用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用 ...
樓主: khmama
go

升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用資料)   [複製鏈接]

Dear hkmama,
好多謝你的意見,小兒經過一輪辛苦才考入這間學校,希望他可以好好努力讀書啦!剛剛會考公佈了,請問你有沒有收到任何消息關於這間學校的成績呢?

原帖由 khmama 於 10-8-5 22:40 發表

其實好視乎多唔多叻既學生選佢同埋學校既發展.  學生質數好會令整體成績上升, 校長管理得好, 就會令教學水準提升. 我諗要過幾年先睇到結果.

原帖由 lindalowailing 於 10-8-6 10:11 發表
Dear hkmama,
好多謝你的意見,小兒經過一輪辛苦才考入這間學校,希望他可以好好努力讀書啦!剛剛會考公佈了,請問你有沒有收到任何消息關於這間學校的成績呢?

...

其實讀邊間學校唔重要, 最緊要個小朋友俾心機讀就得啦. 聖保羅今年升中六第一階段收生, 理科冇位剩, 文科剩11個. 不過唔代表文科班唔好, 可能好多高分學生走咗去恆商都唔出奇, 呢個係名校普遍既現象.

hi khmama,

咁如果嘉諾撒聖心書院  同 德望中學 比較,那間較好呢?謝謝!

帖由 khmama 於 10-8-2 22:57 發表

其實好睇個人喜好, 不過我較喜歡協恩, 覺得比較多元發展, 而且德望好似走咗好多老師 (唔知有冇記錯). [/quote]

hi khmama,

請問有無英華的會考成績呢?
Thanks

Hi khmama,

若孖仔/孖女就讀同一所小學, 兩個成績差不多, 應以什麼選校策略來確保二人均派入同一所心儀中學呢 ?

中六學位空缺資料

Hi khmama, I have the table of this year 2010 中六學位空缺資料. Do you want to have it for the reference of updating the school banding? I may send it to you through e-mail. Indeed, I want to P.M. you, but the P.M. function in BK seems not work.

原帖由 maningshan 於 10-8-15 13:48 發表
Hi khmama, I have the table of this year 2010 中六學位空缺資料. Do you want to have it for the reference of updating the school banding? I may send it to you through e-mail. Indeed, I want to P.M. you ...

多d資料總會有用, 麻煩send去[email protected].

thanks.

原帖由 sin_928 於 10-8-7 18:22 發表
hi khmama,

咁如果嘉諾撒聖心書院  同 德望中學 比較,那間較好呢?謝謝!

帖由 khmama 於 10-8-2 22:57 發表

其實好睇個人喜好, 不過我較喜歡協恩, 覺得比較多 ...

論成績可能聖心高少少. 其實兩間都係名校, 校風同成績都唔差, 是但入邊間都唔錯.

原帖由 tsmama 於 10-8-9 14:35 發表
Hi khmama,

若孖仔/孖女就讀同一所小學, 兩個成績差不多, 應以什麼選校策略來確保二人均派入同一所心儀中學呢 ?

如果要確保派入同一心儀中學, 就要確保自行成功, 因為去到抽獎就只講運氣, 冇得保証. 如果成績非常好, 就要搵著重成績既學校(好似張祝珊呢類唔使面試, 只跟成績收生). 選擇女校亦可增加成功機會. 報直資更加唔少得. 希望幫到你.

khmama,

小女現在就讀于良發小學(北區), p5成績為全級13/237
我想轉區去大埔讀中學, 因為北區的英中只有三間, 而鄧顯又好似好難入, 壓力又會好大, 請問有何高見??

thanks!!

原帖由 v94656181 於 10-9-5 23:25 發表
khmama,

小女現在就讀于良發小學(北區), p5成績為全級13/237
我想轉區去大埔讀中學, 因為北區的英中只有三間, 而鄧顯又好似好難入, 壓力又會好大, 請問有何高見??

thanks!! ...

北區雖然得3間英中, 但係有2間升呢中中, 所以計落條數差唔多. 如果計BAND1學額比率, 北區應該好o的.

please helP!

