用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) Welcome 09/2009 primary one Good Hoper
樓主: junior_pam
go

Welcome 09/2009 primary one Good Hoper [複製鏈接]

tct,

老師收左!

原帖由 tct 於 09-9-10 19:19 發表
請問1B班家長知不知R.K作業是否老師收了? 我的傻豬女找到! THANKS!!

That's a good news! I agree the books using now are too simple.

原帖由 Tungmama 於 09-9-10 22:53 發表
有讀緊高年級ge家長話,通常下學期就會叫學生買2年級書,所以好快會用完依家個幾本書

BMW / Bird Bird,
呀女都是在MegaIce學, 星期日早上, 和同學一齊上堂(2女1男), 好初級的...好似學緊後溜.....妳呀女好掂....已經
F.S.1既Solo :D  唔知我地見過未 ???

呀女讀1C, 同學讀1B, 以前都是SC舊同學.....妳地呢 ?? 見名妳地都好似有join"十月媽咪"的forum呀......

原帖由 BMW 於 09-9-9 10:57 發表
Bird Bird,

Chloe星期日上課,如果你囡囡都係星期日上課的話,我古一定見過姐^^

Chloe如無意外会参加F.S.1既Solo,有認識既人一斎参加一定会開心好多架!

Barney2009,

我個女讀1D班,來自Think International School.
聴亜女講...好多來自SC的学生AR!

原帖由 barney2009 於 09-9-11 09:00 發表
呀女都是在MegaIce學, 星期日早上, 和同學一齊上堂(2女1男), 好初級的...好似學緊後溜.....妳呀女好掂....已經

呀女讀1C, 同學讀1B, 以前都是SC舊同學.....妳 ...

Aiay...現在先看到留言,真係吾好意思>.< 好多時放工返到屋企就忙Check功課、通告,無Mug時間上綱架La。

昨日的功課係

中文:補充練習紙(有関左、右、前、後)
英文:補充練習紙 (有関同学的名字、画同学的様)
数学:課本入面既Exercise P.12-13

希望你囡囡無做漏La!

原帖由 jvjvmom 於 09-9-10 19:06 發表
請問可否告訴今天家課內容, 因囡囡日日欠習作, 但又唔知欠邊科 ?  勞煩囇 !

Thanks a lot!

原帖由 BMW 於 09-9-10 16:34 發表
係AR! Chloe話老師収左

原帖由 Tungmama 於 09-9-10 22:51 發表
vvmon,
yes,中文數學有:
1.數學書,綠色的
2.數學作業(書面寫:習作薄),寫手冊會用"作 p.xxx"表  
   示,綠色的
3.學習冊,寫手冊會用"冊 p.xxx"表示,個面係灰色,好薄架

...
謝謝你呀,我終於知道發生咩事,我本數學書是沒有學習冊的

各位媽咪,見到學校網上有關於午飯的最新消息,同通告的內容一樣。

還有家長會919日都出了通告了,是93am,只可以一個家長去。

午膳事宜

敬啟者﹕

由九月十四日(星期一)起,學生將會在校午膳。請各家長注意下列事項:

1)        請學生自備餐具、枱墊。
2)        請學生帶備毛巾盒連濕毛巾。
3)        請學生帶備一包/盒紙巾。
4)        如自行攜帶飯盒的學生,請把餐盒帶回家中清洗。

請家長教導  貴子弟不應浪費食物及保持環境衞生。

此  致
貴家長台鑒
德望學校 (小學部)
校長  梁銀禧  啟
二千零九年九月十一日

學校出咗家長會通告啦.

日期 : 19/9 星期六 9:30am
德望禮堂
學生無需返校, 一位家長代表參加.

下星期一起全日制, 要準備食具和抬墊.  大家要去預備啦.

另今日仲有好多英文課外讀物訂閱表格.

我囡囡今日派返英文writing book, 因寫得唔靚, 要改正3次, 終於迫到阿囡認真寫字啦

Sweetma & bbmummy,

Thanks for your update!

