用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集
樓主: TSLiu
go

ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集 [複製鏈接]

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集

danielboy:
我個仔咪又係咁瘦, 同Daniel一樣, 兩歲衫都仲o岩, 係短o左d! 如果我可以割d肉比佢, 我都願!

bbych2004:
唔緊要啦! 雖然妳咁辛苦打晒出o黎先發現, 但妳咁有誠意報料, 我o地好欣賞妳o架! 希望妳繼續努力, 我o地就可以互相收風!

呢排覺得佢o地上堂好似唔太多o野教, 唔知係我個仔冇講, 定Miss忙緊唸兒歌/做評估呢?

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集

bbych2004, HeiHeiMa,
Thomas都係話成日唱英文兒歌, 呢幾日陪佢辦大事嘅時候, 佢都揸著本Rhymes Book唱返學咗d歌; 不過佢就成日提著有普通話corner學唱普通話歌, 唔知真定假.   

TSLiu:
有普通話學都唔出奇o咼, 有時我都見佢自言自語, 我以為佢o係課外普通話班學o乍! 等我套o下料先!

Hi danielboy & tungtungma,

多謝安慰! HaHa....你o地買定晒d校服,萬一CCKG有好消息,咁咪.......!

cherriemama,

我女女係去陪跑架, 佢英文唔得 no chance

cherriemama & tungtungma,
分析過 d pros & cons of CCKG & SC, Daniel 應該唔會轉校, 而且CCKG會收Daniel?  我諗無mud可能.

tungtungma,
我又覺得Tung Tung 未必陪跑喎, 得2-3minutes 問下名問下顏色, 好多小朋友都應付到.

報料:
1) 英文故事 ~ 關於bear
2) 中文故事 ~ 關於白兔同熊熊
3) 兒歌 ~ 時鐘
4) 手工 ~ 電飯煲

各位:
    又好耐無見﹗近排又係一個字--忙﹗所以sarah近來學校d事都係由爸爸理﹗
    今早請了3個鐘頭假,和sarah到cckg"陪跑",報告一下給大家知﹗她面試的時間只有3分鐘,sarah 只係講校長讚佢條裙好靚(佢好開心),仲有比張圖佢睇叫佢講下﹗其他無咩講﹗我諗校長應該好nice,好多小朋友面試完都開心﹗
     而我就覺得sarah肯跟校長入房講英文,唔怕,已經係好成功,    ,我已經好滿意﹗所以爸爸即係同sarah去食雪糕,而我就孤獨地返工﹗

sumyinmama

其實去interview, 無論結果係點, 對小朋友o黎講係一個好好o既體驗! 希望你o地個個都如願以償!

自從Dan Dan病左之後,成個變晒, 變得好 quiet, 雖然已經開番聲又無燒, 但都好少講野, 喁喁豆豆咁, 而且好聽話, 簡直變左第二個人, 你話佢攪邊科?  燒壞腦定食錯藥?  初初耳根清靜都幾開心架, 但持續左咁多日, 開始有d驚 , 原來我係唔靜得架.

sumyinmama,
Sarah 好叻呀!  真係架, 如果Dan Dan 都可以唔玩野唔扭令, 乖乖地跟校長入房, 我就當成功喇, 根本無諗過會收佢, 如果鬥攪笑就可能有d chance.

各位媽咪:
我個囝昨晚都無端端用普通話唱左幾句"起來、起來、起來"。我地從來都無同他唱過呢隻歌,唔知學校係唔係教唱國歌呢?

wkf,
你生完bb放完產假未呀,得閒上來傾下。

skam

danielboy,
唔好咁擔心, 會唔會d西藥成份重咗d, 個人會係咁; 好似Thomas係04年不停咁病, 日日食西藥, 佢都好喁喁豆豆, 叫佢落街玩都無反應, 您試吓煲多d清閠湯水俾佢飲, 或者去睇吓中醫調理一吓.

sumyinmama,
Sarah果然好叻呀! 您都好成功喎!    

skam,
Thomas都有話係呢個星期巳經有兩日在普通話corner唱歌.

HeiHeiMa,
Thomas都話有講熊仔故事, 仲叫我教佢寫個"熊"字. 又唱咗隻好得意嘅新英文歌, 不過聽唔清楚d歌詞.    

sumyinmama,

sarah好叻女呀    我諗我女女一去到要佢自己入房, 會先掙扎一番, 入去只會得個 字, 答問題, no way

佢好鬼冇用, 連玩左成年的芭蕾舞班, 有時要佢入去仲會   

danielboy:
Daniel o岩o岩好返, 可能冇咁快回復元氣o者! 煲d清潤湯水佢飲o下, 過兩日可能仲生猛過以前! 唔好咁擔心!

skam:
我個仔讀N1時已經教過, 所以有時佢唱, 我都冇為意係咪近期學校教!

TSLiu:
Thomas主動問妳"熊"字點寫! 又幾有求知慾o咼!

skam / heiheima:
咁岩琴晚tiffany講左幾個我完全聽唔明白的語言, 我問佢妳講咩呀, 佢話講緊”普通話”,      係學校教.   雖然聽唔明, 佢肯講都好安慰.

sumyimama:
sarah好叻女, 好淡定.

tiffany話今個星期要帶”睡房圖片”.

TATA
係呀, ansel琴晚都用國語讀 '少少'....
不過問多兩句就走左去lu

Heiheima,
thanks.

TSLiu and all,
do the kids really starting PTH now? I thought the school will only teach PTH at K2-K3??

DanielBoy,
Could you pls share w/ me the pros & cons of CCKG vs SC?  Though my son will hardly be accepted, I'd like to compare these 2 kinders. You may PM me. Thanks.

bbych2004,
我估學校只係開始俾佢地接觸普通話唱吓歌, 唔係正式教啩! 應該係K2先正式學.

HeiHeiMa,
佢係有求知慾, 所以由朝問到黑, 個口唔停, 樣樣嘢都問一餐!    

Hi danielboy,
唔駛擔心,相信Dan Dan好快回復元氣,你不如趁呢幾日自己抖下,留番d精力等Dan Dan完全好番晒再同佢角力啦!

Hi sumyinmama,
Sarah真係叻叻,起碼肯自己入房,仲講得出校長俾圖片佢睇! 本來Cherrie都唔怕陌生,但唔知點解近排特別痴身,呢幾次上興趣班都喊,要我陪佢入去,我真係擔心佢interview唔肯跟校長入房!  :cry:

TSLiu, HeiHeiMa & cherriemama,
多謝關心, 清閠湯水一直都有俾佢飲, 其實Daniel 唔係食左好多西藥, 4-5日咋, 以前食成個禮拜都龍精馬猛, 今次都算不尋常.  不過可以話俾大家知, 今朝post完個message之後, Daniel 已經正常番, cherriemama, 無得抖喇 剛剛嚮樓下撞到個讀小學既女仔有以下對話:-
Daniel : What's your name?
女仔 : My name is xxxxx.  What is your name?
Daniel : My name is Silly

所以我肯定佢已經好番!!!
‹ 上一主題|下一主題