用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局香港道教聯合會圓玄小學 圓玄小學--家長交流區
樓主: 06yy
go

圓玄小學--家長交流區 [複製鏈接]

仔仔都話返學好開心, o的Miss 好搞笑一o的都唔惡.
不過o的W.S就話唔係好識做, 要我o地幫佢lo....

佢會同你講好開心講足一年 我阿女仲同個妹講話返小學仲開心過返幼稚園好多添....俾佢激c
原文章由 YanYan0116 於 07-9-7 10:12 硐表
我亞女讀p1, 呢2天都有ws做吓, 亞女以前好怕羞, 今朝我提佢叫門口個老師morning, 佢好大聲咁叫"good morning", 以前佢係係"喉嚨定"到叫架, 都算性格上有少少改變, 返咗個零星期, 日日都話好開心. ...

原文章由 菇芝bebi 於 07-9-7 14:01 硐表
佢會同你講好開心講足一年 我阿女仲同個妹講話返小學仲開心過返幼稚園好多添....俾佢激c  

早幾日我已經問咗亞女讀幼稚園開心 or 圓玄, 佢話當然係圓玄啦.

YanYan0116  miffy 3005

我見張通告話下星期帶所有中文故事書回校,係唔係全部 ,我放好後發現好重 ,加埋用品曾係重倒不得了 ,但激到你跳跳下係個女話一D都唔重個書包重好靚,  ,星期四o個日,囡囡話英文老師叫o左去課室,原來係讀一本英文故事書俾佢聽,唔知點解 你呢 唔知星期一的午餐好唔好食呢

[ 本文章最後由 fletcher 於 07-9-8 17:12 編輯 ]
;-) :-x

原文章由 fletcher 於 07-9-8 17:10 硐表

我見張通告話下星期帶所有中文故事書回校,係唔係全部 ,我放好後發現好重 ,加埋用品曾係重倒不得了 ,但激到你跳跳下係個女話一D都唔重個書包重好靚,  ,星期四 ...

fletcher,

我見張通告只係話帶"小一新生", 英文"my face", maths exercise 1a & 1b.  我亞女同miffy3005亞女都係讀VIL1, 我唔記得咗你囡囡之前係咪讀保記幼稚園, 會唔會係咪唔同班呢.

會唔會帶哂返去之後由老師保管呢.

[ 本文章最後由 YanYan0116 於 07-9-8 22:06 編輯 ]

fletcher : 我都見到係咁寫,所以我都會叫呀女帶返去先,唔用先算,不過都真係幾重架:cry:

原文章由 fletcher 於 07-9-8 17:10 硐表

我見張通告話下星期帶所有中文故事書回校,係唔係全部 ,我放好後發現好重 ,加埋用品曾係重倒不得了 ,但激到你跳跳下係個女話一D都唔重個書包重好靚,  ,星期四 ...

d書係放在學校, 教完至會帶返屋企, 所以佢地個書包唔會好重咋
原文章由 angelar 於 07-9-9 00:38 硐表
fletcher : 我都見到係咁寫,所以我都會叫呀女帶返去先,唔用先算,不過都真係幾重架:cry:

quote]
原文章由 YanYan0116 於 07-9-8 22:03 硐表

fletcher,

我見張通告只係話帶"小一新生", 英文"my face", maths exercise 1a & 1b.  我亞女同miffy3005亞女都係讀VIL1, 我唔記得咗你囡囡之前係咪讀保記幼稚園, 會唔會係咪唔同班呢.

會唔會帶哂返去之後由老師 ...

我o地3個小女孩係同一班,真係開心 ,今日我下午約1點到學校已見佢地個班係到玩樂,睇個樣好開心 ,唔知我個囡會唔會同你們小女孩同組(BLUE) ,今日把中文故事書囉回家無收,激死

原文章由 fletcher 於 07-9-11 00:17 硐表
quote]

我o地3個小女孩係同一班,真係開心 ,今日我下午約1點到學校已見佢地個班係到玩樂,睇個樣好開心 ,唔知我個囡會唔會同你們小女孩同組(BLUE) ,今日把中文故事書囉回家無收,激死 ...

fletcher

你係全職媽媽? 可以1點去學校咁好.

我都唔覺有通告話要帶全部中文書, 可能我睇漏, 我只係跟最latest的通告執咋.

