用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 基督教服務處 ~大坑東幼兒學校~
樓主: loklok0104
go

基督教服務處 ~大坑東幼兒學校~ [複製鏈接]

Re: 基教大坑東幼兒學校

Hi, jessicalau, phmami, mandy

唔會去住啦,yesterday我去了ocean park真是好熱, 無心機玩, 我會11月去,叧你們會唔會7月30日得閒去焯瑤的生日會 呀

剛剛在bk看到一篇討論,或者大家有時間看看,可能會有另一番體會 http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=678063&forum=45&2

丸媽,

多謝您既指點,heili下個月開始返學,適應期會由我親自監督(四姐),因為我都想多加了解學校的運作。
我仲未買黑皮鞋/白鞋,其他工具又未整名牌,Heili好似貼身膏藥跟著晒,所以我返到屋企就乜都唔記得晒   
c 未

丸丸既暑期活動內容有咩

丸媽媽
THX

各位媽咪 :

本人女兒明年需報讀幼兒班, 睇完妳地對大坑東幼兒學校的評價, 隨即已馬上致電查詢詳情, 至於保母車方面, 職員說最近尖沙咀為"佐敦道以南", 請問知不知即是在那裏?  是否近"裕華國貨"?  保母車會加多少$$$?   

jumbo_mandy,

我唔坐保母車所以唔太清楚價錢,你問學校

jumbo_mandy,

保母車方面, 你如果想更了解收費及路線, 可致電蘇主任查詢, 或請蘇主任俾司機叔叔電話你, 好讓你更了解一切!

丸媽媽,

多謝你既育兒之心得, 真係要向你多多取經致得.

我都好讚同你所講既學前教育既體會,覺得培養小朋友學習興趣比起學術程度高更為重要,因為即使幼稚園階段學術程度高人一等,只會對投考私立小學和小學初段有幫助,小學後段仍需靠小朋友學習態度來維持。但如果在學前太過摧谷學術,代價就可能會令小朋友提早失去學習興趣

BELLCHING,

hi:
   我是卓瑤媽咪呀,唔知你係邊位同學媽咪? 你係咪收到我邀請咭呀?因為瑤瑤30/7生日,會同佢係m記慶祝,我問佢請邊個小朋友,佢就係咁講d小朋友名,咁我托大玲玲老師幫我派邀請咭,如果你有時間,就黎食蛋糕la.thank you!

jessicalau:

hello! 你係邊位小朋友家長ar? 我唸住同佢係m記開呢次生日會,唔知出年會唔會開架,只係唸住一家人同小朋友一齊玩,等佢開心下同有美好回憶la,瑤瑤好開心,成日唸住自己生日,佢見到小朋友係學校慶祝生日,返到屋企實講,所以上星期四我都有同佢係學校慶祝生日,你地收唔收份小禮物呢?

Re: 有無在"大坑東幼兒園"或附近學校搭保母車的家長???

樂樂媽咪,

好耐無上黎呢道, 你都幾好記性

me too!!

[quote]
jessicalau 寫道:
bellching,

我同焯瑤爸爸媽媽唔熟,印象中好似見過兩次,可能佢地唔知邊個係我,所以無請我呀,佢地係咪在m記開生日會?如果見到佢地,請代我祝焯瑤生日快樂,快高長大。
我拿甚麼報答耶和華向我所賜的一切厚恩 。(詩篇)

Re: 有無在"大坑東幼兒園"或附近學校搭保母車的家長???

我遇到一樣的難題,依家只有靜候有冇其他同路線家長啦! 有冇 TKO 家長有需要呀!?

[quote]
VenusB 寫道:
樂樂媽咪,

其實我已經接觸個好幾位保母車司機, 佢地唔係慊麻煩唔肯到我的屋苑就係話"大坑東"唔係佢地果條路線, 除非有多幾位小朋友搭我地呢條線才肯接送揚揚, 所以真的好苦惱!