今日派左中英文生字簿喇, 有五個生字要改正, 每個改三次, 其中個t字同佢幼稚園學嗰陣有少少唔同, 要洗一洗腦, 重新學寫過個t字了!

阿女話: 媽咪, 有d同學好慘呀, 佢地中文生字攞個"丙", 英文攞個C呀! 好彩你叫我擦晒佢寫過咋, 咪我都係咁呀!

我話: 咁你地要再努力D, 寫得整齊D喇!

阿女話: 嗯....我下次要攞甲同埋A, 學校寫嗰D字, 你幫我擦晒佢, 我再做過!

嘩...阿女, 好大工程啊!

原帖由 bbmummmy 於 09-9-11 14:16 發表
學校出咗家長會通告啦.

日期 : 19/9 星期六 9:30am
德望禮堂
學生無需返校, 一位家長代表參加.

下星期一起全日制, 要準備食具和抬墊.  大家要去預備啦.

另今日仲有好多英文課外讀物訂閱表格.

我囡囡今日派返英文 ...

阿十,

有目標係件好事

Hi all,

今个week過得好快呀! "適應期"又完結了! 下个week我哋嘅"宝貝公主"就正式過"小學生(全日)生活", 係哩到祝大家開開心心, 各方面學業成績AAA......!

今日我嘅"儍女又發夢啦"! 昨天我同佢一齊將所有作業, 工作纸和回條放齊係功課袋裏面, 但她竟然只係交了作業比老師, 於是今日手册又寫了"欠交功課!" 你哋話点算好? 到宜家仲好似日日Dream... Dream....! 亞女回來只係cry 話:[找不到, 好惨呀, 我有做功課架!]

亜女対自己有要求好事Bor!

原帖由 十月媽咪 於 09-9-11 15:11 發表
今日派左中英文生字簿喇, 有五個生字要改正, 每個改三次, 其中個t字同佢幼稚園學嗰陣有少少唔同, 要洗一洗腦, 重新學寫過個t字了!

阿女話: 媽咪, 有d同學好慘呀, 佢地中文生字攞個"丙", 英文攞個C呀! 好彩你叫我擦 ...

提多幾次女女功課全放在功課袋,交既時候係個袋入面找。加油! 希望個個快D適応小学的生活!

原帖由 japanbb 於 09-9-11 15:42 發表
Hi all,

今个week過得好快呀! "適應期"又完結了! 下个week我哋嘅"宝貝公主"就正式過"小學生(全日)生活", 係哩到祝大家開開心心, 各方面學業成績AAA......!

今日我嘅"儍女又發夢啦"! 昨天我同佢一齊將所有作業, 工 ...

all,

你地會用咩枱墊?,有冇咩idea?

我記得有種軟膠台塾可以巻得埋、携帯容易
或者膠台布,容易接埋

原帖由 manyeung88 於 09-9-11 16:44 發表
all,

你地會用咩枱墊?,有冇咩idea?

bmw,

size係咪要自己剪?

原帖由 BMW 於 09-9-11 16:52 發表
我記得有種軟膠台塾可以巻得埋、携帯容易
或者膠台布,容易接埋

barney2009,

我家小豬同你公主同班呀!我哋逢星期二上堂跟vincent,你呢?

Please check PM

bird-bird

原帖由 barney2009 於 09-9-11 09:00 發表

呀女讀1C, 同學讀1B, 以前都是SC舊同學.....妳 ...

阿十,

好羡募你個女咁生性!

努力擦呀...........媽咪。加油。http://forum.edu-kingdom.com/images/smilies/default/bb13.gif

原帖由 十月媽咪 於 09-9-11 15:11 發表

阿女話: 媽咪, 有d同學好慘呀, 佢地中文生字攞個"丙", 英文攞個C呀! 好彩你叫我擦 ...
‹ 上一主題|下一主題