用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 官塘福建家長站~Part 2
樓主: tinetinew
go

官塘福建家長站~Part 2   [複製鏈接]

統測

下個星期統測。
上星期五家長晚會內校長話:「下次十一月見家長時大家拎住個成績表見老師。」乜原來統測都有成績表派? 咁同考試有乜唔同?

回復 1# jimami 的帖子

老師話以統測成績做拔尖補底。其實可以多些接觸老師,家長更加可以了解到小朋友在學校各方面的情況,對他們多些提點,學校願意這樣做,不是一件容易做的事,我很滿意。呀仔班主任都很有耐心去解釋。

唔該晒!
我好認同福中老師都係好有heart的,睇佢哋有啲科目會將課文內的生字特別print出嚟俾學生溫習就知。
至於拔尖補底是否統測前後都有選拔? 因為我呀囝嗰班嘅拔尖補底課程已開始咗!

回復 1# jimami 的帖子

係呀,但係呀仔班主任話要睇成績喎。如果早d有咪重好,當溫習。

原帖由 janfeb 於 11-10-10 22:39 發表
勁,福中男、女泳隊終於擠身D1組別,快將與傳統名校競技!

祝願隊員力爭佳績,為校爭光!

犀利,男團初賽54分與男拔、喇沙、聖若瑟排榜首,女團都唔弱,41分排第十!

厲害!

請問小六學生資料表編號及副本可在那裡找到呀

請問小六學生資料表編號及副本可在那裡找到呀

溫得最耐的地理科竟然得47分,其他科好似不夠時間溫,但又合格,氣結!

原帖由 candyvu 於 11-10-24 19:09 發表
溫得最耐的地理科竟然得47分,其他科好似不夠時間溫,但又合格,氣結!

幾多分滿分先!

回覆 1# janfeb 的文章

五十分合格,一百分滿分。

原帖由 candyvu 於 11-10-25 20:56 發表
五十分合格,一百分滿分。

阿女話有啲科唔係100分滿分喎!影以數學為例,80分為滿分!

回復 1# janfeb 的帖子

咁就唔清楚喎。

History 係70分滿分 , 中文係100分滿分
有啲科老師派咗俾佢哋睇,然後又收番!再問佢幾多分,佢話“好似唔知係咪幾多分之幾”?真係俾佢激死!

【明報專訊】男拔和女拔多次於港九區D1水運會稱王封后,但有資格兼戰男、女子組的學校,今屆僅得福建中學(觀塘)及香港國際學校,前者今年破天荒化身「紅軍」,全體穿上鮮紅泳衣非常搶鏡,誓延續去年甫升班D1即登上男子組第5名的氣勢。

「福建」女子組今季升班,與男隊友攜手征戰D1,儘管初賽後暫以41分排第10,僅比降班區內的嘉諾撒聖方濟各書院及華英中學多4分,但一眾福建女將對護級仍具信心。除了苦練備戰,該校全體飛魚更換上鮮紅泳衣,女子組副隊長麥俐詩解釋:「紅色是中國的傳統顏色,也有鴻運當頭之意,今次D1首次穿上這件戰衣,希望帶旺男、女子組的比賽吧!」

前國家隊教練任教

福建於2008年啟用校內的室內暖水泳池,並邀請前中國國家隊教練剛守林及內地泳手孟一澤任教,體育老師高麗健更曾安排港隊京奧代表、愛女陳宇寧訪校分享游泳心得,「軟硬件」一應俱全難怪泳隊成績突飛猛進。

男隊方面,「背泳小王子」馮俊灝去年一鳴驚人,首戰D1即刷新C Grade 50及100米背泳紀錄兼摘2金,助校隊甫升班已排男子組第5;今年轉戰B Grade的馮俊灝同樣未有怯場,先後殺入50及100米背泳決賽,他說:「我追隨2名教練已經7年,他們很疼惜我,希望以獎牌報答他們。」福建男子組初賽獲最高的54分與男拔、喇沙、聖若瑟並列榜首,眾將明言以挑戰英華書院的第4名為目標。

回復 793# treeisgreen 的帖子

Bravo!
Congratulation!

回復 793# treeisgreen 的帖子

好勁呀!恭喜晒!

回覆 3# treeisgreen 的文章

Great!

想問吓,孩子放學回家後是否不喜歡換校服呢!

回覆 797# janfeb 的文章

是,一直到洗澡先換。每日一套新校服!

阿仔回家即換

回覆 797# janfeb 的文章

如果唔駛再出去,就除咗套校服。如果要再出去,就換去街衫。
‹ 上一主題|下一主題