用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2006 Munsang K1 來聚聚呀!!
樓主: Esseniti
go

2006 Munsang K1 來聚聚呀!! [複製鏈接]

Re: 2006 Munsang K1 來聚聚呀!!

Hi, Ho Ho 媽咪,

Sorry, 好幾日冇上網, 所以冇回應妳.

好想去, 但有事做不能去. 妳聽完後, 有乜好料, 記得share 呀!

eee9361 寫道:
HI,GINNY媽咪,

妳去唔去"FIT TO LEARN"講座呀? 我打算去喎.  

醒目開學勳章

你地估 k1 有冇旅行去呀啦

abbytang 寫道:
你地估 k1 有冇旅行去呀啦

雖然我都想佢攪親子旅行俾K1,但應該冇....之前個家長會,聽校長講過幼兒班太細,唔會有旅行安排,只有模擬BBQ俾佢

I also agree that 親子旅行 is OK...

醒目開學勳章

我估都可能冇,同埋佢分開 k2 k3 去,我覺得有啲浪費時間,駛吾駛全校老師一齊去呀,又有咁多家長去

我聽過校車的其他媽媽說點解學校要分兩次(K2,K3)去旅行,因為k2親子旅行真係好多人參加架,9班學生每班可能要成兩架旅遊車,所以去一級都要好多人手,而k3那一次其實不是親子旅行,只係小朋友同老師去加多每班幾個家長義工,所以可能因為咁又係要全部老師去協助囉。
但既然都分兩次去旅行,我覺得咁都唔旨在攪多一次k1親子旅行啦,話哂我地岩岩入學,當比一次機會我地認識下學校&其他同學仔都好丫。
另外,想問下各位媽媽知唔知小朋友d工作紙(學校做的及家課的,有沒有指定日子派回來的呀?因我間中見書包有幾張,過幾日又有幾張咁,都唔知究竟係幾時派,我都唔知道會唔會有遺漏呀!!!

jellybibi 寫道:
我聽過校車的其他媽媽說點解學校要分兩次(K2,K3)去旅行,因為k2親子旅行真係好多人參加架,9班學生每班可能要成兩架旅遊車,所以去一級都要好多人手,而k3那一次其實不是親子旅行,只係小朋友同老師去加多每班幾個家長義工,所以可能因為咁又係要全部老師去協助囉。
但既然都分兩次去旅行,我覺得咁都唔旨在攪多一次k1親子旅行啦,話哂我地岩岩入學,當比一次機會我地認識下學校&其他同學仔都好丫。
另外,想問下各位媽媽知唔知小朋友d工作紙(學校做的及家課的,有沒有指定日子派回來的呀?因我間中見書包有幾張,過幾日又有幾張咁,都唔知究竟係幾時派,我都唔知道會唔會有遺漏呀!!!

沒有指定日子派回來的

可能係我習慣左以前學校d工作紙呀、勞作之類呀.....
會釘好一叠叠係一個單元最後一日或者逢星期五派回家

hi eee9361

我考盧緊下個月俾佢係屋企附近先參加D英文遊戲班, 三歲就可以玩得, 妳知唔知巿越中心有無好選擇呢.

[quote]
eee9361 寫道:
HI, MOON11,

我的仔仔有學劃畫(由2歲半開始學), 老師用講故事的形式教學及講解圖書的內容(可以另小朋友吸收多些常識).跟住老師引導他們劃(大約3-4個小朋友一班).                             另外, 因為仔仔喜歡打鼓, 我也給仔仔學過"非洲鼓" 但他吸收不到, 現在沒有學了及等他大個D才再學.  我也想找一些英文班給仔仔學, 但我住的屋苑全部要4歲才收生. 妳有什麼好的介紹? (我們都是同住一個地區).

我都贊成應該盡量安排在一個特定日子, 如星期五 又或者係單元完結先一次排返會比較好. 甘我地呢d全識家長會較易跟d....

另沒有親子旅行有小小失望.

各位MUNSANG MA MA:

您好! 請問您們的寶寶K1入學面試時考D咩呢? 情況怎樣?

(因想報讀明年K1)

請賜教.

K1G

我都好希望有個k1親子旅行.

WKW 寫道:
各位MUNSANG MA MA:

您好! 請問您們的寶寶K1入學面試時考D咩呢? 情況怎樣?

(因想報讀明年K1)

請賜教.

WKW,我

Same with your view.
moon11 寫道:
我都贊成應該盡量安排在一個特定日子, 如星期五 又或者係單元完結先一次排返會比較好. 甘我地呢d全識家長會較易跟d....

另沒有親子旅行有小小失望.

lkyma,

Thanks so much!

I heard that the syslbus of K1-K3 of MSC is quite easy but it's difficult at P.1. (i.e. it's hard for K3 student to cope with P.1) Is it correct?

The volume of homework is heavy at K1?

Can you commend on K1 of MSC?

hihi WkW,

Pls. check PM!

All mama,

K1 是沒有親子旅行及任何課外活動 (即參觀),而 K2 今年參觀了 "益力多"、"圖書館"、"牙科診所",@$20

我幫朋友問:取 K1 Form 是否可即日交表 (我忘記了),Thanks

HI,MOON11,

我也不知那間學英文比較好, 但首要是時間要夾到, 我的仔仔要午睡, 起碼要4-5:00后才可返. 或者星期六上午也好.  我也去過好幾個地方查問過($380-900/4堂不等). 妳屋企附近的價錢怎樣呢?  我或者會試一間在南豐中心(星期六上午11:00-12:00) 外籍(英國)老師教, 不如我試下再話妳知好不好.

[quote]
moon11 寫道:
hi eee9361

我考盧緊下個月俾佢係屋企附近先參加D英文遊戲班, 三歲就可以玩得, 妳知唔知巿越中心有無好選擇呢.

JCHANG 寫道:
All mama,

K1 是沒有親子旅行及任何課外活動 (即參觀),而 K2 今年參觀了 "益力多"、"圖書館"、"牙科診所",@$20

我幫朋友問:取 K1 Form 是否可即日交表 (我忘記了),Thanks

thanks!
&可即日交表,上年我親身去,記得係要帶出世紙"正本",相片2張,回郵信封+郵票,$30,學校會即時俾張面試証你,但只作參考,因可能年年不一

Mabby,

Thank you so much!

pls check pm

‹ 上一主題|下一主題