用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局香港道教聯合會圓玄小學 圓玄小學--家長交流區
樓主: 06yy
go

圓玄小學--家長交流區 [複製鏈接]

Re: 圓玄小學--家長交流區

honeyBB 寫道:
miffy3005,
以所知道,保易多唔多人去in圓玄呢? 成功的幾多人呢?
其實,interview過程難嗎? 會in d乜呢? 問什麼問題呢?

--------------------------------------------------------人數多少我都唔清楚, 但去年以小組形式, 3-5個小朋友, 以英文, 普通話, 問問題(有數學題, 要舉手答的), 要自我介紹.
家長要在樓下等.

vine & lokmami,

可能言語上的誤會, 講句sorry先    因為我無論以前返工到e+全職都會帶女返學, 所以經常見到好多家長, 而我係P.1

佢地成日要搶答問題

其實P.1P.2嘅家長都有向學校反映,校長唔係唔聽,之不過係能力問題。
其實我想講,唔係家長問題,所以希望唔好分開P.1P.2家長邊個怨氣重D。而要針對問題嘅根源,就係學校行政。希望家教會組織咗之後,會有所改善。

至於港式英文,當然係指D本地請來個D啦!其實有D mami已經係呢個topic提過。不過嘅然提到D外籍,就要講唔好以為外籍識講英文就識教書。有D淨識同細路玩,D細路係好開心,不過行為就越來越差,冇D禮貌同秩序。(不過我唔係話保圓D學生行為好差,唔好誤會。) 學到英文固然重要,但德行同樣重要。一間學校好唔好,除咗成績好,入到Band 1,仲要校風好。
miffy3005 寫道:
lokmami,
咁你地有冇向學校反映下, 行政的問題? 而p1的家長又有冇向學校提出?  

hviy, 唔緊要!我都冇angry, 只不過想澄清一下。
至於點解有D P.2 mami 考慮好唔好比細佬妹來讀,就正係我所講嘅問題,因為佢地發覺,今年p.1嘅課程同教法,係同舊年P.1好唔同。如果係好D,就好啦!但係又唔係。

聽講話請咗課程發展主任,如果係就好D,至少有人睇住。有冇mami知道多D,可以上來報料。

agree      [quote]
lokmami 寫道:
其實P.1P.2嘅家長都有向學校反映,校長唔係唔聽,之不過係能力問題。
其實我想講,唔係家長問題,所以希望唔好分開P.1P.2家長邊個怨氣重D。而要針對問題嘅根源,就係學校行政。希望家教會組織咗之後,會有所改善。

至於港式英文,當然係指D本地請來個D啦!其實有D mami已經係呢個topic提過。不過嘅然提到D外籍,就要講唔好以為外籍識講英文就識教書。有D淨識同細路玩,D細路係好開心,不過行為就越來越差,冇D禮貌同秩序。(不過我唔係話保圓D學生行為好差,唔好誤會。) 學到英文固然重要,但德行同樣重要。一間學校好唔好,除咗成績好,入到Band 1,仲要校風好

greedycat116 寫道:
Hi,
好煩, 本來正在做小兒的portfolio, 用來申請圓玄,但聽到朋友來電談玄圓近況, 真很擔心. 人事及課程混亂得很.沒有一個有能力控制大局. 本來一心想幫小兒報讀玄圓, 但聽到學校內政咁亂, 真的很怕.

Hi greedycat116,

你都不用咁擔心, 因為學校新,行政係亂d,(希望日後會有所改善), 但課程及教學方式真係好好, 很多p1,p2家長都滿意小朋友的學習成果(包括我自己).  

以往的我係只會做家教會成員, 就係因為佢地

hviy,

你真係好真誠呀, 下午係公司時, 有d擔心大家會有d誤會, 到底呢個topic會點呢, 好彩大家都講出自己嘅見解, yeah!

我都仲有個細女跟住, 辛苦你了, 另家教會委員是不是由學生家長投票架.

我有D唔明, 我想問今年P1的書本同上年是不是一樣, 同一位老師是不是會教P1 及P2, 點解可以唔同方向.

收到可靠消息,已解僱了電腦科主任(教埋今個學期)     

請問邊個係電腦科主任?  

hviy

咁又唔駛say sorry, 你所講的可能只是一小部份的意見吧!在我個人來說, 小兒在這兩年所學到的, 尤其在英普語言方面, 真是明顯進步了不少, 亦覺得校長及全體老師已很盡力把學校辦好, 但可能始終是新校, 很多工作都需要去揣摩及協調, 才能達到成效, 相對往年來說已有所改善了, 希望以後會越來越好啦! 各方面都有和諧的關係, 每件事都會事半功倍的!
補充: 個人認為學校在紀律方面應略為收緊!
hviy 寫道:
vine & lokmami,

