用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08-09根德園K1
樓主: Summer
go

08-09根德園K1 [複製鏈接]

原帖由 stliu 於 08-11-7 10:52 發表
All,

多謝晒大家呀, 我尋日晏晝去左威爾斯做oscar呀. 唉, 不過結果唔理想, 所以禮拜一要返醫院抽絨毛, 希望最終個胎無事啦, 抽絨毛亦有風險! 預產期係5月中... 下星期會有快速測試報告...

...

stliu,

oscar報告點唔理想呀? 有時未必準確嘅, 妳要放鬆心情呀, 希望星期一抽絨毛會冇事啦。

stliu,

我都同意jumbo_mandy 的講法, 真係要放鬆心情, 祝一切順利.

我估肥妹明天應該去唔到澳門啦, 佢尋晚嘔得好犀利, 搞到成兩點幾都未瞓, 怕佢太辛苦, 等佢休息下囉.

原帖由 jumbo_mandy 於 08-11-7 11:20 發表

stliu,

oscar報告點唔理想呀? 有時未必準確嘅, 妳要放鬆心情呀, 希望星期一抽絨毛會冇事啦。

stliu,

係呀,換工人真係好煩,但你宜家最緊要休息多啲,唔好咁心急教工人住啦,留番比你老公教啦。祝一切安好。

Hi stliu,

可能係威記D醫生穩陣, 要check埋絨毛姐先confirm ok姐, 如果你想compare多間, 又有興趣去私家既, 我可以比d資料你, 果間clinic係我個婦科醫生refer架. 都ok的.

我之前都係有左2-3個月就換工人, sheldon都好like個新工人呀, d小朋友好易熟落架. take it easy啦, 唔好諗咁多. 個新工人都係蠢蠢咁, 咩都要教, 又大頭蝦, 唯有多d包容啦, 相信你ok既. 多d同人傾, 唔好收埋響心, 我同人傾多左而家覺得工人做既傻事好好笑, 好可愛添.  

真係覺得有困擾可以找church的傳道人/牧師祈禱, 我見有d組員都會搵佢地架. 佢地professional麻. BLESS U!

stliu,

我唔係安慰妳, 不果真係唔使太擔心. 我當年陀Cyrus時, 做個oscar test result仲嚇死妳, 頸皮厚到3.2, 醫生叫either 抽胎水or 抽絨毛. 因為抽胎水要等夠週數先可以抽, 而抽絨毛可以即做. 所以雖然小產風險比抽胎水高, 我都選擇左做. 不果唔使擔心, 依家科學昌明, 基本上係唔會有危險ge. 不果, 抽ge時候真係有d痛(可能因為我怕痛). 之後result出左話無事, 點知個醫生又話唔好開心住, 佢頸皮唔會無端靖咁厚, 絨毛結果只顯示染色體無事, 即無先天問題, 但佢好可能個心有問題, 叫我等滿唔記得幾多10週再照結構超聲波. 好難, 終於等到去照嘞, 結果都係ok. 個醫生仲insist唔會無問題, 仲話到時出世如果真係無問題, 叫我打返電話比佢, 佢要mark地呢做statistic.我於是顫顫驚驚咁陀左10個月, 其間一d都唔enjoy, 唔開心. 我成日都覺得因為自己個時的心情, 影響咩Cyrus, 令佢依家都好似我咁, 咁客易發嬲, 脾氣暴躁. 所以唔好擔心, 放鬆心情. 下星期見到面再同妳分享
原帖由 stliu 於 08-11-7 10:52 發表
All,

多謝晒大家呀, 我尋日晏晝去左威爾斯做oscar呀. 唉, 不過結果唔理想, 所以禮拜一要返醫院抽絨毛, 希望最終個胎無事啦, 抽絨毛亦有風險! 預產期係5月中... 下星期會有快速測試報告...

...

All,

多謝你地的關心同回應呀! 真係好感激!

我都會自己爭取時間休息. 禮拜一病假, 而禮拜二自己都攞左一天假休息. 其實就係知道oscar係個ratio, 唔係百份之一百準, 所以當聽倒係高危時, 我自己都算鎮定呀! 講真, 我而家擔心都改變唔倒事實, 所以都係乖乖等禮拜一啦! 抽絨毛係會痛, 但我生晉晉時係順產生的, 都痛架, 所以我忍痛能力應該唔錯!   只係我猛咁講笑同我老公講, 點解成日要俾人拮?! 哈哈!
雖然個ratio唔理想, 但我諗唔倒威爾斯follow得好好, 馬上就提議同埋安排我抽絨毛, 我開頭都有諗抽羊水, 但又係怕等得耐, 仲癲, 所以諗左陣就決定抽絨毛, 速戰速決啦! 之後會再安排我照結構性超聲波, 同雙子媽媽提的差唔多... 估唔到佢的一站式服務真係好好...