揚揚媽,

哈哈.......原來揚揚都係同樂樂一組, 我地真有緣呀! 新學期分別有兩大組別"蝴蝶組"及"蜜蜂組", 及6小組(1,2,3,......用數字代表)嘉嘉老師係負責蝴蝶組既, 而Fion老師係負責蜜蜂組既.  彩彩老師則將會教高年班, 日誌內容小朋友有提到, 你一定無睇日誌呢!

樂樂呢個summer好充實, 每隔日要返summer fun(half day 10:00am - 1:00pm) 係YWCA及迦南教育合辦既暑期班, 由1位外籍老師及3位輔助老師教授, 一班16個小孩, 重有手冊跟進進一度, 每日既課題都唔同, 好有趣, 樂樂好鍾意返. 還有去各處參觀!

希望你可以快D搵到保母車啦.

PHmami,
你係唔係住TKO? 咁遠你都選擇讀"大坑東", 你一定係好鍾意呢間學校lor! 係呢, 你既小朋友讀邊班呢? 我聯絡過一個保母車司機叫杰哥, 佢話好似有人住TKO問過佢載唔載, 你或者可以試下聯絡佢, 如果你想要聯絡電話, 我可以PM俾你。

希望你同我一樣好快搵到保母車啦!

樂樂媽咪:
係呀!我比較懶, 唔係日日睇日誌, 所以好多野都係知d唔知d, 好在有你話俾我知咋。樂樂既暑假又幾充實woo, 揚揚只係學游水無上其他course。唔知樂樂放完兩個禮拜暑假仲會唔會自己請假參加其他暑期活動呢? 揚揚都可能會請幾日假. 皆因daddy也正放暑假, 可能會帶佢周圍去玩下。  :

VenusB,

我比囝囝讀大坑東因為我係九龍區番工,順路送仔番學 (亦當然知佢辦得好啦),不過經過一年就覺得好趕好辛苦!囝囝佢係 D2 班,8月會升上 C 班跟芳兒老師!
"司機杰哥佢話好似有人住TKO問過佢載唔載" .... he 果個家長咪係我囉!!
希望你同我一樣好快搵到保母車啦! ..... 大家咁話啦!好嘅校車服務對家長/學生真係相當重要。你都試吓開學再聯絡老師睇吓有冇其他家長都煩緊校車啦!

yiuyiu730,

首先祝卓瑤生日快樂, 快高長大!
我係曉盈媽咪, 唔知卓瑤有無提起曉盈呢, 星期六家長日大玲玲老師講原來曉盈同卓瑤好 friend, 之後我問曉盈, 佢都有講鐘意同卓瑤玩呢!

jessica,

其實我都好想同盈盈去disney玩, 因為我未同佢去過, 盈盈成日都叫我帶佢去架, 之前大著個肚唔帶得佢去, 而家天氣又熱又要湊妹妹又要就盈爸放假時間, 都唔肯定可唔可以帶盈盈去, 你諗著幾時去呀...?

我整左一些中文字card, 一張一隻字, 一式兩套, 最初我取出一張字咭, 讀咭上的字, 叫盈盈找同樣的字給我, 又會講同字有關嘅野, 好似會把"腳"字的咭放左她的腳上, 講:"腳..你的臭腳", 盈盈就會哈哈笑! 當盈盈讀到正確的字時, 我會讚佢very good, 佢會好開心! 不過玩的模式會成日變, 這先會令盈盈鐘意玩, 有時盈盈會做老師, 我做小朋友, 由佢問我, 有時我會話唔識, 叫佢教我! 有時會一邊唱歌, 一邊認字, 好似有首歌係"尋晚有隻大笨狗...叫, 豬仔叫...小貓叫...", 叫佢取出貓, 狗, 豬等字!

樂樂媽媽,

星期六家長日講開校車, 老師有俾新資料我, 我會打去問吓新的安排如何, thanks!

你地講到個子朋友好開心, 我都想比仔仔上學. 請問老師和姐姐又如何 thx.
我會比仔仔番大坑東thx
‹ 上一主題|下一主題