用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 07-08 St Catherine's K1
樓主: Mui_Mui
go

07-08 St Catherine's K1 [複製鏈接]

monmon,
我都係咁同我老公講
佢成日話sc 搵埋搵埋唔少
間學校都唔翻新下
d 房又細, 又迫
我同佢講, 要間學校大, 要靚, 就唔係揀sc 啦
比佢吹漲

原文章由 monmon 於 07-9-24 22:12 硐表
amy0107,
係呀音樂室好細, 不過SC環境係咁迫都睇慣左, 最緊要佢地返學返得開心.

mui_mui,
想 ...

Andrean 都換過2次
一次係開學第3日, 嘔咗1啖落條裙度
第2次又係洗手濕咗, 嬸嬸同佢換
返屋企我摸過件衫, 又唔係濕好多, 係濕少少啫

我又唔敢講係咪真係好有愛心
起碼盡責先吖
唔會得過且過
唔係自己個女就是是但但0個隻囉

原文章由 fat 於 07-9-24 14:33 硐表

Mui_Mui,
上星期我個仔洗手時整濕左件PE衫,學校又係幫佢換左一件spare PE衫,亞仔返黎仲同我講要還番比亞姐!

honghong,

係喎, 加埋個10月2, 有3日假噃
出門去邊威呀?

原文章由 honghong 於 07-9-24 15:30 硐表
carollpc,

tunttung真係好好, yukyuk冇事, 兩聲咳, 不過今朝見橫風橫雨, 同埋呢個weekend想同佢出門, 所以咪比佢休息下lor

原文章由 monmon 於 07-9-24 22:12 硐表
amy0107,
係呀音樂室好細, 不過SC環境係咁迫都睇慣左, 最緊要佢地返學返得開心.
你有無同囝囝讀下本兒歌?我阿囡識用普通話讀到第3首, 又識從一數到十, 發音都唔錯, 我聽見佢講普通話就覺得好得意!

mui_mui,
想 ...

我囝囝現在都唔肯讀下本普通話兒歌給我聼
但從一數到十之前系pre-nursey已經識讀,
唱普通話就麻麻哦
反而我同他彈琴唱one little finger就好high,
happy到不得了: :
你有無心水訂唔訂scholastic book呵?

sumsumbb,

您想搵中文書定英文書呀?
中文書有mami 介紹我講台灣有套叫亮亮
我去popular 都見到另一set
係用動物去做主角, d 公仔靚d
我估小朋友會鍾意睇

英文我搵好耐, 搵唔到d 成個series 咁, 單本就間唔中會見到

原文章由 SumSumBB 於 07-9-24 18:48 硐表
scholastic~

去年在個仔讀pre-nursery間學校部訂過,一樣的書今年在SC訂就比往年貴,可能是滙率變動的關係。
今次我主要選訂有關品德教育的書,唔知大家選了甚麽書,有無好推介? :) ...

Happy Mid-Autumn Festival!

SumSumBB and Mui_Mui,

Please check pm!

SumSumBB,

Enjoy your dinner!

Hi ymc2727

music wounderland course, 我之前係德褔上, 8月16日德褔centre搬去mega box, 故此我係mega box只上左3堂.  佢之前個miss叫做 dasiy wong, 個人都好好.  唔知會唔會同你一樣呢?
由於我覺得mega box交通好唔方便, 故此現在轉到將軍澳新都城2期上 jmc堂. 因為交通問題, 佢個班都有3個同學仔轉左 learning centre.

原文章由 ymc2727 於 07-9-24 23:26 硐表
carollpc, lokloklin,

Andrean 都開始上music wonderland, 上咗2堂喇
佢0係mega box Tom Lee 個new centre 上
sat. 5:00-6:00
您地呢? 會唔會咁啱同一個centre 呢?

mui, sumsumbb,
我都會早幾日星期六去食buffet  ...

honghong

Is yukyuk  alright now? Enjoy yr holiday!!

原文章由 honghong 於 07-9-24 15:30 硐表
carollpc,

tunttung真係好好, yukyuk冇事, 兩聲咳, 不過今朝見橫風橫雨, 同埋呢個weekend想同佢出門, 所以咪比佢休息下lor

Morning
Happy Mid-Autumn Festival

SumSumBB, Magicmum
Please check PM!
另今日Jasmine唔想返學,同埋突然間唔like間學校話唔返學呀,我好驚啦,問佢咩事,佢話佢唔鍾意去school toilet wee wee,話好dirty,又話有同學仔wee wee on the floor,佢驚自己都wee wee on the floor...我想問Josh同Carrie有無同你地講發生咩事呀,應該係禽日嘅事來的,同埋佢話唔like Miss Chan呀,唔知係咪Miss Chan鬧果個小朋友呢?你地問下你地個小朋友呀,我想知多d呀!!!:(

ymc2727
我想問Enchanted Garden可以cut cake架???係咪要自己帶去cut架?點叫character同小朋友cut cake呢,係咪要預先叫staff安排架?

SumSumBB
我only訂左Baby Bear Baby Bear, What Do You See?呢本書咋...因為我見Miss Venessa Orientation有講呢個故事,我諗比Jasmine睇有興趣d囉,其實我之前through個同事訂左都好多好多Scholastic嘅書架啦:)

原文章由 SumSumBB 於 07-9-20 22:21 硐表
Miss Chan今個星期都打左兩次電話俾我,原因係我的仔仔曳曳 ,佢係課室點同學幫佢做嘢...

