用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2
樓主: vvmakyy
go

嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2 [複製鏈接]

但係學校上學期同下學期成績表係分開計分架喎, 咁點樣分全級一, , 三名呀? 學業獎都好難攞喎, 有些學校全級十名內都可以上台攞獎, 好在仲有其它獎, 比多d攞獎機會學生, 學生都會有上進心d

原文章由 Heidi媽 於 08-6-11 14:53 發表
要全年全級第一,二,三名才可於畢業禮當日取學業獎(即係要上學期和下學期都要取得全級頭三名先有); 另外每班會有一個操行獎(也是在畢業禮當日頒), 而服務獎, 進步獎就會有幾個; 勤學獎則要全年平均分有85分以上就有,  ...

我個女下學期測驗有一日因為肚痛, 遲到返學校而冇得測兩科. 因為果排正正就係流感高峰期. 所以返到學校都冇得入去測.  我知道小左一次測驗, 就會冇哂排名同名次. 咁即係就算今次同上學期考到理想的成績都冇機會有獎lu. 亞女都知道因為咁而冇排名, 冇名次. 都有唔開心. 不過, 我同佢講, 雖然冇排名, 就更加要考好d, 話俾老師知道, 就算冇份排名, 都一樣會咁俾心機溫書. 佢聽到之後, 都好認同...而且都好自發溫習. 不過做亞媽既我, 都有d唔開心. 始終都想睇下個女既排名係級入面係屬於中游定下游位置, 都得個知字.當然, 個女一定唔會知我個心原來係咁想啦~

原文章由 Heidi媽 於 08-6-11 16:22 發表
佢地會識計架喇, 應該係拉返平均數. 所以取得學業獎係唔容易的. 我都認為學校在這方面比較'姑寒', 應該發多些獎, 對小朋友來說係有個好好的勉勵.

...

唔緊要啦, 唔好咁介懷, 希望在明天, 不過, 唔舒服唔可以返學測驗或考試真係有些可惜, 其實學校可以給機會學生補測或考, 但分數打折扣都好呀! (我見有些學校都係這樣做法)

原文章由 日本便當 於 08-6-11 17:35 發表
我個女下學期測驗有一日因為肚痛, 遲到返學校而冇得測兩科. 因為果排正正就係流感高峰期. 所以返到學校都冇得入去測.  我知道小左一次測驗, 就會冇哂排名同名次. 咁即係就算今次同上學期考到理想的成績都冇機會有獎l ...

其實, 我個女上次係因為等校車既時候, 突然肚痛要返上屋企去洗手間, 用左15分鍾時間, 跟住老公就即刻揸車送佢返學校, 我當然唔會邀求中途俾佢入課室測啦, 一方面好影響到測緊既同學. 另一方面都前後會冇左成30分鐘. 點測喎...學校都有講過當時照俾佢入去測, 但係得番10分鐘, 我唸寫個名就可以收得卷lu. 所以拒絕左. 我當時曾經要求可唔可以由老師陪佢去某間室, 自己測番呢? 不過可能一方面學校冇呢個做法, 另一方面就係只要係唔舒服就唔可以進入學校範圍, 以免傳染小朋友. 果日就連下午果科都冇得測.
亞女之前仲好俾心機溫tim. 不過, 學校咁做都係想保障小朋友既健康. 都係為小朋友好. 只係怪無啦啦肚痛, 唔好彩啦. 佢應該係之前果晚"褲被". 凍親個肚. 所以肚痛....

原文章由 vvmakyy 於 08-6-11 21:42 發表
唔緊要啦, 唔好咁介懷, 希望在明天, 不過, 唔舒服唔可以返學測驗或考試真係有些可惜, 其實學校可以給機會學生補測或考, 但分數打折扣都好呀! (我見有些學校都係這樣做法)

...

又真係幾可惜, 不過唔緊要啦, 自己又盡了力, 最重要係學到的知識係自己的, 冇人攞得走的

原文章由 日本便當 於 08-6-12 12:56 發表
其實, 我個女上次係因為等校車既時候, 突然肚痛要返上屋企去洗手間, 用左15分鍾時間, 跟住老公就即刻揸車送佢返學校, 我當然唔會邀求中途俾佢入課室測啦, 一方面好影響到測緊既同學. 另一方面都前後會冇左成30分鐘.  ...