雙子媽媽,
多謝你的分享, 正如我所講, 做媽媽真係唔易, 未生之前大擔心, 生左又有好多野諗... 教養小朋友真係一門終生事業呢! Cyrus仲細, 可以慢慢培養, 唔好諗太多之前係點, 向前看啦!

Ng360,
多謝你的refer, 威爾斯比我想像中好呢, 所以會照響佢呢邊做抽絨毛. 暫時都okay, 係有時會諗下, 既然係神賜的產業, 係咪應該欣然接受,唔使驗咁多?但, 我真係唔知係咪可以handle有問題BB囉... 所以又用人的方法去求知... 真係好矛盾!

原帖由 雙子媽媽 於 08-11-7 12:23 發表
stliu,

我唔係安慰妳, 不果真係唔使太擔心. 我當年陀Cyrus時, 做個oscar test result仲嚇死妳, 頸皮厚到3.2, 醫生叫either 抽胎水or 抽絨毛. 因為抽胎水要等夠週數先可以抽, 而抽絨毛可以即做. 所以雖然小產風險比 ...

fatbabyfat,

噢, 咁澳門酒店果D咪晒左囉?不過冇法, 你去澳門都係想帶肥妹去玩, 如果佢唔舒服都玩得唔開心! 咁等佢好好休息, 下個禮拜日出來同我地玩啦!

原帖由 fatbabyfat 於 08-11-7 11:58 發表
stliu,

我都同意jumbo_mandy 的講法, 真係要放鬆心情, 祝一切順利.

我估肥妹明天應該去唔到澳門啦, 佢尋晚嘔得好犀利, 搞到成兩點幾都未瞓, 怕佢太辛苦, 等佢休息下囉.

...

stliu,

係呀. 威院都應該follow得幾好. 抽完個之後, 記得係診所休息一陣先好走. 因為啱啱抽完, 會有d宮縮的感覺, 唔係太舒服. 不果妳第二日放假都好, 休息多d.

其實, 我生Cyrus前2年, 啱啱係沙士個年我都有個bb, 不果陀到4個幾月, 係一次例行產前時發現佢有問題, 即時去照結構超聲波, 最後個b都唔要得. 個時未有oscar呢d野tim 呢? 到陀Cyrus, 又話有問題, 我真係差d顛架. 不果stliu妳信教ge, 妳會明白一切都係神安排ge, right?
原帖由 stliu 於 08-11-7 13:24 發表
All,

我都會自己爭取時間休息. 禮拜一病假, 而禮拜二自己都攞左一天假休息. 其實就係知道oscar係個ratio, 唔係百份之一百準, 所以當聽倒係高危時, 我自己都算鎮定 ...

雙子媽媽 :

我突然覺得16號個秋季旅行變左媽媽交流團, 我估到時 d 爸爸好唔得閒, 可能個個媽咪都掛住自己傾計交流心得, 唔得閒理d 小朋友.

原帖由 雙子媽媽 於 08-11-7 12:23 發表
stliu,

我唔係安慰妳, 不果真係唔使太擔心. 我當年陀Cyrus時, 做個oscar test result仲嚇死妳, 頸皮厚到3.2, 醫生叫either 抽胎水or 抽絨毛. 因為抽胎水要等夠週數先可以抽, 而抽絨毛可以即做. 所以雖然小產風險比 ...

雙子媽媽,

我信耶穌, 價值觀係有D唔同, 不過人始終都係自己好多野諗架. 如果俾著我係你, 我都會癲!
生BB, 由有到生出來, 到成長, 其實真係好多個miracles架! 生命真係好奇妙!

fatbabyfat,

我預左我老公去係做baby sitter架喇! 我估佢都知架... 到時真係我地D mami交流下, D daddy咪親子時間囉! 哈哈!

原帖由 雙子媽媽 於 08-11-7 14:27 發表
stliu,

係呀. 威院都應該follow得幾好. 抽完個之後, 記得係診所休息一陣先好走. 因為啱啱抽完, 會有d宮縮的感覺, 唔係太舒服. 不果妳第二日放假都好, 休息多d.

