用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園凱帆校N1召集
樓主: bbkitko
go

學之園凱帆校N1召集 [複製鏈接]

係呀! 我都覺得宜家做幼師真係好辛苦!

原帖由 bbkitko 於 10-8-19 13:41 發表
ganen:
hi, 我仔仔都係讀pnb.
馬老師昨天7:00打電話俾我,7:00都未走, 真的很辛勞.

Hello, 我女係10:30個組的。

嘩, 7點都仲同家長聯絡緊, 做老師真係一點都唔簡單!

ganen,
我對melody有印象呀!你囡囡樣子很甜美, 所以記得..hehe.. 係適應班時都見到...
我見大多數pnb嘅小朋友都係9:00am...可能因為大多數都搭校車...咁melody係咪27號先返9:00呢?

原帖由 ganen 於 10-8-19 14:25 發表

Hello, 我女係10:30個組的。

嘩, 7點都仲同家長聯絡緊, 做老師真係一點都唔簡單!

Thanks for your info!!

原帖由 beebee0_0 於 10-8-17 17:27 發表
1) group interview - 老師對住大約 6-7 個小朋友 (唔係太清楚記得人數) 講英文故事, 觀察小朋友識唔識跟住做反應.

2) indiviual interview - 老師單一對住小朋友做 interview (e.g. 識顏色, insert coins into a p ...

Hello,

Serena ma ma!我認得啊.....你囡囡真係好sweet! Oscar學到佢一半就好了.因為韓老師和MS.JANINE打俾我講佢既情況時都係話佢慢熱,怕丑....

原帖由 baby2288 於 10-8-19 02:09 發表

Hi, oscar 媽媽
我們應該交談過尼,我女叫serena (勁舞BB)
是座小熊隊的。
我女兒今天上學前被玩具弄損了鼻哥(是好輕的一畫)放學後韓老師就好心急似的打給我,問我有否留意女女有傷。我解釋是上學前弄的,她就安心了 ...

係呀....佢地真係幾留心小朋友係學校既表現.....very nice!!

原帖由 bc2008 於 10-8-19 08:51 發表
我仔仔都係PNC班叫BOSCO,我都覺得學之園既老師好好,定時會報小朋友返學既情況,又細心,老師真係講得到佢係學校既情況呀。

原帖由 QtieBB 於 10-8-19 00:21 發表
我只係見過WINNIE2008既囡囡HAZEL,傲宏仔.ADDMAMA既囡囡我見過,但媽媽就唔記得有無見過?朝日太太,你囡囡你咪叫悠悠啊?因為自己成日掛住睇實個囝,唔係好記得其他小朋友既名,SORRY SORRY!  30/08真係好想和各 ...

Hi, 我囡囡都係PNC,老師話佢好鍾意d同學仔,見到佢地喊就會去安慰叫dont cry, it's ok ,8/30日講乜?我果日有事唔去得唔得?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

HIHI,

你囝囝咁乖,一定放心晒啦~!
我囝放學時都同我講鐘意返學,但每次上校巴時都要喊一陣,希望佢可以盡快適應啦.

原帖由 mckimkim 於 10-8-19 09:54 發表
我仔仔Lincoln都係PNC, 我聽到佢話好鐘意番學, 真係開心哂!

講得啱啊,每日老師4點度就打來俾我傾囝囝返學情況,如果好似其他家長話佢地7點仲打電話來,咁都講左成3個鐘.

原帖由 Freesia_cat 於 10-8-19 13:57 發表
係呀! 我都覺得宜家做幼師真係好辛苦!

HI, brrbaby2007,
你囡囡好可愛呀....做埋老師個份喎..... 佢叫咩名啊?唔知我有無見過哩?

原帖由 brrbaby2007 於 10-8-19 17:06 發表

Hi, 我囡囡都係PNC,老師話佢好鍾意d同學仔,見到佢地喊就會去安慰叫dont cry, it's ok ,8/30日講乜?我果日有事唔去得唔得?

