用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 **06年大埔道崇真幼稚園k1----交流站
樓主: 10396
go

**06年大埔道崇真幼稚園k1----交流站 [複製鏈接]

Re: 06年大埔道崇真幼稚園k1----交流站

silvia_ng,
聽完你咁講,我都覺得好 ,幼稚生都handle唔到,任由佢地係車上迫來迫去,萬一有意外發生咁點算?

咁多位你地好呀, 我路過見你地講開校車, 所以諗住講下我有一次見聞.....
上星期某日, 我去接我仔仔放學, 行到學校位置, 點知見到架校車(但唔知係小學定係幼稚園,但應該唔係幼稚園),架車入面得兩個小朋友, 入面冇司機冇褓母冇熄匙, 仲有最可怕係架車的車門係打開...........我果刻真係覺得好得人驚, 因為雖然我唔知果兩個係咪小學生, 但我見果兩位小朋友都唔係好大個,佢地兩個仲冇人理係咁起架車到追逐.....我覺得好離譜...就算佢兩個真係小學生都好, 都冇理由由得佢地兩個起車入面,仲開住門, 如果佢地頑皮d可以走左都冇人知又或者郁到架車咁後果真係不敢想像...........@_@"

各位媽咪,

如果無安全帶, 或許3個人坐2個位情況下發生意外. 保險公司受唔受保.. 有無得賠呢 ?

各位幼愛班媽咪,

亞囡今日放學返

蕉媽,

都唔知小朋友放學時有無先去V V, 但唔知點解回程要成個鐘同有時遲5-10分鐘,(返學只係40分鐘), 濕左重要"up"咁耐  

蕉媽 寫道:
longleg
我估校車ee未必幫佢地換喇, 同埋佢地預左小朋友放學時V V左,坐車時未必會再V V 喇

silvia,

thank you, 係李彩盈架!

silvia_ng 寫道:
longleg,
本書係唔係李彩盈架? 佢座係昊熹隔離, 好可能係佢架喎。

sky_sky,
唔怪得你堅持自己接送, 唔使亞仔坐校車......我已經放棄堅持啦.....

silvia_ng,
你投訴還投訴, 但要收一收d火, 話晒亞仔都仲要坐校車, 雖然佢地唔會做d咩, 但始終無咁好囉.....

sky_sky 寫道:
咁多位你地好呀, 我路過見你地講開校車, 所以諗住講下我有一次見聞.....
上星期某日, 我去接我仔仔放學, 行到學校位置, 點知見到架校車(但唔知係小學定係幼稚園,但應該唔係幼稚園),架車入面得兩個小朋友, 入面冇司機冇褓母冇熄匙, 仲有最可怕係架車的車門係打開...........我果刻真係覺得好得人驚, 因為雖然我唔知果兩個係咪小學生, 但我見果兩位小朋友都唔係好大個,佢地兩個仲冇人理係咁起架車到追逐.....我覺得好離譜...就算佢兩個真係小學生都好, 都冇理由由得佢地兩個起車入面,仲開住門, 如果佢地頑皮d可以走左都冇人知又或者郁到架車咁後果真係不敢想像...........@_@"

silvia,

因為我哋喺頭站,而且我哋日日都早到等校車,所以每次ee都會抱佢埋位陪佢一齊坐,跟住校巴叔叔先會開車架,而放學因為係婆婆接,所以唔清楚情況呀!

silvia_ng 寫道:
heiheima,
welcome!

今朝我見到家齊架校車(14號車), 佢係我個站停果陣時, 我發現有5個小朋友一齊坐左係一張座椅上面。我睇到就即刻問個保姆, 點解可以有5個小朋友一齊坐係一個位度架? (而當時5個小朋友都係度玩緊迫黎迫去), 個司機就話" 係囉", 我聽完佢咁講, 就即刻指住果5個小朋友鬧, 你地做乜5個迫埋一齊玩呀? 好危險架", 果5個小朋友即刻停哂唔敢郁。
我唔知個保姆係唔係廢既, 因為我見架車開走後發現, 最後排原來坐左6個 佢一d都唔會顧住小朋友既安全, 離哂譜。
我老公問, 架車開走左之後, 如果我個仔比人打, 我會點喎 :tongue:

曦彤媽媽,

曦彤真係好叻呀,佢識話你知,尋日食花生醬三文治。

尋晚問阿囡,佢淨係話我知係食包包,問佢乜野顏色,佢就話係黑色包包。

各位媽咪你o地好啊!
我剛剛幫仔仔報了名讀2007年的K1,
我想問問各位覺得呢間學校有咩優點吸引你o地比仔女去讀呢?
升讀原校的小學機會大嗎?這又是不是各位的考慮因數啊?
因我住大圍,如果返學都幾遠嘎,唔知值不值得?
新手媽媽向各位請教!     