C啦, 我又無問過亞女是那一組, 今晚問下先.

各位

亞女話飯盒好味, 你地嘅小朋友有覺得點呀.

請问 有 冇 sah1  classmate  I want to know 詞3 is what?and maths EX 1 is homework 1A page 1 ths you

噚日阿女handbook寫要read aloud, 但係又一本書都唔帶返黎, 被我炳 話佢未完成handbook既功課, 點知佢今日又將全部中英數帶晒返黎 唉~~小二都係咁, 真係c得
原文章由 beans 於 07-9-11 20:09 硐表
請问 有 冇 sah1  classmate  I want to know 詞3 is what?and maths EX 1 is homework 1A page 1 ths you

請問有無媽咪知唔知道道圓玄小一幾時會開始默書呀!!
我有o的恐懼因為以前幼稚園每星期有兩次, 唔知小學係唔你一樣呢!!
仲有家長會係唔係小一係14號,小二係21號呀!!
因為我o地張通告唔知點解兩個日期都有o既????

原文章由 kirara 於 07-9-12 11:12 硐表
我有o的恐懼因為以前幼稚園每星期有兩次, 唔知小學係唔你一樣呢!!
因為我o地張通告唔知點解兩個日期都有o既???? ...

幾時開始就唔知, 校長之前講過一星期一次.
14號係PARENT'S NIGHT.
我好似見過有通告話21號P1係見班主任.

唔知點解見亞女無傳統的英文教科書, 有少少擔心, 到底學唔學到GRAMMAR呢.

[ 本文章最後由 YanYan0116 於 07-9-12 11:18 編輯 ]

yanyan0116 : 係呀!我見到都係咁寫,到14號parent's night 再問吓老師! 妳地d小朋友在學校食lunch ok嗎?會唔會快過在家食呀?我個女依然食得好慢,不過老師話會鼓勵佢食快d喎,我怕她會影響d同學仔咋....:cry:

原文章由 YanYan0116 於 07-9-12 11:17 硐表

幾時開始就唔知, 校長之前講過一星期一次.
14號係PARENT'S NIGHT.
我好似見過有通告話21號P1係見班主任.

唔知點解見亞女無傳統的英文教科書, 有少少擔心, 到底學唔學到GRAMMAR呢. ...

原文章由 angelar 於 07-9-12 12:21 硐表
yanyan0116 : 係呀!我見到都係咁寫,到14號parent's night 再問吓老師! 妳地d小朋友在學校食lunch ok嗎?會唔會快過在家食呀?我個女依然食得好慢,不過老師話會鼓勵佢食快d喎,我怕她會影響d同學仔咋....:cry:

...

angelar

我估應該快過在家食, 因為無人想包尾.
你都就快生啦, 時間過得好快.

yanyan0116: 係呀,真係話唔埋隨時生得啦!所以都有d緊張,同個女講媽咪入院生bb的話,已叫定佢自己攪掂d功課啦!

原文章由 YanYan0116 於 07-9-12 12:29 硐表

angelar

小一家長會會有教程大綱, 亦會講默書, 舊年係一個星期中一個星期英咁, 都唔算多, 但就會在正式默書前一,二日會有預默
原文章由 kirara 於 07-9-12 11:12 硐表
因為我o地張通告唔知點解兩個日期都有o既???? ...

原文章由 YanYan0116 於 07-9-12 12:29 硐表

angelar

yanyan0116,angelar:
我唔知個囡食得快唔快, 只知道這幾日放學返來話要食飯 ,問佢係唔係食唔飽? 佢話唔係,問佢係唔係全個午餐食曬所有東西? 佢又話唔係,佢就話有姨姨叫佢唔駛食曬,我估個姨姨應該係義工家長,我個囡o念住唔駛食就可以快D落操場玩 ,所以根本未飽就食完,食淨小半你話激唔激c

想問有無人知課外活動韓國英文數係乜, 要$1800咁貴

係新的收費活動,你問吓學校或者問吓English well education center 啦。
:)

原文章由 菇芝bebi 於 07-9-18 20:14 硐表
想問有無人知課外活動韓國英文數係乜, 要$1800咁貴

[ 本文章最後由 06yy 於 07-9-19 23:25 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題