用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 為什麼dbs在大考上只是1b, 求解?
樓主: heygus
go

為什麼dbs在大考上只是1b, 求解?   [複製鏈接]

dodotin0505 發表於 24-6-19 21:01
請教各位前輩,DSG班主要係DBSPD上去還是外來生多?
听闻DBS中一分班试颇深,DBSPD有专门预备考这个试,加上他们的英文程度本来就很超前,而其他校外生很多都考得不那么好,所以精英班应该都是PD仔占多数。

猴子爸 發表於 24-6-20 10:31
听闻DBS中一分班试颇深,DBSPD有专门预备考这个试,加上他们的英文程度本来就很超前,而其他校外生很多都考 ...
以我理解,阿仔當年分班試就係Pre S1。深唔深唔識講,佢都順利升D班。唔覺PD有特別準備,或者佢嗰班冇掛?

beastiebistro 發表於 24-6-20 11:56
以我理解,阿仔當年分班試就係Pre S1。深唔深唔識講,佢都順利升D班。唔覺PD有特別準備,或者佢嗰班冇掛? ...
只是Pre-S1?跟我朋友所说有出入。

猴子爸 發表於 24-6-20 11:58
只是Pre-S1?跟我朋友所说有出入。
我冇問個仔考啲咩內容,所以唔敢肯定。不過佢嗰年要考Pre S1,亦肯定冇另一個分班試。可能你朋友嗰年係非Pre S1年?

beastiebistro 發表於 24-6-20 12:15
我冇問個仔考啲咩內容,所以唔敢肯定。不過佢嗰年要考Pre S1,亦肯定冇另一個分班試。可能你朋友嗰年係非Pr ...
可能吧。我一直以为对于DBS,SPCC这些学校来讲,Pre-S1太浅,比较难作为根据来分班。

beastiebistro 發表於 24-6-20 11:56
以我理解,阿仔當年分班試就係Pre S1。深唔深唔識講,佢都順利升D班。唔覺PD有特別準備,或者佢嗰班冇掛? ...

有額外一個streaming test 的,考中英數難度也甚高,早過PS- 1 考。

回覆樓主:

或者我也分享少少,我仔仔係2020年升DBS,那年有考DBS中英數分班試,跟考pre S1是不同日期的,所以是跟Pre S1不同卷。
不過那年Pre S1最終因疫情取消了,同屆同學只考了DBS分班試,而分班試係幾深的,應該深過Pre S1好多,用來作為分班應比較合適,因比較容易篩選學生入精英班。

猴子爸    發表於 24-6-20 12:50

babieblue 發表於 24-6-20 12:24
有額外一個streaming test 的,考中英數難度也甚高,早過PS- 1 考。

咁或者我記錯,我係放手家長。我仔係早你一年升中...

beastiebistro 發表於 24-6-20 07:30
陳Sir,小學應該有36人一班,所以小五小六仲拆到兩班精英班(4 + 2),應該有接近180人升中。

而且網友係 ...

我理解最初小一一級120人,近年升到150人,我查報章每年多少人爭一個小學位,2023係150個位,3200申請,2 1人爭一個位。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Vana 發表於 24-6-20 09:25
其實無抽出黎分成兩班,5,6 年班仍然係 D,P,J,S,M 5班

S 班就係第二精英班,其他D,J,M,P 佢地有d 人出去 ...

我當年有幫手計值搏率,因為有差不多90個位,七除八拆後,單計成績兒子還是有好大機會,所以才申請。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

beastiebistro 發表於 24-6-20 10:04
你唔明我意思。我意思係總人數唔係5 x 30 = 150人。係多過,因為其實X1/X2喺主科會分咗出去上堂,而當年我 ...

其實我嘅問題跟及中英數小班教學分sect 無關。

如果學校公佈小一收150人,應該不會差大遠。

回覆樓主:

家長們唔好轉移視線,樓主係問:點解 DBS 在大考只是 B1B。

答案很簡單,因為 DBS 只是一間 B1B 學校。

DGS 才是 B1A。

莫椰絲 發表於 24-6-20 12:26
或者我也分享少少,我仔仔係2020年升DBS,那年有考DBS中英數分班試,跟考pre S1是不同日期的,所以是跟Pre  ...

我仔冇考中英數分班試,所以自動分咗去體藝精英班!

回覆樓主:

家長們唔好轉移視線,樓主係問:點解 DBS 在大考只是 B1B。

答案很簡單,因為 DBS 只是一間 B1B 學校。

DGS 才是 B1A。

回覆樓主:

東拉西扯逃避問題有意思嗎?

ANChan59 發表於 24-6-20 14:19
其實我嘅問題跟及中英數小班教學分sect 無關。

如果學校公佈小一收150人,應該不會差大遠。
係呀,明白呀。我搵返阿仔啲成績表,G6最後大考有156人,連埋G5走咗幾個去IS,應該一級大約160人。G1應該都係大約150+人,中間有插班所以上升到160+。

回覆樓主:

這個帖並非討論 DBS 如果分班,想討論這個題目的家長自己開個帖討論。

beastiebistro 發表於 24-6-20 14:28
係呀,明白呀。我搵返阿仔啲成績表,G6最後大考有156人,連埋G5走咗幾個去IS,應該一級大約160人。G1應該都 ...

這個差不多啦,中一也會收多過240人。

回覆樓主:

「為什麼 DBS 在大考上只是 B1B」

求解?

jiljill 發表於 24-6-20 14:33
「為什麼 DBS 在大考上只是 B1B」

求解?
大家不是已经回答了吗?为什么你突然跳制?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