用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 溜冰
樓主: do-re-me
go

溜冰 [複製鏈接]

Radiomama,
6歲如果勤力半年可以到fs1了,努力!

在另一討論區見你的發言我都有相同的感受,不自覺會比較,成日搞到自己唔開心

回覆 2# alljodesign 的文章

深水埗邊度有得學體操?

你今日(星期日)有無去過九龍城?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 do-re-me 於 11-3-12 23:47 發表

幣在佢練4個鐘先等於人地練半個鐘呢!

點會呀 ? 你呢個呀媽係MUG時間觀念呀???
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 do-re-me 於 11-3-13 00:26 發表
輪到我女病啦,咳到死死下,烏烏烏...我唔敢再話你啦...考試先黎病,連功課都做唔倒

日本好可憐啊!你地4月去旅行唔會係去日本嘛?

我個女都咳咳呀 ! 戒晒所有凍和朱古力,佢都唔敢食。希望SUGAR早日康復,好好應付考試,然後開開心心地放假
我其實以前住日本架(北海道),我女都住過日本,我貪日本的教育好,她回來都係幾年JAR,所以佢都有哭,我也有。我們4月就係準備返北海道,她在福岡學日本劍道的,一年會返去3-4次。今年4月應該都會返,因為福岡的影響不太大

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Radiomama 於 11-3-13 17:14 發表
多謝指教, 阿仔在大班中是最大果件(6歲啦), 會為他報多幾個月, 到暑假再睇有無適合的班組啦!
由TOT 1 至 TOT 3 要幾耐呢? (逐月升一小級??)

6歲其實可以由PRE-ALPHA開始上,因為TOT1-4都是幼兒組,讓那些行也未行的穩的小朋友練習。不如你試試問教練有沒有PARTNER可以和你仔仔上,由PRE-ALPHA開始。(教練手上有好多學生架)

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 alljodesign 於 11-3-13 19:56 發表
果個星期三我都係深水埗呀....因為阿女每星期三都係深水埗學體操.

do-re-me, 你囡囡練4個鐘好勤力

大家都咁忙, 會會到暑假先可以一齊出晒嚟 ...

原來慧慧媽都在西九龍 早知大家一起去TEA啦 ! 我同我個女講,佢話 : "哎呀 ! 如果見到SUGAR可以食佢小小綿花糖啦 !"因為我說她咳咳不能吃太多=巨型綿花糖無佢份 !

我女6月初就暑假,但我們PLAN會去澳洲玩2星期,剛好7月等大家都放假

原帖由 Smiile 於 11-3-13 21:38 發表

點會呀 ? 你呢個呀媽係MUG時間觀念呀???

無學兩堂就練4個鐘都做唔番單腳轉,飛機伸唔高隻腳,真係唔知點解.不過我自己突然有一日開'hill',有一個新諗法.就係比佢自己去學習點樣去領悟一樣唔識的新事物,我而家唔會話佢應該點點點唔應該點點點,我會學習比多d 時間同空間左慢慢領悟.

回覆 1# do-re-me 的文章

Smiile,
我明白你囡囡病時你妳down的心情了.我女病到死死下,鼻塞成晚瞓唔倒覺,一日講起碼10次'mummy,我好辛苦',我又做唔倒d mud幫佢,我決定今次考試唔讀了,比佢rest,由得佢考天才一次

E間學校所有野都只顧規矩,唔會體諒下學生.無論請幾多日假,所有請假功課要一次過在返學之後一日交齊,即係只得一日時間做,做唔晒逐樣寫手冊欠交,老師會叫你企起身指住你鬧,並記錄在案.我女次次病完都比老師鬧到喊.學校又唔比家長去學校攞功課,所以我女好驚請假,令願病都要返學.我問佢轉校好唔好佢又話唔好因為唔捨得d friend.

回覆 5# Smiile 的文章

啊!
請問日本的教育制度係點樣的呢?(好奇想知)

咁我地約幾時"相識" ??? 去tea一tea ?

