學,只係自認做吾到,無人啋佢地!同件校服一樣,大部份「深藍」。
...
Spcc 學生大部分深藍?真係估唔到,其他中學既學生多數都係企係另一邊。

eit2003 發表於 24-5-22 17:48
Spcc 學生大部分深藍?真係估唔到,其他中學既學生多數都係企係另一邊。

記得當時有戴黑口罩中一女生向網媒講述,好想推動同班去抗爭,但完全冇人理佢地,感覺CC 真係深藍!
又有人在大門地上貼滿林鄭等人相片,希望同學踐踏入校,不料大多同學當玩跳遠跳入校門,可見同學在道德上有一定水平!八點打鐘,不用10分鐘校門完全清理,當冇事發生!
有人發起CC 玩人鏈,當時校方冇反對,只是重申打鐘關閘當遲到!冇人夠膽玩過8點!
其實當年係好多人想CC 停課作號召,好在校方企得硬。

eit2003 發表於 24-5-22 17:48

政府未來棟樑

PTL_L 發表於 24-5-22 17:26
又有同學起nss. Secrets 出post「聖保羅男女中學盜竊事件」,spcc近來都幾多事,打交、電腦事件!又關唔關 ...

校長已上任好多年,唔新啦....

以我廿多年來與多位不同學校的校長接觸 / 交流的經驗,只能說... 一個弱勢校長當家,自然會有好多問題出現。
又或者咁講,一個強勢校長當家,可能都會面對相類似的問題,但會有較高明的處理手法,亦未必會讓事件外流爆光.....

B.B.BaBa 發表於 24-5-23 09:31
校長已上任好多年,唔新啦....

以我廿多年來與多位不同學校的校長接觸 / 交流的經驗,只能說... 一個弱 ...
似乎你都颇为不妥这位SPCC校长,请问他有什么不足的地方? 外人看来,这段时间,SPCC的成绩是全港最顶尖,也就是在他的任内出现的。

猴子爸 發表於 24-5-23 10:02
似乎你都颇为不妥这位SPCC校长,请问他有什么不足的地方? 外人看来,这段时间,SPCC的成绩是全港最顶尖, ...
SPCC最好成績2017年. 不在佢任內.

cafeva 發表於 24-5-23 10:09
SPCC最好成績2017年. 不在佢任內.
但这几年都是全港最top吧?

猴子爸 發表於 24-5-23 10:11
但这几年都是全港最top吧?
我覺得功臣係前任

cafeva 發表於 24-5-23 10:14
我覺得功臣係前任
你和BBbaba都是同一阵线。可否share你的看法?话人不掂都要有理由架。

似乎你都颇为不妥这位SPCC校长,请问他有什么不足的地方? 外人看来,这段时间,SPCC的成绩是全港最顶尖, ...
喺"教育"層面黎講,我反而覺得佢攪到SPCC的成绩是全港最顶尖冇咩好講,始終一間招晒差唔多全香港所謂最好既學生得出既成果有咩咁奇怪,反而佢能將招回來中庸普通能力既學生攪到全港最顶尖,咁先係值得講及支持呢類學校

沒有什麼不妥這位校長。
前任做得好,繼任人做得好唔好自然有不少持份者會有睇法。
講個比喻,如果有一位英文老師,講句英文都甩甩咳咳,他的同事、學生、家長對佢會有咩感想 / 評價?

B.B.BaBa 發表於 24-5-23 10:46
沒有什麼不妥這位校長。
講個比喻,如果有一位 ...

同為SKH 屬下一線學校

Mrs LAU 氣場強大,言傳身教women of excellence 典範

DNA 校長 型仔得嚟又謙厚,班仔大小比賽都盡量出席支持

唯獨潘校長,印象比較模糊,有冇網友分享吓?

B.B.BaBa 發表於 24-5-23 10:46
沒有什麼不妥這位校長。
講個比喻,如果有一位 ...
[size=15.104px]”潘紹慈喺中學時期畀兩位數學科老師嘅薰陶下,立志投身教育事業。對英文有濃厚興趣嘅佢,決定喺香港城市大學(城大)選修英語教學,為日後擔任教師作好準備。完成學士課程後,佢再取得教育文憑,並返到城大完成英語教學文學碩士課程。執教鞭多年後,潘紹慈喺2012年空降[color=var(--color-progressive,#36c)][size=15.104px]聖馬可中學[size=15.104px]擔任校長一職,並喺2017年被任命為[color=var(--color-progressive,#36c)][size=15.104px]聖保羅男女中學[size=15.104px]校長。 [size=15.104px]但在兩所學校中的風評都甚差[size=15.104px],[size=15.104px]除奉承校董會外,並無實績。[size=15.104px]”[size=15.104px]https://zh-yue.wikipedia.org/wiki/%E6%BD%98%E7%B4%B9%E6%85%88

[size=15.104px]这位校长应该有不少仇家。。。  

最近睇咗套大陸劇楚漢傳奇,韓信在未有特別軍功下,蕭何力保做大將軍,最終劉邦拍板,造就一代兵先。現吸引世界眼球嘅NV黃,最初都係俄勒岡州立大學畢業,當時未必有人,可能包括佢自己都估唔倒有今日成就。家長唔好咁心急,俾D耐性,多D支持。

猴子爸 發表於 24-5-23 12:25
”潘紹慈喺中學時期畀兩位數學科老師嘅薰陶下,立志投身教育事業。對英文有濃厚興趣嘅佢,決定喺香港城市大 ...

不一定仇家不仇家..... 其實只是 "有麝自然香"

lot888 發表於 24-5-23 14:03
最近睇咗套大陸劇楚漢傳奇,韓信在未有特別軍功下,蕭何力保做大將軍,最終劉邦拍板,造就一代兵先。現吸引 ...
NV黃,最初都係俄勒岡州立大學畢業.Jensen received his undergraduate degree in [color=var(--color-progressive,#36c)]electrical engineering from [color=var(--color-progressive,#36c)]Oregon State University in 1984, and his master's degree in electrical engineering from [color=var(--color-progressive,#36c)]Stanford University in 1992.

Stanford硕士,就有分别了。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