用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 **06年大埔道崇真幼稚園k1----交流站
樓主: 10396
go

**06年大埔道崇真幼稚園k1----交流站 [複製鏈接]

Re: 06年大埔道崇真幼稚園k1----交流站

hello to all mom, 太多新名, 唔記得呀我!

幼愛班媽咪:
尋日返到屋企見到張圖畫紙, 都唔知做乜(個時有小小嬲架, 又無寫底講點做, 個小笨友咁細個, 佢都未必識同你講番點做)。 問信信, 佢話要貼, 同埋撕碎黎貼, 咁我同佢講:「媽咪唔知張紙做乜, 你講, 媽咪信」咁佢就自己做囉。今日許老師打比我, 原來真係咁做, so, 一陣返去要比多次認同佢。同埋許老師話呢個唔係功課, 只係佢教左佢地撕紙, so, 比佢地返屋企做下, 同時學習下第日升低班時, 做project的情況! 另外, 佢地今日食粟米, 但因為信信唔食粟米, so許老師打黎話番比我知, 另外, 仲有一個同學仔都唔食粟米, 唔知係咪呢度的小朋友呢?

Silvia
我都鐘意Joshua, 但配個wong, 好似好難講, 我揀左幾個比佢, 佢話like Samuel喎, 咁可能揀呢個囉

Ka-wai
卓朗well done!!!!   

蕉媽,

噖日唔係係到睇到我都唔知要做功課,卓朗唔識講架,不過噖晚見到張白紙都唔知要做咩,跟住睇吓第一天本書見教咗撕紙個頁,就係到諗可能做呢樣嘢,於是由頭再摷過佢個書包,終於俾我搵到張小顏色紙。

"今日食粟米, 但因為信信唔食粟米, so許老師打黎話番比我知, 另外, 仲有一個同學仔都唔食粟米, 唔知係咪呢度的小朋友呢?"
粟米係卓朗至愛嚟架,佢今朝早餐都係食粟米。

[quote]
Ka_wai 寫道:
蕉媽,

噖日唔係係到睇到我都唔知要做功課,卓朗唔識講架,不過噖晚見到張白紙都唔知要做咩,跟住睇

蕉媽,
信哥仔勁喎 起碼佢真係好好記性, 記得讚下佢。
btw, samuel都係一個好好既名  
內聯網......可能要等到十月先有
corn......都係家齊"飛化"

Ka_wai 寫道:
[quote]
silvia_ng 寫道:
睇左手冊未? 小朋友有冇進步呀? 好心急, 唔知家齊有冇進步呢?

問咗啦,好開心呀,卓朗有5個圈圈, 5個三角形呀! 最開心係佢"坐立姿勢"攞圈圈! [/quote]

亞囡都有進步呀, 原來的8個圈圈變

蕉媽 寫道:
另外, 佢地今日食粟米, 但因為信信唔食粟米, so許老師打黎話番比我知, 另外, 仲有一個同學仔都唔食粟米, 唔知係咪呢度的小朋友呢?

蕉媽,
亞囡都鐘意食粟米喎, 不過佢話仲有紅蘿蔔喎.
我都希望快D有內聯網呀, 好似今日咁, 要做讀書報告, 本身有一本係做讀書報告

曦彤好叻呀 8個三角型, 勁!

而家好心急想知個衰豬點添 希望佢都有進步啦。

曦彤媽媽,

曦彤好叻女呀!

"好似今日咁, 要做讀書報告, 本身有一本係做讀書報告

我個女讀幼望班 - 陳政恩. 請多多指教.

ka wai,
卓朗都有進步呀!
今日佢地去圖書館, 曦彤借

EdithMom,

Hi~~

曦彤媽媽,

唔知卓朗借咗咩書呢?佢今晚會入婆婆到瞓,我要聽晚先同佢做到功課~

Hi! EdithMom,

Yeh.....終於有人同鍶淇同班啦, 哈哈, sorry, 興奮得滯, 唔記得介紹自己添, 我個女係陳鍶淇, 佢都係幼望班,組別係有隻驢仔架, 佢膚色好健康架(即係皮膚比較黑) 唔知你有無印象呢? 我對政恩呢個名有印象, 事關下個月鍶淇坐校車會係同車(19號), 但樣我就唔係太清楚...
唔該其他幼望班未出過聲既媽咪快d出來講下野, 等我無咁寂寞嘛........