其實, 我生Cyrus前2年, 啱啱係沙士個年我都有個bb,  ...

stliu,

我陀肥妹的經歷都唔係咁好, 所以都好明白你的心情, 真係一切盡在不言中, 努力加油, 每一個已為人母的媽咪都會持支你嫁

原帖由 stliu 於 08-11-7 13:24 發表
All,

我都會自己爭取時間休息. 禮拜一病假, 而禮拜二自己都攞左一天假休息. 其實就係知道oscar係個ratio, 唔係百份之一百準, 所以當聽倒係高危時, 我自己都算鎮定 ...

stliu,

我Cyrus 真係'得來不易'架. 不果我尋晚同佢講晉晉就黎有個細佬/妹, 佢話"係呀, 我都想有", 仲問daddy好唔好. 佢 daddy 竟然答好.其實我估真係無咩可能架啦. 除左教同養呢2個問題, to me, 我真係承受唔到陀仔時的壓力.

fatbabyfat,

所以stliu 成日話係我地大人想出黎多d. 我都係咁諗架, 我諗我地d媽咪負責講囝女經, 而daddy負責同小朋友玩, 如果唔係做咩要帶咩佢地出黎呀(子謙daddy唔好睇 )
原帖由 fatbabyfat 於 08-11-7 14:39 發表
雙子媽媽 :

我突然覺得16號個秋季旅行變左媽媽交流團, 我估到時 d 爸爸好唔得閒, 可能個個媽咪都掛住自己傾計交流心得, 唔得閒理d 小朋友.

stliu,

都唔會話 side 左, 無拿拿我同愛女號有個甜蜜的二人世界都不失為一件好事

原帖由 stliu 於 08-11-7 13:28 發表
fatbabyfat,

噢, 咁澳門酒店果D咪晒左囉?不過冇法, 你去澳門都係想帶肥妹去玩, 如果佢唔舒服都玩得唔開心! 咁等佢好好休息, 下個禮拜日出來同我地玩啦!

...

雙子媽媽 & stliu

我都同你地講過, 我肥妹幾鬼小器, 次次想話同佢去邊佢梗病嫁, 如果佢16號個日又病, 我估我會自己單拖離, 因為我太想同你地交流同分享呀, 真係好期待 16號呀 (不過我都希望肥妹可以走出呢個握運, 唔好次次有function 就病, 我肥妹好為食, 佢好鍾意食buffet, 因為有得食又有得四圍走, 因為平時出街食飯我唔比佢四圍走, 一定要坐定定食飯, 所以食buffet 最啱佢心水, 成日有借口話出去攞野食, 古或到死)

原帖由 雙子媽媽 於 08-11-7 14:54 發表
fatbabyfat,

所以stliu 成日話係我地大人想出黎多d. 我都係咁諗架, 我諗我地d媽咪負責講囝女經, 而daddy負責同小朋友玩, 如果唔係做咩要帶咩佢地出黎呀(子謙daddy唔好睇 )
...

fatbabyfat,

妳捨得掉底肥妹咩? 我地2公婆係亞囝1歲幾時去日本旅行, 晚晚打電話返屋企, 亞囝都喊住叫我地快d返屋企. 我老公次次收線都眼紅紅. 之後o個2日, 我地直頭唔敢再打電話返去. 怕聽到亞囝喊, 自己又喊埋一份. 自此後, 我老公話以後無論去邊都一定要帶埋亞囝, 死未 .
原帖由 fatbabyfat 於 08-11-7 14:54 發表
stliu,

都唔會話 side 左, 無拿拿我同愛女號有個甜蜜的二人世界都不失為一件好事

雙子媽媽,

你老公都好錫仔仔啊!果時我老公都講過話自己兩個人去旅行, 不過我就係怕咁樣情景, 所以冇試過二人世界去旅行. 生多個真係唔係咁易, 我都諗左好耐啊, 我老公係非常想, 而我係一般, 但都係諗晉晉第日會多個伴咁囉... 做決定真係唔易! 所以, 而家咁樣就見步行步啦!

fatbabyfat,
咁你儘量輕描淡寫D, 唔好同肥妹講咁多, 就當係普通星期日你地自己family day活動, 或者佢冇咁小器, 到時會出現啦! 我未帶過阿仔食buffet, 除左一次係燒烤buffet, 所以到時都會係一個小小挑戰, 不過如果佢有其他小朋友陪可以會好D. 雖然話係食buffet, 不過, 可能我會想佢多D響出面玩呀! 你地有冇預大概幾點到酒店呀? 我可能預早少少, 到時俾仔仔玩陣先食...