多謝你支持, 好!等我將你呢段對白再同亞女講一次先~

原文章由 vvmakyy 於 08-6-12 13:53 發表
又真係幾可惜, 不過唔緊要啦, 自己又盡了力, 最重要係學到的知識係自己的, 冇人攞得走的

我都好明白日本便當同佢囡囡心情, 大家辛苦溫好曬, 點知到時冇得測, 真係會唔開心.  其實每次測驗同考試, 我都好緊張阿女佢會病, 有d嘢都唔准佢食, 又驚佢咳又驚佢肚痛, 真係有d壓力, 不過唔緊要, 再努力過, 加油!  

原文章由 日本便當 於 08-6-12 14:38 發表
多謝你支持, 好!等我將你呢段對白再同亞女講一次先~

原文章由 Heidi媽 於 08-6-12 23:24 發表
原來一到測考, 個個媽咪都一樣咁緊張! 我都係架! 測考之前, 所有熱氣野食物, 凍飲, 一概 NO .
這幾天我都覺得好辛苦, 呀女同細仔考試, 點知呀大孖病了(唔知係咪同學傳染), 我立即把大細孖分開, 怎知昨天輪到 ...

Dear Heidi媽
不要太緊張,
聽你講平時的學習情況,你已位小朋友的成績很平穩,
平時又有溫習, 只要保持水準已很好了,
我自己都想學你每星期都保持溫習小小時間,
但囡囡不太喜歡星期天溫習,平時都無時間,

原文章由 日本便當 於 08-6-12 12:56 發表
其實, 我個女上次係因為等校車既時候, 突然肚痛要返上屋企去洗手間, 用左15分鍾時間, 跟住老公就即刻揸車送佢返學校, 我當然唔會邀求中途俾佢入課室測啦, 一方面好影響到測緊既同學. 另一方面都前後會冇左成30分鐘.  ...

Dear 日本便當
你囡囡能明白你所講的,
俾心機溫書又自發溫習,
真的很好啊

如果校方可以比她們補考, 打個折扣都好

Heidi媽

大細孖都病埋, 咁真係冇精神溫書, 唯有叫佢地早d休息, 講吓考試重點比佢地聽, 希望佢地記得啦!

我又係好驚阿囡考試前會病, 但我冇唔比佢食熱氣食物, 凍飲, 因為呢d係我同佢溫書時的精神糧食來架, 仲有朱古力, 冇咗呢d精神食糧, 佢真係唔同我坐定定溫書呀!

上星期, 我同大囡去咗圖書館溫咗兩日書, 因為細囡好煩, 成日搞搞震, 大囡反而好開心, 可以溫完書有得睇圖書, 佢都有心不在然 , 但總好過係屋企

原文章由 Heidi媽 於 08-6-12 23:24 發表
原來一到測考, 個個媽咪都一樣咁緊張! 我都係架! 測考之前, 所有熱氣野食物, 凍飲, 一概 NO .
這幾天我都覺得好辛苦, 呀女同細仔考試, 點知呀大孖病了(唔知係咪同學傳染), 我立即把大細孖分開, 怎知昨天輪到 ...

醒目開學勳章

各位媽咪,
請問學校有沒有售校徵書包, 因我大仔的學校有spi校徵書包, 請指教.

唔好意思, 因想幫女兒叩門, 請問現時校長是那位﹐網上找到了兩位.

另外想請教﹐清唔清楚該校多唔多校外比賽呢﹖

Thank you.

係呀   阿囡都當自己考完試啦, friday night 已經玩到癲, 諗住今日再同佢溫一陣算啦, 你仔仔來緊 friday 考試喎, 努力, 加油呀, 阿囡以前個同學仔讀 1b班, 你囝囝呢?

原文章由 Heidi媽 於 08-6-14 14:03 發表
雖然還要考埋星期一, 但係呀女已當考完試啦! 呢兩日看電視, 看書等, 好似放暑假心情了 , 我又可集中番在仔仔身上.
‹ 上一主題|下一主題