用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) Welcome 09/2009 primary one Good Hoper
樓主: junior_pam
go

Welcome 09/2009 primary one Good Hoper [複製鏈接]

Hi all P1 Mum,

My daughter is P1E, just to say Hello.

Dear 1E Mum,

How come you use this sign for the first greeting!

Dear JapanBB,

I think you've to comfort your sweetie well tonight, no need to cry!

Sorry for my mistake, I think he was waving, sorry!

原帖由 parentslove2 於 09-9-11 18:50 發表
Dear 1E Mum,

How come you use this sign for the first greeting!

THANKS!

原帖由 fyeung 於 09-9-10 23:27 發表
tct,

老師收左!

請問各1E媽媽,
功課"新學年禱文"是否可自由創作,有無要根據什麼?
Thank you very much
vvmon

vvmon,

yes ah, you can write whatever your daughter want. But of course this is a promise to our God la hehee Kristen insists to show me her drawing and writing. She enjoys RK so much...

Jamie

原帖由 vvmon 於 09-9-11 20:13 發表
請問各1E媽媽,
功課"新學年禱文"是否可自由創作,有無要根據什麼?
Thank you very much
vvmon

1Emum,

I'm1E mummy too. Your waving is so funny!!hahaa

原帖由 1Emum 於 09-9-11 18:42 發表

My daughter is P1E, just to say Hello.

japanbb

add oil ah! if the homework already packed in the bag, remind her to check the bag again and again la. Encouraging is the best method ah!

原帖由 japanbb 於 09-9-11 15:42 發表
Hi all,

今个week過得好快呀! "適應期"又完結了! 下个week我哋嘅"宝貝公主"就正式過"小學生(全日)生活", 係哩到祝大家開開心心, 各方面學業成績AAA......!

今日我嘅"儍女又發夢啦"! 昨天我同佢一齊將所有作業, 工 ...

原帖由 Jamie 於 09-9-11 20:51 發表
vvmon,

yes ah, you can write whatever your daughter want. But of course this is a promise to our God la hehee Kristen insists to show me her drawing and writing. She enjoys RK so much...

Ja ...

謝謝你呀,你就好啦,你個女咁醒,話到比你聽,我個女重有舊雲係個頭頂!
vvmon

japanbb,

Remind your daughter and show her the homwork folder again ... in the morning.  Add oil!
原帖由 japanbb 於 09-9-11 15:42 發表
Hi all,

今个week過得好快呀! "適應期"又完結了! 下个week我哋嘅"宝貝公主"就正式過"小學生(全日)生活", 係哩到祝大家開開心心, 各方面學業成績AAA......!

今日我嘅"儍女又發夢啦"! 昨天我同佢一齊將所有作業, 工 ...

甲型流感 / 人類豬型流感

多謝各位家長的合作。有關甲型流感/人類豬型流感在本校的情況,已見穩定,缺席學生人數亦已穩定,沒有急升的現象。請各位安心,不要恐慌。本校與黃大仙教育局及衞生防謢中心保持緊密聯繫,如接獲學生感染甲型流感/人類豬型流感會即時向衞生防護中心報告,並會依照其指示處理。

衞生防護中心亦於九月八日已派出一位醫生及姑娘到本校了解情況及視察環境,按現況學校暫不需停課。本校已依照其指示清潔校園。家長與學校合作亦非常重要。

請各家長關注下列事項,並與我們合作,以減低學生感染流感。

1)        請注意學生的健康:
a)         安排她們有充足的睡眠,養成她們早起早睡的習慣。
b)         注意均衡飲食。
2)        請學生回校上課時(包括乘坐校車)配戴口罩,並額外預備兩個口罩存放在書包內,待有        需要時更換。
3)        如學生出現下列病徵:如腹瀉、嘔吐、發熱、咳嗽、流鼻水、喉嚨痛….等,請勿讓  貴        子弟回校上課,並立刻帶她到診所求診。且須通知學校及留在家中休息。
4)        如學生在發病中,更不應回校上課,請留在家中休息。
5)        家長應按照醫生給學生的病假指示,直至徵狀消失及退燒後至少兩天,才可回校。
6)        如子女有不適或需留院觀察,需立即通知學校。
7)        與學校合作,將患病子女從學校接走,並即時求診。
8)        為子女提供手帕或紙巾,並提醒子女不應與他人共用毛巾或紙巾。
9)        提醒子女保持雙手清潔,打噴嚏或咳嗽時應掩着口鼻及妥善棄置用過的紙巾。
10)        家長每天須在子女離家上課前為她們探熱、記錄並簽署體温記錄表,每天由  貴        子弟交回學校。

