用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有去聽荃浸的簡報會嗎? 荃浸/士德 15/16..... ...
樓主: wingmama04
go

有去聽荃浸的簡報會嗎? 荃浸/士德 15/16..... [複製鏈接]

Re: 有去聽荃浸的簡報會嗎? 荃浸/士德 15/16.

fungyee,

點解多家長揀上午班?我踗一黎小朋友要午睡,二黎下午可以安排課外活動,再三黎上小學好多全日,要早睡早起。

fungyee 寫道:

其實點解咁多人都想讀上午班? 我自己其實鍾意下午班, 唔駛叫極佢都唔肯起身, 不過無人湊要自己帶佢返學既話, 咁就無辦法...一定要讀上午班... :-|

如果after 3年下午班,小學就真係叫極佢都唔肯起身返學la

fungyee 寫道:
[quote]
Eric-papa 寫道:
以我所知,每4個小朋友申請,就有1個入到,要讀上午班,機會就係8份1喇.
小朋友及父母是否基督教,是沒有關係,因為我們不是基督徒,相反仔仔個表妹是基督徒,一同面試,但不被取錄.
平常心喇!祝大家找到一所快樂學校給小朋友.

其實點解咁多人都想讀上午班? 我自己其實鍾意下午班, 唔駛叫極佢都唔肯起身, 不過無人湊要自己帶佢返學既話, 咁就無辦法...一定要讀上午班... :-| [/quote]
只要可以抱住自己個小寶貝,世上其他甚麼事也不再重要!

wingmama04 & Eric-papa,

oic.....都係既...唔怪得咁多家長都鍾意上午班...可能我既諗法怪怪地...  

咁你又唔好咁講,其實好多家長都好鍾意你有咁嘅想法,因為如果學校收我哋咁就多機會上午班囉,呵呵呵。   講笑咋,咪鬧我呀。  

fungyee 寫道:
wingmama04 & Eric-papa,

oic.....都係既...唔怪得咁多家長都鍾意上午班...可能我既諗法怪怪地...  

wingmama04 寫道:
咁你又唔好咁講,其實好多家長都好鍾意你有咁嘅想法,因為如果學校收我哋咁就多機會上午班囉,呵呵呵。   講笑咋,咪鬧我呀。  

wingmama04,

係呢..你係咪要返工架? 囡囡邊個湊呀?

其實讀上, 下午班都無所謂, 最緊要是配合到父母的時間及找到一間適合小朋友的幼稚園.  當年我個女是細女, 幼稚園都是讀下午班, 到上小學時返全日, 要早上7:00起床都無問題.

至於午睡, 小朋友大大下都唔會

fungyee,

係呀,要返工,因呢二日老細出左trip,咁至有時間上BK傾,平時我只有睇的份兒。因我唔識打中文,要用手寫筆,工作上又唔使用中文,所以用手寫板咁耐就係人都知我做私人嘢。

個囡返全日,呀嫂幫手接放學,放工就全職湊女。

fungyee 寫道:
wingmama04,

係呢..你係咪要返工架? 囡囡邊個湊呀?

我都睇過份報告話小朋友約4歲後不需要午睡。

[quote]
必必 寫道:
其實讀上, 下午班都無所謂, 最緊要是配合到父母的時間及找到一間適合小朋友的幼稚園.  當年我個女是細女, 幼稚園都是讀下午班, 到上小學時返全日, 要早上7:00起床都無問題.

至於午睡, 小朋友大大下都唔會

hi 各位

我都係路過, 見必必 (大家姐) 分享左荃浸咁多資料 (佢都有經常幫我解答問題), 不過, 我見有d mummy 講因校舍太細唔考慮, 我覺得有少少可惜, 因校舍 & 設施都係硬件 (其實對我察覺教會係好支持學校, 因好多時教會會借出地方比學校用, 而學生又唔多, 地方都算 ok), 而校長/老師.....較件, 我個人覺得比較重要, 反為要考慮, 就係家長有無時間, 唔知今次簡介會校長有無提過係荃浸讀書小朋友家長會好忙, 是真的, 學校會舉辦好多親子活動 & courses 比家長, 我覺得唔只小朋友讀書連家長都要學習, 我自已就好 enjoy. , 唔好意思, 阻左咁多時間, 如 15/16 家長真係唔好錯過機會  

hi summer_66,

Thanks a lot for your sharing, yes the area is only a "hardware".  我諗報得荃浸都知佢好, 其實我屋企d細佬仔(呀哥家姐嗰d)大部份都由荃浸出黎,只不過近來冒起左士德,又好似話好好,但又唔知點好法。再者而家個社會太恐怖,怕佢個底無人打得咁好啫。

