用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 2008/09 SC Upper (Part 5) - Con't
樓主: BBWarmm
go

2008/09 SC Upper (Part 5) - Con't [複製鏈接]

phonics的cd.??

好似係K1 時另外俾錢買的,

upper  又派??... 唔覺bor ??
upper 得隻(高班)國語碟 咋bor ??

原帖由 vhunghk 於 09-2-25 12:11 發表
Hi all,

請問大家upper有冇派到一隻phonics的cd.

我完全無印象,但個英文先生話有.

Please clarify.  Thanks!

mmak,

應該如BBWarm話係lower班那一隻.

係呢,請問大家會唔會諗住小朋友到了小一開始會做full time mom的?

原帖由 mmak 於 09-3-1 13:01 發表
phonics的cd.??

好似係K1 時另外俾錢買的,

upper  又派??... 唔覺bor ??
upper 得隻(高班)國語碟 咋bor ??

fyeung,

Thanks for your information.  Megan does not free on that date.  Maybe next year.

原帖由 fyeung 於 09-2-26 14:00 發表
reb619,

上次有提及Megan有參加繪畫比賽,4月26日有一個大型架,睇下有無時間參加?
www.hjc.org.hk

原帖由 vhunghk 於 09-3-1 22:39 發表
mmak,

應該如BBWarm話係lower班那一隻.

係呢,請問大家會唔會諗住小朋友到了小一開始會做full time mom的?

唉.....呢個係我既夢想.

妳依家係咪full time mom?

Hi
穎晴媽咪

係,但想找工.....正所謂各有各好 (full time mom vs working mom)...

希望你的夢想成真!!

原帖由 小熊媽咪 於 09-3-2 15:44 發表

唉.....呢個係我既夢想.

妳依家係咪full time mom?

Hi all,

They started to learn the "Farewell Song of St Catherine's".  The first part of the lyrics is almost as below.

Farewell St Catherine's, Good-bye our school,
Where we learn to read and write,
English,Chinese and Mandarin too....

I will try to post the other part of the lyrics later if I can.

nursery入學時派咗本校刋,無記錯既話,cover底有印 lyrics

原帖由 vhunghk 於 09-3-4 08:39 發表
Hi all,

They started to learn the "Farewell Song of St Catherine's".  The first part of the lyrics is almost as below.

Farewell St Catherine's, Good-bye our school,
Where we learn to read and write, ...

想揾保母車, 由順利紀律部隊宿舍-St Cat (羅福道), 有否好介紹? Thanks!!

如有請把資料PM or E-mail ([email protected])比我啦, 唔該晒!

fyeung

點解我click入4月26日話無event 既, 我搵唔到喎???

原帖由 fyeung 於 09-2-26 14:00 發表
reb619,

上次有提及Megan有參加繪畫比賽,4月26日有一個大型架,睇下有無時間參加?
www.hjc.org.hk

vhunghk,

Farewell Song最後果句, 阿囡係咁唱 ”These are the things that make us bright.”

阿囡一唱呢首歌就引發我無限思緒, 回想起她第一天返學的情景, 現在還瀝瀝在目, 轉眼間……我驚佢行畢業禮果時, 我會忍唔住喊.

Hi all,

Where we learn to read and write, ...

對不起, jump into你們的主題, 但知道呢度好多讀緊SC的家長, 所以真的希望從你們這裡得到多一些關於SC資料, 因外面好多資料都是聽說”, 可信程度不太高, 希望在這兒揾到真實的答案。

現在我的女兒讀緊HKPS英普, 可直升到K1, SC收了AM英粵班, 現在不知怎樣選擇, 心是偏向SC, 但仍有少少struggling於以下問題, 請幫忙:

1) 學校的英語環境怎樣? 及教法是否高水平呢? 我擔心的是, 相比HKPS, 能接觸英語時間相對少 (K2)......

2) 英粵班都會有普通話堂, 是嗎?

3) 有沒有課外活動給學生選擇? HKPS有很多, 不用家長出外自己搵。

4) SC對考小學有沒有什麼支援? HKPSK3開始會有學堂教小朋友面試的技巧, 校長會就每位小朋友的個性、成績及其優點/弱點去寫推薦信及做portfolio (當然家長可自己製作), 等等。

5)SC, 今年D小朋友多數考到那幾間小學呢?

謝謝。

meowross,

我剛剛click都無喎   我之前post出黎有資料架,我畫室有資料,即時通知你呀!

原帖由 meowross 於 09-3-6 09:59 發表
fyeung

點解我click入4月26日話無event 既, 我搵唔到喎???

icbb1230,

HKPS跟st.cat都是好學校.

