用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 2008/09 SC Upper (Part 5) - Con't
樓主: BBWarmm
go

2008/09 SC Upper (Part 5) - Con't [複製鏈接]

原帖由 vhunghk 於 09-3-4 01:19 發表
係,但想找工.....正所謂各有各好 (full time mom vs working mom)...

希望你的夢想成真!!

唉, mission impossible, 我有2個要養嘛!

原來如果特別要求, 原來enopi係會教文字題架wor.  題目係中英對照.....不過可能先入為主, charlotte總係看英文題目先, 跟住未看中文題目已經急急寫算式, 因此我好懷疑她明唔明d中文題目.  

依家都係1516, 看看quit唔quit.  妳地有無聽過學林數?  好唔好架?

Oxford Reading Tree for Upper KG

I would like to know if anyone want to sell your K3 Oxford Reading Tree? Please pm me. With many thanks.

St. Catherine Upper KG Reading Scheme book (Oxford Reading Tree)

Stage 3        
1.        On the sand
2.        The egg hunt
3.        Nobody wanted to play
4.        A cat in the tree
5.        The rope swing
6.        By the stream

Stage 4        
1.        House for sale
2.        The New house
3.        Come in
4.        The secret room
5.        The play
6.        The storm

Stage 5        
1.        The magic key
2.        Pirate adventure
3.        The Dragon Tree
4.        Gran
5.        Castle Adventure
6.        Village in the snow

icbb1230,

st.cat教phonics,小朋友用phonics串字,閱讀上,k2開始用oxford reading tree,小朋友認識好多詞彙.
上堂有好多機會比小朋友主動發言,一般來說st.cat小朋友比其他幼稚園的小朋友主動.那當然要配合小朋友的個性.
小朋友是否可以流暢地用英文表達,當然除了上堂的時候用英文,家人亦可以配合,我看到不少家長平日都以英文跟小朋友交談.

原帖由 icbb1230 於 09-3-7 11:56 發表
Hi fyeung,

thanks for your info.  

how about the english oral standard?  can the kids speak fluently?  Of course, I am not comparing with those studying in Int'l school, but at least they are confi ...

BABY-SUM & vhunghk,

我籌備緊係暑假or暑假前大家可以聚一聚,畢業大家一下子各散東西,好唔捨得呀!

大家有無任何建議??

原帖由 vhunghk 於 09-3-6 19:58 發表
BABY-SUM,

真有同感!!我地真係感情豐富!!睇怕graduation ceremony時我地真係可以相擁而哭,仲要記住bring大卷厠紙,Tempo都唔掂.

Hi all,

See if you are interested to join or not.

第二屆全港學生公開朗誦比賽 ...

當然舉腳贊成啦.  outdoor activity好似唔係好arm,因天氣炎熱同埋好難集合D小朋友.  會唔會搞indoor activity好D?  搞個畢業聚餐擦番餐加D餘慶節目.

你有什麼idea?

唉!!咁又3年了...

原帖由 fyeung 於 09-3-10 18:26 發表

我籌備緊係暑假or暑假前大家可以聚一聚,畢業大家一下子各散東西,好唔捨得呀!

大家有無任何建議??

原帖由 mmak 於 09-3-8 13:06 發表
你有無去問吓D觀塘區媽咪??

試吓返學放學時在屋企附近D校車接送位/問吓D家長, 睇吓有無保母車...
或者SC 放學時在學校等D保母車 ee 問吓人, 我見SC 會叫D坐保母車嘅小朋友 排好隊, 先跟保母車 ee 走, 佢地都好趕時 ...

唔該晒!

你係咪都係住宿舍呀? 多謝您! 我噚日專登攞半日假去學校門口等啲保母車接放學, 問到有2間, 不過相差$400- ($700 & $1100). 我亞仔返A.M.班, 唔知揀邊架好?

KathieCHIU,

唔洗客氣, 我唔係住宿舍, 我間中會返去學校接囡, 見到學校
會安排 小朋友 排好隊, 先跟保母車 ee 走, 我覺得SC D行政做得唔錯, 舊年仲未有這個安排時, D坐保母車嘅小朋友 好似走鬼咁, 跟著個保母車 ee 走來走去, 逐個課室去接學生 ..

相差$400 ($700 & $1100).??

你可以比較吓D 行車路線

問吓佢會接那間學生 (我有朋友佢搵到D 保母車, 咁啱全車都是同一間幼稚園的, 佢不是SC的)

你去車站問吓D學生家長意見 (你應該已問到 車站在那裡)...

原帖由 KathieCHIU 於 09-3-11 00:23 發表

唔該晒!

你係咪都係住宿舍呀? 多謝您! 我噚日專登攞半日假去學校門口等啲保母車接放學, 問到有2間, 不過相差$400- ($700 & $1100). 我亞仔返A.M.班, 唔知揀邊架好? ...

vhunghk,

同意呀!都係搞indoor好D,7月份(我plan)室外好熱.對於場地大家有咩提意?可以玩+可以擦餐飽.