EdithMom 寫道:
我個女讀幼望班 - 陳政恩. 請多多指教.

上幼愛
蕉媽 ~ 黃謙信 男 0122 ( 小熊組)
sylvia_ng ~ 林家齊 男 0325 (青蛙組)
曦彤媽媽 ~ 關曦彤 女 0831 (小兔組)
cheukyingma ~ 陳倬

[quote]
silvia_ng 寫道:
cynthia,
我都覺得你少左上黎喎

Hi! silvia_ng,
前排因為電腦壞左, 所以上唔到來傾解, 依家又可以上來啦, 哈哈...... 終於有人同我個女同班啦, 多得你幫手呼籲啫..thanks!
我幫個女報左星期一,二,四,五 ~ 英語樂園
                      星期三                ~ 翩翩舞藝
到時唔知有無機會同家齊一齊跳舞呢, 我幫個女交左第1個月學費先, 事關唔知佢學成點.....

[quote]
蕉媽 寫道:
hello to all mom, 太多新名, 唔記得呀我!

幼愛班媽咪:
尋日返到屋企見到張圖畫紙, 都唔知做乜(個時有小小嬲架, 又無寫底講點做, 個小笨友咁細個, 佢都未必識同你講番點做)。 問信信, 佢話要貼, 同埋撕碎黎貼, 咁我同佢講:「媽咪唔知張紙做乜, 你講, 媽咪信」咁佢就自己做囉。今日許老師打比我, 原來真係咁做, so, 一陣返去要比多次認同佢。同埋許老師話呢個唔係功課, 只係佢教左佢地撕紙, so, 比佢地返屋企做下, 同時學習下第日升低班時, 做project的情況! 另外, 佢地今日食粟米, 但因為信信唔食粟米, so許老師打黎話番比我知, 另外, 仲有一個同學仔都唔食粟米, 唔知係咪呢度的小朋友呢?

蕉媽 ,
信信好叻仔呀, 做到老師要求, 我都估到老師係想俾小朋友自己去follow up 功課, 所以無通知家長, 但幼望班大部分都做錯, 當然鍶淇都唔例外, 都幾得意, 睇下佢地get到幾多老師講既野...

盛盛媽咪,
恭喜你, 終於有人同班啦, 嘻, 我都唔執輸, 都開始有人認頭啦....

政恩係Eyrore組, 我諗佢地係同一組呀, 同埋政恩返學同放學都係坐19號車家, 我覺得大家好有緣呀.

大興奮啦, 唔記得打回覆比邊個, 我係想回覆比Cynthiasia家.

TO: Cynthiasia ,EdithMom
我都上黎喇, 希望快d 再多d人~

上幼愛
蕉媽 ~ 黃謙信 男 0122 ( 小熊組)
sylvia_ng ~ 林家齊 男 0325 (青蛙組)
曦彤媽媽 ~ 關曦彤 女 0831 (小兔組)
cheukyingma ~ 陳倬

Cynthiasia 寫道:
蕉媽 ,
信信好叻仔呀, 做到老師要求, 我都估到老師係想俾小朋友自己去follow up 功課, 所以無通知家長, 但幼望班大部分都做錯, 當然鍶淇都唔例外, 都幾得意, 睇下佢地get到幾多老師講既野...

yes, 希望佢地真係做到自己follow up功課喇!

雖然佢地d功課係好輕「chen」, 只係油下顏色咁, 但講真, 學校家陣既功課真係比我想像中多好多

welcome to all new comer!!!!!!   

蕉媽,
唔只功課多........通告都好鬼多
今日有張家教會選擇通告........提名乜水呀.......如果唔上bk都唔會識其他家長, 咁提名邊鬼個........

家齊都羅到7個三角型, 老懷安慰

哈哈, 越黎越多人, 好開心呀
‹ 上一主題|下一主題