午膳安排
    衞生防護中心的黃醫生已與本校聯絡,由於本校流感現況暫未達至要停課。本校亦諮詢家教會主席及委員。所以本校推行全日制將於九月十四日(星期一)如期進行。

但,請各家長叮囑  貴子弟不要與別人共享飯盒或共用匙羹、筷子。

由於今年本校才開始轉為全日制,有關各項的安排本校員工必會盡力做到最好。因為各人都在適應新環境及有關的各項改變。如有未善盡之處,請家長包容、忍耐。

此  致
貴 家 長 台 鑒

德望學校 (小學部)
校長 梁銀禧 啟             
二千零九年九月十一日

原帖由 1Emum 於 09-9-11 18:42 發表

1E mum,

Hi ,我囡囡都係1E架,呢度都幾多1E媽架,多啲入嚟傾吓啦 。把刀磨得好利喎

我係 Jusco $10 店買左張膠檯布,諗住自己裁
成兩張,一張用來上 V. Arts,另一張食 lunch
時用,貪張檯布夠大夠薄可以摺埋拎返屋企用
水洗乾淨就 ok!!

原帖由 manyeung88 於 09-9-11 16:44 發表
all,

你地會用咩枱墊?,有冇咩idea?
穎晴媽咪

阿十,

尋日上 ballet 唔見妳地既,冇乜事丫嘛? 尋日
胡太卒之派番舊年和今年既表演證書俾我地喇,
明日如妳來上堂帶個 A4 card case 來裝番 d
證書啦,否則好易揸到皺晒!
穎晴媽咪

Hi., GH大家庭

bird-bird, bbmummmy, BMW,

可能因為佢以前響幼稚園嗰陣, 份份功課都攞慣excellent (老師要求較低, 做啱晒, 齊齊整整已經畀excellent), 咁佢嗰日問我...媽咪...B 同埋 乙即係點呀? 我咪話佢知, 咪即係好似你幼稚園嗰陣個GOOD咁囉! 咁excellent即係要攞乜野呀? 我話: 咪即係英文要攞A同中文就 要攞甲囉!

唔知係咪因為咁, 佢知道要有excellent, 就一定要攞到A同埋甲, 所以就寧願我擦晒佢, 由頭再做過啊!

不過噚日放學之後上完課外活動就返左婆婆度開生日會, 乜鬼功課都未做呢!

原帖由 bird-bird 於 09-9-11 18:11 發表
阿十,

好羡募你個女咁生性!

努力擦呀...........媽咪。加油。

穎晴媽咪,

係呀, 噚日唻唔到上堂呀, 因為我媽借我細細佬生日之名 (都幾十歲人喇), 響馬鞍山開左個小型生日會, 前一晚我媽打畀阿女, 問佢過唔過去開生日會食旦糕....你知喇, 開生日會喎, 嘩, 阿女聽到, 仲唔兩眼發光咩, 連爹哋都丟低唔理喇, 更何況叫佢跳埋舞至過去咩!

加上星期六要學琴, 星期五如果放學後就去BALLET, 咁就練唔到琴, 所以唯有將跳舞既時間用左唻練琴, 然後就趕返婆婆度開生日會囉!

正! 卒之都捨得派番D表演證書畀我地, 好彩你提下我, 咁我聽日就帶定個A4 FILE去整番兩張證書, 唔該晒!

原帖由 穎晴媽咪 於 09-9-12 13:56 發表
阿十,

尋日上 ballet 唔見妳地既,冇乜事丫嘛? 尋日
胡太卒之派番舊年和今年既表演證書俾我地喇,
明日如妳來上堂帶個 A4 card case 來裝番 d
證書啦,否則好易揸到皺晒! ...

Hi,

我女女讀 P. 1E, 請問是否每個學生都有功課袋呢, 由學校提供或是自行在外購買, 因發覺女女沒有功課袋.  謝謝!

Hi all,

My daughter used to have Homework folder when she was in Kinder.
It's quite good for them.
So, we "bought" a homework folder with zip for her.
School didn't provide any Homework Folder.
‹ 上一主題|下一主題