06年大埔道崇真幼稚園k1----交流站

我個囡仲大鑊, 十問九唔講, 我想同佢唱下學校d歌仔仲比佢扲住我個咀唔比我唱添! 又唔鍾意做功課, 真係比佢吹到啤啤聲!

E媽 寫道:
曦彤媽媽,

曦彤真係好叻呀,佢識話你知,尋日食花生醬三文治。

尋晚問阿囡,佢淨係話我知係食包包,問佢乜野顏色,佢就話係黑色包包。

我小朋友是讀高班的.  我上星期都係見到這情形, 但我幾肯定這2個小朋友是幼稚園生, 因我見他們的書包是xxx幼稚園上午校.  當時學車一樣是入面冇司機冇褓母冇熄匙, 但這2位小朋友就好乖地坐在車上, 但我覺得很離譜      雖然這不關學校的事, 但小朋友讀了近3年, 學校各方便(不是單指校車, 但詳細不想再談, 因上班不能用太耐電腦)不但沒有改善, 還有退步的感覺     
sky_sky 寫道:

alexliu,

麻煩你幫我問下倬誼,梁愷瑤小朋友係咪成日都喊呀?
咁周老師點樣安慰佢呢?

g5,

我當初幫阿囡報崇真,係我覺得呢間學校好大,好有campus feel,設施又有別於一般幼稚園。另外一個原因係呢間學係教會學校,而我地一家又係基督徒,所以咪選呢間lor。

至於一條龍既問題,將來大抽獎派得唔好,都仲有崇小做backup。

Hello E媽,

如果問我個曳妹佢知道邊個係梁愷瑤, 仲可以一一話埋比我知學內情況就真係謝天謝地喇, 事關今朝同佢等校車果陣問佢坐佢側邊o既同學仔叫咩名呀? 點知佢話  "小朋友囉"  :cry:

E媽 寫道:
alexliu,

麻煩你幫我問下倬誼,梁愷瑤小朋友係咪成日都喊呀?
咁周老師點樣安慰佢呢?

Cynthiasia

我個女讀幼望班家, 佢尋日比另一個同學打呀, 個同學用雙手抓佢塊面, 面上有5處傷痕, 有一處傷痕近眼袋, 我個女仲話個同學用頭撞佢個額頭(但老師話見唔到), 真怕個同學會再打人呀.

有無即刻打返學校同佢地班主任傾呀? 咁細個就郁手郁腳打人有無搞錯呀!   快d同佢地班主任講啦, 叫佢多加留意, 如果唔係真係再咁落去點算呀

EdithMom 寫道:
Cynthiasia

我個女讀幼望班家, 佢尋日比另一個同學打呀, 個同學用雙手抓佢塊面, 面上有5處傷痕, 有一處傷痕近眼袋, 我個女仲話個同學用頭撞佢個額頭(但老師話見唔到), 真怕個同學會再打人呀.

班主任都好緊張呀, 未放學已經打比我啦, 佢話個小朋友已經打過同學一次啦, 所以老師已經好留意佢, 只可以話唔好彩啦, 我最怕佢再抓人, 整親同學隻眼呀.

EdithMom,
咁依家政恩點呀, 會唔會驚左唔敢返學呀, 雖然我都知老師未必每件事都睇到, 但如果去到咁既地步就應該打得幾勁喎, (雖然小朋友有碰撞在所難免, 但咁就離譜d) 你試下叫政恩指俾老師睇係邊個同學仔打佢, 唔係話追究d咩, 但起碼都叫老師留意下果個小朋友, 避免有下一次...

我星期日帶個女去大嶼山玩, 佢玩得好開心, 仲講話要講俾老師知, 但星期一朝早我見佢同其中一個老師講果陣(我睇到佢咀形同動作)個老師完全無反應, 我個囡表情有d無癮,  放學返來我問佢有無話俾老師聽, 佢話有, 咁我問佢老師點講, 佢話老師話:知道啦"   我覺得小朋友咁興高彩烈, 點都求其講句:咁開心或者咁好玩咪算囉, 咁小朋友會好無癮....

EdithMom 寫道:
Cynthiasia

請問有冇N1讀架??
‹ 上一主題|下一主題