係呢多口問句,你同係咪識eric-papa架?我見佢上面有個回應同你係荃浸chat-room個一樣慨? 唔好意思咁八,只不過知道eric-papa係爸爸,咁如果你係佢太太,咁你地個小朋友實在太幸福啦,二個都咁肯用時間係小朋友到。

fungyee,

係呀,要返工,因呢二日老細出左trip,咁至有時間上BK傾,平時我只有睇的份兒。因我唔識打中文,要用手寫筆,工作上又唔使用中文,所以用手寫板咁耐就係人都知我做私人嘢。

個囡返全日,呀嫂幫手接放學,放工就全職湊女。

wingmama04,
唉...依家好似無晒自己既時間咁, 放工返到屋企d 時間就比晒佢地...

hi wingmama04

唔係只不過上次佢係其他 topic 問過考試情形, 我覆佢, 佢可能見咁多家長想知 copy 左 messages 過黎, anyway 總知可以幫到妳地就得.  (我老公係背後支持我, 需要時佢會出見)   

Hi wingmama04,
I copy the reply of summer_66 from other chatroom to here, just want the other mama know more about interview of 荃浸& let me say sorry to summer_66 here.

If the children of summer_66 studing K1 in 荃浸 now, maybe is my son's classmate.

hi summer_66,

Thanks a lot for your sharing, yes the area is only a "hardware".  我諗報得荃浸都知佢好, 其實我屋企d細佬仔(呀哥家姐嗰d)大部份都由荃浸出黎,只不過近來冒起左士德,又好似話好好,但又唔知點好法。再者而家個社會太恐怖,怕佢個底無人打得咁好啫。

係呢多口問句,你同係咪識eric-papa架?我見佢上面有個回應同你係荃浸chat-room個一樣慨? 唔好意思咁八,只不過知道eric-papa係爸爸,咁如果你係佢太太,咁你地個小朋友實在太幸福啦,二個都咁肯用時間係小朋友到。

我都有去聽, 我都好想仔仔入到, 不過我覺得interview好講luck, 因in時間咁短, 其實都好睇果幾分鐘小朋友表現 +老師眼緣   

學校校舍好細, 不過如果老師好, 加上只係返半日, 其實冇所謂, 可以放學後帶佢去公園跑/玩/晒下太陽   

hi Eric-papa

唔好客氣, 大家都係一心想分享好野比其他 mummy, 我個女下k1A,  你個仔係邊班 ? 多d去 荃浸chat-room topic 傾計, 我地好歡迎你嫁

My son is also K1A, but................上午班, do you know any parent of 上午班 K1A from 荃浸chat-room ?

Maybe more parent will apply 荃浸, because they can feel the quality of (荃浸)existing parent, heeheehee! (sorry just for kidding)

summer_66 寫道:
hi Eric-papa

唔好客氣, 大家都係一心想分享好野比其他 mummy, 我個女下k1A,  你個仔係邊班 ? 多d去 荃浸chat-room topic 傾計, 我地好歡迎你嫁

wingmama04
我仔仔都係讀邊記呀, 咁咪係同學仔    你囡囡叫什麼名 ?? 有個wing字, 會唔會係 " x樂x"呀 ???, 如果係, 我個仔成日提住你個女架     

kyy,
係呀我個女叫做 " x樂x"呀,你個仔叫軒軒,咁係咪姓黃嗰位呀?

kyy 寫道:
wingmama04
我仔仔都係讀邊記呀, 咁咪係同學仔    你囡囡叫什麼名 ?? 有個wing字, 會唔會係 " x樂x"呀 ???, 如果係, 我個仔成日提住你個女架     

真係好多謝而家小朋友係荃浸讀緊d 家長的資料, 記得的有 eric-papa, 必必, summer_66, 唔好意思, 唔知有冇漏? 冇錯學校雖然細但只是硬件, 所以我都會幫囡囡報.

上午同下午我都冇咩所謂, 上午安排課外活動會好 d, 時間好用 d, 下午會就到我哋在職父母的時間

wingmama04
對於學校距離的問題, 個人而言, 車程於 30-40 mins 都可以接受, 唯一係擔心坐車安全問題.

wingmama04
係呀,我仔仔係"王x軒"呀  
咁其實係之前課程簡介會我見過你添啦, 你女女好似你呀  

kyy,
係呀我個女叫做 " x樂x"呀,你個仔叫軒軒,咁係咪姓黃嗰位呀?

[quote]
kyy 寫道:
wingmama04
[/quote]  
‹ 上一主題|下一主題