用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 陳日君﹕倘敗訴關部分學校
樓主: mission
go

陳日君﹕倘敗訴關部分學校 [複製鏈接]

Re: 陳日君﹕倘敗訴關部分學校

不知英國、美國、法國..在一、兩百年前行民主時, 是否已是 "全民教育水平達到一個程度, 不受引誘, 不怕權貴壓迫" 呢? 不知現在大部份的民主大國又是否沒有程度差的新移民、老人家、啱啱18歲等錢駛嘅雙失青年, 甚至 "鄉下佬" 呢?
香港地小, 屬城市型, 都不夠格一人一票選特首, 這個世界上大概沒什麼地方夠資格選總統了.
民主的確不保證選出最佳人選, 組成最佳政府, 但大家至少無得怨, 自己選的, 做得好差中途亦可噓其下台, 勉強可忍受的, 最多 4, 5年後再選過, 最得好, 下一次再選你.
清楚遊戲怎麼玩, 離譜極都有限, 因為不止反對黨會金睛火眼監督施政, 百姓都有權叫你落台.
不要把香港人看得那麼不堪啊.

TWMa,

一, 兩百年前同而家嘅環境完全唔同, 當時仲有君主, 大地主, 貴族不段壓迫底下階層, 只要有一個英雄走出嚟帶領佢地走出困境, 令佢地可以生活安定, 所有人都會目標明確知道揀邊個.  但係而家嘅社會大家生活安定, 各自有自己嘅想法, 無人可以確保當選果個係自己揀果個, 一樣有人唔滿意結果, 只係小數要服重多數, 結果一樣係要"服重", 並唔係心甘命抵我揀咗你我抵死.  

"做得好差中途亦可噓其下台, 勉強可忍受的, 最多 4, 5年後再選過"  
美國人有d都唔想選"布薯", 都有抗議叫佢落台, 結果佢咪又坐番係到.  所以話政治邊係咁理想呀, 呢d只係民主派宣傳到好公平公正, 到真係實行嘅時候就唔係咁嘅一回事.

香港只係一個好小嘅城市, 要買票所付出嘅錢有數得計. 但係好似美國咁大嘅國家, 要買票就真係要駛天文數字, 所以無人可以完全控制大局.

Yes!  
[quote]
Annie123 寫道:

其實,天主教教會就像各個其他宗教一樣,希望在合法的情形下,在香港有生存空間。香港真的有很多天主教基督教教徒,我朋友中,有很多是因為孩童時在教會學校讀書,受神父牧師的感染,成為教徒。如果一個宗教能夠在學校扎根,的確是可以把宗教更發揚光大,這是每個神職人員的使命。現在主教現在要爭取的,正是這個;不必把事情想得太複雜吧。

這是我自己作為一個教徒的感受。

Well well well, if the stupid govt likes to carry out all sorts of so-called lawful/democratic acts, let the bishop closed down all the prestigious Catholic schools then. MCS, LaSalle, St. Joseph, St. Mary, yeah! All gone.

[quote]如果民主派只為選票而反政府、生

WChan:
照你既講法, 美、英、德、法、日..... 都唔應該有民主喎, 人地生活安定啊嘛, 香港睇黎要搞到有階級壓迫, 但全民教育水平又要達到一個程度 (通常呢兩者好難並存), 先有資格談 "民主"?
民主當然唔係講 "確保當選果個係自己揀果個", 但最起碼唔會好似老董咁, 係多數服從少數.

Judy:
老董當然噓唔到佢落台, 因為阿爺要佢留就要留、要佢落就要落啦, 行民主選舉的國家都會制定相關的選罷法, 當然, 選上了, 要罷免也不是易事, 除非有重大施政錯誤, 否則唯有靠下一次選舉收成績表.

Judy,

好同意你的說法, 香港真的需要休息一下。

TWMa,

美、英、德、法、日係比香港有條件行民主, 正如我之前所講香港只係一個小城市, 如果行民主好容易就會比某d人控制到選舉結果.

人地其他大國, 人口眾多, 你要收賣都無咁易啦.

重申, 我並唔係唔贊成民主, 只係如果行咗民主重衰過以前, 我令願保持現狀.

wunma 寫道:
Judy,

我對政治不可說十分了解, 但如果台灣要十多年時間見署光, 我有信心, 香港應比她快.

wunma:
絕對係, 一方面香港是個城市, 就好像台北, 平均知識水平較高, 也較有法治精神, 第二, 香港沒有台灣那麼糾纏不清的省籍問題.