原帖由 QtieBB 於 10-8-19 17:09 發表
講得啱啊,每日老師4點度就打來俾我傾囝囝返學情況,如果好似其他家長話佢地7點仲打電話來,咁都講左成3個鐘.

點解老師都冇打過俾我?淨係響門口講2句?

Btw, 佢地week 1就要認中文字會唔會快左d?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 abbmama 於 10-8-18 21:34 發表
今日囡囡出黎時眼角有淚痕,臉上還多了一道給抓損的疤痕。Ms Kate跟我們說是她自己抓損自己。我心裡覺得很奇怪, 囡囡從未這樣做過, 唔通係情緒不安?? 但她這兩天很愛上學, 又唔似。回到家, 我再和她談及她臉上的傷痕, ...

我覺得冇謂直接提了,反而婉轉d話我b有時會搶嘢玩,請她們幫忙注意吓呢

可能我囝囝係搭校巴,佢地無機會見到我,所以打電話來傾.

咁快認中文字?係老師告訴你架?

我今日都有問韓老師,佢話開始適應期唔會教佢地咩野,俾佢地唱下歌,玩下,食下茶點,熟悉學校和同學仔先.今日有教佢地點樣講自己個名.

之後就逢星期1,3,5主要教中文,2,4教英文.不過教授過程都係20-25mins左右.其他時間佢地一樣可以和兩位老師以中文/英文溝通.

原帖由 brrbaby2007 於 10-8-19 17:12 發表

點解老師都冇打過俾我?淨係響門口講2句?

Btw, 佢地week 1就要認中文字會唔會快左d?

原帖由 QtieBB 於 10-8-19 17:12 發表
HI, brrbaby2007,
你囡囡好可愛呀....做埋老師個份喎..... 佢叫咩名啊?唔知我有無見過哩?

佢叫晴晴,多多指教呀

原帖由 QtieBB 於 10-8-19 17:19 發表
可能我囝囝係搭校巴,佢地無機會見到我,所以打電話來傾.

咁快認中文字?係老師告訴你架?

我今日都有問韓老師,佢話開始適應期唔會教佢地咩野,俾佢地唱下歌,玩下,食下茶點,熟悉學校和同學仔先.今日有教佢地點樣講自己 ...

我睇進度表話教個"人"字,我以為已開始教呢

Hello! 晴晴~!:)

原帖由 brrbaby2007 於 10-8-19 17:21 發表

佢叫晴晴,多多指教呀

係囉,我都想知個份係咪WEEK 1既學習內容, 好似好多野學.

原帖由 brrbaby2007 於 10-8-19 17:23 發表

我睇進度表話教個"人"字,我以為已開始教呢

聽黃老師講,似乎現在主要都係俾小朋友玩,讓佢地適應,仲有同其他小朋友及老師bonding。黃老師話佢地今日有玩樂器,傲宏不知玩得幾開心!

最好笑係,今日我父母想叫醒阿仔食午餐時,開頭佢死都唔肯起床,我媽試過用橙汁,用雪糕...... 都氹唔到佢起床,後來我媽同傲宏講,你再唔起床就趕唔切返學啦....... 嘩!我仔一聽到返學2個字就即刻起床食飯,不停話要返學呀!

abbmama:

今日你囡囡點呀?返學是否ok?

就係lo, 她們都很重視很認真的處理, 所以令我感到很安心!今天囡囡返得好開心, 出校門口時帶著笑容, 回到家仍然十分雀躍!! Ms Kate打了電話給我, 說今天第一次有講課, 囡囡有反應, 亦留心, 所以我都很開心。多謝關心呀! :D
p.s.我等囡囡放學時, 見到校車姨姨拖著傲宏出來, 他真是很可愛, 從未見過傲宏不是面帶笑容的!

原帖由 Freesia_cat 於 10-8-18 22:44 發表
abbmama:

老師這麼晚還打電話來解釋, 可見都好關注事件, 不會不了了之呀!
‹ 上一主題|下一主題