原帖由 vhunghk 於 09-3-11 00:13 發表
當然舉腳贊成啦.  outdoor activity好似唔係好arm,因天氣炎熱同埋好難集合D小朋友.  會唔會搞indoor activity好D?  搞個畢業聚餐擦番餐加D餘慶節目.

你有什麼idea?

唉!!咁又3年了...

...

fyeung,

唔好意思, 遲左睇到呢個post.

我同阿囡一定支持呢個gathering. 真係好唔捨得呀, 呢幾年阿囡令我識多左好多朋友, 好快就各散東西, 心情就好似自己畢業一樣, 唔知第日重有冇機會聚會.

7月時間都幾好, 小一已塵埃落定, 大家玩得盡惰.

各位mummy有乜idea, 請提議下.  

大家有無任何建議??

大家有無任何建議??

好呀.....playtown看來幾好!

http://happypama.mingpao.com/cfm/parenting3.cfm?File=20090106/newa/vob1.txt

http://www.playtown.com.hk/

BABY-SUM,

plan住7月,我地仲有幾個月計劃,而家仲煩緊revision,今個week係中文,d字好似深左好多,蒑蒑記得呢個又唔記得個個.真頭痕,不過今日好似係學校做左中文revision.
下個week英文,我地已經開始左小學生涯咁~

小熊媽咪,

個場地好靚!仲有無媽咪有其他提議?

原帖由 小熊媽咪 於 09-3-17 17:31 發表

好呀.....playtown看來幾好!

http://happypama.mingpao.com/cfm/parenting3.cfm?File=20090106/newa/vob1.txt

http://www.playtown.com.hk/

小熊媽咪, fyeung, BABY-SUM,

Playtown幾好,係遠了些.

評估D字係深了很多,我女最近對test好擔心,成日話怕唔記得D字點寫,知道要test,由星期六日擔心到test完.你地小朋友有冇咁的現象? 仲要叫我同佢溫習,知道星期二係test,星期二早上都叫我同佢溫下D 字. 我有些擔心佢over左D...

另外那首farewell song已經唱哂成首,上星期佢主動叫我同佢錄音,佢都沒有唔捨得,不過我感覺悲涼.

vhunghk,

小van好緊張測驗喎,總之唔好緊張到咬指甲,或情緒有問題我覺得都ok.
蒑蒑就 星期日同佢默,佢仲有錯漏,我星期一朝早送佢上車前,同佢再溫下,星期一無測到,星期二朝早我又係咁,佢居然話,得架啦,得架啦,搞到好似皇帝唔急太監急咁.

原帖由 vhunghk 於 09-3-19 13:51 發表

評估D字係深了很多,我女最近對test好擔心,成日話怕唔記得D字點寫,知道要test,由星期六日擔心到test完.你地小朋友有冇咁的現象? 仲要叫我同佢溫習,知道星期二 ...

原帖由 fyeung 於 09-3-19 18:25 發表
vhunghk,

小van好緊張測驗喎,總之唔好緊張到咬指甲,或情緒有問題我覺得都ok.
蒑蒑就 星期日同佢默,佢仲有錯漏,我星期一朝早送佢上車前,同佢再溫下,星期一無測到,星期二朝早我又係咁,佢居然話,得架啦,得架啦, ...

charlotte咪又係甘........好嘔血呀!  跟住星期二放學仲好得戚甘話...."今日無考唔識個d字bor"....

原帖由 vhunghk 於 09-3-19 13:51 發表

評估D字係深了很多,我女最近對test好擔心,成日話怕唔記得D字點寫,知道要test,由星期六日擔心到test完.你地小朋友有冇咁的現象? 仲要叫我同佢溫習,知道星期二 ...

妳個女好聽話呀!

Hi all,

我想問下那本 The Second Phonics Book 1係唔係仲在學校?  我見Book 2都做緊,但係Book 1好似唔在家.  我驚我老人痴呆又復發.

我今日湊佢放學,食sushi同ice-cream,再同佢去中央library,可惜那個toy library又wait唔到.之後又去了花展.諗住同佢"腦輕鬆"下.

原帖由 小熊媽咪 於 09-3-20 12:24 發表

妳個女好聽話呀!

原帖由 vhunghk 於 09-3-20 22:18 發表
我今日湊佢放學,食sushi同ice-cream,再同佢去中央library,可惜那個toy library又wait唔到.之後又去了花展.諗住同佢"腦輕鬆"下.

節目好正呀.......

我地多數星期日先可以出動, 上星期日去了禮賓府, 好多人呀, 不過charlotte好開心, 仲用簿仔drop底見到既野.....

大家記得,聽晚個snack box要放水果呀,星期三帶水果回校分享!!
‹ 上一主題|下一主題