原帖由 雙子媽媽 於 08-11-7 15:02 發表
fatbabyfat,

妳捨得掉底肥妹咩? 我地2公婆係亞囝1歲幾時去日本旅行, 晚晚打電話返屋企, 亞囝都喊住叫我地快d返屋企. 我老公次次收線都眼紅紅. 之後o個2日, 我地直頭唔敢再打電話返去. 怕聽到亞囝喊, 自己又喊埋一份 ...

雙子媽媽

我係呢方面真係幾強嫁, 咁當然會好掛住佢, 但係我又會諗, 放自己幾日假係ok, 同埋我真係想一年都比番幾日愛女號日休息下, 佢真係比肥妹咬到死咁濟嫁, 肥妹而家 3 歲半, 我同愛女號去左4 次旅行, 次次都無帶肥妹去, 肥妹又未識得炸型, 你話佢幾 stupid, 重有時幾傷愛女號心嫁, 愛女號打番屋企問肥妹有無喊,扭計搵我地, 我媽咪同姐姐都話無, 愛女號跟住就同我講 "個女無用嫁, 等我重咁掛住佢咁鍚佢", 我跟住笑到死, 我同佢講,你當佢係寶, 佢當你係草, 我就無咁hurt, 因為肥妹一向對我都係麻麻, 個時我幾心涼

原帖由 雙子媽媽 於 08-11-7 15:02 發表
fatbabyfat,

妳捨得掉底肥妹咩? 我地2公婆係亞囝1歲幾時去日本旅行, 晚晚打電話返屋企, 亞囝都喊住叫我地快d返屋企. 我老公次次收線都眼紅紅. 之後o個2日, 我地直頭唔敢再打電話返去. 怕聽到亞囝喊, 自己又喊埋一份 ...

stlie,

無得再輕描淡寫嫁啦, 因為我都無同佢講過去澳門, 只係暗地進行都唔掂呀, 希望佢第時大D 個人會無咁小器啦.

原帖由 stliu 於 08-11-7 15:20 發表
雙子媽媽,

你老公都好錫仔仔啊!果時我老公都講過話自己兩個人去旅行, 不過我就係怕咁樣情景, 所以冇試過二人世界去旅行. 生多個真係唔係咁易, 我都諗左好耐啊, 我老公係非常想, 而我係一般, 但都係諗晉晉第日會多個 ...

stliu,

Cyrus都食過好幾次buffet, 因為我之前咪講過ge, 佢daddy係酒店度做, 所以都試過帶埋佢去食免費buffet. 不果佢食飯好差, 就好似妳之前講要追住餵, 或者有時會四圍走. 除左朝早要剷起身, 食飯係另一個令我想死的issue. 其實我都唔明, 佢6個月我已經買定左high chair 比佢. 都唔知點解end up會攪成咁. 希望佢16號唔好失禮人啦.

fatbabyfat,

妳真係超變態 (因為肥妹一向對我都係麻麻, 個時我幾心涼). 不過, 講真, 帶埋佢去旅行真係仲慘過無得去. 我so far 同佢去過2次長隆, 1次泰國(布吉). 仲要係大熱天時, 我最怕曬同熱, 偏偏佢2仔爺鬼咁鍾意呢d outdoor activity, 我真係超想死.
原帖由 fatbabyfat 於 08-11-7 15:31 發表
雙子媽媽

我係呢方面真係幾強嫁, 咁當然會好掛住佢, 但係我又會諗, 放自己幾日假係ok, 同埋我真係想一年都比番幾日愛女號日休息下, 佢真係比肥妹咬到死咁濟嫁, 肥妹而家 3 歲半, 我同愛女號去左4 次旅行, 次次都無 ...

fatbabyfat,

噢, 咁我真係冇話可說了, 只可以話, 真係要好好鍛練肥妹身體至得! 同埋身手, 就算再有意外都可以閃避得及!

原帖由 fatbabyfat 於 08-11-7 15:35 發表
stlie,

無得再輕描淡寫嫁啦, 因為我都無同佢講過去澳門, 只係暗地進行都唔掂呀, 希望佢第時大D 個人會無咁小器啦.
‹ 上一主題|下一主題