都說香港是一寶地,有例為証:

1. 1949年,大陸赤化,大批資本家被迫移民香港,香港甚麽也不用做,就引入大量投資(或囝囝爸說的大量剥削)。此一例也。

2. 韓戰越戰,香港人大做貿易(或大賣軍火),很多人發達,此也一例也。

3. 到中英談判,很多商人忽然間变成"愛國愛港"人士,而一些人,又一夜間突然变成"民主派"人士。參加一次大選而变民主女神,陪行一小段示威路而变"昂山素姬",完全唔使成本而拿到令人羨慕之尊稱,在外地恐怕少見,香港不是寶地,又是甚麽?

4. 在外國,要自由法冶,必須有民主選舉,即民主是手法,自由法冶是目的。但香港呢?香港不是很民主之社會,但自由度,幾乎是天下無敵,法治也是世界級水平。自由法冶已有了,無少許民主,唔係要生要死之問題。

要保香港此寶地,一怕白痴領導(民主不保障不選白痴)、ニ怕亂,三怕左仔。阿董七年,既白痴,又多左仔,啲左仔又制造混亂,所以衰足7年。

說香港專業人士多,我承認,但平均知識水平較高,却未必,專業人士turn down人家2016年直選之提議,在家等2012年直選之答覆,專業人士知識水平高嗎?如果香港人知識水平高,無可能有咁多"民主女神"、"昂山素姬",更唔會聽主教之號召上街,你估呢度係非律賓麽?

別跟我說没有民主,保障不了自由法冶,我只見到很多國家一會兒民主,一會兒獨栽,但要令香港這國際城市变獨栽,我估冇可能。所以,我愿意等,

1. 等更好之方案。
2. 等左仔落臺。

Judy,

說得太好了, 你表達得比我好, 這正是我心所想.
特別是"自由法冶已有了,無少許民主,唔係要生要死之問題。"

judy 寫道:
我愿意等,

1. 等更好之方案。
2. 等左仔落臺。

I agreed with wunma that "民主不爭取是絕不會自動送上門來." I never heard that a person would withdraw his power himself. If we have direct election, I think Mr Tung had to step down earlier.

judy 寫道:
聽主教之號召上街

I heard similar statement 2 years ago from the 左仔. However, they changed their tone when they saw 500 thousands people demonstrated on the street.

I think that there are quite many money-minded people in HK, they think that "Money 已有了,無少許民主,唔係要生要死之問題。"

I heard similar statement 2 years ago from the 左仔. However, they changed their tone when they saw 500 thousands people demonstrated on the street.

我原句是"如果香港人知識水平高,無可能有咁多"民主女神"、"昂山素姬",更唔會聽主教之號召上街,你估呢度係非律賓麽?",我冇話全部是,但一定有,况且我没有說遊行唔好,我只是說聽主教之號召而上街,知識水平唔會高得去邊(如果你睇遍這個題目己可得到証明)。

I think that there are quite many money-minded people in HK, they think that "Money 已有了,無少許民主,唔係要生要死之問題。"

两回事,不要做差不多先生。你争取民主為了甚麽?為了投票,還是為了自由法治?民主,是手段,自由法治是目的。目的已達,現在無少許民主,唔係要生要死之問題,係唔係咁難明呢?正如為了煮飯,家要爐具。但如果日日已有很豐富之飯菜(神仙給的,且不會間斷),你用不用為了全set爐具,要生要死。係唔係咁難明呢?