[Hi khmama,

我個女讀緊香港嘉諾撒小學, 成績平平. 港島東有什麼中學可選? 着重校風要好多d.  Thanks!

原帖由 happydaughter 於 10-9-16 11:54 發表
[Hi khmama,

我個女讀緊香港嘉諾撒小學http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=565&cb=2104, 成績平平. 港島東有什麼中學可選? 着重校風要好多d.  Thanks! ...

佢係band幾?

khmama,
兒子在SFA全級3x,有奧數但操行B,請問荃彎好還是葵青好些,入林護是否很细機會,thx

什麼是呈分的調整基數 ?

Dear Khmama,

請指教 .

Thanks,
mahmah

khmama,

你好, 我小朋友小學是黃大仙區的, 但我家住土瓜灣, 我希望下年小六升中時 幫小朋友轉回 九龍城區那個校網, 我計過小朋友平均分約85點幾分, 若轉校網的話, 跌band機會大嗎? 能考上band1中學嗎? 還有, 我選那幾間中校較好呢?

請幫幫忙!  十分感激!

hi khmama,
小兒在荃灣區小學就讀, 但家住九龍城.第一次呈分試考31/163名, 如餘下之呈分試維持這水平.
1) 我應該留在荃灣區彧轉九龍城網好些?(因荃灣區只有4間英中, 好似競爭好大)
2) 如果轉網會否跌落band 2?
3) 那些學校適合我仔程度?
4) 自行分配學位選那間好? 本人心儀中學有安柱, 李兆基,可風,何傳耀,善德,旅港開平,黃芴南)

唔該幫忙~~~

原帖由 andy.ma 於 10-9-21 09:13 發表
khmama,
兒子在SFA全級3x,有奧數但操行B,請問荃彎好還是葵青好些,入林護是否很细機會,thx

SFA考3X相比其他小學已經唔錯, 全港次第未必差, 而且英文好, 自行有優勢. 葵青區有較多選擇. 機會大小在乎小朋友表現, 只要心儀林護, 何妨一試?

原帖由 mahmah 於 10-9-21 14:23 發表
Dear Khmama,

請指教 .

Thanks,
mahmah

小學調整基數:上兩年小六生考中一入學前香港學科測驗(即分班試)之平均分數由高至低排列
:
中一分班試平均分數排列(即是調整基數): 99, 97, 96, 95, 93…..
            呈分試全級第一之A同學獲得第一個調整基數 = 99
            呈分試全級第二之B同學獲得第二個調整基數 = 97
            呈分試全級第三之C同學獲得第三個調整基數 = 96
                如此類推
- 假設A同學三次呈分試分別考第一、第二、第一,呈分試之總平均分 = (99 + 97 + 99) / 3 = 98.33
- 假設B同學三次呈分試分別考第二、第一、第三,呈分試之總平均分 = (97 + 99 + 96) / 3 = 97.33
- 區內派位組別: 將區內所有學生所得之呈分試總平均分排高低,首1/3人係BAND1,次1/3人係BAND2,最後1/3人係BAND3
- 全港性派位組別: 將全港所有學生所得之呈分試總平均分排高低,首1/3人係BAND1,次1/3人係BAND2,最後1/3人係BAND3

換言之, 呢個基數先係學生既升中成績, 用黎決定BANDING, 只要學生校內級名次愈高, 取得既基數愈高, 不過都要睇師兄師姐生唔生性, 有冇盡力攞高分.

原帖由 ontheroad 於 10-9-26 01:20 發表
khmama,

你好, 我小朋友小學是黃大仙區的, 但我家住土瓜灣, 我希望下年小六升中時 幫小朋友轉回 九龍城區那個校網, 我計過小朋友平均分約85點幾分, 若轉校網的話, 跌band機會大嗎? 能考上band1中學嗎? 還有,  ...

只要你既小朋友唔係BAND1邊緣人, 轉區未必跌BAND. 間間學校既成績都有差異, 唔可以憑分數估你既BANDING, 你要問學校先知道.
‹ 上一主題|下一主題