可能言語上的誤會, 講句sorry先    因為我無論以前返工到e+全職都會帶女返學, 所以經常見到好多家長, 而我係P.1

我花了很多時間看完這個Topic, 有好多不同意見,但個個都係希望自己仔女間學校好。我08年都會報圓玄,我只有一個立場,可以在這6年愉快地學習,能培養出真正對學習的興趣。本人小學至中學都是名校出生,但就像避迫出來,成績不高不低,但就吾記得有老師理過,出來做事自信心都不夠,所以絕對吾希望自己仔女有一樣的經歷。

我選這間學校就有幾個原因,1.小班教學,希望老師能多留意每位同學。2.我相信如果家長能給仔女讀要比錢的學校,那家長一定是緊張仔女的一羣,我不是說津校的家長不愛仔女,但仍有很多是不理的。3.我個仔好鍾意英文這科,希望可以讀一間英文為主而又不有壓力的學校。4.至於品格方面,相信冇一位Mami想個仔女在學校學壞,但我本人覺得品格最重要都要家長去配合,這仍須要各位Mami努力,不能依賴學校。
我都吾知諗得啱吾啱,但最重要都是要信自己選的學校,我相信冇一間學校是十全十美的。
最後我看到好似話學校會起泳池,但又沒有了下文!!??

Hi jjyeung,

「我有D唔明, 我想問今年P1的書本同上年是不是一樣, 同一位老師是不是會教P1 及P2, 點解可以唔同方向.」

今年D書同舊年P.1有D唔同,但主題就一樣。不過工作紙就好唔同。(搵DP.2家長比較吓舊年D嘢就知!)其實呢個同書本無關,而係運用嘅問題。
舊年D家長好鍾意D P.1班主任,所以就原班跟班主任升上P.2。呢個政策,普遍受家長歡迎。我唔識教書,不過行政都識少少。其實咁做,對於尤其是新學校來講,係唔好。
今年D P.1 老師,大部分啱啱畢業,冇乜經驗,舊年 D P.1 老師就有較多教學經驗。
4個都係新老師,又冇人帶,所以就唔同方向。呢個就正係行政問題!
而家有D家長就担心課程衡接問題。有P.1P.2家長話,P.1同P.2好似2間學校, 今年P.1比舊年係教少咗D嘢,所以今年係玩得好開心,不過出年就會知後果!所以P.1家長都有同學校反映,聽講話都有D救亡行動。
所以話校長唔係唔聽,而係能力問題。我仍然都覺得間學校好,唔係我都轉校啦!不過多D家長反映,可以幫學校進步D!

「補充: 個人認為學校在紀律方面應略為收緊!」

Vine, 我好同意!尤其有D外籍,同細路玩嘅方法好過份。

我都很同意,閞心學習都要講紀律。

[quote]
Hi jjyeung,
我很認同你的看法, 愉快讀書是很重要, 但課程及人事混亂, 對學生一定有影響,我不希望小兒讀書有太大壓力, 但課程總該清楚. 現在的愉快, 會不會換來將來的痛苦? 這是我擔心的. 我的朋友在玄圓教, 他說給我聽的內幕令我很擔心, 說實, 我真的不想送小兒去市區讀書. 希望他們能盡快解決.

聽到你咁講,我好擔心呀,可否pm我有關你說的內幕呢,因我仔仔係度讀書,好想知通到底學校發生0左d乜野事  :cry:
thank a lot!   

醒目開學勳章

greedycat116 ,
不好意思,想請問你所知道的內幕是什麼? 到底是什麼的一回事呢?
你知道嗎? 你這個留言,會給其他媽咪看到後很擔心的,希望,你可以清楚的告訴大家圓玄發生了什麼事....
你在內文,都說害怕"現在的愉快, 會不會換來將來的痛苦?"
這是關繫著孩子的學業和將來,請你不要拋下這段不明不白的說話,這會給家長們帶來很大的擔憂,給學校帶來很大的負面影響呢!
Hi jjyeung,
我很認同你的看法, 愉快讀書是很重要, 但課程及人事混亂, 對學生一定有影響,我不希望小兒讀書有太大壓力, 但課程總該清楚. 現在的愉快, 會不會換來將來的痛苦? 這是我擔心的. 我的朋友在玄圓教, 他說給我聽的內幕令我很擔心, 說實, 我真的不想送小兒去市區讀書. 希望他們能盡快解決.

真的好耐冇上來,唔係有人講起lee排有人有野講都唔醒起黎睇吓。honeyBB,你講既野係最忠實 ,其實唔需要理會一些人既片面之詞,會唔會有d人唔想圓玄咁好而講一些影響校譽及冇謂既野呢?  我仔仔在lee間學校讀2年級,我覺得佢有好大既進步    。唯獨紀律方面,我同意是可以收緊一d。我成日都帶返學放學,個人認為,p1既紀律好似好d    係唔係仔仔lee級是第一年,所以紀律方面未有時間控制得更好?  不過,聽仔仔講lee排學校有選到風紀管紀律,其實學校係有做野既。 :
‹ 上一主題|下一主題