用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 各位2013/9月英國開學的家長分享區
樓主: Taimum
go

各位2013/9月英國開學的家長分享區   [複製鏈接]

回覆:Taimum 的帖子

因為學校操場超大,所以安排行去操場另一面草地champing. 玩衣D戶外活動好過在香港打機!

梁媽媽,因為我仲在英國,所以打手提。

Ding

回覆:Ding 的帖子

球場大到咁得人驚?可以在另一边玩 camping , 香港絶無可能

梁媽媽

梁媽媽 發表於 13-9-8 19:47
球場大到咁得人驚?可以在另一边玩 camping , 香港絶無可能
香港有人冇場踢波,呢度有場冇人踢波。

回復 Taimum 的帖子

係呀!我呀仔也是year 10。因今天才正式入學,所以未有機會見他的 room-mates。但早兩日見過housemaster, 好nice 和好energetic。從今開始,大家的仔女要行自己的路了。祝大家的子女在那麼好的學習環境下可發揮到自己所長,找到人生目標,行正確的路。

回覆:Tiger媽 的帖子

多謝你,承你貴言!

我地呢班家長都要重新適應,
大家 Keep 住在此分享呀!

梁媽媽

回覆:Tiger媽 的帖子

多謝你的祝福,希望各位小朋友學業有成!

Ding

回覆:梁媽媽 的帖子

係呀,間學校有50英畝咁大,所以可以去操場做champing

Ding

我買uniform用左大約£550, 校摟D料麻麻地BUT MADE IN ENGLAND. 亞仔用3 但佢話好差, 仲未同我Skype過, whatspp成日都話收唔到, 學校facebook, skype, 全部blocked.亞仔話有時用朋友hotspot先收到whatspp,打電話又斷線.
Boarding house 好大又樓低高,好正 學校當日安排parents 同佢地係boarding house整理完之後, parents有個reception, 亞仔又要join返d classmates, 係咁我地只好來個quick hug,就要分別啦~ 眼淚好彩冇滴落黎, 唔係比亞仔見到可能會好miss我,

回覆:elainebell 的帖子

問下同學用边間的網絡?
一定要轉啦,佢學校個边3咁弱。
長此以往下去都唔得。

反為我女用3就無問題,都好好!

梁媽媽

我們唔同大家有$$$,所以決定一年只番一次,其餘假期時間跟我住一張來回機票閑閑地都 $12000,我知道學生飛要17000
不如去下歐洲旅行仲好
我剛剛係法國回來,每個人3日2夜,係法國北部香檳區,租5房大屋,每個人連吃連房租先200歐羅。。同去澳門沒有分別。。

shmilu_kio  好識計數喎  term holiday比佢哋去附國家見識下,好過返香港  發表於 13-9-10 23:53

回復 梁媽媽 的帖子

我們用giffgaff, 即是 o2 network問定同學用邊個,我以前用orange 先有signal
之後weekend 出來買,或者叫監護人幫忙送張sim card 入去

anglo-chinese 發表於 13-9-10 22:48

我們唔同大家有$$$,所以決定一年只番一次,其餘假期時間跟我住一張來回機票閑閑地都  ...

阿仔short term就一定唔返HK,得10曰佢會跟當地guardian住,每日食宿洗衣28英鎊,再會帶佢出外玩,洗費另計!雖然一年返3次都幾多,但係自己都好想見佢,佢又要見下佢HK朋友!我唔買學生票,只為有無限改期就收咁貴!

anglo-chinese 發表於 13-9-11 06:58
回復 梁媽媽 的帖子

我們用giffgaff, 即是 o2 network問定同學用邊個,我以前用orange 先有signal

我阿仔都係用O2,真係每個地方唔同!

回覆:各位9月英國開學的家長分享區

阿仔在當地買咗張電話咭,£15,只能用1個月,但有300分鐘通話及無限上網!

10月份快有個short term,阿仔阿女要住host family嘅家長,有無見過guardian呀?

引用:10月份快有個short+term,阿仔阿女要住host

原帖由 Taimum 於 13-09-14 發表
10月份快有個short term,阿仔阿女要住host family嘅家長,有無見過guardian呀?
我無見過呀!

Ding

Ding 發表於 13-9-14 23:11
我無見過呀!

咁就要等阿仔話比您知!我陪開學時有探訪過家庭,傾下我嘅要求,帶我地參觀間屋,還睇下阿仔間房,仲車埋我地落town行下,所以都放心!

Hi, Taimum

你 的host family 很好,會帶他外出玩,真不錯       

回覆:Taimum 的帖子

咁到時係咪 host family 來接送仔仔?
點收費?
佢家中有無其他學生?或子女?
係咪通常只收同一姓別的小孩?

梁媽媽
‹ 上一主題|下一主題