用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Down Syndrome - Not disable, differently abled..... ...
樓主: reginang
go

[唐氏] Down Syndrome - Not disable, differently abled..... (Part 2) [複製鏈接]

Catca,
感謝你一直咁去發掘一d新既料比我地呀
原文章由 catca 於 07-12-18 08:00 發表
願意與大家分享這篇文章,互勉!
http://hk.myblog.yahoo.com/chiangwaiyuannie/article?mid=3515

pakyingma
我咁啱睇開啫,唔駛客氣!btw,我係東港城商務睇到呢本書,好正!係我之前做果類感覺統合呢....你開黎睇吓呀:
http://www.pekip.com.hk/book.htm
原文章由 PAKYINGMA 於 07-12-18 11:22 發表
Catca,
感謝你一直咁去發掘一d新既料比我地呀

Catca,
唔該晒, 我已經買左本書喇, 我仲買埋煮咩野食比BB會有營養, 等柏楹四個月大就可以跟住煮
原文章由 catca 於 07-12-19 12:56 發表
pakyingma
我咁啱睇開啫,唔駛客氣!btw,我係東港城商務睇到呢本書,好正!係我之前做果類感覺統合呢....你開黎睇吓呀:
http://www.pekip.com.hk/book.htm

hanhan ma,

閑閑好番未?

各位媽咪同小朋友, 祝你地聖誕快樂, 新年進步!
今日柏楹去左容鳳書健康院再做耳仔測試, 不過個醫生講,有時柏楹耳仔有反應,有時冇, 可能柏楹冇訓覺, 佢郁黎郁去, 影響左個test, 但個醫生話都樂觀, 所以再同柏楹排期一月做個電腦測耳, 到時要比d藥柏楹食左訓覺先可以做o 不過, 柏楹係屋企, 有時大聲d炒餸個d"sa"一聲, 佢訓左都成個人醒晒, 同埋,有時我奶奶張個杯放係玻璃枱上面, 柏楹都有反應, 所以我都唔係太擔心o不過其實都有擔心, 因為如果佢耳仔有問題, 就會影響佢日後既發展, 真係唔知點算o 好喇, 我而家先放底憂慮, 希望柏楹無事喇o

pakyingma
你咁快手既?書都買埋喇?哈哈!
耳仔測試帶來good news, 還有一線希望,也不要give up!同埋要相信自己「媽媽的直覺」,你都feel到angel聽到,就係聽到架啦!Good luck!
Merry Xmas to u all!!!
原文章由 PAKYINGMA 於 07-12-20 22:20 發表
今日柏楹去左容鳳書健康院再做耳仔測試, 不過個醫生講,有時柏楹耳仔有反應,有時冇, 可能柏楹冇訓覺, 佢郁黎郁去, 影響左個test, 但個醫生話都樂觀, 所以再同柏楹排期一 ...

知道Rebecca, 多謝晒:loveliness:
原文章由 catca 於 07-12-21 16:25 發表
pakyingma
你咁快手既?書都買埋喇?哈哈!
耳仔測試帶來good news, 還有一線希望,也不要give up!同埋要相信自己「媽媽的直覺」,你都feel到angel聽到,就係聽到架啦!Good luck!
Merry Xmas to u all!!!
...

thanks, everyone.

hanhan's temperature went down on wednesday.  anyway saw the doctor again on thursday because hanhan's nose was blocked seriously.  snoring loudly at night.  doctor said 'bei dou yim'.  so second round of antibiotic.  now getting better.

but seems hanhanbaba is developing a flu

pakyingma,

don't worry now.  the doctor was right: if pakying moved during the test, the result would be affected.  

don't worry about the future, especially the unknown.  enjoy every moment now.  

原文章由 PAKYINGMA 於 07-12-20 22:20 發表
今日柏楹去左容鳳書健康院再做耳仔測試, 不過個醫生講,有時柏楹耳仔有反應,有時冇, 可能柏楹冇訓覺, 佢郁黎郁去, 影響左個test, 但個醫生話都樂觀, 所以再同柏楹排期一 ...

pakyingma,

the nurses at the government clinic recommend solid food after 6 months because by that time the digestive system would be well developed.  so 4 months may be a bit too early.

原文章由 PAKYINGMA 於 07-12-20 20:38 發表
Catca,
唔該晒, 我已經買左本書喇, 我仲買埋煮咩野食比BB會有營養, 等柏楹四個月大就可以跟住煮

Hanhanmama,
得悉閑閑好番, 係聖誕節既禮物, 非常開心, 請多多保重呀! 不過,柏楹呼吸都係好大聲, 但我係出面睇醫生, 佢叫我用生化鹽水同佢滴鼻, 醫院既醫生更咩都無講, 只係話佢條氣管細, 所以呼吸有聲, 最慘我發覺柏楹呼吸時, 個背都有聲, 我覺得佢有痰, 但最後醫生都無咩行動, 我而家都無再去跟進, 都唔知點算o
多謝你既提醒, 咁我會6個月開始先餵佢食粥仔同固體食物, 不過我到時要攪到好爛d先比佢食, 都驚佢未消化到
至於柏楹耳仔, 我唯有抱住樂觀既心情去等消息, 我知道柏楹ok既, 呢樣係我聖誕願望, 嘻!
By the way, 多謝閑閑媽媽, 你都要保重身體呀

pakyingma
我終於抽到些時間啦.....
re:聽力測試
我記得astha前後差不多做了3次,頭2次都failed,好驚好吾開心,不過聽力師比信心我地,因好多bb會有不同的因素而影響測試結果架,結果最後都合格.

re:呼吸聲
astha也有同樣問題發生,食奶和睡覺時都會發出明顯的呼吸不暢順的聲音,我地跟醫生提及了,跟住便安排入院,因為要用儀器來監察住,特別是睡眠的時侯,因為那時我是餵人奶及bb細,所以我可以陪astha在醫院,這樣的測試亦做了3次,大約是4-6個月一次,跟住astha慢慢大了,睡眠時的聲音也漸漸沒有了,當中測試報告有check到在睡眠中曾經有呼吸比較不暢順的情況出現,但醫生話不是嚴重,所以繼續比期我地覆診,到大d就沒有再睇睡眠科.

