用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院小學 民生書院小學部家長分享 - (高小集中地) ...
樓主: Zoey
go

民生書院小學部家長分享 - (高小集中地) [複製鏈接]

Re: 民生書院小學部家長分享

yuetmama

Is means that you will be there this Sunday 7:15 pm. ??  if so, It's so manzing !!!

I forgot our kinds are drawing classmate if I help you to get the discount???

耶和華是我的亮光 是我的拯救 我還怕誰呢? 耶和華是我性命的保障 我還懼怕誰? 詩: 27:1

[quote]
Miffy2 寫道:
yuetmama

Is means that you will be there this Sunday 7:15 pm. ??  if so, It's so manzing !!!

I forgot our kinds are drawing classmate if I help you to get the discount???
----------------------------------------------------

Miffy2,

Sunday 7:15pm, is it 民生 gathering ah....I have no idea woh?  If yes, will not go la...make you disappointed tim.  I am talking about tea on Sat pm woh.

Help me to get the discount on drawing class?   You forget la...my girl attends the same class with yours gar, we have the same discount, not the one for new comers.....it seems you mix up everything but still remember the drawing class & the discount which, I think, have been rooted in your mind already         

abbybear,

很高興妳也對我地既話題有興趣呀 , 我所知既暫時都有限, 但都希望解答到妳啦!

我地星期日番教會, 是所講既 "主日祟拜", 一般會有傳道帶唱聖詩, 講道, 聽分享等;  我地教會也有 "兒童區", 每週我放下 Maggie, 就會有哥哥, 姐姐, 姨姨等, 帶領佢地上主日課, 同大人既崇拜是分開進行的.

Yuetmama,

Yes, I remember la…..
We are the first four to have the discount (reeene, susanne, Yuetmama) is you are  “Christiine” ?????
Pls let me know Immd.
耶和華是我的亮光 是我的拯救 我還怕誰呢? 耶和華是我性命的保障 我還懼怕誰? 詩: 27:1

Hi!!!!各位好 >>>
So,我間church

abbybear>>

你好 我補充少少la,我諗一般教會都有崇拜,主日學,祈禱會,團契,慕道班,查經班等等
崇拜 - 一同敬拜神,唱詩,感恩祈禱,聽神的信息,見證分享等
主日學 - 學習聖經真理,有導師教
祈禱會 - 一同向神禱吿
團契 - 通常分開不同年齡,同團友分享,交通,好輕鬆的形式
慕道班 - 讓初信或慕道者更認識福音
查經班 - 查經,硏討

各位有無補充呢??   

abbybear,

遲些我都想轉去菲媽坑口那邊既會堂呀, 如果妳都想試一下同 Alvin 番教會, 睇下妳嫌唔嫌遠丫, 可以一齊, 咁 Maggie 同 Alvin 同菲菲就更加多伴喇, 咁我地又可以祟拜兼吹水, 妳諗諗佢啦          .

各位 >>
好高興係民生入面認識到咁多主內既弟兄姊妹,希望第日可以多d分享。

菲媽 >>
我之前返既沙浸係瀝源沙田浸信會新分堂,係都會廣場的。第一城浸信會都叫沙浸嗎?

Joanne >>
明早見面再詳談。

Zoey >>
你hb肯同你返教會都好好架喇﹗點

早晨!!!

so,zoey>>
我同你哋一樣,好易喊 好多時人哋d分享真係好感人,我呀,有時唱詩都唱到喊㗎,好似第一次唱愛是不保留唱到[誰人受痛苦被懸掛在木頭,至高的愛盡見於刺穿的手,看!血在流反映愛沒保留...]我已經喊到死吓死吓   
不過教會裹好多人係咁   

Zoey,

有伴好呀,如果叫我貿貿然入一間church,我真係唔敢,怕生保,所以唔知點開始,依家有你
[img align=right]C:\My Documents\My Pictures\新資料夾

Joanne2004,

我都好鍾意 "愛是不保留" 嫁, 我女都好鍾意, 係屋企唔止唱, 仲練琴既時候, 自己一路哼一路彈番 d 音出黎, 彈下彈下成段仔又似模似樣 wor;  但我好想真係找個原整既譜出黎比佢彈, 妳地邊個有就 pass 比我丫, 唔該妳地呀          !

abbybear,

若果有伴可以一齊, 坑口應該都唔算太遠既, 我記得妳係樂富個邊, 對嗎?