SumSumBB,
Josh的班主任都好好, 好關心Josh. 我都想智程的老師多d留意下智程.
上星期四智程生日我送左佢返學, 咁啱被我見到佢同同學有小爭執添.
事緣係早上返到課室枱面會有d玩具俾佢地玩, 智程玩左一陣後miss就話夠鐘上堂了, 要把玩具放好入玩具籃. 智程一聽到就好快手咁將手上的LEGO放入玩具籃. 執左枱面幾件LEGO後, 佢見同枱另一個同學未將手上的LEGO收好, 就一手搶左同學仔手上的LEGO放入玩具籃. 個同學仔被智程搶左玩具, 就用手拍打智程. 我解釋俾智程聽佢要俾機會同學仔自己收玩具, 唔好搶人地d野來做; 不過真係唔知佢明唔明我講的野.
之後我同智程爸講返呢件事, 我話好彩我睇到成件事(智程搶人地的野先), 同埋智程未識打小報告話被人打, 如果唔係, 小朋友就咁講話被邊個邊個同學打, 真係好易令家長誤會的.

原文章由 ymc2727 於 07-9-24 23:59 硐表
中文書有mami 介紹我講台灣有套叫亮亮
我去popular 都見到另一set
係用動物去做主角, d 公仔靚d
我估小朋友會鍾意睇
英文我搵好耐, 搵唔到d 成個series 咁, 單本就間唔中會見到 ...

ymc2727,
亮亮呢套書我都買左, 我買了英文版. 不過英文版的校對做得好差, spelling有好幾處錯漏.
呢套書的內容真係好好, 好啱story time講故事俾小朋友聽. 我仔仔都好鍾意睇同聽亮亮的故事.
我都覺得值得推介俾其他家長.:loveliness:

amypekkle,
你真係一個明白事理嘅媽咪!有d人一見到自己仔女比人蝦/比人打,就好緊張,唔理發生乜事就只會幫住自己仔女......

日希就成日做智程個同學嘅角色,不過我就會同佢講,無論係人地唔岩先,都唔可以出手打人,要用說話同人講。

原文章由 amypekkle 於 07-9-25 10:19 硐表

SumSumBB,
Josh的班主任都好好, 好關心Josh. 我都想智程的老師多d留意下智程.
上星期四智程生日我送左佢返學, 咁啱被我見到佢同同學有小爭執添.
事緣係早上返到課室枱面會有d玩具俾佢地玩, 智程玩左一 ...

各位自己接送嘅媽咪,

想問下大家,學校有冇規定最遲幾點要接走小朋友?

原文章由 fat 於 07-9-25 10:42 硐表
各位自己接送嘅媽咪,
想問下大家,學校有冇規定最遲幾點要接走小朋友?

吓, 真係唔知喎, 不如你打去學校問下啦.
不過遲走最大的問題係小朋友見個個同學都有屋企人接走, 如果剩低佢孤伶伶一個, 好可能會喊喎.

唉, 我隻仔真係好鬼"管家". 我都要提佢, 下次同學未收玩具, 可以用說話來提同學, 唔好搶人地的野.

[ 本文章最後由 amypekkle 於 07-9-25 11:14 編輯 ]

lokloklin
yukyuk麻麻地, 重咳, 我重諗緊帶5帶佢一齊出門
今朝我又見後面張枱(loklok個張枱)的小朋友坐係地墊上, 而loklok係坐係第一排, 好乖

原文章由 lokloklin 於 07-9-25 09:28 硐表
honghong

Is yukyuk  alright now? Enjoy yr holiday!!

ymc2727
我公司gathering去澳門住威尼斯

原文章由 ymc2727 於 07-9-24 23:49 硐表
honghong,

係喎, 加埋個10月2, 有3日假噃
出門去邊威呀?

honghong
你去威尼斯人呀?會唔會帶小朋友...我啱啱都去左,寫左日記,你去參考下,我下晝會delete條link架,你有時間去睇下

原文章由 honghong 於 07-9-25 11:23 硐表
ymc2727
我公司gathering去澳門住威尼斯

[ 本文章最後由 Mui_Mui 於 07-9-25 13:51 編輯 ]

honghong,

我早幾日0係自由0個邊睇咗
威尼斯新開, 連D 執房都未熟地頭
佢地要雙連房
12:00 check in 等到夜晚11:00 都仲未有房比佢地
最後%^$&(* 至有2間, 分房0既
仲有好多好多complain
您要有心理準備囉

有冇chance 轉地方呀?

我冇得揀, 因為公司攪, 重要係去住2晚添, 算啦, 5洗錢去, 比我轉去crown都冇所謂既

住邊間我真係冇所謂, 最令我1516頭痛的係帶5帶yukyuk衝出hk

原文章由 ymc2727 於 07-9-25 12:25 硐表
honghong,

我早幾日0係自由0個邊睇咗
威尼斯新開, 連D 執房都未熟地頭
佢地要雙連房
12:00 check in 等到夜晚11:00 都仲未有房比佢地
最後%^$&(* 至有2間, 分房0既
仲有好多好多complain
您要有心理準備囉

有冇cha ...

Mui_Mui
睇完你的分享, 就更加覺得5好比我住威尼斯, 比我住crown啦

原文章由 Mui_Mui 於 07-9-25 11:47 硐表
honghong
你去威尼斯人呀?會唔會帶小朋友...我啱啱都去左,寫左日記,你去參考下,我下晝會delete條link架,你有時間去睇下
http://www.babyhome.com.tw/calendar/0,o1de,mid163542,cid117813217.htm

...
‹ 上一主題|下一主題