原帖由 do-re-me 於 11-3-13 23:25 發表

無學兩堂就練4個鐘都做唔番單腳轉,飛機伸唔高隻腳,真係唔知點解.不過我自己突然有一日開'hill',有一個新諗法.就係比佢自己去學習點樣去領悟一樣唔識的新事物,我而家唔會話佢應該點點點唔應該點點點,我會學習比多d  ...

我覺得小朋友 (其實大人都係), 學野係會好"風票"忽的, 肌肉係要時間去記憶點做動作, 唔練-->退步-->再練, 係一個必經過程, take it easy, 亞女又唔係要趕住去賽奧運, 最緊要佢明白, 唔付出就唔會有進步同成果, 乜野都係同一道理.  

我個女上上星期發din, 又話攰又喊, 做唔到又面黑黑, 比我丙佢一鑊金. 呢2星期就大發神威, half lutz, salchow, back arabesque, toe walley, 都做到好似樣, 不過係轉極都轉唔好個1-foot. (因為佢驚, 又CC叔叔, 頭dup dup), 所以coach都唔同佢"磨", 希望佢有一日會轉到啦 !

原帖由 小豆媽 於 11-3-14 18:44 發表
咁我地約幾時"相識" ??? 去tea一tea ?

你想星期幾?我下星期三開始ok

你地有冇人用i-pad上bk,出唔出倒左邊的icon?

今日原來阿女在學校嘔左2次,我問佢點解唔同老師講返屋企,佢話講左,但老師話唔需要,好嬲!!!!!!!!!!!!!!!!!

請容許我在這裡發洩下,我的家人同我的諗法唔相同,廢事同佢地講

原帖由 do-re-me 於 11-3-14 21:11 發表
今日原來阿女在學校嘔左2次,我問佢點解唔同老師講返屋企,佢話講左,但老師話唔需要,好嬲!!!!!!!!!!!!!!!!!

請容許我在這裡發洩下,我的家人同我的諗法唔相同,廢事同佢地講 ...

吓 ?? 嘔2次都唔call家長接 ???
學校take好大risk 喎, 佢地又唔知個小朋友為乜嘔, 如果係"諾沃克", EV47, 就全班lai野啦 !
作為家長, (嘔的小朋友 or 冇事的小朋友), 都希望學校會call 唔舒服的小朋友的家長, 因為依家d菌好勁, 有事早d睇醫生好d.

你囡果間係唔係九龍果D"名女校" ? 我好似記得你講過係名校, 有修女的.

回覆 1# 小豆媽 的文章

Yes, 老師'名'惡

今日阿女全曰sleep,我頭先叫佢起身食飯,佢話:唔得呀,我軟弱如豆腐

我第一次聽見佢咁好文采

今日無呀, 因為約左今個星期四, 不過可能去唔到, 慧慧病左, 琴日睇左醫生, 半夜去埋法國, 呢兩日都無返學...  

龍騰學體操, 都係啱啱學, 睇嚟明天都可以休息一天...

原帖由 do-re-me 於 11-3-13 21:13 發表
深水埗邊度有得學體操?

你今日(星期日)有無去過九龍城?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 alljodesign 於 11-3-15 09:33 發表
今日無呀, 因為約左今個星期四, 不過可能去唔到, 慧慧病左, 琴日睇左醫生, 半夜去埋法國, 呢兩日都無返學...

慧慧ok嗎 ? 記住要好好休息才去上學呀 ! 你自己也要小心身體,因為你女女好需要你用精神照顧。

我個女昨晚開始又咳咳,其實昨午我都請了假,我自己要去養和檢查然後又和她去覆診,點知晚上又突然再咳過,今天我也沒有返工,因為爸爸一定要返工,呀女又咳得好厲害,齊齊請假在家休息
呀女咳一聲,我個心就跳一跳 大家保重呀 !

好想知間學校名, 同阿女搵學校都要留意下呢間學校...

原帖由 do-re-me 於 11-3-14 22:52 發表
Yes, 老師'名'惡
‹ 上一主題|下一主題