Money和民主是亳無關係的,你不如話我的話,令你想到"Money已有了,冇健康,唔係要生要死之問題。"。

如果你引用之比喻是無心之失,那可原諒,不然,也太奸險了。

1. 遊行不應濫用, 一次得償所願唔係次次都得。  試得多大家(亞爺)麻木咗作用愈嚟愈細。  

2. 香港回歸中國已經係事實, 你話佢地左仔又好, 共仔又好, 如果香港唔係背靠早國, 放番幾百萬自由行落嚟, 大家仲係金融風暴到捱緊。 現今中國領導人算係開明咗好多, 當然大陸裡面仲有好多千瘡百孔嘅問題, 同樣地佢地亦需要時間去進步同改善, 唔可能一朝一夕就可以攪好。  

3. 我唔認為咁樣叫money-minded, 只係太多民主minded嘅人, 不理客觀因素, 總之政府講嘅就係錯嘅, 為咗打民主旗號而民主, 咩都要爭取一番, 其他嘅野在所不適, 你無飯開, 唔緊要佢自己有就得啦。  

bk2005 寫道:
[quote]
judy 寫道:
我愿意等,

1. 等更好之方案。
2. 等左仔落臺。

I agreed with wunma that "民主不爭取是絕不會自動送上門來." I never heard that a person would withdraw his power himself. If we have direct election, I think Mr Tung had to step down earlier.

judy 寫道:
聽主教之號召上街

[/quote]

bk2005,

有樣嘢唔明,如果你討厭左仔,點解你會喜欢泛民?除非你連何謂左,何謂右都搞唔清啦!

我覺得大家要既係一個安定既社會, 對於有d人故意破壞社會安定好多人都唔會接受.  而家教會滲入大多政治相信唔係好多人想見到, 主教成日叫人上街, 但都有好多人唔上街, 上街同唔上街d人開始有磨擦.  至於民主派, 李柱銘又無拉拉叫個陳方安生出來, 話支持佢選特首, 仲叫民主派唔好心溜溜    其實民主派會由大党走向小党, 係邊個做成既?, 仲有我地有話要換特首咩?  上次我都仲係將我既票投係民主派上(梁xx)-唔係長毛, 因為佢係一個真心為市民既人.  我覺得佢係邊個派冇所謂, 而家真係要再三思.

I dislike those who always change their belief, provide free trip, provide free meal to buy the election tickets. I appreicate those who have consistent belief, no matter 左 or 右.

I think most of the people will have their mind set and I don't think they need to obey someone's order to demonstrate on street.

In my opinion, I agree that the constitutional development should be based on the criteria that Hong Kong will be stable.  I don't buy the democratic party's too agressive idea. Today, Hong Kong is very stable and it seems that there is no progress or miminal progress in constitutional development.

長毛做咗議員之後都唔再係以前嘅"長毛"啦! 突然多咗咁多錢駛, 都唔知幾忙.  邊有時間為市民謀褔利.

siuwa 寫道:
我覺得大家要既係一個安定既社會, 對於有d人故意破壞社會安定好多人都唔會接受.  而家教會滲入大多政治相信唔係好多人想見到, 主教成日叫人上街, 但都有好多人唔上街, 上街同唔上街d人開始有磨擦.  至於民主派, 李柱銘又無拉拉叫個陳方安生出來, 話支持佢選特首, 仲叫民主派唔好心溜溜    其實民主派會由大党走向小党, 係邊個做成既?, 仲有我地有話要換特首咩?  上次我都仲係將我既票投係民主派上(梁xx)-唔係長毛, 因為佢係一個真心為市民既人.  我覺得佢係邊個派冇所謂, 而家真係要再三思.

I dislike those who always change their belief, provide free trip, provide free meal to buy the election tickets. I appreicate those who have consistent belief, no matter 左 or 右.

provide free trip, provide free meal 只是騙到幾個阿伯阿婆,但比起提倡大派免費午餐之泛民(如張超熊),己是小巫見大巫。見到小偷就喊打喊殺,却認大盗為父,不可惜麽?

我也反對此一政改方案,將60席变70席,實在难以接受,為甚麼那些立法局議員見到特首請一個新闻主任,就喊打喊殺,但一聽說增加10席立法局議度,就開心到流口水,要請吃飯云云。立法局議席唔使錢麽?

再講講"progress",progress指咩先?如指直選,現時直選功能各佔半,新增10席,5席直選,5席区議會,区議會之組成,大部分是直選,所以,5席区議會,也佔有很多直選成分,這不叫progress,叫甚麽?

progress如指選特首,一下子加入那麽多直選議員,不叫progress,叫甚麽?

當然,你可說不够,七年前,我也覺不够,但現在,只要你看看四周那些人從政,我就覺太多了。我覺得現時加入太多直選,會更多左仔上臺,對香港不利(即對我不利),所以我反對,就係坩簡單!

‹ 上一主題|下一主題