用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 05 劍鳴 K1 同學仔 - Part II
樓主: ianmami
go

05 劍鳴 K1 同學仔 - Part II [複製鏈接]

Re: 05 劍鳴 K1 同學仔 - Part II

EmilyBB, 你仔仔去會去邊間小學呀....

醒目開學勳章

我覺得小兒的致詞在我心中是表現得最出色的了! 英文和普通話只要背誦、讀音和控制聲調,但是廣東話還要將那篇講詞轉為我們的說話,所以小兒已很努力,那時還正是評估時間,小兒又要溫書,又要背致謝詞,又要記表演的舞蹈和歌曲,我其實都好佩服他小小的年紀便能夠有這麼出色的表現!

如果要我在台上對著那麼多人說話,我都會腳軟呢!  

Ianmami
今日返工有無俾大大大老細炳呀   

醒目開學勳章

ianmami

唉!校長在台上說有8成的畢業生獲派首3志願,但小兒是其餘的2成!獲派那間津校我連註冊也沒有去,費事浪費時間。9成9會去SFA,已註冊和交了學費。因為還對喇沙有一絲的希望,希望有奇蹟的出現!

EmilyBB, 你仔仔致謝詞時我仔剛剛開始喊, 我已經買左vcd 一定再欣賞返當日情景... 我都好佩服every 年出場代表k3 致謝詞的3位小朋友... 去年我亦因為他們而看清楚劍鳴出品必定佳品...   仲有所有小朋友在台上表演不hip場, 做事認真... 我感到各位老師同小朋友的付出...

我亦希望你仔仔能入到喇沙. sfa 亦係一所好好的學校.... 你仔仔喜歡sfa 嗎....   突然好好奇想問下 km有好多小朋友成功可以入sfa 唔知佢地全部派位個時係唔係派出3甲之外呢   

Carson_mum, 你幾時返呀...................

Ianmami, I will be back on tomorrow.
I spent more than 10 mins to go in here.... so slow  :tongue:

EmilyBB,

I think later on I can see your son's photo on newsletter..
as parent, when we see the improvement /achievement of our kids, we will be more happier than more money we earn! I hope my son will be like this in KM..
SFA is very good school, and it is a dream school of most of the parents,,.. if you cannot get the good news of LS, don't be sad, be relaxed.  as you already got the very vest school on hand!!
I believe with km's curriculum, it is not too hard to catch up in this school.

anyway, waiting for your good news!
Thanks again for your previous valuable comments.

mon, 除 ls 外, SFA 係我夢想ian 可以入的學校...  

EmilyBB,

Your son is gorgeous    I wish him luck in being a LS boy sooner or later.

醒目開學勳章

ianmami, mon, HuiTung

多謝妳們的祝福!我的壓力真係好大(自己比自己)!由舊年小兒報私小開始我便很緊張,還想起當天小兒要考三間小學,SFA是第一間,考完還要即刻搭的士去考第二間,跟著食些少東西休息一會又要去第三間,看著小兒疲於奔命,覺得我好似好殘酷,懷疑我的堅持和決定是否正確?SFA放榜我在公司等外公來電,當他告知小兒的名字出現在收生表上,我真的很高興,還有一點淚在眼底,因為我覺得小兒的能力被認同了。

另外,我亦要多謝一位bk媽媽的意見!

EmilyBB, 你仔仔的能力被認同真的為你高興, 你亦付出左不少的努力!!!  你同仔仔一日之內走3間學校, 而佢亦認付了他亦很了不起..... 你的堅持亦可以給仔仔一個榜樣. 做事認真及持之以恆.  希望LS 可以比你一個好好的消息...  

Ianmami,
你放心啦! 比d 信心Ian! 現今細路仔個個都好smart, 不過係而家教育制度令我地好似"緊張大師",嗰d 学校又要考 細路仔
呢樣呢樣, 搞到d  細路仔被分等級! 收的就
係叻仔, 唔收就係"欠缺d 咩咩"....
其實只係几歲人仔..佢地已經好叻架啦!

由 ianmami 於 2006-07-22 23:23:05由 ianmami 於 2006-07-22 23:23:05

mon, 除 ls 外, SFA 係我夢想ian 可以入的學校.

ianmami 寫道:
EmilyBB, 你仔仔的能力被認同真的為你高興, 你亦付出左不少的努力!!!  你同仔仔一日之內走3間學校, 而佢亦認付了他亦很了不起..... 你的堅持亦可以給仔仔一個榜樣. 做事認真及持之以恆.  希望LS 可以比你一個好好的消息...  

Agree.  Moreover, learning is a long-lasting battle.  You and your son have a good start already.  Keep up with the good work  

I know a teacher who has over 12 years experience. From her bottom of heart, she said... The most important factor of a "successful" school is "arents"!  EmilyBB, you are one of good parents!
EmilyBB 寫道:
ianmami, mon, HuiTung

多謝妳們的祝福!我的壓力真係好大(自己比自己)!由舊年小兒報私小開始我便很緊張,還想起當天小兒要考三間小學,SFA是第一間,考完還要即刻搭的士去考第二間,跟著食些少東西休息一會又要去第三間,看著小兒疲於奔命,覺得我好似好殘酷,懷疑我的堅持和決定是否正確?SFA放榜我在公司等外公來電,當他告知小兒的名字出現在收生表上,我真的很高興,還有一點淚在眼底,因為我覺得小兒的能力被認同了。

另外,我亦要多謝一位bk媽媽的意見!
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

mon, 我已經明白, 如果ian 入唔到我想佢入的學校其上天已經為佢按排左另外一間較適合佢的學校. 好多的夢想小學可能未必係適合ian.... 9 月佢k2 啦... 真係時間過得好快... 我唔知會唔會有emilybb 的毅力同un 力可以同ian 一齊上呢... 不過ian 佢yau 有無emilybb個仔仔o甘o力可以handle 度亦係一個迷...   大家共勉之.

Ianmami,
I have been telling myself not to give too much pressures to Mo Mo for his study.. I hope I can develop his interests in studying,, that's why I really hope the school will provide the good environment for reading, studying rather than repeat and repeat dictation.. that's why I would look for the DSS school rather.  

mon, 依家真係比政府攪到我地din 晒. 一時中文, 一時3,3,4, 一時o甘... 真係人都din.....  我都未明白, 未解決. 有壓力... 我都鐘意個d 可以有發展唔洗成日默書個d 學校, 不過好貴呢..

我返嚟啦!!    但好忙呀
你哋係咁講小學; 真係唸起都怕怕! 自問係個懶人, 又想佢入到LS但又唔想迫佢, 更唔想迫自己去迫佢...... 真係未解決

ianmami, himma
30/7點呀     快D啦, 25前訂有discount呀!!

carson_mum, 要同謙媽傾下... 仲有ian yau 發燒 sit 晒...
‹ 上一主題|下一主題