"恃奉" 是否就是包念了敬愛, 信任, 感謝, 堅守 . . . . 等信念?  或者其他弟兄姊妹再跟妳補充吧          .

Zoey,

剛剛路過, 多口搭句, "愛是不保留" 原曲出自一隻名為 "團契遊樂園 - 薪火相傳" 的福音CD內, 亦另有琴譜出售, 這是我非常喜愛的詩歌集之一,值得購買, 在一些基督教書室內可找到, 但不知是否售完, 因這隻CD已推出了大概年多兩年.

"侍奉" 簡單來說是在教會裡負責一些工作, 大至堂董執事, 小至搬

tang,

好多謝你的分享同埋資料,關於你hb,可否告知他因何會有咁大轉變呢??我hb是很堅决不去教會的,但我很相信主有他的時間表,祂的應許:[當信主耶穌,你和你一家都必得救],對嗎???     

Tang,

Thanks a lot       ! 妳跟 yuetmama 都很有心呀, 唔單止入黎睇, 又肯跟我地分享經驗!  我會去找找妳所講既 CD & 琴譜!~

妳己上了教會好幾年, 都唔算資歷淺呀        , 我 li d 就真係知 d 唔知 d        !  係呢, 妳番哪教會?  妳小朋友喜歡上主日學嗎?

妳 husband 的轉變真係好大 wor          , 他起初抗拒但都有一直陪妳上嗎?  

菲媽,

唔知妳地那邊有沒有如 "慕道班" 之類, 可以比我地 li d 初級信徒對 "主" 對 "教會" 有多些認識?  

By the way, 依家早晚祈禱, 有時諗好耐, 唔知點講好        , 唔知祈禱有冇要注意既地方         ?

[quote]
Tang 寫道:

"侍奉" 簡單來說是在教會裡負責一些工作, 大至堂董執事, 小至搬

Zoey 寫道:

By the way, 依家早晚祈禱, 有時諗好耐, 唔知點講好        , 唔知祈禱有冇要注意既地方         ?

Glad to you that you pray in the morning & night.  

Praying is just like talking to your father.  You can thank Him for so many things (His grace, His love, His patient, His salvation, & even a sunny day, a rainy day, a cloudy day & you are still alive..heehee....), ask Him for wisdom/patient/love to teach your daughter,  ask Him to lead you & your family member towards Him, ask Him to let you knoe & understand His Words & Wills, ask Him to build up your trust & even ask Him to teach you how to pray.....that is, anything you can talk to/tell your father.  Of course, you have to end your pray by the word "In the name of Jesus"  as it is the only way that we can channel through to our Heavenly Father.

My girl always cannot pay attention when she practices piano & makes me angry.  She knows she is naughty but confesses that she can't control herself.  Last time, I sat down & prayed with her together & asked God to help her.  So, you can also lead Maggie to pray & let the kid experience the power/love/peace of God.     

好多謝咁多位媽咪的回應及分享,對我這個對主一冇所知的人有了進一步的認識.
[img align=right]C:\My Documents\My Pictures\新資料夾

yuetmama,

Pls check pm.

Zoey, abbybear,

好開心,大家都積極人生, 主動尋求真理,
相比起我自問不能做到, 十分慚愧,
其實我也是未受浸禮, 在這幾年經常比借口自己, 很忙, 要照顧女兒, 沒有時間等,
教會每半年都有開慕道班, 每次開慕道班都好想參加, 但係唔知咩原因又冇去,
希望係未來日子裏, 我們能夠一同在尋求真理既道路上, 互相扶持和鼓勵.

我期待著和你們一起親近敬拜我們的主耶穌.

至於祈禱, 在基督徒屬靈生命裏是十分重要的,
其實祈禱就是與神交談, 無所不談, 將心低裏既事都一一告訴主, 我們可以在禱告中向神祈求, 更重要是感謝主比我們既恩典.
「不斷祈禱,事事感謝」﹙得前5:17-18﹚。
菲媽 =^_^=
‹ 上一主題|下一主題