Merry Christmas to all

各位媽咪,
我想請問你吔,
希希到以家都吾咪點肯飲水,近排d便便仲好硬(喊住大大)?
想問吓可以比d咩佢飲(代替水)?
另外自從比左粥仔希希食,之後一個中又叫哂救命要飲奶奶?
係咪吾夠飽呢?我是否需要比2餐粥仔呢?

祝各位媽媽,小朋友
Merry Christmas
有著你所以有快樂 有著你所以有希望

好多bb同小朋友都吾鐘意飲水 絕對正常 :

我地既閑閑大姐姐係其中一個
astha 都ok, 在我既威迫之下飲, 飲完仲好開心
沙沙都肯飲, 可能齋飲媽媽奶飲都悶

便便硬呢, 食下蘋果蓉香蕉蓉, 西梅汁, 果汁沖稀, 少少味易入口d
沙沙現在已經食2餐粥(午+晚)約半碗, 食完再飲水
上午會食生果蓉(半個), 下午如在家都會食同樣份量, 之後飲水
我還在餵人奶, 都不知他食了多少oz, 所以見他扭或想瞓, 都照比佢食.
如果希希吞嚥ok, 都可以比麵包佢食, 當然係少少咁比, 睇下佢點吞, 我現在整的蘋果蓉不會太爛, 沙沙都會含下又妹下咁.
試下用匙來餵水, 睇下肯吾肯飲

原文章由 kitlok 於 07-12-24 23:42 發表
各位媽咪,
我想請問你吔,
希希到以家都吾咪點肯飲水,近排d便便仲好硬(喊住大大)?
想問吓可以比d咩佢飲(代替水)?
另外自從比左粥仔希希食,之後一個中又叫哂救命要飲奶奶?
係咪吾夠飽呢?我是否需要比2餐粥仔呢?

祝各 ...

Merry Christmas & Happy New Year to ALL !!!

吾該哂妳regin,
希希吞嚥都ok,我都有比蘋果,香蕉蓉,麵包,餅乾希希食,佢都中意食,但份量就食得吾多,唯獨飲水勁抗拒!

係呀,以家希希d牙仔就走出黎喇?:loveliness:

原文章由 reginang 於 07-12-25 01:52 發表
好多bb同小朋友都吾鐘意飲水 絕對正常 :

我地既閑閑大姐姐係其中一個
astha 都ok, 在我既威迫之下飲, 飲完仲好開心
沙沙都肯飲, 可能齋飲媽媽奶飲都悶

便便硬呢, 食下蘋果蓉香 ...

嘻嘻,有blog相為証。閑閑從BB開始已抗拒飲清水。

kitlok,希希是否飲奶粉(奶粉燥熱,容易便秘)?若他不是G6PD(俗稱蠶豆症),可試下開奶茶,regina好似都有煲俾沙沙飲,你問問她,因閑閑有G6PD,所以我未煲過。

現在我常煲雪梨粟米無花果水、紅蘿蔔竹蔗馬蹄水(我吾加茅根,怕太涼)和紅蘿蔔粟米無花果水俾閑閑飲,不過我吾知希希咁細飲得未?

Thanks a lot Regina.
呢幾日好忙, 真係唔好意思而家先得閒上網 其實柏楹未夠一個月已經呼吸既時候有聲(因為個時比個大女感染到上呼吸喉嚨發炎病), 出左去睇私家醫生, 比左d藥食同滴鼻, 但將軍澳醫院既醫生唔贊成佢咁細個食藥, 最後我都無再比藥佢食, 但而家都仲有聲, 所以, 係一月十七號照心臟個時我要再同醫生講o 不過, 呢幾日柏楹好似有d running nose, 都有d擔心, 但唔帶佢睇醫生住, 等柏楹真係有好多鼻水先出去睇私家, 麻煩你地比d意見我呀!
原文章由 reginang 於 07-12-24 15:08 發表
pakyingma
我終於抽到些時間啦.....
re:聽力測試
我記得astha前後差不多做了3次,頭2次都failed,好驚好吾開心,不過聽力師比信心我地,因好多bb會有不同的因素而影響測試結果架,結果最後都合格.

re:呼吸聲
astha也有 ...

唉呀!這些我都不識買同煮tim?

hanhan ma,
希希是飲奶粉的,他冇蠶豆症!
原文章由 hanhanmama 於 07-12-26 17:00 發表
嘻嘻,有blog相為証。閑閑從BB開始已抗拒飲清水。

kitlok,希希是否飲奶粉(奶粉燥熱,容易便秘)?若他不是G6PD(俗稱蠶豆症),可試下開奶茶,regina好似都有煲俾沙沙飲,你問問她,因閑閑有G6PD,所以我未煲過。

現在我常煲雪梨粟米 ...
‹ 上一主題|下一主題