用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情 ...
樓主: 臻媽
go

NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情報站* [複製鏈接]

醒目開學勳章

呢幾間學校我應在此TOPIC分享過己見, 你試試看回早前的回拈吧!!!

原帖由 冰紫嫣 於 10-5-23 00:08 發表
臻媽:
     由於我以前沒多留意小學, 你可否分享關於基灣, 基灣(愛), 丘佐榮, 以及聖雅各及華仁嗎?

醒目開學勳章

請你心目中喜愛哪類型學校?? 問你心水的有邊幾間???

原帖由 carcar000 於 10-5-24 02:51 發表
請問男仔,12網點排位?先謝!

st jo,華仁, 軒官上,下

醒目開學勳章

每間學校都有其優劣點, 所以我鼓勵選校以孩子為本, 請先將你有興趣的學校親身作深入了解, 然後找出當中可令你孩子愉快學習的學校, 切勿盲目追求名校.

你所列的都係net 12的top hit, 雖說年年入表的人次都唔同, 但大致上 St Jo / 華仁 於round 2只可選一間 & 必要放第一, 而另一間就要放棄, 唔好將其放 2ND, 因咁會浪費一個機會. 至於軒上/軒下都係非常的大熱, 如唔放1st, 將其放2ND, 機會都非常微, 但仍可一試, 不過3RD/4TH的選擇就必要放間較穩陣的喇!!! 所以你除以上的選擇外, 還應找2-3間黑馬(好的學校但唔係大熱之選)作為3RD/4TH的選擇.

原帖由 carcar000 於 10-5-24 17:22 發表
st jo,華仁, 軒官上,下

THANKS.....

原帖由 臻媽 於 10-5-24 15:57 發表
呢幾間學校我應在此TOPIC分享過己見, 你試試看回早前的回拈吧!!!

臻媽:
咁請問軒官上,下有什麼分別?那間男仔派位好D?
若無宗教及世襲關係,St Jo定華仁比較易入?
St Jo小朋友會讀得比較辛苦,但仍可以接受‥不過升中比例會否因小班教學而提升了呢?
華仁除咗比St Jo輕鬆外,香港華仁中學的水準比St Jo書院是否相差很遠?
九龍華仁的水準又是否如傳聞中下跌得很利害?
咁港華小學升九龍華仁的機會又是幾多?
先謝!

醒目開學勳章

叩門在即, 相信各位已在備戰狀態, 試參閱以下的網址看看叩門資訊--p.2-p.8 (請注意, 有關資訊的刊出日期是往年的).....

http://happypama.mingpao.com/cfm/ebook3.cfm?File=20090602/happy/happy.txt

醒目開學勳章

同意呀, 選校絕對應以孩子為本....以現在機制, 間間學校都有band 1/2/3的學生, 即使名校也有band 3生, 亦會有力有不弟的學生派往較次等的中學吧!!!

原帖由 talent2000 於 10-5-25 15:30 發表
其實每間學校有其特色,要看自己的小孩的能力,興趣而定。華仁好像沒有以前出名啦,在公開試中也沒有QC,St.Josep好。

咁請問軒官上,下有什麼分別?那間男仔派位好D?
若無宗教及世襲關係,St Jo定華仁比較易入?

回覆 791# carcar000 的文章

臻媽:
    請問你有冇資料是關於官立嘉道理爵士小學?這間好嗎?好像是英小?thanks!

想問我可以改到 12 網水費單為我名字, 是否已經足夠?

我個囡今年9用升 k3, 係大囡, 有個細佬, 沒有宗教, 選小學要求是派band 1 英中的%高, 只有 15 分, 請問你地會點排 (12網)?

thanks

若你是借用人家地址,你有可能被起訴, 不要做犯法的事.

原帖由 lazypig 於 10-6-1 02:19 發表

我個囡今年9用升 k3, 係大囡, 有個細佬, 沒有宗教, 選小學要求是派band 1 英中的%高, 只有 15 分, 請問你地會點排 (12網)?

thanks ...

醒目開學勳章

若不幸成為"抽查對象", 你必須提供更多資料住址証明(例如屋契/租單), 仲有水/電/煤/差餉....等, 仲有可能會家訪, 所以如你是借地址必須三思!!!

只有15分, ROUND 1 你必須持陪跑心態, ROUND 2才是你真正的目標吧!!!

你的要求於任何區份都必屬大熱之選, 你要有心理準備ROUND 1的中籤機會很微吧!!!

原帖由 lazypig 於 10-6-1 02:19 發表

thanks ...

醒目開學勳章

係英小, 佔一半以的的學生都係南亞裔學生, 喺NET 12唔係TOP HIT, 亦唔係我杯茶......

簡單來說, 以"北循"同佢比, 我100%會選北循吧!!! 如你真的想選佢, ROUND 1時你應該選佢, 基本上必入吧!!!

原帖由 冰紫嫣 於 10-5-26 14:46 發表
臻媽:
    請問你有冇資料是關於官立嘉道理爵士小學?這間好嗎?好像是英小?thanks!

臻媽: 你怎樣選擇北循和衛理呢?我現在真的好迷茫, 有時想想這間, 有時想想那間, 都不知道現在到底自己想點樣.

原帖由 臻媽 於 10-6-2 13:39 發表
係英小, 佔一半以的的學生都係南亞裔學生, 喺NET 12唔係TOP HIT, 亦唔係我杯茶......

簡單來說, 以"北循"同佢比, 我100%會選北循吧!!! 如你真的想選佢, ROUND 1時你應該選佢, 基本上必入吧!!!

...

Thanks for comment.

原帖由 臻媽 於 10-5-16 01:57 發表
20分入軒小成數頗高, 而且藍田過去也很方便, 況且此校係唔少家長的dream school, 應好好把握此優勢呀!!

藍田資料唔太充分, 只聽聞大熱為 : 油塘基顯, 兩間李兆強 & 循道吧!!!

...
‹ 上一主題|下一主題