1) 學校的英語環境怎樣? 及教法是否高水平呢? 我擔心的是, 相比HKPS, 能接觸英語時間相對少 (K2)......
由k1至k3都是有一位中文及一位英文老師在班中,k1開始教phonics,k2下學校教簡單的串字如cat, red (三個英文字),k3要串英文字,如: policeman, finger.....

2) 英粵班都會有普通話堂, 是嗎?
是,會有普通話書及CD,會教小朋友兒歌及詞彙讓小朋友易吸收.

3) 有沒有課外活動給學生選擇? HKPS有很多, 不用家長出外自己搵。
有drama或是science workshop,星期六在學校內,要額外付錢,多人報讀要抽籤.

4) SC對考小學有沒有什麼支援? HKPSK3開始會有學堂教小朋友面試的技巧, 校長會就每位小朋友的個性、成績及其優點/弱點去寫推薦信及做portfolio (當然家長可自己製作), 等等。
*校長寫reference letter.
*k2有家長talk,邀請以前的家長談及如何準備小朋友考小一.
*會有模擬面試給小朋友.

5)SC, 今年D小朋友多數考到那幾間小學呢?
我認識的小朋友考了(只計算直資及私立): 男拔,女拔,St. Paul co-ed,英華,德望,九龍塘(小學部),聖方濟,德雅,蔡繼有,St. Margaret...

BABY-SUM,

真有同感!!我地真係感情豐富!!睇怕graduation ceremony時我地真係可以相擁而哭,仲要記住bring大卷厠紙,Tempo都唔掂.

Hi all,

See if you are interested to join or not.

第二屆全港學生公開朗誦比賽
http://www.recital.com.hk/cms/run/Page/productList?pMENU_ID=746

原帖由 BABY-SUM 於 09-3-6 14:05 發表
vhunghk,

首Farewell Song最後果句, 阿囡係咁唱 ”These are the things that make us bright.”

阿囡一唱呢首歌就引發我無限思緒, 回想起她第一天返學的情景, 現在還瀝瀝在目, 轉眼間……我驚佢行畢業禮果時,  ...

Hi fyeung,

thanks for your info.  

how about the english oral standard?  can the kids speak fluently?  Of course, I am not comparing with those studying in Int'l school, but at least they are confident to communicate with English.

icbb1230 :)

原帖由 fyeung 於 09-3-6 18:34 發表
icbb1230,

HKPS跟st.cat都是好學校.

1) 學校的英語環境怎樣? 及教法是否高水平呢? 我擔心的是, 相比HKPS, 能接觸英語時間相對少 (從K2起)......
由k1至k3都是有一位中文及一位英文老師在班中,k1開始教phonics,k2下 ...

Does anyone wish to sell the following Oxford Reading Tree books:

Stage 3
On the Sand
The Egg Hunt
Nobody Wanted to Play
A Cat in the Tree
The Rope Swing
By the Stream

Stage 4
House for Sale
The New House
Com In
The Secret Room
The Play
The Storm

Pls. pm me if you have interest and state the price.  A thousand thanks.

各位媽咪, 請幫幫手啦. 依家亞仔讀緊K3, 坐緊將軍澳校車, 但想4月搬, 搬去順利紀律部隊宿舍, 學校話順利嗰边無校車到, 最近要去觀塘上車.  死啦, 又無校車返學,學校話唔會介紹, 要自己揾保母車, 勁急!  點算好呀! 有無識人係搭保母車, 可以介紹比我呀? Thanks!!

如有資料, 請PM or Send E-mail ([email protected])比我, Thanks!!!

你有無去問吓D觀塘區媽咪??

試吓返學放學時在屋企附近D校車接送位/問吓D家長, 睇吓有無保母車...
或者SC 放學時在學校等D保母車 ee 問吓人, 我見SC 會叫D坐保母車嘅小朋友 排好隊, 先跟保母車 ee 走, 佢地都好趕時間架, 你最好早D到, 或者問定校工, 邊度係坐保母車嘅小朋友 排隊巴嘅地方....

原帖由 KathieCHIU 於 09-3-8 01:26 發表
各位媽咪, 請幫幫手啦. 依家亞仔讀緊K3, 坐緊將軍澳校車, 但想4月搬, 搬去順利紀律部隊宿舍, 學校話順利嗰边無校車到, 最近要去觀塘上車.  死啦, 又無校車返學,學校話唔會介紹, 要自己揾保母車, 勁急!  點算 ...

Hi all,

我有full version呀, 今晚post上黎.
‹ 上一主題|下一主題